Komt de amoniak emissie wel zo ver als gedacht ??

Wat in de telegraaf staat kan wel wat extra aandacht krijgen

Deel dit topic Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl (telegraaf.nl)

bio boer

Laatste  |  

Reacties

+1
bio boer
Als je dit leest mijn bedrijf zit 50 km van natuur moet ook emissie arm bouwen hoe veel draagt dat bij ?? Meschien wel niet als binnen een km mijn amoniak verwaarloosbaar is niet meer meetbaar wat is er dan nog van over naar 50 km ??
+1
bio boer
Ik zag dat de link het niet doet moeten we hier niet meer onderzoek naar doen wat er staat in de telegraaf en de politiek er op wijzen??? telegraaf.nl/nieuws/2000373204/…
+3
Detukkeroettwente
Stoppen ook met deze onzin,tis geen probleem.
bio boer
@Detukkeroettwente het gaat nergens over als je kijkt naar heveel depositie er mag zijn 1 keer gans die daar schijt en er licht veel meer op een gele ha dan er aan depositie mag zijn
Huppel
Daar is al wat over bekend: zie positionpaper van Geesje, JanCees en Hanekamp.

tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/…

Droge depositie zou niet verder komen dan 400 meter van de locatie....

Komt uit dit onderzoek:
edepot.wur.nl/328849/ --> pagina 46.

Dit is waar het Mesdagfonds een vervolg aan wil geven met de UvA neem ik aan
+1
m uut m
@Huppel
Ammoniak slaat helemaal niet neer.
Het komt met de regen mee naar beneden omdat het ontzettend goed oplost in water (werking van de luchtwasser ).
Dus wanneer en hoever ammoniak komt ligt puur aan de weersomstandigheden.
Huppel
@m uut m Dat is inderdaad wat uit die studie blijkt. De directe depositie blijkt veel minder ver te komen dan wat nu wordt berekend met modellen
diezel
Vrees toch dat die Deense prof, ten tijde van zijn onderzoek, een verstopte neus heeft gehad met zijn "dat ammoniakuitstoot uit kippenstallen niet verder reikt dan tweehonderd meter". 😄
+1
pietjepuk
@diezel Maakt niet uit of het onderzoek klopt. Als het je past om wat te bewijzen moet je het gebruiken. Past het je niet moet je effe verder zoeken tot je een onderzoek hebt wat je wel past.
Pluto
@pietjepuk Je bent in de ogen van Tjeerd pas een deskundige als je het met hem eens bent !!.
dewittemotor
Als Saharazand (en dat is vast veel zwaarder dan ammoniak) hier nog neerdaalt, dan zal die ammoniak eerder veel verder wegwaaien dan dichterbij neerslaan lijkt mij. Daarbij windsnelheid Noorden van Nederland veel hoger dan in het zuiden. Hoe hoger de windsnelheid hoe meer vermenging met de bovenlucht. Dus lagere concentratie die ver gaat. In het Zuiden hogere concentratie die dichterbij blijft.
+2
adriaan33
@dewittemotor ik zie hier in de Peel geen enkele aanwijzing dat ammoniak neerslaat, zeker geen droge dispositie. Voor +- 25 jaar terug zei een Duitse chemicus dat automobilisten de heer op de blote knieën moeten danken dat de boeren de mest hoog in de lucht spuiten omdat ammoniak de NOx in de lucht bind. Tenslotte werkt adbleu bij diesels ook zo
kanniewaarzijn
@adriaan33 Dat klopt. Als er geen ammoniak zou zijn, zou de lucht heel zuur zijn. Ammoniak is het enige grote basisch reagerende gas dat er is. Kennelijk is men in Duitsland qua kennis al een paar straten verder dan in Nederland.
m uut m
@adriaan33
Klopt helemaal.
Ze kunnen de depositie ook niet meten alleen berekenen maar vergeten voor het gemak dat ammoniak de stikstofoxiden neutraliseert en er dan helemaal geen depositie is.
Zal wel in de 70% foutmarge zitten.
bio boer
@m uut m wat zou het betekenen dan als de ammoniak voor 90% van de landbouw zou verdwijnen met de deposietie stikstofoxiden
+2
Arum
@m uut m Onze Lieve Heer is zo gek nog niet geweest toen hij de wereld schiep. Hij dacht toen al ik moet gras en vee hebben want in 2019 worden de boeren afgeslacht omdat ze N-depositie veroorzaken. Ik weet wel beter...de boeren zuiveren de lucht .
Farmer_
Quote Reactie van @Arum:
. Ik weet wel beter...de boeren zuiveren de lucht

Dat willen ze niet horen, past niet in de plannen.
Jan-T
Hoe gaat het RIVM dit aantonen dat de ammoniak niet zover waait.
En is de RIVM verplicht dit aan te tonen, als iemand een vergunningsaanvraag doet.

En wat gebeurd er nou als de ammoniak verbindingen maakt met andere stikstof soorten.
Is dat dan wel te meten.

Als je een ammoniak eisen verificatie opstelt dan loopt het RIVM toch zo in de val van de niet aantoonbaarheid of zie ik dat verkeerd.
mlkvhoudr
@Jan-T ik vermoed dat de bewijslast bij de aanvrager ligt
+1
Pluto
@Jan-T Omgekeerde bewijslast !!. Dit betekent dat jij moet bewijzen wat zij ontkennen . Iets in de trend van ,,je hebt wel gelijk maar je krijgt het niet !.Gewoon omdat zij menen dat zij alles beter weten maar dat het bewijs daarvan niet kan worden geleverd !!.
Jan-T
@Pluto En als we nu stellen dat ik op 200 mtr een x kg ammoniak uitstoot met een model....
Dan is het toch klaar, want AERIUS is ook geen gecertificeerde berekening programma als je er afwijkingen in mag hebben van 30 t/m 70 %

Waarom is het omgekeerde bewijslast.
Het RIVM programma waar vergunningen mee worden gecontroleerd op de uitstoot dient toch 100% dicht te zijn zonder een afwijking van 30% op 0.0 uitstoot.???
nico-vanrooij
Ik heb vorige week al geschreven op het item van Jan Cees Vogelaar over de TNO factsheet, dat volgens TNO van de Nederlanse ammoniakemissie 31,68% in Nederland blijft en 68,32% de grens overgaat. Van de NOx emissie blijft 10,11% in Nederland en gaat 89,89% de grens over.
De Nox emissie is dus een geweldig exportproduct. Dit laatste begrijp ik niet en kan ook niet kloppen met wat steeds beweerd wordt. In Aerius wordt niet verder gerekend als 5 kilometer bij het wegverkeer omdat het daarna verwaarloosbaar zou zijn. Minister van Nieuwenhuizen gaf in het stikstofdebat nog aan dat de depositie vooral binnen 500 meter plaatsvond en tot 1 kilometer nog wat en daarna werd het steeds minder.
Vinden jullie ook niet ,dat op basis van deze gegevens de RIVM cijfers niet kunnen kloppen.
jan.1
Quote Reactie van @nico-vanrooij:
k heb vorige week al geschreven op het item van Jan Cees Vogelaar over de TNO factsheet, dat volgens TNO van de Nederlanse ammoniakemissie 31,68% in Nederland blijft en 68,32% de grens overgaat. Van de NOx emissie blijft 10,11% in Nederland en gaat 89,89% de grens over.De Nox emissie is dus een geweldig exportproduct. Dit laatste begrijp ik niet en kan ook niet kloppen met wat steeds beweerd wordt. In Aerius wordt niet verder gerekend als 5 kilometer bij het wegverkeer omdat het daarna verwaarloosbaar zou zijn. Minister van Nieuwenhuizen gaf in het stikstofdebat nog aan dat de depositie vooral binnen 500 meter plaatsvond en tot 1 kilometer nog wat en daarna werd het steeds minder.Vinden jullie ook niet ,dat op basis van deze gegevens de RIVM cijfers niet kunnen kloppen.

Hangt allemaal van de wind af,als het hard waait kan het wel een paar kilometer zijn,bij windstil weer lijkt het mij logisch dat het niet verder als een paar meter komt....
Maar de wat meer doorgeleerden hebben daar een andere mening over........
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ver en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!