Meulenbroeks wil geen extra rechtenstelsel

Wil Meulenbroeks is twee jaar voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Fosfaatwetgeving, discussies over identificatie en registratie (I&R), klimaat en mesthandel passeerden de revue. Maar geen enkel thema is zo heftig en complex als de huidige stikstofcrisis, vindt de melkveehouder uit Lage Mierde.

We hebben al een fosfaatrechtenstelsel in de melkveehouderij waarmee we het volume van de sector kunnen sturen. Daar past geen extra ammoniakrechtenstelstel naast. Ten tweede moeten we naar een gebiedsgerichte aanpak in samenhang met mestbeleid en klimaat. We moeten ervoor zorgen dat we bedrijven op de juiste plek krijgen. Daar moet de overheid in investeren. Daarnaast geloven we dat er technisch nog veel kan. Ook daarin moet worden geïnvesteerd, zowel financieel als qua regelgeving.'

Een voorbeeld waarbij we moeizaam verder komen, is de Kringloopwijzer. Die willen we graag doorontwikkelen en breder gebruiken, zodat boeren ook beloond kunnen worden op hun bedrijfsprestaties. Daarvoor zijn pilots nodig. Bijvoorbeeld om te zien hoe een en ander uitpakt voor bedrijven met een ander veeslag of een afwijkende bedrijfsvoering en om de Kringloopwijzer beter te kunnen borgen.

Deel dit topic Meulenbroeks wil geen extra rechtenstelsel (nieuweoogst.nl)

Wil Meulenbroeks is twee jaar voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Fosfaatwetgeving, discussies over identificatie en registratie (I&R), klimaat en mesthandel passeerden de revue. Maar geen enkel thema is zo heftig en complex als de huidige stikstofcrisis, vindt de melkveehouder uit Lage Mierde.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

BertK
Latente ruimte schrappen en voor P de N invullen. N-rechten dus.
+1
Tommie1
@BertK Dit lijkt me dus meer vergunde/gekochte ruimte weggeven.
Mijn vergunde NB vergunning daar ga ik niet zonder slag of stoot de latente ruimte van inleveren.
Verder deze quote: 'Ook willen we de vastlegging van CO2 in blijvend grasland erbij betrekken.
Je voelt hem aankomen, derogatie eruit, blijvend grasland erin.
+1
Noorderling
@Tommie1
De ploeg er in!
Vastlegging houdt ook op, juist met tijdelijk grasland in grond ruil kun je veel meer hectares op een hoger niveau krijgen. Een beter rustgewas qau bodemvruchtbaarheid en saldo is er niet dan melken.
Tommie1
@Noorderling Hier geen blijvend grasland, daar heb ik voor gewaakt.
+2
BertK
@Tommie1 Hoe meer er te rommelen valt....
Er is meer N vergund/gemeld/berekend dan er P-rechten zijn. Omvang veestapel ligt vast, overheid kan en kon met NB vergunning etc sturen waar stikstof geproduceerd wordt. Laat ze maar een goed bod doen, genoeg bedrijven elders te koop. En anders niet.
kwarkje
Niveau linkse rakker aan het woord
Alleen maar praten over meer mest op grasland
Niet vertellen dat we op andere teelten minder mest mogen brengen
Wedden dat we een korting krijgen op kunstmest op grasland en N geen plus in de overige teelten!
Per saldo minder, minder
+1
de jonge
Meulenbroeks hoort helemaal niks te willen en wij moeten ook niks moeten. De staat heeft zelf dit probleem over zich afgeroepen en ze wisten heel goed wat er zou kunnen gebeuren, als ze willen dat we oa gaan innoveren horen ze ons niet te willen helpen met de nodige investering,niks niet investering,dan horen ze dik geld toe te geven omdat wij het probleem van een ander oplossen. Niet 1 boer die iets fout heeft gedaan en ze willen ons wel met de ellende laten zitten......ze kunnen van mij daar in den haag allemaal een...... krijgen en degenen die menen te moeten meedenken voor een oplossing van de landbouw kant ook. lever lekker dan zelf je bedrijf maar in voor degenen die zo begaan zijn en dan gaat oa meulenbroeks maar in een tentje zonder elektrisch,kachel water etc wonen als hij meent dat hij ook wat bijdragen moet.
sorry
@de jonge meulenbroeks snapt de nb-wet niet
+1
achterhoeker2
Altijd weer verder die strop in kruipen met innovaties, en kringloopwijzer.
Het buitenland kijkt lachend toe hoe de blijvers zich kapot financieren.
Gewoon minder vee en alle melk van nederland in een duurzame niche.
de jonge
@achterhoeker2 nou ik zou zeggen als je dat het ei van columbus lijkt begin er dan zelf maar vast mee
achterhoeker2
@de jonge De groei is er echt uit en we moeten naar kringlooplandbouw en de meeste bedrijven hebben langjarig 40 cent nodig om een beetje de kost te verdienen.
Al dat geloof in minder emissie door techniek werkt niet omdat de koeien naar buiten moeten .
Er is "no easy way out" en er zullen wat bedrijven flink moeten investeren, maar ik zie geen andere oplossing.
De gemiddelde kostprijs in nederland is 37 cent dat betekent dat er geen ruimte voor innovatie is.
BertK
@achterhoeker2 wel om minder omzet te maken en minder te verdienen? Met minder melken gaan alleen variabele kosten omlaag!
Bij minder melken hoort een grotere marge, bijvoorbeeld door betaald te krijgen voor wat je onder je vergunde stikstof produceert. Stikstof reductie is een groene dienst, net als akkerranden, uitgestelde maaidatum en nestbescherming.
+1
kwarkje
@achterhoeker2 kringlooplandbouw
Het meest verkrachtte woord van het jaar
de jonge
@achterhoeker2 de groei hoeft er helemaal niet uit te zijn. de staat wil dat de groei er uit gaat en niet om stikstofredenen maar om goedkope grond te krijgen om vol te bouwen met industrie, weet je wel die groep die vaak helemaal geen geldige vergunningen hebben
+2
Kempenaar
Wil blijft lekker door polderen en als we niet opletten gaat hij nog wat vergund recht weggeven
+1
cowboys
@Kempenaar Weggegeven hebben ze al 30 jaar gedaan .daarom zitten we in deze ellende.
+2
Kempenaar
@cowboys dat snapt meulenbroeks niet ,het is een gevaarlijk figuur
+3
Tommie1
Wil snapt het niet, wij (agrarisch Nederland) hebben onze vergunningen, wij hoeven niets weg te geven. Hoeveel uitstoot er is van de industrie zonder vergunningen is totaal onduidelijk, bedrijven opgericht na 1994 die geen NB of PAS hebben zijn volgens mij zeker illegaal.
Als deze bedrijven de uitstoot stoppen komt er ook ruimte, lijkt me logischer deze ruimte in te nemen dan vergunde ruimte.
+3
robotmelker
Hij zal zelf wel geraakt worden in een nieuw stikstofsysteem. Vandaar dat hij er nu op tegen is.
co co
Als wil zijn schaapje maar op het drogen heeft
kwarkje
Wil Wil de kringloopwijzer of is hij trekpop van Rfc die er een flutconcept op gebouwd heeft
Nou ja, gebouwd; het is een moeras van stront wat als fundering gebruikt is
Vandaag beter leven melk gekocht
Smaakt prima en kreeg er toch een goed gevoel van🤣🤣
kwarkje
mijnkringloopwijzer.nl/actueel/nieuws/…

Wil is al goed op weg met de borging😂😂😂
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!