FrieslandCampina gaat melk leveren voor Friese mozzarellakaas Aware

FrieslandCampina heeft met kaasmaker A-ware Food Group een overeenkomst gesloten voor de productie en levering van mozzarellakaas. De zuivelgigant uit Amersfoort neemt een langdurig contract voor melkleveranties aan een nieuwe mozzarellafabriek in Friesland over van het Nieuw-Zeelandse Fonterra.

De maker van de merken Vifit, Optimel en Frico zal de fabriek in Heerenveen jaarlijks voorzien van 400 miljoen liter melk die afkomstig is van zijn Nederlandse boeren. FrieslandCampina is bovendien verantwoordelijk voor de verkoop van de mozzarellakaas. Vanaf begin 2020 verwacht het zuivelbedrijf de mozzarellakaas te kunnen leveren aan zijn klanten.

Voorganger in zwaar weer
Eerder was Koninklijke A-ware, een familiebedrijf met een omzet van €1,4 mrd in 2018, daarvoor in zee gegaan met Fonterra. Dat wilde van het vijftienjarige contract af en was sinds de zomer op zoek naar een partij om de leveringen over te nemen. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf, de grootste melkleverancier ter wereld, zit in zwaar weer en wil zich meer concentreren op de eigen thuismarkt. Daar heeft het ook een mozzarellafabriek staan, die niet op volle capaciteit draait.

Koninklijke A-ware werkt al vele jaren samen met Fonterra. De Nieuw-Zeelanders nemen room en wei af die vrijkomt bij de productie van kaas door A-ware in Heerenveen en maakt daar in zijn naastgelegen fabriek ingrediënten van voor onder meer babyvoeding en verrijkte voedingsmiddelen. Die samenwerking blijft bestaan.

Italiaans recept
Voor de uitbreiding van de kaasproductie in Heerenveen, waar jaarlijks 1,5 miljard liter melk wordt verwerkt, zoekt A-ware nieuwe melkveehouders. De laatste jaren zijn honderden leden van de zuivelcoöperatie van FrieslandCampina, met name in het noorden en oosten van Nederland, overgestapt naar A-ware.

De mozzarellafabriek van A-ware, die begin volgend jaar klaar moet zijn, wordt de eerste op deze schaal in Nederland. De kaas van Italiaans recept wordt gemaakt voor de internationale markt. Dan gaat het vooral om groeimarkten als Azië en Zuid-Amerika, maar ook Europa.

FrieslandCampina was al actief in de sterk groeiende mozzarellamarkt door de overname van de Belgische producent Fabrelac in 2015. Met de overeenkomst met A-ware bouwt het zuivelconcern zijn internationale positie in mozzarellakaas verder uit, zegt Hans Meeuwis van FrieslandCampina in een persverklaring. 'Mozzarella blijft een aantrekkelijk groeisegment

frieslandcampina.com/nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Dit doet me toch aan een bekende uitspraak van @van Ittersum denken
van Ittersum
[@ help me even ...., welke? 😏
+7
mlkvhoudr
De boeren vechten elkaar de tent uit en de directeuren gaan met elkaar uit eten
zuivelarbeider
@mlkvhoudr jij snapt het 😀
cjw73
@mlkvhoudr toch vreemd dat die " grote " firma zich daar niet zelf mee kan redden.
cjw73
@zuivelarbeider das bekend. Maar rfc heeft het zelf ook geprobeerd en is er weer mee gekapt.
+1
van Ittersum
@mlkvhoudr o ja, klopt helemaal.
Jack Rijlaarsdam
Waar gaat RFC de melk vandaan halen om in die fabriek te pompen? Er blijft geen melk over zo.
Sjaakiee
@Jack Rijlaarsdam ze willen toch minder?
scooby-rosy
@Sjaakiee Er is vast alweer iets besproken achter de schermen wat wij nog niet weten. En waarom ze deze samenwerking aangaan. Ik ben benieuwd waar het kabinet mee gaat komen en dat wij zeggen oke, daarom dus
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam noordholland
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
noordholland

20-30% van de melkplas verdwijnt in N-H door plas-dras in veenweide. Ook bij Cono, die betaalt ff beter dus neemt nog wat RFC-leden over op termijn. Blijft er bij RFC niet eens genoeg melk over om de huidige productie van N-H-kaas te blijven draaien.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam dat is een scenario
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
dat is een scenario

Daarmee insinueer je dat er ook nog andere scenario's zijn.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam natuurlijk zijn er andere scenario’s denkbaar. NH-melk is niet alleen winstgevend voor CONO. Maar actueel is het nog niet.
Vandaag staat er nog geen veengrond onder water maar is ammoniak het grootste thema.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Vandaag staat er nog geen veengrond onder water

Weet je het zeker? Hier vandaag 62 mm regen gevallen.

Quote Reactie van @Wiebren:
is ammoniak het grootste thema

Bijzaak. Hoofdthema is manipulatie van cijfers om te komen tot het uiteindelijke doel: commerciële veehouderij verbannen uit Nederland. Al ging het echt over N-depositie, dan zou het wegvangen van N door onze gewassen ook meegenomen worden in de berekeningen/aannames.
de jonge
@Jack Rijlaarsdam niet alleen daar zullen boeren verdwijnen door de zogenaamde bomen- en plantenslikkers lobby, er zijn volgens mij veel meer veenweide gebieden waar het motto pompen of verzuipen word verandert naar ""verzuipen of vertrekken"" volgens mij hebben ze in een bui van ""ik heb 1 2 3 4 pillen gebruikt"" bedacht dat het wel gezellig zou zijn als er nog een paar boertjes zouden zijn die dat doen op de manier van een aantal 100 jaar terug,en dat uitgewerkt, zo stoned als een garnaal of er is bij dit soort mensen wat kortsluiting ergens. .. degenen die met al deze onnozelheden aankomen rijden ook geen auto hebben ook geen kachel etc aan, alles voor het groen en het milieu natuurlijk. en laten we eerlijk zijn, ze weten helemaal niet of het wel werkt om de waterpeilen omhoog te doen dat het land dan minder zakt, hoe zullen ze dat weer recht gaan lullen dan,als het miljarden heeft gekost en blijkt dat het effect nihil is:😂
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam gewoon het verschuiven van de melkplas. Tradionele zuivel is toch op zijn retour? Je kunt niet voor elke trend direct een fabriek bouwen dus via samenwerking met behoud van eigen identiteit is er veel mogelijk. Zal straks ook wel ergens een wederdienst in levering plaatsvinden, let maar op.
+1
Jack Rijlaarsdam
@van Ittersum Misschien leuke poll om over vijf jaar eens terug te kijken:
Hoeveel melk wordt er in 2025 geproduceerd in NL?
+1
van Ittersum
[@Jack bij de huidige regelgeving en demografisch gezien: -25%? Het beeld wat ik nu steeds sterker zie is dat we van kwantiteit naar kwaliteit gaan of anders gezegd van massa naar exclusiviteit en dan heb je er ook minder van nodig
slagroomvla
Bijzonder, Aware bouwt nieuw, om uiteindelijk loonwerk voor RFC te gaan doen. Verklaart waarom de bouwplannen bij RFC de ijskast in gegaan zijn. Volgende stap bord Aware op de gevel vervangen door RFC in Heerenveen? Naar mijn idee wel een beetje het begin van het einde voor Aware. De grote kaashandelaar Aware die zelf de mozzarella niet verkopen kan? Allemaal erg vaag!
Sjaakiee
@slagroomvla geloof je het zelf
slagroomvla
Quote Reactie van @Sjaakiee:
geloof je het zelf

Nee, het hele verhaal is ongeloofwaardig. Aware had alle RFC overstappers van vorig jaar nodig voor de uitbreiding van de fabriek. Nu gaan ze volgens Boerderij contracten met derden opzeggen, Noorderland?? Omdat ze genoeg melk binnen krijgen. Leuk voor de voormalige rfc boeren, heb je bij Aware het 'wij' gevoel weer gevonden, gaat de directie van Aware gewoon in bed liggen met je ex.
+1
van Ittersum
@slagroomvla zaterdagmiddag's op de golfbaan gebeuren vele dingen die je achter de vergadertafel sws niet zal tegenkomen.

Management is niets anders dan altijd verder kijken dan de dag na morgen, pure strategie dit, niet meer en niet minder
Adaptief boeren
@slagroomvla Juist dat is Aware's afgang, maar wie het laatst lacht?
Denk zelf dat het bericht niet helemaal klopt, wat niet vermeld staat en nogal logisch is, is dat Aware natuurlijk ook aan zijn eigen klanten de mozzarella kaas gaat verkopen, lijkt me vorm van zelfmoord om dat niet te doen, en dan te moeten zeggen tegen de klant de mozzarella kaas moet je bij de concurrentie kopen
+2
van Ittersum
@slagroomvla melk is bij iedereen wit en daarom kan het. Als hier een win-win situatie uit kan onstaan waarom dan een ander het verlies nog niet eens gunnen.
Johannushoeve cv
@slagroomvla daar zat ik ook aan te denken. Wordt a-ware overgenomen voor een bom duiten hebben ze mooi hun zakken gevuld en vertrekken naar het buitenland. Ze zijn niet voor niets in Ierland aan het investeren. Want hier is het een aflopende zaak .
willemkopalt
Friesland campina heeft zelf een mozzarella fabriek in belgie stilstaan! Ik snap er niks van
Hans van Bergen
@willemkopalt Eindelijk!! ik dacht dat ik de enigste was die dat bijzonder vreemd vind. Personeel overgenomen en met zak geld mee weg moeten sturen ws
de hoef
@Hans van Bergen er bleef daar geen personeel, dat was het probleem daar
zuivelarbeider
@willemkopalt Fabriek in Bree is al gesloten.

FrieslandCampina laat weten de vestiging in Bree (België) te gaan sluiten. Dit vooral omdat de mozzarellafabriek niet het gewenste rendement behaalt.

De coöperatie nam de fabriek van Fabrelac in 2015 over en wilde op deze manier inspelen op de snelgroeiende markt voor mozzarella. Echter, nu blijkt dat de fabriek niet rendabel genoeg is. De sluiting heeft tot gevolg dat ongeveer 30 werknemers per januari op straat komen te staan. Op de locatie wordt jaarlijks zo’n 30.000 ton aan mozzarella geproduceerd.

Toen FrieslandCampina de fabriek overnam, maakte deze al geen winst. Ongeveer 1 jaar voor de overname draaide de fabriek een omzet van €46 miljoen en realiseerde het een nettoverlies van €1,9 miljoen, zo blijkt uit gegevens van Balanscentrale van de Nationale Bank in België. Daarna heeft de zuivelcoöperatie geworsteld met het op de rails krijgen van de mozzarellaproducent, maar dat lijkt nu dus niet te lukken.

Nieuwe strategie
De sluiting van de fabriek in België lijkt eveneens een gevolg te zijn van de nieuwe strategie van FrieslandCampina. Hierin geeft de coöperatie aan minder melk te willen verwerken in onrendabele producten.

Het is niet de eerste fabriek die FrieslandCampina de laatste jaren heeft gesloten. Het bedrijf kondigde 1 jaar geleden aan geen toekomst meer te zien hun fabriek in Gütersloh (Duitsland) en die sluit in maart de deuren. Hierdoor zullen 231 werknemers hun baan verliezen.
Hans van Bergen
Heel vreemd inderdaad. Bij ons komen vaak bedrijven die hebben dan wel een mestinjecteur. maaiers, dieker opraapwagens en zo maar die hebben geeneens koeien
Jansky
Verrassend dat wel, eerder verklaarde Aware nog dat de mozzarella voor minstens 10 jaar verkocht was.
Maar moet je als Aware het risico nemen om mozzarella te leveren aan een sterk verlies draaiende Frontera.
Denk dat dit een prima oplossing is.
De wereld kan snel veranderen.
kaas
@Jansky daar voor was volgens mij de samenenwerking met forterra die had er afzet voor
Jansky
@kaas Bij de bekendmaking van de samenwerking werd gezegd dat het een vorm van risicospreiding was voor Fonterra.
De strenger wordende milieu-eisen en klimaatverandering in Nieuw Zeeland waren een reden om ook in Heerenveen mozzarella te produceren om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.
+1
puntertje
Theo had het samen met Klaas even opgezet. Maar Theo is exit en Fonterra zoekt overal kleingeld. Zit Klaas daar met een enorme fabriek waarvoor ze geen afzet hebben, zeg maar zoals RFC dat placht te doen, eerst produceren en dan proberen het te slijten. Maar nu kan de lamme de blinde leiden. RFC brengt de kennis in, sinds het debacle van Fabrelac weten ze namelijk goed hoe het niet moet.
Ik hoop op een vruchtbare samenwerking.
ted9
En ondertussen is de halve fabriek van arla in Nijkerk aan aware verhuurd.
Sjaakiee
@ted9 Albert heijn lijn zeker?
ted9
@Sjaakiee meen ik wel ja
scooby-rosy
Nog zo'n raar bericht. Friesland Campina gaat tornen aan de garantieprijs. Wat betekend dat boeren minder voor de melk krijgen en de fabriek meer om nieuwe investeringen te kunnen doen.... (Leeuwarder Courant 10-10-2019)
Case max
Het id doorgestoken kaart dat Campina on de nog in eigendom van aware mozzarella fabriek gaat produceren samen proberen ze boeren veel te laten melken voor wereldmarktprijzen bulkmarkt we moeten met ze allen in Europa op de rem met melkerij we concurreren elkaar kapot en heren anker en Campina maar lachen en bulken van winst

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0