Illustratie van: dikketrekker

Stikstofcrisis: Brief van VNO-NCW aan Rutte en Schouten, d.d. 30 sept. jl.

VNO-NCW stuurde op 30 sept. jl. een brief aan Rutte en Schouten over de alarmerende toestand in de bouw. Er staat o.a. in: "De vergunningverlening is gebaseerd op de schijnwerkelijkheid van
rekenmodellen (die vreselijk ondoorzichtig zijn) maar niet op de feitelijke
omstandigheden. Zo draaien we ons vast met juridificering in een modellenwerkelijkheid en worden wij getuige van een zelf georganiseerde
economische crisis."

Deel dit topic

Reacties

+2
Tinus
Heldere woorden.
+1
John Spithoven
Punt 4 en 5 zijn interessant.

Een belangenorganisatie van ondernemers die adviseert om vergunning en daarmee bedrijven te beëindigen omdat ze zelf ruimte nodig heeft. Begrijpelijk maar er staat legale situaties gedwongen beëindigen (veehouderij) om illegale situaties van mogelijkheden te voorzien.

Volgens mij de wereld op zijn kop.

Wie zitten daar in het bestuur. Als je googled dan zie je een heel groot bestuur met ook nog kopstukken uit onze belangenbehartiging en zuivel.
Coen
@John Spithoven , dit alles is het gevolg van jarenlang wanbeleid door de Overheid, ze wisten dat er N2000-problemen waren / zouden ontstaan en toch alles maar laten groeien met voorop groei van de bevolking met haar consumptisme.

de veehouderijsector heeft haar reductie meer dan gerealiseerd , maar het is NOOIT genoeg.

ik was en ben nooit een voorstander geweest van de intensieve (melk)veehouderij, die wordt binnenkort 'willens en wetens' geofferd op dezelfde wijze als de nertsenhouderij is geofferd 😞
verbi
@Coen Stikstof probleem zit net zo goed op extensief als intensief daar zit geen verschil. Het Brabantse model vloeit nu uit over nederland en hun beleid heeft niks met extensief op. Spierings wil naar een paar grote bedrijven van tussen de 500 en 1500 koeien en de rest moet weg. En dat moeten dan intensieve worden want die zijn dan goed te controleren. Dan heb je misschien hier en daar nog een koe in de wei voor de show maar meer ook niet.Dat heeft ze zelf gezegd. Hopen alleen dat vrijdag de VVD ook omgaat dan staat het links blok in hun hemd.
m uut m
@verbi
Zit weldegelijk verschil in stikstof verlies op intensief of extensief bedrijf
Tommie1
@John Spithoven Met zo'n vrienden heb je geen vijanden nodig….. afblijven van die jongensen, niet mee samenwerken.
+3
rene-de-jong
@John Spithoven Ik lees het als een brief vanuit VNO/NCW, een soort LTO voor de bouw.
Staat bijv. Grondig in Verzet hier volledig achter ??
-meeliften op de daling sinds '90 (=landbouw)
-opstoken vuurtje m.b.t. saneren
Quote:
Biedt de provincies meer financiële ruimte en mogelijkheden om direct waar zinvol zogenaamde piekbelasting direct in de buurt van stikstofgevoelige natuurgebieden te saneren

Volledig gaan voor een hogere norm staat niet in deze brief, een beetje polderen tussen landbouw en de overheid in.

Is een hogere norm verantwoord ??
Ja zegt Nicolaas Gerrits; foodlog.nl/artikel/…
Quote:
Duidelijke verbetering
Zo bekeken is er geen sprake van grootschalige achteruitgang maar van een duidelijke verbetering in de kwaliteit van de habitattypen.
Zelfs in het gebied Binnenveld, waar de langjarige (2005-2016) atmosferische concentratie van ammoniak gemiddeld 12,19 µg/m3 bedraagt (2 x zo hoog als het landelijk gemiddelde), wat wijst op een enorme lokale emissie en een enorme berekende droge depositie. Toch zijn de twee stikstofgevoelige habitattypen in het gebied in kwaliteit vooruitgegaan tot A: uitstekend.
De bovenstaande analyse laat zien dat die berekende (grootschalige) deposities niet het (rampzalige) negatieve effect kunnen hebben wat eraan wordt toegeschreven. Geheel verwonderlijk is dat niet: er is namelijk geen enkel experimenteel bewijs dat de berekende deposities de werkelijke situatie vertegenwoordigen.

Deze man moeten we binnenhalen !!
+1
demelkboer
@rene-de-jong piek belasters saneren helemaal mee eens. Apeldoorn zo midden op de Veluwe dat kan echt niet. Plat met die stad!
+1
spotmelker
@rene-de-jong hij woont in Portugal maar NMV heeft wel contact met hem. Wat hij aangeeft is dat we i.p.v. ons fysiek in te spannen om via goed onderhoud de natuur in stand te houden maar wat achterlijk zitten te polderen over stikstof, Mollen enz. Het heeft geen ruk met elkaar te maken.
Bonne
@John Spithoven Nog een keer de vraag van Rene de Jong:

Roept VNO/NCW wel wat o.a. grondig in verzet ook wil ?
Dit moet idd eerst maar even uitgedokterd
-VNO/NCW = LTO ??
-Grondig in Verzet = FDF ??
m.a.w. wie helpt wie straks, spreken we dezelfde taal ??
Éen ding is zeker; de euri's van de bouw zijn belangrijker dan wat boertjes.

Belangrijk, spreken we dezelfde taal?

Het lijkt mij ook dat wanneer we meegaan in deze stikstofonzin het verhaal nooit eindigt tot er inderdaad nog een paar grote bedrijven overblijven in Nederland die makkelijk te sturen zijn. Niet goed voor ons boeren maar ook niet voor de burger, de Nederlander die gewoon hard wil werken, zuinig zijn en sparen en daar een klein beetje van genieten.
John Spithoven
@Bonne Jullie hebben een paar vragen waar ik geen antwoord op weet. Of grond in verzet dezelfde woorden spreekt als VNO/NCW weet ik niet. Ik weet wel dat zowel de voorzitter van LTO Nederland als de voorzitter van NZO zitting hebben in het bestuur van VNO-NCW.
overstekend wild
We kunne 30 - 10 wel met grond in verzet mee, maar alleen om het aftreden van het kabinet te eisen
+12
demelkboer
@overstekend wild ik denk dat wij helemaal niet moeten mee heulen met andere sectoren. Die andere sectoren saneren ons net zo lief als het kabinet als ik de brief zo lees.....
+1
Twentsch Land
Zo is het maar net, leo’s vriend zei het onlangs al......het kan ook tegen ons keren.

@demelkboer
Leo,s vriend
@Twentsch Land das nog maar een paar dagen geleden, en toen werd ik voor gek verklaard.
overstekend wild
@demelkboer ben ik ook wel met je eens. Maar als we gezamenlijk het kabinet aan het wankelen kunnen krijgen gaat er misschien wat veranderend. Of we alleen uiteindelijk strek genoeg zijn tussen al deze grote belangen vraag ik me strek af
+1
demelkboer
Als het kabinet valt is het probleem niet weg. De uitspraak van de RvS staat. Het kon nog wel een slechter worden als er een nieuw kabinet komt. En bovendien heb je weer een periode van onzekerheid en dat is voor alle sectoren funest. Als landbouw is ons belang te klein om tegen ander sectoren een vuist te maken in de haagse lobby dat zul je moet accepteren. Wat nu van belang is dat er voor en Landbouw een werkbaar plan wordt gesmeed wat een toekomst perspectief geeft op lang termijn, en dus niet elk jaar een reductieplan of crisis of peildatum of kortingsronden. Als dat nu betekend een krimp van de veestapel, dan is dat maar zo. Maar dan wel met een goed gevulde portemonnee voor de stopper en landbouwgrond in de sector blijft. Als we steeds als landbouw op de grens van de maatschappelijk geaccepteerde ruimte blijven schuren houden we deze discussie met alle regelgevingssores van dien. Dit is op lange termijn funest voor een duurzame ontwikkeling en zeker voorde kostprijs.
+1
kwarkje
@demelkboer ben je echt overtuigd van je schrijven
Dan geef je je nu op voor vrijwillige opkoop
Twentsch Land
Ben jij nog steeds overtuigd dat jij jou oorlogje nog wint ?

@kwarkje
+1
kwarkje
@Twentsch Land ja
Elke dag meer💪
+1
verbi
@demelkboer Op zich een goed verhaal . Maar de harde waarheid is dat ze de veehouderij weg willen hebben uit dit land. En dat gaat nog wel effe duren maar het gaat ze lukken uiteindelijk. Je vindt krimp nu al acceptabel nou neem maar aan dat ze dan over een paar jaar de genadeslag geven. Uitgangspunt moet zijn NIKS inleveren heb je nog wat te onderhandelen.
jan w
@demelkboer
Het plan en doel van het kabinet is helemaal niet het verlagen van de stikstofuitstoot. Men wil domweg van de veehouderij af. Dat is het probleem.
Als jij nu alvast stopt, hebben we in ieder geval er al 1 minder.
demelkboer
@jan w nee mij voorstel was dat jij morgen een bord in de tuin hamert.

Maar zonder gekheid, als je kijkt naar het aantal 55+ ers in de landbouw kun je binnen nu en 10 jaar een krimp van het aantal bedrijven verwachten van rond de 30%. Per sector zal dit misschien wat verschillen. Dit is een gegeven.

Als je kijkt naar de hoeveelheid landbouwgrond, kun je ook een krimp verwachten door stedelijke druk en infra. Om net zoveel voer te verbouwen moet je dus intensiveren. Het probleem van intensiveren ondervinden we nu dagelijks dus dat wordt een vrij moeilijke weg. Technologie biedt hier ten dele een oplossing voor. Als je dus het zelfde aantal dieren wilt houden zal je dus nog meer voer uit het buitenland moeten halen. Ik denk dat we kunnen concluderen dat dat al helemaal een lastig verhaal wordt.

Bij een gelijke veestapel en minder grond heb je naast een voerprobleem ook nog een mest probleem, ten dele op te lossen door meer mest per ha en minder kunstmest, maar gezien de nieuwe mest normen zal het wel minder mest per ha worden.

Deze factoren staan los van maatschappelijke wensen tav veehouderij maar bepalen wel bovengrens voor de hoeveelheid vee in NED. En die boven grens daalt dus.

Naast die maatschappelijk wens tav de landbouw en dat is natuur inc of kringloop of nog meer van dat soort container begrippen. Op zich mooi bedacht dat je mest, voer, productie, consumptie e.d wat meer op elkaar afstemt. In de politiek is echter nog niet doorgedrongen dat die transitie heel veel geld gaat kosten(ze weten het wel maar willen het eigenlijk niet weten). Zolang je daar niet ingaat investeren gebeurd er niks. Als je niks doet voltrekt zich de komende tien jaar bovenstaand scenario, met alle extra beknellende regelgeving van dien.
familie pelle
@demelkboer
Quote:
Maar zonder gekheid, als je kijkt naar het aantal 55+ ers in de landbouw kun je binnen nu en 10 jaar een krimp van het aantal bedrijven verwachten van rond de 30%. Per sector zal dit misschien wat verschillen. Dit is een gegeven.

Quote:

Als je kijkt naar de hoeveelheid landbouwgrond, kun je ook een krimp verwachten door stedelijke druk en infra. Om net zoveel voer te verbouwen moet je dus intensiveren.

Nogal een tegenstelling in je verhaal. Of jij denkt dat de vrijkomende ruimte door stoppers volledig wordt opgegeten door stedelijke druk en infra???
demelkboer
Quote Reactie van @familie pelle:
Of jij denkt dat de vrijkomende ruimte door stoppers volledig wordt opgegeten door stedelijke druk en infra???

nee ik bedoel als je niet krimpt in vee maar wel in landbouwgrond zal je moeten intensiveren, dus in het geval dat alle dieren van de stoppers op een andere locatie worden gehouden
+1
jan w
@demelkboer
We hebben nu 2 droge jaren gehad, dat veranderd de zaak wel. Maar voor een paar jaar geleden wisten een groot aantal melkveehouders niet waar ze met al het voer naar toe moesten. En toch is de laatste jaren het krachtvoerverbruik en zeker het eiwitgehalte in het voer gestegen.
rene-de-jong
@demelkboer Roept VNO/NCW wel wat o.a. grondig in verzet ook wil ?
Dit moet idd eerst maar even uitgedokterd
-VNO/NCW = LTO ??
-Grondig in Verzet = FDF ??
m.a.w. wie helpt wie straks, spreken we dezelfde taal ??
Éen ding is zeker; de euri's van de bouw zijn belangrijker dan wat boertjes.

TATA Steel geeft eigenlijk een schot voor open doel:
fd.nl/ondernemen/1320965/…
Ze willen o.a. de productie verplaatsen naar lager lonen landen.
Perfect toch, past prima in het plaatje van Vollebroek: wel nodig maar uit het zicht.
jan w
@rene-de-jong
Storten ze dat kleine miljard wat ze aan subsidiegeld hebben ontvangen dan ook ff weer terug. Of is dat in rook opgegaan.
rene-de-jong
@jan w Ik denk t laatste, in NOx opgegaan
+6
Albert Altena
On s tegen elkaar opzetten is het doel.
Laten we daar niet in meegaan.
De natuur redt zich wel. Wij, de overbevolking is het probleem.
+1
Weidezicht
Kunnen de hoofdmannen van lto deze brief eens toelichten. Ik lees toch ook eigenlijk dat ze daar waar het voor hun pijn doet, de overheid de boeren maar uit moet kopen. Ergens in een stuk over grond in verzet las ik ook al dat men stelde dat hun probleem groter en acuter is dan in de landbouw, en die boeren vangen nog elke dag hun melkgeld. ( ik moet eerlijk zijn, mijn brood komt ook uit de gww, maar boerenhart) ik denk dat iedere sector als het henzelf beter uitkomt, zonder morren de landbouw opgeeft.
Twentsch Land
Denk dat iedere sector als het henzelf beter uitkomt, zonder morren de landbouw opgeeft........zo is het !

Als het spannend wordt is er voor ieder mens maar 1 ding waar het om gaat.....IK.....

@Weidezicht

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN