Sieta van Keimpema, al vijftien jaar op barricaden voor boer

Sieta van Keimpema staat woensdag in Den Haag wederom op de barricaden voor het boerenbelang. ,,De hoeveelste keer dit is? Ik zou het niet weten, ik ben de tel een beetje kwijt.”

Het actievoeren zit haar in het bloed. Al vijftien jaar geeft Sieta van Keimpema uit Nes (H) leiding aan de Dutch Dairymen Board, een organisatie van melkveehouders die een hogere melkprijs wil afdwingen bij overheden en zuivelorganisaties. Tien jaar geleden was ze betrokken bij de grote acties tegen de zuivelfabrieken. Boeren staakten de leveringen en reden de melk uit over hun landerijen. Ook werden zuivelfabrieken geblokkeerd.

Via de DDB heeft ze zitting in het hoofdbestuur van de European Milk Board, een organisatie van melkveehouders die Brussel geregeld op stelten zet met de acties voor een betere marktpositie van boeren in de zuivelketen. Acties die geregeld ook met traangas beëindigd worden. In het buitenland is ze populair. Duitse boeren hoor je vaak zeggen: ,,Die Sieta ist super.”

Bij de huidige stikstofacties is ze ineens ook een boegbeeld van de Farmers Defence Force (FDF). Deze organisatie, met een logo met hooivorken, is dit jaar opgericht om boerenbedrijven te beschermen tegen dierenactivisten. Ze ontpopt zich echter steeds meer tot een brede activistische boerengroepering die onder geen beding een opgelegde krimp van de veestapel accepteert.

Deel dit topic Sieta van Keimpema, al vijftien jaar op barricaden voor boer (lc.nl)

Sieta van Keimpema staat woensdag in Den Haag wederom op de barricaden voor het boerenbelang. ,,De hoeveelste keer dit is? Ik zou het niet weten, ik ben de tel een beetje kwijt.”

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+27
George
Sieta is de enige échte belangenbehartiger voor de boeren in NL. Al dat andere baantjesjagersvolk met lintjes opdoeken.
+5
robbies
De DDB gooide vandaag wel wat kalverenboeren voor de bus door te pleiten voor een importbeperking. Ik begrijp het wel, maar voor de kalverboeren is Sieta weer afgedaan. En dat snap ik ook wel. Stoppen met import betekent in die sector een flinke sanering. Dat vind ik toch aardig haaks staan op wat ze gisteren in Den Haag riep.
matt
@robbies dacht ik ook gelijk aan
+3
overstekend wild
@robbies aan de macht/monopolie van Van Drie mag toch wel eens wat gedaan worden
+1
Pluto
@overstekend wild Je hoeft niet aan V3 te verkopen !!. Het is aan jou handelaar of hij de afzet wil zeker stellen en via de verzamelplaats de makkelijkste weg kiest . Het gaat ook bij jou om de centen .
+2
Grasbaal
Hier haar presentatie van gister:
+1
kanniewaarzijn
Topper die Sieta!
+8
danielle0
Ik vind haar geweldig!! Ze is een teamspeler!! Eindelijk iemand die geen ego heeft die in de weg zit. Zij moet aan de onderhandelingstafel!! Zij is diegene die een echte belangenbehartiger is ..
Erik!!1979
@danielle0 jullie hebben in een half jaartje veel goed gemaakt wat 30 jaar slecht belangenbehartiging kapot gemaakt heeft. 1e imago boeren is nu veel beter 2e respect voor Sieta als jullie zo doorgaan lukt de rest ook. Als de stikstof geregeld is vergeet de nertsen houders niet.
arjen90
Ze is ontzettend fanatiek en heeft veel verstand van zaken, dat is iets wat bij veel belangenbehartigers (helaas) ontbreekt!
EDOO
Ik neem aan dat jullie haar voordragen voor een koninklijke onderscheiding?
+3
sorry
@EDOO op gelijke hoogte zette met cees romijn???? ik zou voor een pauselijke onderschijding gaan
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sorry:
op gelijke hoogte zette met cees romijn

Dat zegt meteen iets over die lintjes. Als iedere Jan Doedel die krijgt heeft het geen enkele waarde meer.
EDOO
@kanniewaarzijn Daarom worden wij ook niet voorgedragen.
casev
@kanniewaarzijn hier kregen er 2 een lintje omdat ze 20 jaar bij de vrijwillige brandweer in het dorp zaten..... 1x per week savonds bierdrinken, en af en toe een koe uit de sloot halen....
+1
robbies
Quote Reactie van @casev:
hier kregen er 2 een lintje omdat ze 20 jaar bij de vrijwillige brandweer in het dorp zaten..... 1x per week savonds bierdrinken, en af en toe een koe uit de sloot halen....

Wees maar blij dat ze alleen maar uit hoeven te rukken voor de oefenavoind. Vrijwillige brandweer heeft hier al meermaals jonge mensen uit een wrak moeten slijpen en dode mensen uit giertonnen en mestputten mogen halen.
zuivelarbeider
In 2008 niet zo geliefd bij de achterban.

Knokploeg brak DDB-blokkades Friesland Foods'
2 JUNI 2008, DOOR T.VANDERMEER
PURMEREND - De Dutch Dairymen Board (DDB) stelt gestopt te zijn met blokkades bij meerdere vestigingen van Friesland Foods, omdat een knokploeg de actievoerders zou hebben bedreigd.

Dat zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema. De knokploeg bestond volgens haar uit een zeventigtal 'oproerkraaiers, die onbeheerst en intimiderend hebben opgetreden'. Het ging om boeren die boos waren dat de bokkkade ervoor zorgde dat Friesland Foods bij geen enkele boer meer melk ophaalde.

Een woordvoerder van Friesland Foods geeft aan dat het zuivelconcern in de loop van zaterdag stopte met het ophalen van melk omdat de fabrieken die nog wel draaiden de extra melk niet konden verwerken. 'Hierdoor hebben zo’n honderd melkveehouders tegen hun wil melk moeten laten weglopen.'

Tweespalt
Volgens de DDB is de bewering dat het zuivelconcern de melk niet meer kon ophalen 'provocerend en niet waar'. 'Buiten Friesland werd de melk nog steeds opgehaald bij de leden die dat wilden en er waren nog verschillende locaties van Friesland Foods open.'

Volgens DDB haalde Friesland Foods bewust geen melk meer op om tweespalt bij de boeren te zaaien. Friesland Foods ontkent dit.

Volgens de LTO staat een grote meerderheid van de boeren niet achter de acties. Ze delen volgens de landbouworganisatie de zorgen rond de lage prijs van melk, maar vinden blokkades een te rigoreus middel om hogere prijzen af te dwingen.

Friesland Foods heeft eerder herhaaldelijk aangegeven, de zorg van de DDB over de inkomensontwikkeling van de boeren te delen.

Maar het concern wijst de methode van actievoeren en de eis voor het betalen van een kostendekkende melkprijs resoluut af. ‘Friesland Foods is een coöperatie. De leden kunnen hun standpunten via de bestaande ledenorganen bekendmaken.’

Niet realistisch
De DDB wil een melkprijs vaststellen op basis van een theoretische kostprijsberekening, waarvoor de coöperatie (Friesland Foods) de melk moet afnemen. Friesland Foods vindt de oplossing die de DDB aandraagt ‘niet realistisch’. 'Opbrengstprijzen die gerealiseerd worden, zijn gebaseerd op vraag en aanbod.'

Friesland Foods heeft een kort geding aangespannen tegen de DDB om de blokkade van de melkfabriek in Nijkerk op te heffen. Dit kort geding dient maandagochtend (2 juni). Van Keimpema noemde een kort geding eerder ‘een zwaktebod’. 'Waarom gaan ze niet gewoon een gesprek met ons aan?'
+1
pieta
@zuivelarbeider Is nog steeds zo. Ze hebben(hadden) een paar goede punten maar ook te veel niet realistische. Nu hebben ze weer mede met Grondig een brief opgesteld richting minister mbt de kalversector. Nou dan hebben ze mijn steun niet.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
te veel niet realistische.

Niet realistisch? Voor je het weet is het realiteit en wil je er weer vanaf. Dus op tijd beginnen op de barricaden. Ze hebben altijd een betere visie gehad dan LTO , RFC , NZO en Rabo bij elkaar. Grote kans is dat nu gewoon weer zo.
pieta
Quote Reactie van @George:
Dus op tijd beginnen op de barricaden.

Dan kun je er wel gaan wonen. 😁 En dat met al die NOx en fijnstof vd stad.
+4
George
Knokploegen , Sjakie zat volgens mij ook in zo'n knokploeg die zijn fabriek wel even zouden ontdoen van die lastige DDBers. 😂
Paar jaar later beloofde ze gouden bergen en zou alle melk worden verwerkt maar enkele jaren later dreigde er toch een fabrieksquotum maar ook weer een Noord Hollandse uitzondering.
Een coöperatie , wat een illusie 😂
Staat een stuk in ED over de onvrede van de Campina Friesland leden die zo langzamerhand worden weg gepest.
Triest , in en in triest!
+1
Erik!!1979
@George ja. Zwart blad in de Nederlandse geschiedenis. Boeren keren zich tegen boeren. Kijk wat er van gekomen is. Wat een puinhoop. Gelukkig is het tij aan het keren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden super , logo , dierenactivisten , melk , melkprijs , boeren , ddb , melkveehouders , boer , zuivelketen , sieta , brussel , veestapel , acties , den haag , was , buitenland en farmers defence force geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!