Bouwsector: duizenden banen staan op de tocht

Duizenden banen in de bouw staan op de tocht, vrezen vakbonden en bouwbedrijven. Nu vier provincies de stikstofmaatregelen voorlopig van tafel hebben gehaald, kunnen veel bouwvergunningen nu toch niet uitgegeven worden. Projecten staan stil, en dat betekent minder banen, zeggen de bouwers.

Veel bedrijven hebben daardoor een personeelsstop ingevoerd, of overwegen dat, zegt Joep Rats van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Hij spreekt van "een acuut probleem in de bouw".

Tijdelijke ontheffing
Daarom pleiten de werkgevers en de werknemers gezamenlijk voor een tijdelijke ontheffing voor de bouw. "De bouw stoot maar zeer beperkt stikstof uit, maar de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn enorm groot", zegt Peter Roos van FNV Bouw.

Deel dit topic

Reacties

+4
rene-de-jong
Ik zou zeggen sluit jullie aan en zorg er voor dat deze soap gestopt wordt.
0.05 > 0.7 + handhaven in de N2000 gebieden
+4
walker1
Luister gewoon allemaal naar Thierry Baudet en ga over de Duitse norm van 20 mol. Kan iedereen weer vooruit.
+1
walker1
De bouw moet verder niet zeuren, want als er al bouwprojecten stil liggen of minder werk komt, is dit probleem van paar maanden geleden ook mooi opgelost:
nrc.nl/nieuws/2019/…
+5
Johannushoeve cv
Volgens mijn hebben ze een veel groter probleem met pfas . Als ik zo hoor in de wandelgangen
Johan1
@Johannushoeve cv PFAS is inderdaad een probleem, afvoer ongekwalificeerde zwarte grond van € 10,00 naar € 40,00 per kuub.
Het is niet ondenkbaar dat illegaal storten enorm toe gaat nemen.
Anhangertje illegaal storten en € 60,00 bespaart, vrachtwagentje illegaal storten en € 800,00 bespaart.
Deze verleiding gaan veel bedrijven en particulieren niet weerstaan.
walker1
Pfas en vergelijkbare stoffen gaat ook nog gezeur worden. De norm in het tijdelijk handelingskader is ook belachelijk laag. Gaat in microgrammen kg/ds terwijl alle andere verontreinigingen in milligrammen kg/ds gaan. Voor grote projecten als het stofje er niet in zit is er ook geen probleem. problemen zijn er vooral bij kleinere projecten waar kleine hoeveelheden grond afgevoerd moeten worden. De kosten voor bemonstering worden dan per kuub grond echt belachelijk hoog. Normaal had je voor partijkeuringen grond tot 50 m3 nog vrijstelling en kon je er mee naar de gemeente of een grondbank, maar bijna nergens accepteren ze nog grond die niet op pfas is onderzocht.
+7
kanniewaarzijn
Het lijkt wel of dit kabinet bewust aanstuurt op een burgeroorlog. Men doet niet anders dan bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Onverantwoord!!
Jaap40
@kanniewaarzijn gebrek aan ondernemers geest in Den Haag
+4
duitser
@kanniewaarzijn ze zitten in spagaat. Alles zit muurvast. Hadden simpele oplossing door landbouw maar hadden niet op zo’n groot verzet gerekend. Landbouw heeft jarenlang alles geslikt. Tot nu.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @duitser:
Tot nu.

Werd tijd!!
+4
-Jan-
Kijk eens naar de kranen op de achtergrond,de bouw zwaait ons toe

Farmer_
@-Jan- Prachtig
a3vandiejen
@-Jan- Schitterend.
+3
Farmer_

+3
walker1
Hahaha, die militairen mooi lachen en zwaaien op einde filmpje 😄
+4
van Ittersum
Waar gaat de vrijgekomende N ruimte (In welke vorm of herkomst dan ook) als eerste heen? De grote bouwbedrijven? Zoals BAM en consorten en zo de middel en kleine ondernemingen met één klap vleugellam worden gemaakt? We staan echt (zo)voor een economische crisis, de tijd dringt en ze weten niet hoe......
+1
buorman
''"De bouw stoot maar zeer beperkt stikstof uit, maar de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn enorm groot", zegt Peter Roos van FNV Bouw. ''

Waarom geen huur/lease constructie voor emissierechten?
Maar allereerst niks afpakken ook geen zgn latente ruimte, niet bij intern of extern salderen of afromen bij verkoop/verhuur van rechten.
Boeren die [tijdelijk] ruimte over hebben of vrij kunnen maken door bv emissiearme vloeren o.i.d. of door [tijdelijk] minder vee te houden, kunnen dat verhuren aan wie het nodig heeft.
Dat zou op korte termijn veel problemen kunnen vlottrekken en geeft tijd om de zaak beter te monitoren en voor de langere termijn een oplossing te vinden.
Maar zolang de overheid [landelijk/provinciaal] latente ruimte wil inpikken gaat hier natuurlijk geen boer aan meewerken, maar gaan ze hun latente ruimte zelf gebruiken.
Ook geeft dit de verhurende partij financiele ruimte om emissie verlagende investeringen te doen, of bv asbest te saneren.
Lijkt mij op korte termijn de gemakkelijkste oplossing, en is ook nog eens goed voor de werkgelegenheid.
buorman
@buorman
O, en de evt referenties blijven uiteraard bij de verhurende partij
cornelissen
@buorman Jij denkt te simpel, bij iedere verplaatsing van vergunde emissie s moet er 30% worden afgeroomd om minder achtergronddepositie te krijgen voor de stikstofgevoelige N2000 gebieden.
Ik denk ook simpel, voor de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden werd er ook gebouwd , gebruik die emissie,ik vervang tenslotte een oude koe ook door een andere .
Maar dat schijnt niet te kunnen met bouwwerken,is te simpel gedacht kennelijk .
Overigens worden er hier door de gemeente Ooststellingwerf weer bouwvergunningen afgegeven op enige afstand van Natura 2000 gebieden, depositie is volgens de gemeente minimaal.
( 20 woningen in Haulerwijk, 4 km van af een Natura 2000 gebied)
Misschien zijn sommige gemeenten ook te angstig.
buorman
@cornelissen
Voor zover mij bekend houd de Aerius calculator daar al rekening mee;

''AERIUS bevat alle basisgegevens die nodig zijn voor de berekeningen. De gebruiker hoeft die dus niet zelf meer te verzamelen en weet altijd zeker dat hij de juiste kaarten en data gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om de kaart van de stikstofgevoelige habitattypen in de Natura 2000-gebieden. Een andere belangrijke basiskaart bevat de achtergronddepositie van stikstof die wordt berekend door het RIVM (GCN/GDN-kaarten''

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN