Kabinet: stikstofprobleem snel en zorgvuldig aanpakken

4 oktober 2019 - 15:50

Het kabinet neemt maatregelen om de uitstoot en neerslag van stikstof te verminderen, de natuur te herstellen en de vergunningverlening verder op gang te brengen. Het kabinet kiest samen met de provincies voor een gebiedsgerichte aanpak: per gebied effectieve (bron)maatregelen in kaart brengen en vervolgens uitvoeren. Het kabinet is hiervoor bereid extra financiële middelen te reserveren. Tegelijkertijd krijgen overheden meer mogelijkheden om toestemming te verlenen voor projecten. Het kabinet verkent daarnaast of voor het einde van dit jaar een drempelwaarde kan worden ingevoerd. Ook salderen is binnenkort weer mogelijk.

Dat schrijft coördinerend minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer, in reactie op het eerste adviesrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek. De (bron)maatregelen die het kabinet neemt, hebben betrekking op landbouw, mobiliteit, industrie, gebouwde omgeving en natuur. Dat is nodig om de lucht schoner te maken, de natuur te herstellen en tegelijkertijd ook ruimte te creëren voor economische ontwikkelingen.

Minister Schouten: “In Nederland combineren we veel. We wonen, werken, leren, reizen en recreëren in een klein, welvarend land. Dat willen we behouden en doorgeven aan volgende generaties. We kampen met een stikstofprobleem dat onze luchtkwaliteit, onze natuur en ook onze vooruitgang en nieuwe projecten bedreigt. Dat brengt onzekerheid met zich mee bij inwoners, boeren en ondernemers. Makkelijke en snelle oplossingen zijn er niet, maar duidelijk is dat de uitstoot van stikstof omlaag moet. Het kabinet heeft en pakt de verantwoordelijkheid om hiervoor de juiste maatregelen te nemen.”

Vergunningverlening
Het kabinet ziet de urgentie om snel stappen te zetten om de toestemmingverlening door overheden voor projecten en activiteiten verder te hervatten. Als er geen sprake is van stikstofdepositie, heeft een initiatiefnemer geen vergunning nodig in het kader van de Wet Natuurbescherming. De AERIUS-calculator maakt dit inzichtelijk. Aanvullend bieden aanpassingen binnen of buiten een project of locatie (intern en extern salderen) of de zogenaamde ADC-toets mogelijkheden om een vergunningaanvraag te onderbouwen. Om die toets succesvol te doorlopen moet er sprake zijn van het ontbreken van alternatieven, een dwingende reden van openbaar belang en moet de schade aan de natuur worden gecompenseerd.

Een andere mogelijkheid voor toestemmingsverlening is de ecologische toets. Als hieruit blijkt dat er geen significant negatieve effecten zijn op Natura 2000-gebieden, kan de overheid toestemming verlenen. Dit geldt ook voor nieuwe projecten die slechts een tijdelijke stikstofdepositie hebben, zoals hernieuwbare energieprojecten. Voor 2020 wordt er een drempelwaarde verkend voor stikstofdepositie, zodat het vergunningsproces voor veel (kleine) activiteiten weer in gang kan worden gezet.

Gebiedsgerichte aanpak
De herkomst van stikstofdepositie verschilt flink per gebied. Dat vraagt om maatwerk. In lijn met het adviescollege onder leiding van Johan Remkes kiest het kabinet voor een gebiedsgerichte aanpak. Het kabinet zet samen met medeoverheden maatregelen slim en gericht in daar waar ze nodig zijn en het meeste effect hebben, onder meer door vrijwillige en warme sanering van boerenbedrijven, investeringen in innovaties voor boeren die willen blijven en gerichte snelheidsverlagingen daar waar het stikstofeffect heeft.

Landbouw en natuur
Voor de landbouw geldt dat het kabinet en provincies gebiedsgericht boeren gaan helpen die willen stoppen. Vrijwillige sanering is het uitgangspunt. Zogenoemde ‘piekbelasters’ in de omgeving van Natura 2000-gebieden komen het eerst in aanmerking voor deze slimme en warme sanering. Boeren die blijven, krijgen steun bij het investeren in nieuwe emissiearme stallen, wat ook het dierenwelzijn verbetert en helpt om de omslag naar kringlooplandbouw te maken. Andere investeringsmaatregelen die de stikstofuitstoot verlagen zijn het scheiden van urine en mest en voeraanpassingen.

Het kabinet wil fors investeren in direct natuurherstel, zoals de aanleg van bufferzones, extra ruimte voor natuurinclusieve landbouw en de aanleg van ‘klimaatbossen’. Ook verkent het kabinet met de provincies opties om 1.200 geplande herstelmaatregelen versneld uit te voeren, waaronder hydrologische herstelmaatregelen.

Mobiliteit en gebouwde omgeving
Het kabinet spant zich in voor een verdere verlaging van de emissies uit het verkeer, onder meer door in Brussel in te zetten op verdere aanscherping van Europese emissienormen voor nieuwe voertuigen. Nationaal wil het Rijk schonere voertuigen op de weg krijgen door fiscale stimulering van met name de aanschaf en het gebruik van elektrische auto’s – in lijn met het kabinetsstreven dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Tevens wordt met de partijen aan de mobiliteitstafel van het Klimaatakkoord bekeken hoe de maatregelen ten behoeve van voor de verduurzaming van vervoer en mobiliteit kunnen worden versneld.

Ook innovaties in de bouwsector leveren een bijdrage aan het vraagstuk. Elektrische bouwmachines en voertuigen, modulaire bouwtechnieken, en stikstoffilters zijn voorbeelden van ontwikkelingen die de stikstofuitstoot tijdens de bouwfase verminderen. Daarnaast zijn innovaties in deze sector belangrijk voor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie en cruciaal om de komende jaren bij te dragen aan de doelen uit het Klimaatakkoord.

Bron: Ministerraad

Deel dit topic

Reacties

+4
mlkvhoudr
Het verradelijkste klinkt die bufferzones.
+1
demelkboer
@mlkvhoudr ik wordt buffer boer denk ik
+2
weurding
@demelkboer de meeste boeren hebben al geen buffer meer
+1
j h p
@mlkvhoudr Dat zijn ze ook, zeker als je verplicht mee moet doen.( hier de 500 meter buffer Bargerveen)
burg
@mlkvhoudr vrijwillige sanering is het uitgangspunt, klinkt mij ook niet veelbelovend
+1
mlkvhoudr
@burg als je door wilt op de zelfde plek inderdaad niet maar als je open staat voor verplaatsing misschien wel. Voor mij lukt of faal ik op mn geboortegrond het is hier of nergens
+1
jan.1
Nou boeren maak je borst maar nat,zie woord bufferzone,s en klimaat bossen....luchtwassers op je stal...kringloop landbouw,dieren welzijn...
Waar stopt het...
1lichtpuntje,fosfaat rechten gaan onderuit.
arjank110
@jan.1 vergeet je de emissiearme vloer niet?
j h p
@arjank110 De bomvloer? 🙄
casev
@jan.1 jij zit volgens mij ook vlakbij zo'n natura2000 gebied in de uiterwaarden van de lek....
jan.1
Quote Reactie van @casev:
jij zit volgens mij ook vlakbij zo'n natura2000 gebied in de uiterwaarden van de lek....

Ja ,niet zo ver hiervandaan ligt ook nog bundertje onkruid weg te rotten..
+1
Boertje25
Als ze je grond erbij kopen voor projectontwikkelingswaarde kun je toch prima uitstappen. kun je de stikstof er voor een fooi bijgeven
wolfje
Dus als ik het goed lees wanneer je je laat opkopen door bv. vliegveld lelystad moet je dierrechten en fosfaatrechten voor niets inleveren en geld een peildatum van 4 oktober
lees trouwens niets over snelheid op snelwegen
+2
John Spithoven
Maar goed dat Zuivelnl wil meewerken aan de uitvoering 😂😂😂
JanCees
Nieuwe teldatum 4 oktober
Extern Salderen dus opkoop door project ontwikkelaars vooral voor boeren in het westen en in de buurt van projecten leuk sterk kostprijs verhogend voor blijvers.
Fosfaatrechten stoppers via extern salderen moeten worden ingeleverd. Boeren omgeving Nature 2000 opkoop dus die wacht procedure alla bevingschade Groningen. In de brief staat geen nieuw budget alleen opsomming bestaande maatregelen varkenshouderij en klimaat en veenweide.
Grootste taakstelling stikstof ligt dus bij de landbouw.
Niets meten is weten
Pluto
@JanCees Dus bos kappen voor de biomassa centrale en een klimaatbos aanleggen voor de stikstof ?????. We zijn nu nog bezig om bomen langs percelen te verwijderen van wege het controle systeem van het GLB. Wie garandeert mij dat de stikstof wordt tegen gehouden door het klimaatbos ??? want dat wordt hier wel ff beweerd .
Denk dat Carola beslag laat legen op de materie voordat haar leugen uitkomt. Dat heeft ze eerder geflikt .
Jean-PierreK
Als ik het goed lees wordt er een koppeling gemaakt tussen NB vergunning en aantal fosfaatrechten op 4 oktober.
JanCees
@Jean-PierreK klopt en aanwezige dieren
Jean-PierreK
@JanCees, een koppeling met het aantal aanwezige dieren heb ik (nog) niet gevonden.
robbies
@JanCees Doel jij op deze passage?

Quote:
Voorafgaand aan het weer verlenen van toestemmingbesluiten via extern salderen zullen samen met de provincies en gemeenten de condities worden vastgelegd waarbinnen extern salderen plaatsvindt. Hierbij wordt uitgegaan van de vergunde en feitelijk gerealiseerde capaciteit, inclusief een generiek afromingspercentage van 30%.

de zin kun je op twee manieren lezen. Ik lees hem dat zowel vergunde als feitelijke capaciteit als uitgangspunt genomen wordt. Interpreteer jij hem dat de feitelijke capaciteit en de vergunde capaciteit in overeenstemming moeten zijn?
hans1980
@robbies geldt dat ook voor onherroepelijke Nb vergunning?
+1
robbies
@hans1980 zoals ik het lees blijft latente ruimte onaangeroerd. Verhandelen kun je het echter niet
hans1980
@robbies dus die teldatum geldt voor PAS boeren die een vergunning hebben die lager ligt dan feitelijke aantallen (of fosfaatrechten) op 4 okt.
sorry
@hans1980 als je wilt verkopen denk ik
sorry
Quote Reactie van @robbies:
feitelijke capaciteit

wat wordt er bedoeld aantal boxen of fosfaatrechten of koeien
casev
@robbies afromings% van 30%...... dan mogen ze wel met een ERG grote zak geld komen. 30% er af, dan nog eens 50% belasting er af, en je opstallen zijn voor agrarische doeleinden ook ineens waardeloos....
+2
robbies
@casev vergeet niet dat je ook gratis je P-rechten mag inleveren hé
jg
@JanCees er staat OF
matt
@JanCees staat er helemaal niet,gaat over het aantal aanwezige rechten
Op 4 okt
Lambert1
@matt wat voor rechten fosfaat nb vergunning ?
hans1980
@Lambert1 snap er nog geen kut van
+1
burg
@Lambert1 denk fosfaat of pluimvee of varkensrechten
KuikenenKoe
@burg Kon wel eens zo zijn. Mesters werken meestal met all in all out systeem en zou beetje sneu zijn als je vandaag leeg staat
+1
George
Warme sanering 😁😂

Wat een kloothommels , 1 oktober was voor de boeren een leuke dag. Meer niet , het heeft geen kloten uitgehaald .
pietjepuk
@George 500 miljoen volgens het NRC daar komen ze niet ver mee.
+1
komelker 2
@George 1 oktober was een schoolreisje.
+2
George
Wat een bende. Het blijft maar door gaan. 1 oktober heeft nog niks teweeg gebracht.
+1
sorry
@George gelukkig hebben we de foto's nog
+2
John Spithoven
Een reactie geven op een 12 pagina's groot juridisch stuk, waar elk woord afgewogen is, is bijna onmogelijk.

Peildatum allen voor bedrijven zonder geldige vergunning?

AVV en technische maatregelen , maar wie en wat is mij niet duidelijk?

Bedrijven binnen de 2 km zone Lijken compleet rechteloos te zijn geworden?

Buffer stroken en klimaatbossen aanleggen vergroten het probleem?

Geen fatsoenlijk budget?

Kortom voer voor advocaten.

Vakgroep melkveehouderij, alsjeblieft wees wijs en ga voor het boerenbelang!
George
@John Spithoven
Boerenbelang? Dat is verkwanseld
+3
kwarkje
@George ze kunnen niet eens meer
Eigen infuus eruit trekken is dodelijk
dewittemotor
@John Spithoven Die hebben waarschijnlijk advies voor deze brief aangeleverd.
Wat hier staat is net zo erg als 50% krimp. wordt gewoon keiharde koude sanering.
De sector moet heel snel een reactie geven nu in de landelijke pers, want zij denken al dat de boeren gewonnen hebben nu de gedwongen krimp niet door gaat
+1
jelleB
Er zijn ook nog genoeg die weten nog niet eens hoeveel fosfaatrechten ze toegewezen krijgen, hoe wordt hier mee omgegeaan?
mlkvhoudr
@jelleB denk dat die bij pas de sjaak zijn
+1
Grasbaal
@jelleB Nog erger; er zullen er ook zijn die dure Fosfaatrechten gekocht hebben. Hoe hier mee omgaan?
kwarkje
@Grasbaal ondernemersrisico
+1
bio boer
@Grasbaal pijldatum is alleen voor de vrijwillige stoppers
kwarkje
@bio boer en als je wilt halveren?
bio boer
@kwarkje volgens mij mag dat wel kun je niet meer meedoen aan de vrijwillige stopregeling van de overheid
bio boer
@bio boer hoe het precies zit zal de komende tijd duidelijk worden
+1
BoerBart
@kwarkje
In de provincie Brabant geldt al langer de regel: Je kan alleen ammoniak verkopen als het bedrijf helemaal stopt.
Het geld maken van wat latente stikstofruimte is hiermee onmogelijk.
Alles of niks. Ik denk (NIET ZEKER DUS) dat dit nu ook landelijk geldt voor de externe saldeer-verkopers.
bio boer
@BoerBart waarom zouden ze dat doen daar mee belemer je alleen maar het vij komen van ruimte voor andere activiteiten
BoerBart
@bio boer
Ze (Vollenbroek en dus het volgzame kabinet) willen absoluut niet dat er MEER stikstofuitstoot bijkomt. Wanneer je de nu nog ongebruikte ruimte verhandelt dan gaat per saldo de uitstoot omhoog.
kwarkje
@jelleB ze gaan nu rechten innemen
Komt er ruimte
Kan Carola haar belofte nakomen
matt
@kwarkje dat mocht toch niet,de staat mocht geen rechten opkopen om het te veel aan uitgegeven rechten onder het plafond te krijgen.
Handel is er niet,dus komt er eerst nog een generieke korting.

Vervolgens gaat de staat rechten doorstrepen,van opgekochte bedrijven.

En ook nog van bedrijven,die stoppen door middel van extern salderen.

Minder minder minder dus.
kwarkje
@matt goede analyse
+2
bio boer
@matt er zit geen eind datum aan of een minimum dus in theorie zou zo de hele veehouderij verdwijnen
BoerBart
@matt
Generiek korten gebeurt niet. Ze durven niet en Remkes wil dit ook niet.
Die rechten opkopen om onder het plafond te komen is een goede; Juristenvoer?
Rechten innemen, mag misschien wel en zo wint de overheid toch weer.
demelkboer
Zo raakt het cbb nooit door haar zaken heel
broeker
@demelkboer tip voor de stoppende boer, school je om als jurist en ga bij het cbb aan de slag!
robbies
@broeker omscholen is niet nodig. De praktijk is de beste leerschool
broeker
@robbies ja misschien als je het pak papier laat zien waar je de afgelopen jaren mee geworsteld hebt (voor degene die procedures aangegaan zijn), dan benoemen ze je gelijk materie expert!
Pluto
Denk dat we dit voorjaar de org mest uit het buitenland moeten halen of heeeeel veel kunstmest moeten aanvoeren !. Kabinet maakt wel van allerlei plannen maar de RVS heeft de rekentool afgewezen !!!!!. Ze gaat pas akkoord als er onderzoek cijfers kunnen worden overlegd . En die heeft het RIVM niet ,, of zoals Carola in een brief aan De Kamer melde ,er is nog nooit onderzoek naar gedaan !. Het RIVM heeft alleen een rekenmodule met de daarbij behorende marge en die marge ligt tussen de 30 en de 100%. Daar is dit kabinet beleid dus op gebaseerd .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN