Boeren, burgers en buitenlui... - dr Kelder en Co



Originele beschrijving

Rijen dik stonden de tractoren van boze boeren op het Haagse Malieveld geparkeerd. Massaal werd er afgelopen dinsdag gehoor gegeven aan de oproep op naar Den Haag te komen om te protesteren. Maar tegen wat eigenlijk? ‘Ik vond het een uiting van frustratie en onmacht,’ betoogt prof. dr. Jan Douwe van der Ploeg, emeritus hoogleraar rurale sociologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Terwijl, de boeren zijn een groep die zeer goed wordt gehoord en gewaardeerd en die ook financieel door de Nederlandse samenleving en door Europa wordt ondersteund. Waardering dus van alle kanten. Maar tegelijkertijd is er die grenzeloze frustratie en dat komt omdat boeren gevangen zitten in een ontwikkelingsmodel dat is vastgelopen’.Grappige paradoxFrustratie dus. Over regelgeving, beeldvorming en politici die elke keer een ander beleid voorstaan. Maar de boeren zijn een van de weinige beroepsgroepen die structureel inkomenssubsidie krijgen. Hoe zit dat dan? Van der Ploeg hierover: ‘Nederland krijgt per jaar zo’n 750 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies. Dat komt gemiddeld neer op twintigduizend euro per boerenbedrijf. En dat is een grappige paradox, dit zijn de competitieve bedrijven, die kunnen de confrontatie op de wereldmarkt aan. Maar ze zijn wel afhankelijk van die inkomensondersteuning. De ironie is, de kleine bedrijven krijgen vrijwel niets’. Alles gaat dus naar de grote jongens. En de landbouwlobby in Europa is zo sterk, hier gaat voorlopig ook niets aan veranderen. Dat zouden dus blije boeren moeten zijn.MinisterDan blijft de vraag: waarom zijn die boeren zo boos? Ruim tweeduizend tractoren in Den Haag. Kan het zo zijn dat de boeren die daar stonden onderling ook erg verdeeld zijn. Van der Ploeg denkt van wel en dat begint al bij de Minister van Landbouw, Carola Schouten: ‘Alle tegenspraken die inherent zijn aan de Nederlandse landbouw die komen bij deze minister terug. Ze laat het schip doordenderen en elke keer stuit die op een grens. Deze keer is dat stikstof, de volgende keer zal het energieverbruik zijn.’ En ook al verdient een boer fors meer dan modaal, daar staan wel torenhoge schulden door forse investeringen tegenover. De totale schuld van de agrarische sector is volgens Van der Ploeg meer dan dertig miljard. ‘De sector is bijna het Griekenland van de Nederlandse economie’. En daar zijn ook de banken debet aan, met name de Rabobank. ‘Die doet aan greenwashing,’ aldus de Wageningse emeritus hoogleraar. ‘Om de Nederlandse landbouw heen wordt de illusie van duurzaamheid gecreëerd. Terwijl het in zich een ‘kaduuk’ systeem is, dat voorbij de grenzen van samenleving en natuur is gegroeid’.Maar daar hebben we de boeren op het Malieveld niet over gehoord.

Deel dit topic

Reacties

BoerBart
Triest, hoeveel subsidie gaat er naar Wageningen?
Die Douwe heeft zelf vanuit de ambtelijke kliek van het belastinggeld geleefd.
Heb het vandaag gehoord op de radio .
Volgens mij hebben ze de boodschap van dinsdag niet begrepen
Er zit wel een kern van waar heid in
Maar zo gauw als het weer over stikstof gaat draaien ze de boel weer om.
Meneer de hoogleraar zij ook nog dat er dinsdag geen ijzen zijn gesteld
Jowi
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Van zo'n Jesse Klager stemmende hoogleeraaaar worden ze bij de NPO helemaal geil van.
Coen
@Jowi , dit zal ook blijven hangen bij de politiek en de media nrc.nl/nieuws/2019/…
Robot boer
Deze meneer heeft er verstand van, (trekkers van een half miljoen). Achterlijke dropsgek
kanniewaarzijn
Wat een gezeur.
Achso
Wageningen maar eens boycotten. Er zijn verscheidene veevoeradditieven boys, die daar hun producten laten testen. Kan ook wel ergens anders
de Haas
Ach... van der Ploeg weer.
+1
verbi
Wat een eikel.
+2
Pluto
Als je als hoogleraar het verschil niet ziet tussen landbouw subsidie en prijscompensatie ben je stekeblind en is de hoogste tijd voor de aanschaf van een hond !. Dat er de afgelopen jaren veel compensatie maatregelen onder de noemer subsidie zijn samengevoegd is door LNV gebeurd ,dat kun je de boer niet aanrekenen .
Als de overheid regeling op regeling afkondigt met schadelijke gevolgen voor mens en milieu en ze koppelt er een vergoeding aan vast dan is er overduidelijk sprake van compensatie en niet van subsidie .
+1
Melkboer16
Ik zou me niet druk maken over van der ploeg! Al zolang ik actief ben is hij negatief over het landbouwmodel en dat zal ook wel niet veranderen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ploeg , landbouw , tractoren , europa , griekenland , stikstof , natuur , duurzaamheid , regelgeving , rabobank , burgers , boer , landbouwsubsidies , wereldmarkt , den haag , geparkeerd en malieveld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0