Waarom slinkt het aanbod fosfaatrechten zo hard op quotum.nu

Snap hem niet iets met nieuwe ammoniak wet te maken?

Deel dit topic

hans1980

Laatste  |  

Reacties

jg
Onrust en speculatie. Ammoniakrechten worden leidend.
ted9
@jg precies probeer maar eens een makelaar te bellen die zijn onbereikbaar op zaterdag dus aan de verkoop kan het niet liggen. Volgende week weer dalen.
+2
Brutus64
Als je met de opkoopregeling mee wilt doen, dan moet je de fosfaatrechten in handen hebben die je op 4 okt. ook had, dus die boeren kunnen niet verkopen, gevolg aanbod gaat dalen
ted9
@Brutus64 Is nog maar de vraag of dit beleid ook doorgezet word. Onze grote vriend van de Mob beraadt zich alweer op vervolgstappen.
+1
hans1980
@Brutus64 vindt die koppeling ammoniak/fosfaatrechten maar eng
+7
weurding
@hans1980 niet half zo eng als dat stel verbitterde lapzwansen in den haag
Adaptief boeren
@hans1980 Klopt, zorgt er nu voor dat velen dit jaar hun rechten niet op orde kunnen brengen , en ook niet meer kunnen voorkomen dat ze er over heen schieten als het aanbod opdroogt
hans1980
@Adaptief boeren ze zorgen voor schaarste in rechten door afroming en nu doordat potentiële verkoper zijn/haar rechten behoud dan worden die vervolgens ook nog eens uit de markt gehaald.

Enigste voordeel is dat de gebalanceerde groei plan RFC never ever nooit uit de kast hoeft
hans1980
@Brutus64 ok voor wie nog wat wil snel zijn of leasen
ted9
@hans1980 bel eens een makelaar op dan! Dat volk werkt niet op zaterdag
jg
@Brutus64 Er is niemand die aan de overheidsregelingen mee gaat doen . Zelf fosfaat en ammoniak verkopen en zelf beschikken over je grond is veel rendabeler . Dit 'warme' saneringsplan is alleen opgesteld om de N-ruimte die de bouw gegund wordt te legaliseren/legitimeren.
Jean-PierreK
@Brutus64, dat denk ik ook. Tot voor kort kon ammoniak niet verkocht worden. Nu dienen zich potentiële nieuwe kopers aan. Het is overigens de vraag of melkvee financieel interessant zal zijn voor opkoop ammoniak. Als fosfaat meegekocht moet kost het per kg zo'n 3 kg fosfaatrechten meer dan ammoniak uit sectoren zonder rechten... Als exacte regels bekend worden weten we meer.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Nu dienen zich potentiële nieuwe kopers aan.

Zit nog wel een angel in dit dossier, de overheid wil de regie houden bij extern salderen:
Quote:
Bestaande gebiedsprocessen vormen de basis voor de aanpak van extern salderen. Binnen deze
gebiedsgerichte aanpak worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht en wordt ondersteuning geboden vanuit het Rijk.
sorry
@Jack Rijlaarsdam stikstofbank
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Brutus64:
aanbod gaat dalen

We zullen zien. Er is feitelijk geen budget uitgetrokken voor opkoop van bedrijven door de overheid, er zijn alleen extra regeltjes toegevoegd aan de potjes die er al waren (varkenssanering, veenweide, jonge boeren, klimaatakkoord). Dan zou het extern salderen door bedrijven van buiten de landbouw een grote vlucht moeten nemen om zo veel fosfaatrechten van de markt te krijgen. Die bedrijven gaan pas salderen wanneer de huidige gedoogconstructies worden opgezegd. Die bal ligt bij de overheid.
nitevd
@Brutus64 Vanuit het perspectief van de overheid is het ook helemaal niet interessant om rund/melkveehouders uit te kopen. Het lijkt me voor de overheid gewenst dat rondom kwetsbare N2000 gebieden uiteindelijk een soort bufferzone komt (van 2 tot 4 km) van louter grondgebonden rundveehouders met dichte vloeren in hun stal en wat akkerbouw. Dat valt eventueel met regelgeving (en gesloten beurs wat rundveehouders aangaat) af te dwingen.
sorry
Quote Reactie van @nitevd:
wat akkerbouw.

?????
nitevd
@sorryVeel akkerbouwers bezitten toch ook grond nabij N2000.
+3
matt
Je moet kopen als er paniek is,iedereen zat te wachten op de kamerbrief
Van 4 oktober.
Daar aan voorafgaand,hebben ze de prijzen hard laten zakken,wetende dat er toch niet gekocht werd.
Nu de brief er is,en er bekend is gemaakt dat er rechten doorgestreept worden,Van bedrijven die anders toch wel gestopt waren,komen dus niet op de markt.
Proberen ze de handel weer op gang te krijgen,door het vraag &aanbod te
Sturen.
Feitelijk staat er weinig concreets in de brief,zal dus nog wel even duren voordat er werkelijk rechten doorgestreept worden,aanbod genoeg dus.
Prognose,korte opleving.
scooby-rosy
Ik kan niet alles begrijpen maar heb wat fosfaatrechten over (voor het geval dat) Is het nu zo dat ze dit kunnen afpakken zonder er iets voor te betalen? Of is het nu handig om ze vol te zetten? Of is dat weer achterhaald? Misschien is het antwoord al eens voorbij gekomen maar wij zien door de bomen het bos niet meer. (Onderhand letterlijk en figuurlijk)
bio boer
@scooby-rosy het zelfde als wat u zou doen voor deze brief tenzij u vanplan bent om uittelaten saneren door de overheid dan moet je de zelfde rechten in bezit zijn dan 4 oktober
scooby-rosy
@bio boer Dank voor uw antwoord.
JohnDeere6serie
Het doorstrepen van p bij extern salderen zal ervoor zorgen dat de minimumprijs van stikstof (netto te leveren 70% van je vergunning) hoger moet zijn dan de verkoop van je fosfaatrechten die je had op 4 oktober. Daar de fosfaatrechten van pluimvee en varkens nu nog lager zijn dan van koeien zal dit goedkoper stikstof zijn dan van melkvee. Er staat niet in de brief wat er met je nb vergunning gebeurt als je alleen je vee en fosfaat verkoopt en verder nog niks.
bio boer
@JohnDeere6serie dan zou een ander je bedrijf overkunnen nemen daar verder boeren hier is de depositie nihil 0.02 dus mijn verguning is waardeloos om teverkopen
ted9
Heeee wat gek er is weer aanbod en de daling is weer ingezet.
+1
Deutzrijder
[@
Spelletje van de makelaars
+1
labella
Ik moet nog wat en heb net nog een makelaar gebeld, die zei dat alles op was en verwachtte dat de prijs nog flink zou stijgen.
+1
kwarkje
@labella 😂😂😂😂🤪
Nu al bezopen
Weekend moet nog beginnen
Jaap40
@labella tuurlijk 😂😂
dewittemotor
@labella Niemand weet het. Ik heb nog wel wat over voor de verhuur, maar dat durf ik nu niet. En zo zit het bij de meeste. Er zal wel genoeg aanbod zijn, maar wie durft? Dit geldt zeker bij lage prijzen. Dan ben je voor weinig veel aan het gokken.
kwarkje
@dewittemotor er is gewoon handel
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!