D66 weer op ramkoers - Willen nu verbod op drijfmest

Wil verbod drijfmest, VVD en CDA sterk tegen , wat een enge man
telegraaf.nl/nieuws/1307552353/…

Deel dit topic

hans1980

Laatste  |  

Reacties

+1
Sjaakiee
De papagaai van sietze schukking uit irnsum
+4
Detukkeroettwente
Wat een alderbarstend dom varken !!!
+6
MARTIJN G
wat een lul is die vent
+4
Detukkeroettwente
@MARTIJN G Hoe kan iemand zo worden ??? Is hij ook een COKE snuiver, net als iedereen in de regering, het hele ZOOTJE moet opstappen, wat een corrupte bende !!!
+2
jan.1
Je begint er zo onderhand aan te wennen dat de Groot dingen roept die totaal onhaalbaar zijn.
Loonwerkers hebben afgelopen jaar weer fors geinvesteerd in dure slangsystemen met gps etc.
Kunnen ook weer op de schroothoop?denk het niet.....
Ongeloofwaardige man geworden.
+7
somerled-delremos
Ik denk dat het kabinet binnenkort valt.
Detukkeroettwente
@somerled-delremos En dan verkiezingen .
somerled-delremos
@Detukkeroettwente en dan weten we waar de verkiezingen over gaan
+1
jan.1
Quote Reactie van @somerled-delremos:
Ik denk dat het kabinet binnenkort valt.

Dan is het snel gedaan met d66 ,
somerled-delremos
@jan.1 Het betekent ook dat niet alleen de boeren en vissers, maar ook alle mensen die werkzaam zijn buiten de primaire sector maar hun inkomen verdienen dankzij die sector een enorm charme-offensief moeten beginnen. Werk aan de winkel dus!
hans1980
@jan.1 d66 is de afgelopen week met 1 zetel gestegen in peiling
Jeugd stemt gewoon op die rakkers
Detukkeroettwente
@hans1980 De vraagstelling bepaalt de uutslag van een enquete.
+3
PIONIER
Wie hem voor de auto krijgt moet gas geven!!
Detukkeroettwente
@PIONIER Ho HO , nog meer co 2 uutstoot, pas op jij, of je word opepakt !!!
PIONIER
@Detukkeroettwente Electrisch jonghu!! 😀
Detukkeroettwente
@PIONIER Ja maar die stroom moet ook opgewekt worden !!!
+5
Adaptief boeren
Verbod is wat kort door de bocht, maar fijt is dat drijfmest systeem de oorzaak is van ammoniak emissie en een ander stal systeem met effectieve mestscheiding zou heel veel helpen, leuk is het misschien niet voor velen, maar een mooi stimuleringsfonds naar zo'n systeem zou bijvoorbeeld vergunning verlening op gang kunnen brengen
+1
somerled-delremos
@Adaptief boeren Aan 'rûge dong' zitten voordelen geef ik toe. Maar dan zou er een plan moeten zijn dat er geleidelijk naar toe wordt gegaan over een periode van 20 tot 30 jaar. Dan kunnen de huidige stallen afbetaald worden en kunnen de loonwerkers hun investeringen in injecteurs en sleepslangen er ook uit halen.

Een verbod over een kortere tijdspanne (laat staan een direct verbod) is onhaalbaar en dat weet hij donders goed.
+5
Volgens mij licht die vent in scheiding of zo of hij mag thuis niks zegen .
Ik weet het niet maar zijn verstand is die wel kwijt .
+1
hans1980
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Weet het niet maar als ik hem zo zie in z'n gifgroene colbertje met z'n getrimde baartje ...
Dan denk ik hij is uit de kast of komt binnenkort....
+4
@hans1980 moet er maar eens een grote neger op als dat zo is.
+4
Melkboer16
Zo’n man heeft dus jaren uit onze ruif zitten vreten!
Zal wel dezelfde dealer hebben als Marianne!!
+2
@Melkboer16 zit er wel dik in ophangen aan de hoogste boom die gek .
Welke klup heeft het in dikken van mest ook alweer aan banden gelegd . Heb het hier jaren gedaan maar ben er maar mee gestopt door de regelgeving
+1
Melkboer16
Maar als ik het allemaal zo lees gaat ook dit kabinet vallen over de grond-politiek! En het kan me niet snel genoeg gaan! Laat de boel nog maar een halfjaartje langer op slot zitten! Weg met die linkse lariekoek!
+6
Melkveehouder.
Met alle respect, maar de Groot onderbouwd zijn visie met argumenten. Ik kan nou niet zeggen dat deze door Jacco en Helma gemotiveerd terzijde geschoven worden. Eerlijk gezegd komt dit hele circus op mij over als een zorgvuldig geregisseerd toneelspel.
Skroefkelos
@Melkveehouder. Dat zou best kunnen maar denk toch dat ze zich nu erg vergissen , het licht gaat zo uit
Melkveehouder.
@Skroefkelos Bij Jacco en Helma?
Skroefkelos
@Melkveehouder. Bij de hele regering 😄
+1
Grasbaal
@Melkveehouder. Reactie Helma Lodders:
Melkveehouder.
@Grasbaal Misschien lees ik er overheen, maar waar staat de motivering van Helma betreffende het goede/slechte van de (huidige aanwending van) drijfmest als reactie op Tjeerd de Groot?
+3
Melkveehouder.
@Grasbaal Trouwens, wie weet, misschien lezen Helma en Jacco af en toe wel mee op prikkebord. Behandel ze als koeien=> hoe beter ze je voert, des te meer ze produceren. En lukt dan niet, dan helaas afscheid nemen😉
j h p
@Melkveehouder. Welke technieken zijn er dan allemaal omdat te doen?
Waar staan die op de RAV lijst?
Zo strikt gescheiden loopt er bij mijn weten maar één proef.
+1
Melkveehouder.
@j h p Daar gaat het nu even niet over. Het punt is dat je de opvatting van de Groot onderbouwd moet kunnen weerleggen alvorens hem aan te vallen.
Ik snap ook wel dat de opvatting van Tjeerd de Groot een gigantische (financiële) impact heeft, maar dat is (hoe knap vervelend ook) zijn punt van discussie niet.
j h p
@Melkveehouder. Volgens mij doe ik dat , technisch (nog) niet haalbaar, over de betaalbaarheid heb ik het niet over.
Het is het zelfde om te zeggen dat mensen maar moeten teleporteren ipv vliegen, is ook technisch niet haalbaar.
+1
m uut m
@j h p
Technisch redelijk haalbaar en qua kosten ook .
+1
j h p
@m uut m Vertel, vertel, ik ben oprecht benieuwd.
Grupstal willen ze al niet meer en daar is het ook niet 100% gescheiden.
Melkveehouder.
@j h p Het lijkt me niet handig eventuele alternatieven die er zouden kunnen zijn breed uit te meten op dit prikkebord. De grabbelton voor Tjeerd vullen is het allerlaatste wat ik wil. In de discussie die momenteel speelt weet je echt niet wie je (politieke) vrienden of vijanden zijn, ook al lijkt dat zo!
m uut m
@j h p
Dichte vloer met giergoot en zeer veel stro in de boxen.
Kan met opgesneden mijnbanden over bestaande roostervloer.
Adaptief boeren
@j h p Volgens mij heeft @JohnSpithoven zo'n stalvloer, maar hoe dat bevalt weet ik niet,
rene-de-jong
@Melkveehouder. Weerleggen gebeurt toch al door mesdag en co. immers als de NH3 helemaal niet zo schadelijk is dan is al de onzin voor niks...
De kringloopwet kan hij wat mij betreft wel klaar maken maar dan voor burgers in de randstad: composteren van eigen mest en dit verplicht in een volkstuintje hergebruiken.
#haagsepapegaaien
+1
Jannus
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Eerlijk gezegd komt dit hele circus op mij over als een zorgvuldig geregisseerd toneelspel.

Bij mij ook en de leiders worden afgevangen
+1
van Ittersum
Slimme zet van de links. Gewoon nog meer bagger erin gooien zoveel dat het eerste (opkooptegeling) het beste van het slechte is en er door demotivering genoeg animo is om de doelstelling (halvering varkens en kippen) te halen.
+4
Twentsch Land
Hoorde aantal jaren terug van een man die veel bij landinrichtingen is betrokken dat bij het opstellen van een plan voor sommige projecten ( fietspaden, mountainbike paden, wandelpaden enz enz ) een maal zoveel in het plan zetten van wat eigenlijk de bedoeling is.......het resultaat bij onderhandelingen is dan dat ze wat toegefelijk zijn maar wel voor elkaar krijgen wat ze in hun achterhoofd wilden hebben.

Misschien past D 66 deze tactiek nu ook wel toe.

z@van Ittersum
Bietenbrug
@Twentsch Land die de Groot moet opgesloten worden in een afkickkliniek voordat hij nog meer ellende veroorzaakt.
+1
Twentsch Land
Weet niet of dat helpt, beter is dat D’66 hem uit de partij zet en hij nergens meer een bestuurlijke functie kan krijgen.

@Bietenbrug
+1
robbies
@Twentsch Land wedstrijdje profileren binnen een toekomstige splinterpartijtje. De Groot stond op plaats 19 en dankzij de "charme" van Pechtold wist D66 19 zetels binnen te halen. Dankzij Rob Jetten en Kajsa Ollongren wordt de partij in rap tempo afgebroken, getuige de 12 zetels die ze nu in de peiling hebben. Als de Groot 4 jaar blijft backbenchen kan hij na de volgende verkiezingen wat anders gaan doen. Maar wat?? Bij zijn oude kliek hoeft hij niet meer aan te komen. Er zal vast nog wel ergens een baantje voor hem klaarliggen, maar zulk soort wordt liever ergens directeur dan lid van Raad van Bestuur. Martijn van Dam raapte ook het eerste beste baantje op toen hij zag dat de PVDA op instorten stond en hij op eigen kracht nooit in de kamer zou komen. Zit nu nog bij de NPO, maar daar gaan we niet veel meer van horen.
+1
diezel
@Twentsch Land
Denken jullie nu werkelijk dat hij dat groot halveringsinterview in een weekend-krant gegeven heeft zonder medeweten en overleg van de kopstukken van de andere partijen uit deze coalitie?
Kom op, niet zo naïef. 😞
+3
van Ittersum
@Twentsch Land Franse vakbonden tactiek. Je weet bij voorbaat dat ze toch niet akkoord gaan dus idd zet hoog in en met een derde toch nog je doel hebben bereikt.

Ik ben veel meer benieuwd hoe ze die opkoopregeling gaan invullen, hoeveel animo er is,, wat is de exacte criteria, deadlines, wie wat waar, enz enz. De rest wat er nu allemaal geroepen wordt door wie dan ook is in mijn ogen nu niet even relevant en zaait alleen maar verwarring en onrust. Alle actiegroepen zouden tegelijk daar ook op moeten hameren. Duidelijkheid op zeer korte termijn, verdeeldheid en het ongewise gaat opnieuw de sector stuurloos en complete waanzin brengen. Deze tactiek van onrust zaaien is politiek-eigen en tegelijk raar dat men hier keer op keer intrapt. In dat opzicht heeft LTO wel gelijk, rust en overzicht in eigen gelederen zal meer opleveren dan opnieuw weer richting Den Haag trekken.

Maar ik zit niet in en tegen een Natura2000 gebied aan heb geen PAS, dus de factor emotie kan ik vrij gemakkelijk elimineren.
+1
j h p
@van Ittersum Zelfs mijn NB vergunning is niet veilig op de plaats waar ik zit, dus ik ben knap pissig op basis van feiten en geen emotie.
van Ittersum
@j h p het enige wat ik nu kan zeggen is : ik hoop dat er flink gelobbyd wordt. Scenario 2 mag niet van stal worden gehaald.
diekman
Hij moet binnenkort nog beter beveiligd worden als Geert Wilders.
brabantboer1
Heeft geroken aan de media. Hartstikke mediageil die man. Volgende week komt ie met een poep en plasverbod voor melkvee, varkens en kippen tijdens de spitsuren, op deze wijze kunnen de snelheden tijdens de spitsuren gewoon blijven gelden zoder dat er extra emissie optreed.

Gek die man.
jan.1
D van d66 betekend toch DEMOCRATIE!!,dan hebben we hier te maken met een anti democraat,zeg maar gerust een dictator..
Dus eigenlijk verlaagt de Groot zijn partij naar GL en pvdd nivo!
Nooit verwacht van de schoolmeesters partij...
+1
Huppel
@jan.1 De D van D66 lijkt steeds meer te lijken op Dictaat
j h p
@Huppel Ik denk meer D666 👿
+2
m uut m
Man heeft een punt.
De meeste emissies komen hierdoor.
Ammoniak, methaan en veel lachgas door te vroeg uitrijden met de sleepslang (natte grond).
Elvis
@m uut m moet er dan niet wat meer opslag komen in plaats van helemaal verbieden
+1
m uut m
@Elvis
Ammoniak en methaan voornamelijk in de stal.
Lachgas bij uitrijden bij te natte grond.
+1
Realisme
@m uut m lachgas bij injecteren. (Dus niet meer doen)

Methaan is geen probleem! Is de CO2 die opgeslagen is in de plant tijdens de groei die bij de vertering vervluchtigd in een andere chemische samenstelling.

Blijft over ammoniak. Slaat volgens de nu meest betrouwbare bronnen niet verder neer dan 500 meter vanaf emissiepunt (bij regen direct). Dus grotendeels op boerenland.

Alle problemen opgelost, politiek in zijn hok en wij lekker doorgaan met ons natuurlijk kringloop systeem👌🏻
Realisme
@Realisme misschien trouwens een idee voor de aankomende demonstratie. Bierbostel, corngold, persvezels meenemen en vragen of mensen een hapje willen. Ze willen tenslotte de koe overslaan.
komelker 2
@Realisme Of bloembollen uitdelen.
+2
huske
@m uut m hij heeft zeker een punt. Na de toekomst toe is RDM niet de uitkomst. Voor de bodem is een bepaalde scheiding wel beter. De kanttekening in dit verhaal is wel dat het enige tijd gaat duren voordat er gedegen systemen komen
+5
Noorderling
Quote Reactie van @huske:
De kanttekening in dit verhaal is wel dat het enige tijd gaat duren voordat er gedegen systemen komen

Na 50jaar drijfmest is er nog geen waardig alternatief. Zal zn redenen ook wel hebben.
Ik wens een ander veel succes met doorlatende vloeren, klepjes, gaatjes etc met de bijkomende extra investering en kosten. Niets is zo efficiënt als goed verpompbare drijfmest met een beetje water.
+1
m uut m
@Noorderling
Qua efficiëntie kun je vraagtekens bij zetten.
Dat de koe de hele dag met zijn bek in de ammoniak dampen hangt is al niet gezond.
Het bodemleven wordt ook niet vrolijk van te grote rvdm giften (meer dan 10 m3 per keer).
Laten we eerlijk zijn de ligboxenstal is niet ontstaan vanuit het oogpunt van de koe en het milieu maar om met zo weinig mogelijk arbeid zoveel mogelijk koeien te melken.
En ja er zijn betere systemen ook voor in een ligboxenstal.
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
Dat de koe de hele dag met zijn bek in de ammoniak dampen hangt is al niet gezond.

Tussen het ontstaan en wat er vandaag de dag staat is er ook nog wel wat gebeurt qua huisvesting en ventilatie. Maar ik hou het toch op lekker simpel bouwen, dichte vloer met urinegoot, mestsilo achter de stal, zijkanten van de stal open.

Als het alternatief een potstal is zal je ook met een mestopvang achter het voerhek moeten komen en heb je daar ook al 1/2 van de mest op te vangen. Diegene die dat niet hebben strooien zich arm of is het een bende. Heb je nog maar een half systeem, moet je alles ook weer op inrichten om dat optimaal te benutten, dan is het maar de vraag of je die mest op tijd zonder schade op je land krijgt.
m uut m
@Noorderling
Dan heb je al een goede stal om eenvoudig mest te scheiden.
Veel stro of natuurstrooisel in de boxen molpomp erachter klaar.
m uut m
@Noorderling
Wat betreft een potstal.
Wij weiden maximaal dan blijft er sowieso weinig mest over.
Dan is de grootste helft vaste mest.
Blijft er maar een klein beetje rvdm over.
Ik zie ook meer in om maximale weidegang te verplichten dan een drijfmest verbod.
+2
robbies
Quote Reactie van @m uut m:
Ik zie ook meer in om maximale weidegang te verplichten dan een drijfmest verbod.

dat is even goed een uitrookbeleid voor bedrijven met een kleine huiskavel. Grond krijgen is voor veel bedrijven al een probleem. Laat staan dat íe ook nog aan de stal ligt
m uut m
@robbies
Kavelruil
robbies
@m uut m Niet alle grond is hier eigendom en dat gaat voorlopig niet veranderen. Gronddruk is hoog en wil je de slag naar GGB nog maken, dan kun je de ontbrekende hectares niet zomaar kopen. veel stoppers die hun grond wel willen verhuren, maar niet verkopen. Die hectares vervolgens naar je huis slepen gaat de verhuurder niet in dank afnemen.
+1
m uut m
@huske
Zíjn redelijk goede systemen.
Is meer een kwestie van willen.
rene-de-jong
@m uut m je zal wsl gelijk hebben echter deze NH3 blijkt dus helemaal niet zo ver te reisen >> dit is toch juist waar Mesdag mee bezig is.
Het doel van Tjeerd is afleiden van de hoofdzaak (RIVM bonnetje) en nog meer eisen stellen zodat het compromis er weer tussen zal liggen..

>> Kringloop boerderij "D33 Klaver" oprichten zonder dierlijke mest !!
eigen riool scheiden en voor de veggie food gebruiken
+1
rene-de-jong
Prima toch, concept KRINGLOOP PROEFBOERDERIJ "D33 KLAVER"

Kopen ze een mooie boerderij op uit hun programma 50%
- op deze boerderij komt geen vee
- het woongedeelte verbouwen voor veel gasten buitenlandse geïnteresseerden.
- de gehele rioolafvoer van D33 en Jesse zijn kliek komt in de put aldaar.
- een geberit toilet (mits label emmissie) van die reclame stankvrij dowloaden..
- uiteraard gescheiden dikke dunne fractie !! (ik denk veel dunne fractie 😄 )
- overige bemesting is niet nodig omdat dit wel uit de (berekende) depositie landbouw komt.....
- op het (natuur)land verbouwen ze hun veggiefood
- met de seis en handenarbeid de piepers rooien.
- zelfvoorzienend qua stroom en gas uiteraard zitten er warmpjes bij.
- zeer zuiver drinkwater komt uit de sloot aldaar of uit de grond.

als dit concept werkt dan knippen en plakken
qua locatie denk ik ergens onder de rook van Schiphol, de landingsbaan want die heeft geen uitstoot....
vr gr René
rene-de-jong
@rene-de-jong Ik heb de locatie al:
rijksvastgoedbedrijf.nl/vastgoed/…
Op dit voormalige Marinevliegkamp willen ze 5.000 huizen bouwen.
Pal naast deze locatie staat een melkveebedrijf die ze uitroken; ze nemen de boer het land af (mag nog wel hooien maar geen mest er op) en ze zeggen gewoon als je geen land meer hebt ben je zo weg .... jawel Rijksvastgoed !!

Wel nu: hier kan perfect de Kringloopwijk "D33 KLAVER" verrijzen
de putten en mestsilo kan dienen als riool.
De grond die niet nodig is voor bouwen is te gebruiken voor VEGGIE FOOD
geheel zelfvoorzienend en mooi bij W.A. van Buuren in de Achtertuin.

Kan Tjeerd gelijk in zijn Kringloopwet opnemen dat uitsluitend eigen voedsel en mest gebruikt mag worden aldaar.
#allesmeerkezenbijelkaar
+1
milkman1
Stal met dichte vloer met stro in de boxen. Vaste mest wat een jaar composteerd en gier als kunstmest zal wel de toekomst worden.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @milkman1:
gier als kunstmest

En toch blijft het 90% water, wil de akkerbouw dergelijke producten oppakken, moet de snelheid van de werking bekend en constant zijn.
Vervolgens dan moet het snel en precies te bemesten zijn op cultuurbanden met een werkbreedte van +30 meter, en de machines mogen niet te zwaar zijn om ook in minder gunstige omstandigheden in het groeiseizoen op het juiste moment te bemesten. Ik voorzie dat het nog heel lang gaat duren voordat mest concurreren kan met kunstmest.
m uut m
@Noorderling
Vaste mest afvoeren ipv de gier.
m uut m
@milkman1
Waarom zolang laten liggen.
Je hebt op die manier teveel stikstof verlies.
+1
milkman1
@m uut m pure compost, op deze manier heb je zwart goud in handen wat ontzettend goed voor de grond is.
m uut m
@milkman1
Geeft veel teveel stikstof verlies.
Zo snel mogelijk uitrijden geeft de minste verliezen.
broeker
@m uut m december mag het weer
Frans Z.
@m uut m Ieuk als je land hebt waar je altijd kunt rijden.
+3
Twin Quard
Tjeerd de Groot wil zo snel mogelijk resultaat halen en de tijd is in zijn voordeel. Hij weet ook wel dat het stikstofmodel van het RIVM niet zo robuust is als ze zelf zeggen. Als uit nieuwe metingen blijkt dat de emissie dicht bij huis neerslaat dan kun je maar beter voor die tijd de boeren opgeruimd hebben. En daarna zeggen dat het RIVM er naast zat en niet hij. Daar zal dan wel iemand met een handdrukje moeten vertrekken maar wie maalt daarom.
+3
rene-de-jong
De tactiek van Tjeerd is demotiveren zodat ze veel boerderijen voor weinig kunnen kopen !! trap er niet in SAMEN sterk en omtrekken dit kabinet !!
stelletje huichelaars
(alweer)Wijzende vingers naar de boer en dan zelf je riool zooi verbranden !
laat ze hun eigen riool "kringlopen"
ik denk dat de meeste boeren dit in een handomdraai geregeld hebben (afvoer) naar de mestput, ben benieuw hoe de randstad dit zal doen...
vr gr René
+1
Hoeveel mest produceren 17 miljoen nederlanders?Moeten we onze eigen mest ook gaan scheiden,we zijn KNETTERGEK AAN HET WORDEN IN HOLLAND!!!
spotmelker
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
Moeten we onze eigen mest ook gaan scheiden

Begin dan met urine en m.n. in ziekenhuizen en zorginstellingen waar (veel) persistente geneesmiddelen worden gebruikt.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
persistente geneesmiddelen

Wat zijn dat voor geneesmiddelen? Onverteerbare?
+1
spotmelker
@pieta langwerkende en moeilijk afbreekbaar.
pieta
@spotmelker Soort droogzetters? 😁
spotmelker
@pieta Misschien moet je dat eens proberen als je je niet zo lekker voelt 😄
+1
pieta
@spotmelker Als ik me niet zo lekker voel ga ik droogzitten. 😁
Pluto
Is Tjeerd met die man van het koeien toilet naar bed geweest ???.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!