31

Wie heeft er baat bij extern salderen?

Er is heel veel gedoe over het extern salderen, in combi met het afnemen van fosfaatrechten. Maar wie hebben hier baat bij.

Wij als boeren niet, volgens mij. Want middels intern salderen en latente ruimte zijn er voorlopig voldoende mogelijkheden.
Dus hebben er andere partijen baat bij, dan wel aan tafel zitten.
Het ministerie en de politiek willen minder dieren, dus het afnemen van fosfaatrechten past in dat verhaal. Maar extern salderen met overige sectoren niet.
Dus zijn er nog meer partijen in het spel geweest. En dan wordt er natuurlijk al snel gekeken naar de overige sectoren, vertegenwoordigd door hun belangenorganisatie.

Maar er zitten ook landbouw gerelateerde mensen in die organisatie. Vanuit onze belangenbehartiging en de verwerkende industrie zitten er mensen in die organisatie. Deze hebben in dit dossier wel een heel beladen rol.

Of zien jullie het anders?

Deel dit topic

Reacties

Exact
Het spelletje wie heeft de meeste petten is oorzaak van de huidige rotzooi
+4
Bij extern salderen kunnen we allemaal baat hebben, maar niet in combinatie met het inleveren van dierrechten, mits op vrijwillige basis en met behoud van ontwikkelruimte voor de veehouderij.

Het is overigens maar de vraag of het inleveren van dierrechten wel geëist mag worden. Las vanochtend de inbreng van Franca Damen en die stelde dat dat zo'n regeling gelijk staat in misbruik van gezag, omdat het stelsel van dierrechten is opgetuigd in het kader van de meststoffenwet in navolging van de kaderrichtlijn water, terwijl de N-problematiek gaat over de habitatrichtlijn.
Quote Reactie van @robbies:
Het is overigens maar de vraag of het inleveren van dierrechten wel geëist mag worden

In Brabant is de veehouderij aangeschoten wild, daar mag alles, toch?

Verder kun je gerust stoppen met het promoten van jouw definitie van extern salderen, je zet er mensen mee op het verkeerde been. Dromen zijn bedrog.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
In Brabant is de veehouderij aangeschoten wild, daar mag alles, toch?Verder kun je gerust stoppen met het promoten van jouw definitie van extern salderen, je zet er mensen mee op het verkeerde been. Dromen zijn bedrog.

Jij postte eerder dat coalities met D66 en GL provinciaal niet bewegen. Wij hebben er hier nog PVDA en een linkse VVD bij. Ik maak me geen illusies hier. Brabant gaat zich niet herbezinnen, tenzij uit het IPO iets anders komt. Maar dat gaat niets veranderen aan de regelgeving van 7 juli 2017 die er nu al ligt. Dat gaat alleen als het hele ammoniakbeleid landelijk herzien wordt en dan nog zullen we ons gelijk via de rechter moeten gaan halen. Grashoff gaat nog liever in Brabant wonen dan dat hij het ingezette beleid aanpast. bd.nl/brabant/…

Ik ben net zo weinig bestuurder als jij bent. Ik vertel hier hoe ik vind dat het moet gaan als men toch zo graag onze ruimte wil hebben, omdat John vraagt wie er baat heeft bij extern salderen. Ik kan niet de verantwoordelijkheid dragen dat andere meelezers daar hoop uit putten.
+5
Het is niet zo moeilijk. De politieke linkervleugel wil minder vee, de rechtervleugel wil bouwen, verkeer en industrie legaliseren en waar mogelijk groei faciliteren. Dan is de voorgestelde opzet van extern salderen niet meer dan logisch. Elke partij heeft zo zijn speerpunten gerealiseerd. Daar doen belangenbehartigers, al hebben zij warme oren van de vele petten, helemaal niets aan. Belangenbehartiger, misschien wel het meest beladen , maar ook meest overschatte begrip hier op het prikbord.
+1
Intern salderen klinkt misschien mooi, maar je zult nu al als voorloper een stal hebben met de hoogste waarden voor emissie arm dan is het einde oefening betreffende groei. Een oude stal kun je nog van een nieuwe vloer voorzien, de voorlopers (in mijn geval tegen wil en dank maar had geen andere keuze) kunnen verdere groei alleen verder realiseren door extern ruimte te kopen en zo de sanering van de veestapel een boost te geven.
@Henk Schoonvelde Ja voorlopig zijn collega's die nog niet gegroeid en emissie arm gebouwd hebben aan de beurt, hoop dat je daar niet moeilijk over doet, jouw kansen zijn ff benut, komt heus wel weer, vindt je het vervelend?
+3
@Adaptief boeren Het gaat niet over mijzelf alleen. Iedereen moet ondernemen kunnen in een liberaal land. Je zult nu maar pal naast een natura gebied zitten met reeds een stal met bijvoorbeeld luchtwasser. Dan heb je intern niks te salderen en moet je de markt op...
@Henk Schoonvelde Je hebt natuurlijk ook gelijk
@Henk Schoonvelde wordt er überhaupt een vergunning verleend?
+1
@Henk Schoonvelde je hebt gewoon gelijk. Er moet gewoon een breed gedragen beleid komen waar geen grote slachtoffers komen. Ik denk dat je als sector nu beter kunt zeggen dat er gewoon helemaal niets geleverd wordt. Dat polderen voorbij is en dat alle schade die door de overheid met slecht beleid gemaakt wordt rijkelijk vergoed moet worden.
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Ik denk dat je als sector nu beter kunt zeggen dat er gewoon helemaal niets geleverd wordt.

Hè, nu niet je vriendje afvallen.
@Jack Rijlaarsdam heb ik vrienden?
+2
@Henk Schoonvelde Ik heb dus een emmisie arme stal(grootendeels) ben 8.3% gekort(genaaid) op fosfaatrechten voor onze GGB collegas moet nu dus alles op alles zetten om mijn nieuwe stal van 2014 rond te zetten financieel.Heb nu 90 koeien in een stal van 140 met een NB vergunning van 200 koeien.En ik hoef er niet meer dan wat ik nu heb. Als ik mijn niet benutte stalruimte qua ammoniak of mijn NB vergunning(latente ruimte ) goed kan verkopen doe ik dat.Zo kun je het ook bekijken ,kan ik gewoon mijn 90 koetjes blijven melken. Eerst maar eens rust krijgen en kijken wat er uit komt rollen allemaal. Maar de provincies hebben het alleen maar opgeschort niet meer en minder.Wat ik wil zeggen wanneer ben je tevreden. Ben overgens wel voor actie voeren met trekkers maar niet zoals die idioten in groningen.
@verbi zo sta ik er ook in
@mlkvhoudr Maar ja, dan gaat het dus naar de "bouw boeren"zoals ik begrijp. Dat zien we niet weer terug in de landbouw
+1
@Bartlehiemboer ja dus nadelig voor degenen die door willen dat realiseer ik.me dus ik zou nu kunnen zeggen dat we maximaal 10% extern buiten de sector mogen salderen maar iedereen kan bedenken wat er gebeurd als die 10% op is dus ik zou voor een max van 2% per jaar zo kan het meeste in de sector blijven en toon je toch goede wil
+1
Quote Reactie van @verbi:
Als ik mijn niet benutte stalruimte qua ammoniak of mijn NB vergunning(latente ruimte ) goed kan verkopen doe ik dat.

verkopen? je zal waarschijnlijk bedoelen voor niks in leveren.

Maar je hebt nog geluk dat je de helft mag houden.
Hier kan ik zelf waarschijnlijk alles inleveren omdat ik 100% latente ruimte heb momenteel.
En als we dan door gaan met onze plannen met vee waar geen fosfaatrechten voor nodig zijn dan kan ik mijn gratis ingeleverde NH3 rechten weer gaan terugkopen
@brabo Nee ze pakken je NH3 niet af, je mag gewoon P rechten kopen en weer beginnen, je NH3 is alleen bij extern salderen niet verhandelbaar.
@Tommie1 dat doen ze dus wel.
Bij een vergunningswijziging nemen ze al je latente ruimte in , en hier in Brabant moeten we dus op korte termijn laten weten welke stalaanpassingen je wil gaan doen dus dat is al gelijk een vergunningswijziging.
En leg me dan ook even uit waarom ik fosfaatrechten zou moeten kopen voor een veesoort die geen fosfaatrecht nodig heeft.
Geen koppeling N ruimte met fosfaatrechten in Limburg.
@jg Heb je een link?
@Tommie1 we komen er wel 👍
+1
@mlkvhoudr Klink al weer een stuk beter…...
Het is te kort door de bocht om te stellen dat agrarische bedrijven extern salderen niet nodig zouden hebben. In het verleden (voor het PAS-tijdperk) is er in een aantal provincies ook volop extern gesaldeerd (aankoop ammoniakrechten) om bij bedrijfsgroei een passende vergunning te kunnen krijgen. Dit is de komende jaren weer nodig.
+1
@marcsterreborn Snap ik, maar dan begrijp je het systeem nog niet.

Aankoop ammoniak rechten dan neemt de staat de fosfaatrechten in.

De vraag is of er in het nieuwe systeem vrije fosfaatrechten op de markt komen. Alleen als het voor een stopper aantrekkelijker is om fosfaatrechten te verkopen dan ammoniak rechten En dat gevecht gaan we niet winnen.
@John Spithoven Inleveren fosfaatrechten/dierrechten bij extern salderen (verkoop ammoniakrecht) moet van tafel. Dat is onrechtvaardig
+2
Toen wij een mb vergunning aanvroegen moesten we ammoniak aankopen.
Dit moest uit de buurt komen omdat er anders niets overbleef voor de depositie berekening op de natura 2000 gebieden bij ons in de buurt.
Als ik nu alles zo hoor kun je overal ammoniak inleveren om elders uitbreiding mogelijk te maken.
Maakt het nu niet meer uit waar de depositie plaats vind?
Bovendien hebben wij de ammoniak rechten toen ook moeten kopen en omdat we ze nog niet voorledig benut hebben raken we ze gratis kwijt? Terwijl de MB vergunning onherroepelijk is verleend met als voorwaarde dat deze uiterlijk 2028 gerealiseerd is.

Je zou bijna denken dat wij boeren een gratis geldautomaat zijn.
+4
Waarom lijkt nou niemand te beseffen dat we een veel grotere vinger in de stikstof pap hebben dan iedereen denkt. Wij zouden hier eigenlijk de lakens uit moeten delen. Want onze sector heeft de twee belangrijkste troeven in handen. Ten eerste hebben we vergunde ammoniakrechten (als enige) en nummer twee; ruim de tijd om rustig af te wachten. Zolang rijk en/of provincies bakkeleien over het innemen van latente ruimte en dier-/fosfaatrechten ligt intern/extern salderen stil en komt er geen stikstof vrij voor grote bouwprojecten, dit is niet ons probleem. Zijn de voorwaarden m.b.t. salderen voor ons niet gunstig, dan wachten we toch rustig nog even af tot de druk op de overheid zo groot wordt dat de voorwaarden voor ons vanzelf verbeteren.
Of zie ik dit soms te simpel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0