Brief aan minister Schouten - NZO vindt Stikstofaanpak kabinet zorgelijk

Reactie zuivel:

De Nederlandse Zuivel Organisatie maakt zich grote zorgen over de wijze waarop het kabinet de stikstofproblematiek wil aanpakken. De beoogde maatregelen gaan veel verder dan noodzakelijk. Zij hebben een ongekende impact op de melkveehouderij, de melkverwerkende industrie en alle andere schakels in de zuivelketen in Nederland. Dat stelt de NZO in een brief die zij samen met een groot aantal organisaties in de zuivelketen (Biohuis, LTO Vakgroep Melkveehouderij, NMV, NAJK, Netwerk GRONDig en ZuivelNL) aan de minister van Landbouw heeft gestuurd.

Meer: nzo.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

arjank110
Hierbij de link nzo.nl/nieuws/…
sorry
Geen woord over intern salderen...?
+1
broeker
@sorry ja van het diefstal bij intern salderen mag ook wel wat gezegd worden. Verder goede brief 👍
+6
Jack Rijlaarsdam
Hè hè, dat werd tijd. Wel een stevige reactie. Nu morgen nog ff een gepeperde brief naar de provincies naar aanleiding van de beleidsregels.
+1
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Papierversnipperaar staat al warm te draaien. Zonder te lezen regelrecht er in.
robbies
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
stevige reactie

Wat nou stevig? de inleidende beschietingen zijn reeds begonnen. nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…

Gemeente Dronten legt twee intensieve veehouderijen stil. omroepflevoland.nl/nieuws/174820/…

Dit briefje maakt 0,0 indruk. De strijd om het stikstof wordt feller en feller. BV Nederland komt in de knoei als die stikstofruimte niet heel snel vanuit de agrarische sector overgeheveld wordt.
burg
@robbies hoe meer er inzien dat je een sector naar de getver helpt hoe beter! Had je je vreugdedansje al gedaan jij was toch voor de warme externe saldering
robbies
@burg nog steeds hoor en met behoud van ontwikkelruimte voor de landbouw. Volgens mij is dat altijd nog een beter plan dan wat er nu ligt. Van een warme sanering is geen sprake. Het moet voor niks en snel.
+1
burg
@robbies jij hebt al prijzen gehoord? grootste struikelblok is de fosfaatrechten die ff ingeleverd moeten worden.
+1
de hoef
@burg daar strijd de lto tegen
burg
@de hoef zal tijd worden
+2
robbies
@burg
Quote:
grootste struikelblok is de fosfaatrechten die ff ingeleverd moeten worden.

Ik heb van twee optiecontracten gehoord. Veehouders die verkocht hebben aan projectontwikkelaars voor 100 euro/kg.

Dat er fosfaat- of dierrechten achteraan gegooid moeten worden is natuurlijk complete waanzin. Ik ben echter nog steeds voorstander van extern salderen, waarbij een deel van de ontwikkelingsruimte wordt vastgelegd voor de landbouw.

Het is hoog tijd dat er eens wat geld van buiten de sector in gepompt wordt. In Brabant moet 80% van de boeren nog investeren, er is nog een hele categorie boeren die hun stal niet vol hebben, er zijn er nog een dotje die wat meer grond onder het bedrijf willen hebben.

Met alleen een melkprijs van 35 cent kun je 30 jaar kromliggen om al die overheidsfratsen te financieren. Laat dan de markt maar zijn werk doen. Op veel plekken is er echt nog wel wat intern te salderen. Zeker als het overschot op de markt te verpatsen valt. Heb je geen overschot of wil je niet meedoen? Even goede vrienden.

Ik denk dat je verbaasd zult zijn hoeveel er loskomt als er een fatsoenlijke mogelijkheid tot extern salderen komt.
+1
burg
@robbies van mij mogen ze dat extern salderen hoofdstukje schrappen, laat de schotten maar staan.
Stoppen is altijd warme sanering geweest, hetzij via produktierechten of via gestegen grondprijzen dus dat 30 jaar kromliggen is dan niet voor niets.
Linksom of rechtsom groei heeft altijd geld gekost en zal dat blijven of het nu dure produktie rechten zijn of grond das een keuze voor de blijver daar hebben we geen extern gelul voor bij nodig.
+3
robbies
@burg groei is niet meer lineair. Vroeger kocht je quotum en het was klaar. Nu moet je P-rechten kopen en (soms) grond verwerven en ook nog eens aan emissie-eisen gaan voldoen, want je latente ruimte pikken ze gratis in. Groei wordt nu niet duur, maar onbetaalbaar. En dan mieten we in Brabant nog blij zijn dat we geen stalderingsregeling hebben bij graasdieren. Als het aan het provinciebestuur ligt mogen we voor elke m2 uitbreiding nog 1,2 m2 bij een stoppers gaan slopen.

Extern salderen gaan ze echt niet schrappen. Dan moet je kijken naar de optie die het meest oplevert voor de sector. Wanneer N-rechten verhandelbaar worden, hoeven de blijvers de stoppers niet meer te saneren en blijft er geld over om eens een paar ha bij de buurman te kopen
burg
Je denkt als een stopper@robbies
+3
robbies
@burg denk dat dat wel meevalt. Ik constateer alleen op opstapeling van kosten bij uitbreiding. als de opbrengstprijs niet meegroeit, loopt het een keer vast. Er wordt geld gestopt in dingen die hun waarde niet houden. Fosfaatrechten is lucht en gebouwen zijn na oplevering al gehalveerd in waarde. Grond wordt gepacht of gehuurd en machines gaan in de lease, omdat het geld in bedrijfsmiddelen zonder marktwaarde gaan. Dat moet je als blijver toch zorgen baren? ( Al zit jij volgens mij in Noord-Holland en daar schijnt altijd ander weer, heb ik het idee)

Dat zie je inmiddels ook bij de varkens. Er is geen vraag naar stalderingsmeters in Brabant. Dat betekent dat er niet geïnvesteerd wordt en dat is geen gezonde zaak. Wat er nu nog gebouwd wordt in de varkenshouderij is op oude vergunningen. Dood in de pot
burg
@robbies Hier is het idd altijd center parcs weer ja!
Helder uitbreiden is zeker lastiger geworden en vraagt veel financiele middelen maar is NOG mogelijk. Welke voordelen zie jij voor een blijver in jou plan tov extern salderen niet toestaan?
robbies
Quote Reactie van @burg:
Welke voordelen zie jij voor een blijver in jou plan tov extern salderen niet toestaan?

lagere kosten voor productierechten, minder bovenwettelijke maatregelen, meer geld voor innovatie, zodat we op termijn op eigen kracht naar een minimale uitstoot (bv 2 kg/koe) kunnen ipv verplicht door de overheid. Let wel: in mijn voorstel moet wel een bepaald percentage van uitvloeiende stikstofruimte geoormerkt worden voor de landbouw, bijvoorbeeld 25%. Die kan vervolgens weer verdeeld worden onder bedrijven.
+1
burg
@robbies produktierechten zullen als je die 25% zelf verhandeld net zo duur zo niet duurder worden. Waarom zou er dan meer geld zijn voor innovatie waar komt dat vandaan? De bovenwettelijke eisen tov emmisie"s dat geloof ik op korte termijn omdat je de plafonds niet meer haalt maar dan komen er weer nieuwe taakstellingen dus das een illusie. De minimale uitstoot zal eerst eens goed gemeten moeten worden en daarbij nog een correctie voor onze gewasopname moeten komen.
Skroefkelos
@burg en zo is het 👍
robbies
Quote Reactie van @burg:
produktierechten zullen als je die 25% zelf verhandeld net zo duur zo niet duurder worden.

niet zelf verhandelen, maar in een bank stoppen en naar aanvraag uitdelen, met een realisatieverplichting. Verdubbelingen komen er toch niet meer en er zullen echt nog wel een portie stoppers komen, waardoor de pot gevuld blijft. De uitbreidingsruimte hoeft niet veel te kosten als je maar wat eisen aan de uitgifte stelt. Een varkensboer met een luchtwasser heeft veel minder ammoniak nodig dan een stoppende varkensboer op een regulier huisvestingssysteem. Jaagt ook weer innovatie aan. Als je maar 3 kg NH3/koe produceert hoef je maar 1 stopper te hebben van 12 kg NH3 bij een inname van 25%.

Ik ga er overigens ook vanuit dat wij in Brabant de toekomstige stoppers mogen saneren met een stalderingsregeling. Was nu al kantje boor bij de formatie dat de melkveehouderij aan de staldering moest.
buorman
Quote Reactie van @robbies:
Als je maar 3 kg NH3/koe produceert hoef je maar 1 stopper te hebben van 12

Niet al te inschikkelijk worden, straks willen ze per koe ook nog 3 kg voor beweiden en bemesten en vervluchtigd al weer de helft van het door jou betaalde 'millieuvoordeel'.
robbies
@buorman In Brabant eisen ze al 4 kg NH3 in 2028. Dan is 3 kg ook niet meer zo ver weg
buorman
@robbies
Ook in Brabant moet de kont tegen de krib, maar dat terzijde.
Jij wilt dus al verder gaan dan de eis, hoe noemen we dat ook al weer als Ned weer eens verder gaat dan wat Brussel eist?
+1
robbies
Quote Reactie van @buorman:
Jij wilt dus al verder gaan dan de eis, hoe noemen we dat ook al weer als Ned weer eens verder gaat dan wat Brussel eist?

waar zeg ik dat? Ik zeg alleen dat het kan en dat je daar uiteindelijk toch naartoe gaat. Ik investeer liever in stalsystemen dan in lucht, wat @burg graag wil doen door ammoniakrechten binnen de sector te houden en de fosfaatrechten het pensioen van de stoppers moet regelen.

In Brabant waait voorlopig geen andere wind. Lekker makkelijk om te zeggen dat kont tegen de krib moet. Wij verliezen het hier. Dan maar tegen grof geld
burg
Wij verliezen hier...@robbies das dus stopperspraat
robbies
Quote Reactie van @burg:
Wij verliezen hier...@robbies das dus stopperspraat

De veehouderij gaat in Brabant verliezen. fosfaatrechten vliegen de provincie al uit, op 25 november gaat de stoppersregeling voor varkens open waar alleen regio zuid en oost aan mee mag doen. En zelfs als de provinciale regeling nog gekeerd wordt, zijn er al zoveel klaar met de regeltjes dat ze de pijp aan maarten geven.

Maar dat de veestapel hier gaat krimpen zegt niets over mijn situatie
@robbies STOPPEN MET DEZE onzin !!!
burg
@robbiesdaar word t niet goedkoper en leuker van! Zo maak je staatsbedrijven, afwachten wanneer je onder welke voorwaarden een paar koeien mag groeien van onze betrouwbare overheid.
robbies
Quote Reactie van @burg:
Zo maak je staatsbedrijven, afwachten wanneer je onder welke voorwaarden een paar koeien mag groeien van onze betrouwbare overheid.

is dat nu niet het geval? We hebben inmiddels al 4 referentiedatums aan ons broek hangen.
pietjepuk
@robbies 8 okt is terug gefloten door de minister.
robbies
@pietjepuk en 4 oktober dan? misschien alleen voor stoppers, maar is evengoed een referentieperiode. Hebben we nog 2 juli, de periodes van RFC en in Brabant de datum van eerste inschrijving op je milieuvergunning. Kom ik op 4.
pietjepuk
@robbies ben je grondgebonden groei nog vergeten.
buorman
Quote Reactie van @robbies:
Veehouders die verkocht hebben aan projectontwikkelaars voor 100 euro/kg.

Je zou bijna blij worden dat de rechten er bij moeten, dat legt tenminste nog enigszins een bodem in de markt.
Voor 100 euro/kg zaken doen met projectontwikkelaars...................
robbies
@buorman was vorige week donderdag. En dus nog niet bekend dat er rechten achteraan gegooid moesten worden. Misschien was het wel een stoppers die vorig jaar voor 275 zijn fosfaatrechten verkocht had? Op 100 koeien toch weer een tonnetje waar hij niet op gerekend had
+1
mlkvhoudr
@robbies voor dat geld "dwingen" ze me door te doen ik begin pas interesse te krijgen bij een getal boven de miljoen en bij eigendomsbedrijven ligt dat getal nog veel hoger lijkt me
spotmelker
@mlkvhoudr daar ligt ook het risico dat ze onder het mom van een fatsoenlijke uitkoop fout beleid doorduwen en na een poosje als het potje leeg is de rest uitroken.
+1
mlkvhoudr
@spotmelker inderdaad maar in een goed jaar verdien ik zo wel 100.000 euro

Beetje overdrijven mag he 😋😉
+1
spotmelker
@mlkvhoudr je komt altijd heel bescheiden over maar nu vergeet volgens mij een nulletje 😄
+16
John Spithoven
Eindelijk een koerswijziging. Gelukkig gaan we allemaal inzien dat dit kabinet alleen maar verliezers maakt in de veehouderij. Tijd van polderen is voorbij. Ook de POV heeft alle contacten met LNV opgeschort. Morgen volgen er nog meer sectorpartijen. Van het weekend had ik al een voorzichtige berekening gemaakt wat de gevolgen zijn voor het extern salderen.
Dit kabinet doet de veehouderij in de uitverkoop!
+5
rene-de-jong
@John Spithoven Misschien dat ze nu ook het werk van STAFF en MESDAG oppakken en deze kennis inzetten i.p.v. dubbel werk te doen.
Eigenlijk moet Calon 50% van zijn loon aan Geesje Rotgers (en collega's) geven ! (en da's een hoop geld).
kalverhouderij
@rene-de-jong ik had begrepen dat die in zijn vorige baan 2 ton per jaar kreeg voor 3 dagen werken in de week !!! ik kan niet zo snel een financieel jaarverslag vinden van lto Nederland want ik was wel benieuwd wat hij nu verdiend en hoeveel lto Nederland nog in de oorlogskas heeft zitten. het zou zeker mooi zijn als al die clubs meer zouden kunnen gaan samenwerken " eendracht maakt macht ! "
rene-de-jong
@kalverhouderij Je schrijft het goed; hij krijgt...... hij verdiend minder.
+2
Skroefkelos
Gelukkig er komt nu officeel tegengas , zat net vandaag te denken er gebeurt gewoon niets en de treinnraast door op hoofdzakelijk onjuiste meetgegevens
+2
slagroomvla
Dit briefje veegt Carola haar reet mee af! Ondertekent door sukkels die de afgelopen 10 jaar overal ja op geknikt hebben als ze maar aan tafel mochten zitten, en nu zouden ze het ergens niet mee eens zijn? Dat gelooft toch helemaal niemand...
dewittemotor
@slagroomvla De bestuurders die er nu zitten zijn compleet ongeloofwaardig. Maar toch is deze voorzichtige draai positief. Het is ook een teken dat het daar binnendeurs flink dondert.
+7
de hoef
Quote Reactie van @slagroomvla:
Dit briefje veegt Carola haar reet mee af!

ik denk eerder dat ze het liefst huilend wegloopt , en ik geef ze groot gelijk wat heeft zij een problemen over zich heen gekregen
+4
Twentsch Land
Zo is het maar net. Er zijn er nogal wat die de chaos ongeveer alleen aan haar verwijten.....maar zij zit tot nu toe alleen maar met erfenissen en om een en ander anders te doen heeft ze nogal tegenwerking van haar collega’s.

@de hoef
+1
robbies
@Twentsch Land Haar verhaal op het Malieveld was toch wel een erg sterk staaltje acteerwerk. op dat moment wist zij ook al wat er ging komen. Dan kan ze beter man en paard noemen ipv zoete broodjes bakken. Daar heeft ze voor mij toch wel wat afgedaan. Met terugwerkende kracht zeiden Klaver en de Groot wel waar het op stond. Pijnlijke constatering
+1
de hoef
@robbies ik zie en hoor ook veel, maar ze heeft denk ik niet veel keus ,
de groot vind ik ook een lul,maar met de mest scheiden heeft hij gewoon een punt
+1
kalverhouderij
@de hoef zeker een goed idee............als je aan een splinternieuwe stal toe bent !!! niet als het je op gelegd wordt om voor een bepaalde datum te realiseren
+1
Erco
@kalverhouderij pas als ze alle aanpassingen betalen ga ik er mischien over nadenken. Waanzin
spotmelker
Quote Reactie van @de hoef:
maar met de mest scheiden heeft hij gewoon een punt

Denk je nu werkelijk dat de ammoniakconcentratie in de lucht daardoor gaat dalen? (Net als bij de 65% reductie hiervoor) Ik denk dat we van een verstoord evenwicht door NOx uitstoot (door verbranding van fossiele brandstoffen) naar een evenwichtige verstoring zijn gegaan omdat de lucht dan o.a. ammoniak aantrekt om weer tot evenwicht te komen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @spotmelker:
Denk je nu werkelijk dat de ammoniakconcentratie in de lucht daardoor gaat dalen?

dat zegt mijn nuchtere verstand ja,de dunne fractie als kunstmest in zetten,en minder kunstmest strooien
+2
Jan S
😀
+2
Twentsch Land
Om het op het Malieveld niet te laten exploderen maakte ze deze keus, geen geweldig verhaal, dat geef ik toe........jij wilt haar alleen beoordelen over dat moment 😬 ?
@robbies
+1
Twentsch Land
Weg lopen!

Misschien moet ze dat maar gewoon gaan doen.....altijd maar commentaar van wat ze zelf niet heeft veroorzaakt.
Als er gedoe is kun je het toch nooit goed doen.

@de hoef
kwarkje
@Twentsch Land goed statement richting gevestigde orde
Advies aan Carola: doe eens gek en neem ontslag💪💪
slagroomvla
Quote Reactie van @de hoef:
en ik geef ze groot gelijk wat heeft zij een problemen over zich heen gekregen

Gut, krijg je medelijden? Het is toch inmiddels duidelijk dat ze ongeschikt is.
+4
Koeien boertje
@slagroomvla als jij de erfenis krijgt van haar stond je er ook zo.
Wat denk je als ze opstapt?
De enige die er dan wil zitten is iemand die alles er ff doordrukt en via dat pluche hogerop wil komen.
Koester het maar een beetje want veel beter zit er niet in
slagroomvla
@Koeien boertje Hou op met dat sneue gejank, alle gepruts met teveel uitgegeven p rechten wiens schuld is dat? De afgeschoten vergunningverlening via pas ombuigen naar sanering gehele veehouderij, wie is de verantwoordelijk minister? Christenunie is gewoon christelijk groen links, dan snap je toch hoe zulk volk in elkaar zit?

Carola wordt binnenkort wel ergens burgemeester of een baantje bij RFC...
buorman
@slagroomvla
Wie zou het beter doen, en daarna niet zo,n soort baantje 'krijgen'?
robbies
Dubbelpost
hans1980
Denk dat zelfs Vollenbroek verbaast is dat de veehouderij in een record tempo NL wordt uitgebonsoerd nog wel door naastenliefde van de ChristenUnie
jan.1
Erg laat allemaal,en waar was de nzo op 1 oktober!,En waarom is het bij de banken nog stil,hebben die soms andere belangen....
Kempenaar
@jan.1 nzo zit langs het malieveld dus was er al lang voor wij er waren
cowboys
@jan.1 jij denk toch niet dat de NZO er voor de melkveehouders is?
+1
sjuu
Eens kijken of ze woensdag willen luisteren, plat gooien die zooi,
Deutz1455xl
Ik zie verassend weinig reactie van de prikkers die altijd beweren dat zuivelNL lto ed aan de verkeerde kant staan... maar ze doen altijd wel iets verkeerd
+1
Achso
@Deutz1455xl dat doen ze ook. Maar de dvd keer op keer draaien wordt ook saai. Je kan toch niet met droge ogen beweren dat de LTO de belangen vorstelijk hebben behartigd
+1
Deutz1455xl
@Achso absoluut mee eens, maar je kunt ook niet beweren dat lto zich tegen de sector keert, en dat is wel een aanname die veel wordt gedaan hier.
+1
laatste soldaat
@Deutz1455xl Tegen de sector ???? das wel een hele rare aanname . T is gewoon een niets zeggend meelullend clubje
vrije boeren
@Deutz1455xl Waar was Lto voor de boeren die tussen wal en schip vielen met het invoeren van de fosfaatwet? Hoeveel voorname leden van de lto zijn in de problemen gekomen met de fosfaatwet ? {voorkennis]
arjen90
Tjeerd de Groot (de verrader) was voor hij na de tweede kamer kwam nog directeur van NZO, hij kwam in de tweede kamer omdat D66 net genoeg zetels had zodat hij in kamer kwam was, anders was hij daar waarschijnlijk nog directeur geweest. (bron:nl.wikipedia.org/wiki/Tjeerd_de_Groot/)
+1
cowboys
@arjen90 hoeveel tjeerdjes zitten er nog overal als parasieten.meevreten van hun gastheer.in de LTO. NZO. Zuivel nl. LNV. Rvo.qlip.enz enz enz.
cowboys
@cowboys ik vergat de melk coöperaties nog.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
77
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0