Heffing moet fonds voor kringlooplandbouw vullen

boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Heffingen op emissies zoals stikstof en CO2 die via de overheid bij de best scorende kringloopwijzer boer weer als extra melkgeld wordt terug betaald.

Kringloop denken heet dat, ik noem het herverdelen van melkgeld door de overheid.

Interne markt is voorwaarde natuurlijk dus er moeten nogal wat boeren extern stikstof salderen met de industrie. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Deel dit topic

John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

+6
John Spithoven
Dus de boer die het meeste voer buiten de boeken om op zijn erf krijgt, of de meeste meststoffen op een grijze manier, of 24 uur weid per dag ( terwijl ze maar enkele uren buiten lopen) of de kuilvoorraad van de voorgaande jaren dit jaar wederom laat mee monsteren is de beste kringloopvisie.

Wat moeten de bestuurders nog een hoop leren van moeder natuur.
+8
christo2.0
@John Spithoven De klw is een geweldig instrument omdat die gemaakt is door mensen met minder hersencellen dan ik. Ze gaan mij vast nog wel een keer zo ver krijgen dat ik aan hun feest mee ga doen. Niet dat ik er zin in heb, inteegndeel zelfs, maar als basiseis om boer te blijven. Dan schaam ik mij er niet voor dat er voor jullie een paar kruimels van de taart overblijven en ik mijn geld verdien met creatief boekhouden.
Mijn advies aan mevrouw Hester: steek die klw maar op een plek waar nooit licht komt en zoek een echte baan.
+2
Dirk van Zetten
@christo2.0 kringloopvisie interesseert niemand geen ene hol, het is niet productief en het is niet te verwaarden, dus komt het uit je eigen portemonnee....
+1
jan w
@christo2.0
Op zich is de KLW nog helemaal niet zo gek. Als managment-tool heel goed bruikbaar. Moet je wel de offline versie hebben van de WUR. Met daarbij een Hans Dirksen, als studieclub begeleider is het een zeer welkom instrument.
Alleen er is een zuivelcoop. die gemeend heeft dat ding te willen borgen en er over de rug van de boeren er een bak geld mee heeft verkloot en daarmee al het positieve van de KLW naar de kl... heeft geholpen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
. Als managment-tool heel goed bruikbaar

Neem één ding van mij aan: als die KLW niet te borgen is (omdat het ondeugdelijk is) dan is hij ook niet te gebruiken als managementtool. Onmogelijk!
Farma_boerke
@kanniewaarzijn Correct, dit was ook 1 van de manco's aan MINAS. Borging was onvoldoende en Brussel ging niet akkoord. KLW is nog een graadje erger, ondoorzichtbare rekenmodule, voordeel voor intensieve bedrijven tov extensief. Hierdoor ook niet te borgen noch te gebruiken.
Wel een management tool om onderling bedrijven te vergelijken en te leren van elkaar.
broeker
@John Spithoven om vervolgens weer in de media flink gecriminaliseerd te worden. "Boeren frauderen massaal met kringloopboekhouding"
Sjaakiee
@broeker ach ja dat is wat ze zelf willen.
broeker
@Sjaakiee ja logisch gevolg van onzinnigheid
John Spithoven
Kringloopvisie=Kringloopboer😊
sorry
Misschien geen voer afnemen van agrifirm
twitter.com/ruudtijssens/?lang=nl
christo2.0
@sorry Agrifirm, exlan, klw, 65% eiwit
Volop feest wanneer je daar van mag voeren.
Voor mij zijn ze net als het belangrijkste in de kringlooplandbouw.
hans1980
@sorry agrifirm niet gezien bij agraktie toevallig???
hans1980
Ik zeg staken gekke donders
mlkvhoudr
Ik bekijk t positief de melkfabriek is een stuk dichterbij met de trekker dan den haag 😎 maar wat een onzalig ADVIES weer
+5
John Spithoven
@mlkvhoudr Ik vind het een minachting naar ons. 1 oktober hebben we laten zien waar wij toe in staat zijn, in elke uren heel Nederland plat en ook nog een bevolking die achter ons gaat staan.

En dan onze bestuurders die na 1 oktober in 6 dagen tijd ons al 4 keer een schop gegeven hebben, ik noem koemonitor, proeftuin N2000, het scharen achter de kamerbrief en kringloopheffingen.

Vertrouwen in de elite is verder weg dan ooit. En dat gaat niet goed komen zo, dat geeft vandaag of morgen een enorme clash.
mlkvhoudr
@John Spithoven proeftuin n2000 loopt al paar jaar daar mocht ik toen niet aan mee doen weet ik nog zat op verkeerde plek meen ik of goede t is maar hoe je t ziet tegenwoordig.

Maar een duurzaamheidsheffing is een weidegang heffing t gaat nergens zo duurzaam als op stal
mlkvhoudr
@John Spithoven de pereferie voeren wasdat nu weet ik t weer πŸ‘
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik ben nog bezig met mn laatste cursus aangeboden door de melkfabriek. Ben pas net aan t boek begonnen dus helaas geen tijd πŸ˜‰

(klik om te vergroten)

+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr Zeker hierbij is het Gemba management het belangrijkste!
jan w
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik vind het een minachting naar ons. 1 oktober hebben we laten zien waar wij toe in staat zijn,

En dan niet alleen politiek Den Haag. Maar ook Calon, die had 2 oktober naar mijn idee al weer een hele andere pet op dan een dag ervoor.
+6
robbies
De ketenpartners moeten meedoen, ook in het buitenland. Krijgen we naast een geborgde dierenarts ook een geborgde loonwerker? En een geborgde zaaizaadleverancier? Wat een kwats.
+12
robbies
Die Hester Maij heeft nu al twee discutabele commissies op haar naam staan. Niet echt een basis voor vertrouwen bij RFC
+1
KOC1981
Ze trekt ook wel de juiste conclusies. Dat je in een vrije markt geen kans van slagen hebt met duurdere manieren van voedsel produceren.

Ze draagt dan zelf een aantal oplossingen aan. 1 is wel goed. Als je eisen stelt in NL moet je die eisen ook opleggen aan buitelands product. Hiervoor moeten we wettelijk op het randje lopen.

De 2e oplossing is de enige die hier blijft hangen, en heeft ook zeker niet mijn voorkeur
+2
matt
Kort samengevat kan kringlooplandbouw,dus helemaal niet uit.
Dat wisten we natuurlijk al anders waren we al lang kringloopboer.
Het kan dus,alleen maar uit met subsidie,de boer word dan een soort landschapsslaaf.
+2
John Spithoven
Ik zal uitleggen waarom ik zo reageer. Vandaag zitten alle bestuurders vooraan om Carola toe te juichen.

Zoals ik hier al vele keren herhaald heb, was er in de aanloop tot het FRP de coalitie grondgebondenheid Van 2017 tot 2022 in stappen naar 18750 kg melk per ha grasland. Wetenschappelijk onderbouwd klimaat en stikstofneutraal. Brussel was blij en ja de MOB stond achter het plan. 14 miljard kg melk in Nederland was mogelijk in 2022.
De elite heeft het plan vermoord.

Nu staan we aan de vooravond van het in de uitverkoop gaan van oa de melkveehouderij door de stikstof plannen. Kan het fout hebben maar ik schat in dat we in Nederland in 2022 nog geen 7 miljard melk produceren.

En dan vandaag een plan over kringloop landbouwπŸ˜‚
+7
christo2.0
@John Spithoven Ik ben persoonlijk blij dat het grondgebonden verhaal het niet gered heeft. Wat een ellende had dat opgeleverd in een land waar de grond peperduur is. Nu hebben we overigens net zo'n zooi.
Al deze ellende wordt veroorzaakt door mensen die denken dat ze een visie moeten hebben waar de stip op de horizon moet liggen voor de melkveehouderij. Overigens is onze sector kampioen onzinplannen verzinnen. Het liefst samen met ngo's of milieucriminelen. Waar zou dat toch door komen?
Met grote regelmaat zie je van die proefballonnen voorbij komen. Het rapport 65% eiwit is er 1. Daarna wordt de aanval geopend op de plofkoe. Schijnbaar een koe die vergeleken wordt met een kip. Of bestaan er ook plofvarkens?
In een deel van nederland moeten de koeien waterschoentjes aan in de nabije toekomst en lisdodde vreten, met of zonder topping van zeewier. FFff nieuwe melklijn er bij en klaar komt Laura.
Ik zeg: pleur op met al deze onzin. Samen met meneer volindebroek een visie maken voor de boeren. Dat is de duivel vragen of hij de regie in de hemel over wil nemen.
We moeten afscheid nemen van deze visies. Het enige wat het oplevert is een hoop gezeik wat de kostprijs niet ten goed komt en de boeren achter elkaar uitroeit.
Had ik verdorie bijna de slingers hangen komt er weer nieuw gezeik.
+1
verbi
@christo2.0 Eoindelijk iemand die het begrijpt en het ook nog durft te zeggen . TOP
Erik!!1979
@verbi je mag het hier begrijpen. Je mag het het denken. Je mag het zeggen. Je mag het overal op het web gooien. Maar schrijf je hier iets over een bepaalde groep word je van prikkebord gegooid. Nu is Christo er weer af geflikkerd. Ongelooflijk hoe iemand discussies kapot kan maken.
John Spithoven
@christo2.0 Ik snap jullie reactie wel. Ik wilde alleen maar laten zien wat er na 2016 voor zaken op ons afgekomen zijn, die alleen maar 1 doel hadden. Heers en Verdeel.
+2
puntertje
Quote Reactie van @christo2.0:
Ik ben persoonlijk blij dat het grondgebonden verhaal het niet gered heeft. Wat een ellende had dat opgeleverd in een land waar de grond peperduur is. Nu hebben we overigens net zo'n zooi.

Dan was het pijnlijk geweest voor de groep die met een mestoverschot zaten en laten we wel wezen, als er geen overschot was geweest hadden we niet zoveel ellende gehad. Nu heeft iedereen een probleem, en er wordt met hagel geschoten. En de vraag is of mestoverschotboeren hier beter uitkomen dan wanneer een andere weg was gekozen. De collateral damage is echter enorm.
kwarkje
@puntertje hadden we minder stikstofproductie gehad met plan JC?
Of minder Tjeerd en Jesse?
Antwoord: plan JC is wensdenken
Paaien met ngo
Precies daarom zitten we nu in de shit
Ontkennen mag
Brengt je niks verder.
Nu heeft JC beter plan
Beleid op basis van cijfers
Meten is weten
Zonder ngovrijerij
Nooit te oud om te leren
BoerBart
@kwarkje
We hadden meer plaatsingsruimte gehad, met plan JC.
Minder postzegel boeren en mede daardoor een robuuster sector.
Ook hadden we ons dan kunnen onderscheiden van de, uitgekotste, intensieve sector.
Wij koeien boeren waren gewaardeerde landschapstoffeerders. Nu framen ze ons richting uitgang.
kwarkje
@BoerBart landschapstoffeerder
Is dat onze toekomst?
Ik lees een heel hoog ngo please gehalte
Ngo betekent: nooit genoeg overheidsbemoeienis
kwarkje
@BoerBart hoeveel gedwongen afvallers had plan Jc opgeleverd?
m uut m
@BoerBart
Plan van JCV was een illusie.
Het kon alleen werken als er voor de rest geen veehouderij was.
Er is en was geen ruimte voor meer !
+7
pieta
@puntertje Alle plannen zijn waardeloos. Ze hadden gewoon vanuit het melkquotum de beperking er op moeten houden. Dan had je gewoon een andere ontwikkeling gehad.
+1
hans1980
@John Spithoven als je mij dit vorig jaar voorgelegd had , had ik jou voor gek verklaard maar nu denk ik alles kan zeker nu extern salderen kan buiten landbouw voor industrie bouw zonneweides e.d.

Koe is niet heilig dat kan zuivelnl wel denken met hun borgborg pp welzijn melk nee de koe is in de ogen van links een milieu vervuiler door methaan uit te stoten en ammoniak dus ze willen minder altijd minder .
Nooit zwichten voor die gekken die dat voor ogen hebben, vechten tegen onrecht!
jan w
@John Spithoven
En hoeveel land en tuinbouwproducten werden er nu nog ingevoerd, iets van 61 milj.... , vul het zelf maar ff aan.
+3
christo2.0
Wie blij is met de extra fooi voor pp melk moet hier wel heel opgewonden van worden. Een ex politicus die een cursus boer uitpersen gevolgd heeft gaat aan de slag bij natuurmonumenten. Sorry, Rfc voor de boeren. Als hoofd van de taskforce verdienvermogen van Caatje (rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/…) heeft ze netjes gedaan wat er van haar verlangd werd.
Wanneer begint het bij jullie duidelijk te worden dat je naast het opzeggen van lidmaatschappen nog een andere morele verantwoordelijjkheid hebt wanneer je toekomst wilt als boer.
Je gaat mij toch niet recht in de ogen kijken wanneer we strijden met fdf voor een toekomst als boer en dan thuis de tank vol pp melk leeg laten zuigen.
Dan ben je of oerdom of het niet waard om boer te blijven.
hans1980
@christo2.0 top geschreven
+2
rene-de-jong
@christo2.0 u slaat de spijker op z'n kop....
Weidemelk is geen vraag naar, poppekastmelk idem beide zijn wit en is een herverdeling van melkgeld door de bestuurders die de Retail volgen en die Retail is niet de consument..... al deze melkstromen zijn concurenten voor de bioboeren.
Als de consument de biologische melk zou waarderen dan was er geen wachtrij om biologisch te worden..... de consument koopt de goedkoopste
Kringloop bestaat al wat langer...
nl.wikipedia.org/wiki/Gemengd_bedrijf/
De landbouw was en is reeds één grote kringloop !!
Er heeft in de afgelopen decennia alleen specialisatie plaatsgevonden;
- de een is akkerbouwer geworden
- de ander is vleesveehouder geworden
- nog weer een ander is melkveehouder geworden
- maar......steeds meer stoppen (door de kostprijsverhogende regelbrij) en juist dat brengt de kringloop uit balans.......!
Het is de kunstmest die ietsje te veel gebruikt mag worden, afschaffen is niet nodig maar wellicht ietsje terug zodat de schappen in het westen ietsje minder gevuld zijn.
Het kan veel eenvoudiger: mest afvoer heet voortaan mest terug in de kringloop brengen; plotseling super modern en DUURZAAM want dat woordje moete we linksom of rechtsom gebruiken !!
Zonder iets intensievere boeren kun je de akkerbouwers niet voorzien van mest.
We hebben de "deskundigen" met alle kostprijsverhogende maatregelen hier (ook) niet nodig.
vr gr RenΓ© Melkveehouder in Friesland.
+2
mlkvhoudr
@rene-de-jong de melkfabriek is onze consument de retail is de consument van de melkfabriek.

Dit is weer zo n verhaal ik produceer wat en jij consument hebt t maar op te eten zolang we niet consequent in een vraagmarkt komen kun je dat vergeten.

Stel je besteld in het restaurant een steak en je krijgt een vegetarische maaltijd omdat de kok bedacht heeft dat dat veel goedkoper is gajij dan weer naar dat restaurant de volgende keer?
Achso
@mlkvhoudr kolder. Er is helemaal nooit markt onderzoek gedaan naar wat 'de consument' wil. Er is iets gedaan, omdat RFC 'dacht'..
+1
robbies
@Achso de consument wil niks, maar het zuivelschap is wel overvol. Als je ze vandaag PP-melk geeft en je vervangt het morgen door Beter Leven-zuivel, dan is daar geen haan meer die daar naar kraait. Onze afnemers zullen zich bij de retail moeten inwerken
+1
mlkvhoudr
@Achso vlog komt van de duitse consument weidegang vind de nlse consument echt wel belangrijk dus t is zeker niet alleen dikke duim werk of ik er blij mee ben doet niet ter zake
rene-de-jong
@mlkvhoudr Zo kun je het ook bekijken maar toch komt de marge niet op de juiste plek door deze "consument" de Retail gaat aan de haal met de marge op de "goedgevoel melk" ook wel PPmelk of poppekastmelk genoemd.
Je "geeft" de Retail een altenatief voor de biomelk, als de kopende burger (consument) echt wat wil koopt die wel de bio.
In feite is het elkaars vliegen af vangen en ook nog eens de bio collega's in 't vaarwater zitten..
vr gr RenΓ©
+1
Farma_boerke
Eenmaal trek je de conclusie, kringloop is een illusie
Kringloop is een droom een pakketje hoop met een dun laagje chroom.......

Kringlooplandbouw bestaat niet. Landbouw is per definitie "roofbouw" waarbij we als boer ons best doen om hetgeen we verwijderen weer terug te geven. Aangezien humane mest niet meer terug komt is er nooit een kringloop, veehouderij vult akkerbouw weeer aan en veehouderij word aangevuld met import via krachtvoer. Alle partijen gebruiken kunstmest voor bijsturen/aanvullen.
Carola weet dit, maar er is nu eenmaal een stip op de horizon nodig om lange termijn visie te creeren. Het maakt niet uit dat die visie ook niet haalbaar is.
Het feit dat de KLW er weer bij word gehaald in bovenstaande geeft al aan dat men niet serieus is.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Farma_boerke:
KLW

Dat blijft vreemd, dat men altijd weer vasthoudt aan de KLW. Het is alsof men wil blijven geloven in de ontwikkeling van de Zeppelin terwijl al lang duidelijk is dat dat een achterhaald concept is.
Maar het lijkt een voorwaarde te zijn om 'mee' te mogen praten. Nu ook weer Maij, omarmt de KLW en krijgt een directiefunctie bij RFC. Want hoe duidelijk met de stikstof perikelen ook geworden is waar het kritiekloos werken met rekenmodelletje toe leidt, de zuivelsector (RFC) blijft theoretische kengetalletjes tot het ultieme doel verheffen. En vertelt ons dat de consument en het milieu daar op zitten te wachten.
+2
dewittemotor
Alles met Level Playing Field buitenland etc. is natuurlijk onzin. Gaat nooit gebeuren en is totaal niet te realiseren. Echter die gheffing aan ons en het creeeren van een fonds, dat zal wel opgepakt worden. Fonds moet weer beheerd worden, moeten controleurs komen, adviseurs hebben weer werk over onze rug etc. en het kost ze niks. Ik vertel het hoer elke keer. Dadelijk wel minder boeren, maar die overblijven krijgen wel steeds meer adviseurs etc. in hun nek. Immers daar saneren ze niet in. Wordt leuk boeren voor die blijvers
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!