Beter goede zuivel dan goedkope zuivel Hein Schumacher

Royal FrieslandCampina heeft een roerige tijd achter de rug. Topman Hein Schumacher (48) is pas sinds vorig jaar ceo bij de zuivelreus, maar hij heeft nu al meer meegemaakt dan menig bestuursvoorzitter tijdens een hele zittingsperiode.

Een nieuwe strategie, ontevreden weglopende melkveehouders, snel veranderend consumentengedrag en dalende prijzen voor basisproducten als melk en melkpoeder. De winst daalde in 2018 voor de tweede jaar op rij. En de melkprijs zakte in een jaar tijd met drie cent per kilo.

Bij een coöperatie als FrieslandCampina, waarvan ruim 18.000 melkveehouders lid zijn, is dan een ding duidelijk: de achterban gaat mokken. Uiteindelijk heeft zelfs een recordaantal van vierhonderd melkveehouders hun lidmaatschap opgezegd en zochten ergens anders een onderkomen, met name bij Royal A-ware.

„Ik vind het jammer dat er leden zijn weggelopen, maar een coöperatie is geen schuilplaats. Daar waar de marges niet meer toereikend zijn, moet je ingrijpen.”

FrieslandCampina heeft boeren een enorme duurzaamheidseis opgelegd. Melkveehouders zien dat als bemoeienis met hun bedrijfsvoering. Was het verstandig?

„Wij hebben geen eis opgelegd maar een nieuwe publieke standaard willen zetten in Nederland. Met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof willen we rekening houdend met milieu, dierenwelzijn en biodiversiteit een hoogwaardig product leveren. We hebben met het Wereld Natuur Fonds de biodiversiteitsmonitor opgericht om voortgang te meten. Ik constateer dat daar wat moet gebeuren en een grote meerderheid van onze leden ondersteunt het.”

U legt uw leden een duurzaamheidseis op, maar u reageerde bijna getergd op het D66-voorstel om de veestapel te halveren.

„Ik sta achter de klimaatdoelen van Parijs, maar ik sta ook achter een goede levensvatbare sector. Een generieke maatregel als zomaar een halvering van de veestapel helpt de klimaatdoelen niet realiseren en helpt de bedrijfstak niet. Zuivel groeit wereldwijd 2%, dat is een natuurlijk proces. Voor elke koe in Nederland worden in andere landen soms drie koeien gehouden. Onze leden hebben afgelopen tien jaar al veel gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen. De CO2-uitstoot is met 20% verminderd. We moeten ervoor zorgen dat onze producten op een manier worden geproduceerd die goed is voor de mens en voor de natuur. Daar werken we continu aan.”

U heeft bij Ahold, Unilever en Kraft Heinz gezeten, grote beursgenoteerde ondernemingen. Is een coöperatie nog wel van deze tijd?

„Ik zie een coöperatie in deze tijd juist als een enorm voordeel. We hebben nu namelijk een groter deel van de keten bij elkaar. Ja, het is anders dan bij Ahold of Unilever. Het is wel gebeurd dat ik de ene dag in Afrika stond, wat eigenlijk overeenkomt met het werk dat ik bij Unilever en KraftHeinz deed en de volgende dag stond ik in zaaltje in Twente met leden-melkveehouders. Maar dat maakt het werk ook aantrekkelijk. Het klopt dat sommige besluiten langer duren. Bij een beursgenoteerde onderneming roep je een aandeelhoudersvergadering bij elkaar en bij een coöperatie moet je alle leden meekrijgen. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Dit zorgt veel meer voor een langetermijnbenadering.”

Het helpt dat u het gelijk van de maatregelen aan uw zijde hebt gekregen.

„Je bedoelt dat de marges weer stijgen? Ja, het is natuurlijk mooi meegenomen als je ziet dat producten beter renderen. Wij kunnen niet de laagste kostenproducent zijn en concurreren tegen bijvoorbeeld een Amerikaanse melkveehouder met 15.000 koeien. Wij hebben de beste boeren ter wereld die ongelofelijk duurzaam werken en de hoogste voedingswaarde produceren. Daar kunnen wij op concurreren.”

U voelt daarbij waarschijnlijk ook de druk van consumenten en supermarkten, zoals Jumbo, dat heeft aangekondigd dat het in 2020 alleen nog weidemelk in zijn schappen wil?

„De wensen van de consument en de supermarkt veranderen snel. We zien een afnemende belangstelling voor basisproducten als een gewoon glas melk of melkpoeder. Daarvoor in de plaats komen bijvoorbeeld proteïnerijke producten, zoals sportproducten. We zien een toename op snackgebied en we signaleren een snelle opkomst van zuivelproducten bij koffieketens. Dat laagje melkschuim op de koffie bij die ketens, je kent dat wel. Een heel mooi product. (lachend) Je kunt je afvragen of je daar melk of koffie drinkt.”

En FrieslandCampina doet veel overnames in de kaassector. Eind vorig jaar deed nog u de acquisitie van de Amerikaanse kaasimporteur Jana Foods. U gelooft erg in kaas?

„Ja, meer dan de helft van onze melk gaat inmiddels in kaas. Je hebt dan ook tien kilo melk nodig om één kilo kaas te produceren. Maar kaas groeit inderdaad wereldwijd. We hebben Parrano overgenomen. Dat is kaas die je over de spaghetti doet. Parrano groeit 30%. In kaas zit ook puur plezier. Je kunt kaas de hele dag door eten. Bij het ontbijt of de lunch op een boterham, in de salade, bij het avondeten in de pasta en ’s avonds nog eens als hapje.”

Ziet u ook veranderingen op deze markt?

„We zien ook hier een slag naar gezondheid. Zo hebben we een mooie gezondheidsslag gemaakt met Milner. Verder zie je een hang bij de consument naar streekgebonden producten en daar spelen we ook op in met bijvoorbeeld de natuurgerijpte oude kaas als Rotterdamse Oude en van Skylger, een kaas van Terschelling. Bij de hele zuivel zie je een beweging naar een korte keten en producten uit de regio. Wij kunnen dat gelukkig doen, want onze boeren zitten overal.”

Deel dit topic

Reacties

robotmelker
Ontroerend verhaal, tranen springen me in de ogen.
Laagste kostenproducent zal en hoeft RFC niet te worden.
En natuurlijk hebben we een topjaar achter de rug, RFC betaalde door hun ingenieuze melkprijssystematiek teveel aan de leden uit. Maar dat zal bij de huidige wijzigingen ook wel van de baan zijn.
Komt der op neer dat we melk moeten leveren aan een ziekelijke reus ( is altijd wel een continent waar ze Royaal Ferlies Creëren) tegen wereldmarktprijs, tevens laten we ons opzadelen met extra regionale eisen voor fosfaat stikstof co2 ammoniak derogatie weidegang klimaatneutraal groene stroom enz. Enz.

Dus dhr. Schumacher bent U Uw salaris en bonusvergoedingen waardig of bent U ook een profiteur??
+1
KOC1981
Welke eisen legt rfc jouw op ivm ammoniak en CO2? Weidegang kan ik nog begrijpen dat je door de hoogte van de vergoeding het als een verplichting voelt.
robotmelker
@KOC1981 als het nog niet is .... komt het nog
Farmer_
@KOC1981 Hij zegt "„Ik sta achter de klimaatdoelen van Parijs, " dan weet je t al waar het heen gaat.
Noknok
@Farmer_ afgelopen donderdagmiddag was op bnr radio, een gesprek met calon.
Ging ook een stukje over klimaat doeleinden, wat ik eruit opmaak is dat we als landbouw een handtekening hebben gezet en dat we daar niet onderuit kunnen komen. Calon was het erover eens dat we moeten blijven reduceren om de klimaat doelen te halen. Ik wist ook niet wat ik hoorde, maar snap nu wel waar de rfc zijn doelen vandaan haalt.

Ik denk dat de meeste boeren niet weten waar we als landbouw een handtekening onder hebben gezet. Dat zou ik ook wel willen weten wat er nog meer komt.
Farmer_
@Noknok Dat is het probleem, vele weten nog niet dat de landbouw zoals we ze nu kennen is opgegeven, dat durven ze in de politiek/lto/rfc nog niet hardop te zeggen.
Erik!!1979
Flikker die kerel er uit. Laat Henk het maar doen. Deze maakt kapot wat mijn voorouders mee opgebouwd hebben.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Flikker die kerel er uit. Laat Henk het maar doen.

Hein leidt de onderneming met een omzet van € 10 miljard. Lijkt me niet verstandig zijn functie aan een koeienboer met wat ervaring in de spermahandel te geven. Wellicht ben je in de war en haal je directie van de onderneming en bestuur van de coöperatie door elkaar? Is jouw pleidooi gericht op de toetreding van Henk tot het bestuur?
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam gaat mij niet om Henk. Gaat er mij om dat die kerel het beste voor moet hebben met de boeren. En dat heeft hij zeer zeker niet. Het gaat er mij om dat FRC weer voor de boeren gaat werken. Nu helpt FRC èèn voor èèn de boeren om zeep.
sorry
@Jack Rijlaarsdam heb het idee dat hein ook maar wat doet....
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sorry:
dat hein ook maar wat doet

Ik weet vrij zeker dat hij weet wat hij doet, maar ik vraag me wel af waar hij z'n kruisje zet in het stemhokje.
+2
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam denk jij bij het vakje t.de groot
+1
cowboys
@Jack Rijlaarsdam niks is makkelijker dan directeur zijn dan van een melkcoop .je haalt de melk op bij de boer .bewerkt deze en verkoopt het weer .haalt de kosten en lonen en marge eraf .En als er dan misschien nog wat over is? Geef je dat aan de boer.
+1
puntertje
De voorwaarden voor Planetproof zijn een miskleun 1e klas. De modellen waarmee de kengetallen worden berekend zijn dermate tegenstrijdig en discutabel terwijl de manipuleerbaarheid en afwijkingen de modellen van het RIVM nog in de schaduw stellen. En we weten waar dat toe kan leiden.
KOC1981
@puntertje kijk, daar ben ik het wel mee eens, graag zou ik ook zien dat dit enkel met meetbare getallen zou bepaald worden en je niet moet afwachten wat er op het einde van het jaar uit de computer rolt.
+1
puntertje
@KOC1981 Het schijnt zelfs dat de normen voor PP deelnemers afgelopen jaar weer extra zijn bijgesteld om ze binnen de randvoorwaarden te houden terwijl deze aanpassing weer niet gold voor potentiële deelnemers. Dan zet je je zelf toch behoorlijk voor aap.
Herbert
@puntertje de aanpassing voor droogteschade is voor alle boeren is mij verteld door 1 van de ledenraad. Dus dat ga je terug zien op je meerjarengemiddelde. Of heb je het over nog meer andere aanpassingen?
puntertje
@Herbert ja, de broeikasgas berekeningen. Die zijn voor PP deelnemers aangepast.
+5
kwarkje
De leden staan er achter 😭😭😭😭😭
Hij bedoelt natuurlijk: DE ledenraad.
En dat is fffffff heeeeeeeeeel iets anders😂😂😂

Ik heb wel een aanbod voor deze grappenmaker:

Wanneer je zegt zo vooruitstrevend te zijn moet je het lef hebben om de werkelijke mening van leden mee te laten wegen en niet de stem te kopen van een tweehonderd jaknikkers 👎👎👎👎
Erik!!1979
@kwarkje wij hebben nu Tjeerd in de politiek. Wie van de landbouw voormannen is de volgende die 50% wil korten?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Wie van de landbouw voormannen is de volgende die 50% wil korten?

Iemand binnen FDF misschien. Eén van de akkerbouwers van de bende van Vijf in de jaren negentig is ook redelijk geradicaliseerd. Langdurige psychoses komen nu eenmaal in alle beroepsgroepen voor.
+1
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam FDF is heel groot dus dat kan zijn. Maar de meeste bestuurders van FDF zijn bekende. Allemaal vrijwillig. Deze mensen strijden oprecht voor de boeren. Kunt wel schoppen tegen FDF maar je weet zelf heel goed dat FDF wel heel veel goeds gedaan heeft voor het imago en planet proof alleen maar verdeeldheid gezaaid heeft. De oude organisaties zijn geïnfiltreerd door de bende van Tjeerd. Die moeten eruit gewerkt worden. En wel heel snel. Anders kan het bijv FRC de kop kosten. En dat zou heel jammer zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!!1979:
meeste bestuurders van FDF zijn bekende.

Bracht het wat prikkelend, maar ging mij erom dat mensen ook van mening/levenshouding kunnen veranderen. De ommezwaai van Jaap Korteweg is een mooi voorbeeld. In feite valt @kwarkje hier ook onder, behoorlijke ommezwaai in een half jaar. Van innovatief knelgeval dat meer productieruimte eist naar visionair die krimp van de veestapel als enige oplossing ziet. Niet polariserend bedoeld, wel pakkend voorbeeld.
kwarkje
@Jack Rijlaarsdam al ver voor de invoering van de fosfaatrechten stond mijn standpunt mbt tot de totaal toelaatbare mestproductie in ons schijtland vast
Geen hond die er in mee wilde gaan
Al jaren pleit ik voor een sanering van het mestvolume op nationaal niveau
Albert Altena
Prijs behoudt krijg je niet door te slinken.
Prijsbehoud bereik je door efficiëntie en volume.
+2
duitser
Hoe kun je een simpel product als melk zo moeilijk maken....
co co
Vandaag in het ED 2 pagina's groot uit een boer zijn onvrede over Campina RFC

DIT KRIJG JE NU RFC ALS JE NIET NAAR DE BOEREN LUISTERT EN ALTIJD JE EIGEN ZIN DOOR DRIJFT
rene-de-jong
Punt is dat ieder bestuur zijn of haar ideaal beeld wil uitvoeren.
- de overheid
- provincie
- de coöperatie
- de EU

en dit allemaal over-de-top en over de rug van de producent met bar weinig meerwaarde er voor terug.
Dat diezelfde boer zelf al heel veel doet wordt veelal vergeten.
- zonnepanelen
- wtw uit melk
- windmolentje
- weidevogelbeheer

Feit is anno nu dat er géén extra vraag is naar weidemelk en dat al enkele jaren de weidemelk hier in de buurt in dezelfde wagen wordt geladen als de witte melk....
Wie kan zich onderscheiden met PP-melk;.. juist de Retail als feel good melk
+3
matt
We hebben met het Wereld Natuur Fonds de biodiversiteitsmonitor opgericht om voortgang te meten. Ik constateer dat daar wat moet gebeuren en een grote meerderheid van onze leden ondersteunt het.”

Daar geloof ik dus helemaal niets van.
rene-de-jong
NM & WNF is van zelfde soort als TJ de Groot, moet je niet mee willen samenwerken.
En van achteruitgang van de biodiversiteit is geen sprake:
foodlog.nl/artikel/…

Herhalen tot dat de papegaai dit zelfstandig kunnen roepen......
co co
@rene-de-jong en met deze partij hebben ze de PP melk op de markt gebracht en nu worden we genaaid door het. Wereld Natuur Fonds


Nieuws 14 oktober 2019 Laatste update 10:3641
Rapport: Advies Remkes ontoereikend, uitstoot stikstof moet nog verder omlaag
De Nederlandse stikstofuitstoot moet met meer dan 50 procent omlaag en de kabinetsplannen voor het uitkopen van boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden zijn ontoereikend. Dat is de conclusie van onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat op initiatief van het Wereld Natuur Fonds is uitgevoerd.
Sjaakiee
@co co onvoorstelbaar
+1
Erik!!1979
@co co Wil je daarin iets veranderen moet je ze inclusief iedereen die medeverantwoordelijk zijn eruit gooien. En per direct. Wat voor functie ze ook hebben. Wat voor ontslag vergoeding je ze ook moet betalen. Eruit!!! Van directeur tot algemeen medewerker tot aan ledenraadslid. Weg, allemaal! Is op dit moment geen probleem omdat die zo weer nieuw werk hebben. En voor mijn part geven ze ze allemaal een miljoen mee. Als FRC maar weer zuiver wordt.
+1
co co
@Erik!!1979 klopt
en liever een schop onder de kont dan 1 miljoen mee geven
rene-de-jong
@co co Onvoorstelbaar dat je dit volk binnenhaalt, binnenkort ledenvergaderingen; tijd voor kritische vragen !!

Van achteruitgang van de biodiversiteit in N2000 is geen sprake:
foodlog.nl/artikel/…

Herhalen tot dat de papegaai dit zelfstandig kunnen roepen......
+1
kwarkje
@rene-de-jong buiten werking stellen is dus de oplossing
Kabinet naar huis
Verder met mensen met boerenverstand
rene-de-jong
@kwarkje Voor dergelijke dossiers is dit een must, zou de jagers vereniging Marianne Thieme nu ook als voorzitter kiezen....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0