53

Wat wil de landbouw doen om stikstof te reduceren?

Het stiksof verbindingen (PAS) debat van morgen zal een boel duidelijk moeten maken. Publieke opinie en steun is er, maar word met ieder protest minder en brokkelt wel af. Wat willen/kunnen we als landbouw doen om te reduceren in hoeveelheid stikstof-verbindingen uitstoot?

Je kunt niet blijven roepen "we willen niet", maar zult ook met tegenvoorstellen moeten komen om serieus genomen te worden (dit is meest melkveehouderij issue).

We willen huidige maatregelen van tafel en meepraten over reele acties/opties, welke acties (meten duurt te lang voor de politiek kan ik je nu al vertellen)? In alle gevallen gaat kostprijs omhoog.

Enkele opties, vul aan en/of onderbouw keus
Derogatie afschaffen of (stapsgewijs in xx jaar) verlagen
Kunstmest gebruik aan banden (veehouderij)
uitkopen door externen = Salderen (bouw, rijk)
eigen fonds opzetten voor stoppers (gelijk aan fosfaatreductie systeem en voormalige productschappen)
Stikstof toevoer via voer verlagen
Mest verdund emissiearm uitrijden (edepot.wur.nl/497388/)
Toevoegmiddelen aan mest (of beluchten) om meer N gebonden te houden
...

Deel dit topic

Reacties

+3
Och, jij bent alweer aan het bijgeven, voordat er iets van tafel af is. Kostprijsverhogingen zijn voor de melkveehouderijsector in ieder geval onacceptabel, anders gaan we er ook aan
+1
@dewittemotor We hebben nu gezien wat er gebeurt als je niet aan tafel zit --> koude sanering/faillisementen.
Iedereen buiten landbouw roept er moet wat gebeuren (ja groene organisaties voorop). Als je niet aan tafel zit lig je op de tafel. Nu alles (!) van tafel en opnieuw starten (FDF, NMV, POV, LTO afvaardiging die overleggen met achterban voor accorderen) met de overheid en constructief opstellen

Uit NOS enquete bleek dat 4 op 10 willen stoppen.
Mijn voorkeur: hen helpen (liefst uitkopen overheid, rechten in sector houden) anders via sector iets organiseren, in combinatie met mest bewerken & verdund uitrijden (al weet ik niet waar ik 30% water vandaan moet halen).
+5
@Farma_boerke Natuurlijk mag je altijd overleggen, maar de tocht naar RIVM is niet zomaar gekozen. We willen/ moeten eerst eens weten wat de exacte bijdrage van de landbouw aan alles is (N maar ook die andere dingen) voordat je pas fatsoenlijk kunt onderhandelen. Daarbij, maar dat is mijn persoonlijke mening moet er het nodige veranderen bij de LTO (dus die wil ik niet weghebben, maar er moet daar een binnenhuise revolutie plaatsvinden) en ook het RFC. Daar zit het naar mijn mening ook helemaal fout. Bizar hoe stil zij zich als marktleider in de Nederlandse melkveehouderij houden. Als er bij die ;laatste twee niets veranderd komen wij niet uit de problemen. De politiek is niet de enigste schuldige hier. Er is meer.
+2
Mest verdund is de beste ism minder kas technische opties op den duur invoeren zodra dat kan ,uitbreiden, intern salderen afhankelijk maken van invulling maatregelen reductie, bijv ureum max invoeren, verbod op soya, regels derogatie gebruiken om vooruitgang in stikstof rendement te stimuleren, meer mais kan stikstof belasting in atmosfeer best verbeteren, weidegangsdagen uitbreiden, Samengevat bijvoorbeeld in het begrenzen van de re in rantsoen, dat zou dan als tegenprestatie moeten gaan om nieuwbouw toe te laten, toverwoorden genoeg, hoor ik schiet maar wat af, moet erbij zeggen dat ik zelf niet in het intensieve geloof, dus zit er relatief relaxed in
+1
@Adaptief boeren Man wat kun jij een partij zemelen, jij bent serieus boer?
+1
@slagroomvla Je vind vast van niet! Ben voor adaptief boeren maar dat is persoonlijk, ik ben bang dat het succes van de protest actie velen nu de nuchterheid ontnomen heeft , straks is de ontnuchtering groot als je nu denkt een oorlog te winnen die hooguit een poosje wapenstilstand oplevert, er komen onvermijdelijk vervelende gevolgen, zie zelf ook gevaar genoeg, maar als er kansen komen om verantwoord door te gaan, zullen we als sector ook moeten bewegen!
+2
@Adaptief boeren je snapt het niet. Wij boeren zijn al jaren te adaptief aan het boeren. Dat gaat zo niet verder omdat het niets opleverd.
+1
@Adaptief boeren kortom je gaat er voor👍
+1
Onacceptabel is nu de koppeling met fosfaat rechten
+5
Ik vraag mij af of dit publieke debat wel over stikstof gaat. Als je met zo'n kamerbrief komt als 4 oktober, dan vraag ik mij dat werkelijk af..

De essentie ligt bij afname dierrechten niet bij afname stikstof.
+1
@John Spithoven je twijfelt wat is bijvangst en wat is hoofdvangst?

Ik denk dat een ambtenaar een eureka 2 vliegen in 1 klap momentje had en dat daarna niemand gedacht heeft: Dat pikken ze nooit.

Om op de vraag van de topicopener te antwoorden alle niet controleerbare opties vallen af dus ik verwacht een enorme subsidieronde voor emissiearme vloeren
@mlkvhoudr ik verwacht een verplichting
@kwarkje ik heb geen idee of ze dat snel kunnen verplichten. Jij en ik hebben een nb vergunning hoe zouden ze dat dan moeten verplichten ? Als ze mij het geld doen voor zo n vloer met rubber er in wil ik hem best leggen
+1
@mlkvhoudr het maken en leggen duurt langer
+1
@mlkvhoudr euh misschien eens kijken in Brabant. Zo snel kan dat. En gewoon zelf betalen
@KOC1981 ik zal t gelijk toegeven ik heb t niet goed meer in beeld hoe het toen precies ging ik dacht dat t nog onder de rechter was of klopt dat niet?
+1
@mlkvhoudr En wat levert die vloer CONCREET op , aan minder uitstoot ??? NIKS nul , nul.!!!
+1
@Detukkeroettwente dat zeg ik toch ook niet maar als zij zo gek zijn om alles te betalen leg ik er wel nieuwe roosters in
+1
@John Spithoven klopt helemaal, gaat om de staarten. Als het om stikstof gaat dan hadden we het wel over netto stikstof gehad. Zolang de discussie gaat om bruto stikstof haalt geen enkele regeling het doel. Als daarnaast de vermesting van de natuur ook niet serieus genomen word kan je al het vee uit Nederland halen maar dan heeft de natuur nog steeds "last" van stikstof
+1
@John Spithoven
Die afname van stikstof zie ik ook niet zo. Wij zijn het kwijt. En de rest van Nederland heeft er een verdien model aan en voor de natuur wordt het niet beter.
+5
Ik doe niks
Nul komma nul
Heb genoeg gedaan
+2
Hoe ik er in sta:
eerst een aantal basisvoorwaarden:
* iedere provincie gelijke wetgeving (dus ook Brabant)
* geen koppeling Stikstof en fosfaat/dierrechten
* Pasmeldingen legaliseren op basis van gerealiseerde ruimte
* NB-vergunningen behouden, inclusief latente ruimte

Een datum stellen wanneer de veehouderij naar emissiearm moet (2028 zoals oorspronkelijke afspraak brabant). en wie vroeger beweegt belonen met een subsidie-maatregel, die afneemt in de tijd zodat als men vroeger aanpast men meer voordeel geniet.

Bij intern salderen ook een afroming van bijvoorbeeld 10%

Bij extern salderen een afroming van 30% en het rest gedeelte mag slechts de helft van buiten de landbouw en de helft binnen de landbouw(of zelfs deelsector = kies je voor ontschotting of niet?).

Mesdagfonds faciliteren voor droge depositiemetingen
onderzoek naar overige maatregelen, zoals RE in het krachtvoer, aeromix,... en hierop eventueel als resultaat behaald is de uitstootnormen per koe verlagen,
+6
Eerst de Duitse normen maar eens invoeren. Kijken we daarna wel Of er nog iets nodig is. Genoeg is genoeg.
@Jaap40 dat is het eerste!!!
+1
Wat wil de landbouwsector doen: nauw helemaal niks. Laten we wel wezen zijn een dag op de barricades geweest. Maar er is niks toegezegd laat je niet meenemen in de euforie. We hebben met z’n alle al zat gedaan lijkt me
+16
Helemaal niks. Waarom snapt niemand dat wanneer je na 65% reductie geen enkele luchtkwaliteitsverbetering meet je direct moet kappen met deze zinloze onzin.
😀
@Arum Heb de vloer daarom ook zonder klep aangevraagd. Als ze komen controleren kun je ook nog de kleppen allemaal schoonspuiten tot ze weer sluiten. maar ja ,geeft wel iets minder emissiereductie op papier.
+1
@spotmelker Enig juiste antwoord . Stoppen met deze LARIEKOEK.
+5
@spotmelker Juist, elke investering in reductie tot nu toe is rijp voor een claim bij de overheid.

Als in de rapportage een reductie van 65 % aangeven wordt vanaf 1990 en de modellen laten geen daling van depositie zien dan helpt er niets OOK EEN FORSE VEEREDUCTIE NIET.

Want ook de minder aanwezige staarten tov 1990 laten geen waarneembaar effect zien.
+5
Meer weidegang is de goedkoopste oplossing.
+2
@m uut m Prima maar laat een boer dat zelf beslissen.
+1
@Detukkeroettwente
Natuurlijk is het zijn of haar keus.
Weiden of inkrimpen.
Emissiearme stallen is een illusie
+3
@m uut m Emissie arme stal = plofstal
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
een boer dat zelf beslissen.

Sprak een boer in denhaag die aan de rand van een natura gebied zijn bedrijf had en veelal 9mnd per jaar dag en nacht weide en dan vraag ik me af of zo iemand voor 3 mnd een aangepaste stal moet bouwen om stikstof te reduseren
zelf gaat het bij mij om 1 km maar ben ook voornamelijk beweider al is het alleen overdag maar kan dat ook snacjhts doen evt
@m uut m weiden is ook alleen te borgen met poortjes die alles registreren
@mlkvhoudr
Wat jij wil
+1
@m uut m nou dat wil ik dus niet dat is t punt
@mlkvhoudr
Al die andere systemen zijn ook niet geborgd !
Koeien in het weiland met de draad dicht is heel snel te controleren.
+2
@mlkvhoudr gelul, gewoon de dieren hun hang laten gaan. Dat gezeur van verplicht weiden zo en zoveel uren, ophouden met die onzin.
@Jaap40 er zijn in t verleden al vergunningen afgegeven waar verplicht weiden bij inzat vanwege lagere emissies dan.
+1
@Jaap40
Je hebt gelijk.
Gewoon dag en nacht weiden.
@m uut m Tja, wat heeft die stal van jou voor rav. code?
@slagroomvla
Overige systemen
@m uut m misschien wel.
Laat die koe het lekker zelf uitzoeken. Veel koeien zijn niet geschikt voor dag en nacht weiden. Dag en nacht op stal is ook niet alles.
Zowel binnen als buiten goed voer aanbieden. Is de stal niet goed genoeg? Ja dan blijft de koe vanzelf buiten ja....
@Jaap40
Dan heb je een verkeerd fokbeleid.
De meeste koeien kunnen prima dag en nacht weiden met rond het melken desnoods een beetje snijmais of kuil/hooi.
Weiden met een volledig rantsoen aan het voerhek is geen weiden.
Het is heel gemakkelijk.
Weiden geen ammoniak.
Op stal veel ammoniak.
+1
@m uut m snijmais is op veel bedrijven geen optie.

Laten we er in ieder geval voor kiezen dat diverse systemen prima zijn vwb dierwelzijn. Niet het weiden en niet het stalsysteem moet centraal staan. Het functioneren van de koe moet centraal staan. Op het ene bedrijf kan dat met dag en nacht weiden, op het andere bedrijf in een combinatie vorm.

Afgelopen zomer, te warm, geen gras, daarna weer te nat, alles kapot lopen. Geef de koe gewoon haar eigen keus, ze laat vanzelf zien wat ze fijn vindt. Ga vooral geen zogenaamde 'weide-uren' tellen. Heb je keer een dag een matig perceel gras @m uut m m dan straf jij mooi je koeien af omdat je je weideuren nog moet halen, op dat moment moet je bijvoeren! Maar veel succes ermee met dag en nacht weiden.
Stop met alle verplichtingen, zelf nadenken.
+1
Er zijn best wel punten die nog verbeterd kunnen worden. Maar om nu zo direct te zeggen van dit of dat, vind ik onzin.
Al mag dan Tjeerd de Groot geen politicus zijn maar een milieu-crimineel.
Gisteravond op tv met een debat, had hij ook wel verbeterpunten om over na te denken.
een van die punten was oa het verdienmodel.
+4
@jan w wat verdienmodel daar hebben ze het al tig jaar over...weidepremie en planetplof premie die we zelf betalen zie ook de versobering van de garantieprijs
+1
@sorry JA , de welbekende sigaren uit eigen doos , die nagemaakte bestuurders kicken op zulke regeltjes boven op die niet te overziende stapel , Laat me ook niet lachen over verdien-model , lekker balanceren op t bestaansminimum , LEVE DE BOER
De enige oplossing 'Duits model' invoeren. De drempelwaarde ligt nu op 0,05 mol per ha. In Duitsland is het 7 mol per ha. (140 keer zoveel als in Nederland).
+2
Ik ben alle jaren het CDA trouw gebleven op één keertje na en toen VVD gestemd . Maar nu wordt het me toch duidelijk. Mijn volgende stem gaat toch naar FVD en op 2 staat Wilders. Kan ooit een malloot zijn maar de rest zijn allemaal echte idioten. Dan liever een persoon die zegt wat ik graag wil horen. Ben klaar met al die gevestigde slijmpartijen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0