Belangenbehartiging is failliet

Ik had vanochtend beloofd een reactie te geven op het vertrek van NMV uit Zuivelnl. Voor dat ik begin doe ik de mededeling dat ik alles op persoonlijke titel doet, wel met steun van een aantal mensen uit de periferie

Ik ben vanaf 1994 betrokken de belangenbehartiging. Eerst regionaal bij GLTO tot 2000. Reden van vertrek toen was dat het belang van een enkele individu boven het ledenbelang uit steeg.
Daarna ben ik vrij snel in het landelijk bestuur van de NMV toegetreden tot juli 2017. Daarna nog dagelijks/wekelijks contact voor advies.
In 2018 mede initiatiefnemer van de oprichting van STAF tot mei dit jaar.

De afgelopen week was een prachtig voorbeeld hoe het moet in de sector. Maar achter de schermen was er veel rumoer over belangenbehartiging. Agractie de kolen uit het vuur laten halen en de elite die vervolgens achter op de rijdende trein zo nodig willen springen.

In het fosfaatdossier zitten tot op de dag van vandaag grote tekortkomingen in, die door ondeskundigheid niet opgelost worden. Van begin af aan was duidelijk waar het probleem zat en na twee jaar is het nog een chaos, waarbij de sector binnenkort wrs nog met een nieuwe taakstelling geconfronteerd wordt. Waarom, door allerlei stommiteiten zijn er te veel fosfaatrechten uitgedeeld. Berekeningen kloppen niet en men komt niet in actie. Sterker nog belangenbehartigers hebben de moet niet om het te vertellen aan de leden en oplossen al helemaal niet.

STAF was een prachtige stap, veel steun van jullie en de periferie. Maar de strijd met LTO en het bemoeien met onze dossiers heeft mij doen besluiten te stoppen. Zo'n aanval van binnenuit gaf strijd en dat wilde ik niet.

Stikstof. Door mede opzetten van de PAS in 2014, zijn de bestuurders nu medeverantwoordelijk.
Maar de overheid faciliteert, en net zoals bij fosfaat hebben zij de fouten gemaakt.
In het advies Remkes staat op pagina 26 duidelijk dat een mogelijke oplossing bij de sector ligt en middels een AVV zou dat opgelost kunnen worden. In plaats van daarop als belangenbehartigers afwijzend te reageren, heeft men de aangeboden de regie te willen nemen. Zonder dat voor te leggen aan de leden. Dit is een minachting naar hun achterban.
Omdat de belangenbehartiging versnippert is, moest Zuivelnl naar voren geschoven worden als DE branche organisatie. Net zoals bij fosfaat zouden zij de uitvoerende macht kunnen hebben. Nu is de democratie ver te zoeken in deze organisatie, waarbij 1 van de 5 stemgerechtigde zetels ingenomen wordt door NMV. Modernisering is al bijna een jaar aan de gang maar democratisering voert daar niet de boventoon in.
Dit was voor een aantal leden van de NMV, waaronder ik, de reden om met het bestuur in overleg te gaan. Unaniem is besloten om het lidmaatschap te beëindigingen. Voortdurend is het ledenbelang in het gedrang. Een zeer moedige stap van het bestuur, die kiest voor hun leden en niet voor de elite.

Afgelopen dinsdag was een prachtig en duidelijk signaal, bestuurder ga voor ons belang!. Maar vandaag draait Zuivelnl weer op volle toeren om middels enorme hoeveelheden geld stikstof onderzoek door LTO noord over te laten doen. Dit terwijl Mesdag al zoveel voor de sector heeft onderzocht en bekent gemaakt en nog gaat doen.

NMV heeft een moedig besluit genomen door niet meer aan deze poppenkast mee te doen. Zuivelnl is alleen opgezet om de verwerkende industrie te faciliteren, maar boerenbelang is daar ondergeschikt aan.
LTO WAT DOEN JULLIE , GAAN JULLIE BOERENBELANG OF VOOR DE ELITE?

Deel dit topic

Reacties

+4
Sjaakiee
De ergste Mollen zitten in onze eigen organisaties.
+4
cowboys
@Sjaakiee zijn gëen mollen het zijn ratten.
+4
jan.1
Het volk heeft gesproken afgelopen 1 oktober,nu is de politiek aan zet,daar heb je de lto voor nodig..dat is 1 van weinige die nog praat.
Komen ze er niet uit dan is het volk weer aan zet.
Wie het hardst met de vuist op de tafel slaat zal winnen...
+2
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
nu is de politiek aan zet,daar heb je de lto voor nodig.

yup...trienke die dinsdagmiddag weer met tjeerd meeloopt..
+2
Jan S
😀
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
Dan moeten we de LTO niet laten slaan want dan hebben we bij voorbaat al verloren.

Mee eens,jij ,ik en al onze collega,s zullen moeten zeggen tot hier en niet verder...
+4
dewittemotor
@jan.1 Ga toch weg man, met deze LTO bereik je als boer helemaal niets. Daat moet eerst een revolutie plaatsvinden en dan ken het weer, maar niet met de verraders die er nu zitten
+1
jan.1
Quote Reactie van @dewittemotor:
Ga toch weg man, met deze LTO bereik je als boer helemaal niets. Daat moet eerst een revolutie plaatsvinden en dan ken het weer, maar niet met de verraders die er nu zitten

Nee ik ga niet weg,heb dinsdag den haag aangedaan op de trekker met 2200 collega,s naast mij het zal mij niet overkomen dat het allemaal voor niets geweest is..
+3
Ik ga ervan uit dat LTO nu WEL met zijn achterban gaat overleggen en laat stemmen. anders vallen ze voor mij helemaal door de mand. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel. Voor vele boeren zit ook deze -LTO- emmer langzaamaan vol lijkt me.
+1
John Spithoven
@Oudekoeuitdesloot Daar lijkt het niet op. De elite vergaderd vandaag over onderzoek naar stikstof middels de overheveling van melkgeld naar LTO. Niet geleerd van de week.
+2
@John Spithoven dan moeten we LTO Zwolle maar eens barricaderen.
+4
cowboys
@John Spithoven veel van onze collega's zijn ziende blind en weten niet of willen niet weten hoe verrot de sector is. Nzo en zuivel.nl enz zijn door en door verrot en doen niks voor de melkveehouders alleen maar plukken voor eigen gewin en politieke hobby's.
+1
Leo,s vriend
@John Spithoven Mesdag doet nu toch ook stikstofonderzoek (over) ??
+4
mlkvhoudr
If you cant stand the heat get out of the kitchen alleen dan wel heel langdradig verteld nu mag de rest dus weer de klappen opvangen
+4
John Spithoven
@mlkvhoudr Nee, zeggenschap, leugens , zakkenvullers en follow the money strategie.

Zuivelnl is het speeltje van de NZO, niet van ons..
+4
mlkvhoudr
@John Spithoven jij schrijft dat de elite van de nmv er bij het bestuur op heeft aangedrongen dat ze uit zuivelnl stappen het bestuur heeft naar de elite geluisterd zonder naar de rest te luisteren wat die willen wat is daar democratisch aan john?

Om je maar even een spiegel voor te houden.
John Spithoven
@mlkvhoudr Dank je voor de tip, anonieme prikker.
+9
pieta
@John Spithoven Deze prikker valt niet onder anoniem.
+1
mlkvhoudr
@John Spithoven 😁 graag gedaan kerel
+1
demelkboer
@John Spithoven aai , wie kaatst moet de bal verwachten
Jan S
😀
Erik!!1979
@John Spithoven LTO het speeltje van FRC. Dus ook NZO. Denken jullie echt dat er maar een infiltrant zit. Best wel naïef!
+1
cowboys
@John Spithoven van wie zijn de melkcoop.s ?
overstekend wild
@cowboys duidelijk niet meer van ons! Die macht zijn we al lang kwijt, je gelooft toch niet dat die fusie van Campina en FF voor ons belang was
+1
cowboys
@overstekend wild ik weet ook dat we in onze eigen zuivelcoöperaties niks meer te zeggen hebben .Dus daar moet ook begonnen worden met verwijderen van bepaalde figuren die er niet voor het belang van de coop zitten.
+27
George
Schei nou toch eens uit over LTO! Het was , het is en het wordt niks. Een baantjesjagersclubje van likmevestje. Altijd al geweest.
+1
pa
@George Gelukkig dat er nog mensen zijn met inzicht Toch GEORGE ?
+1
George
@pa Ja en die zitten niet bij LTO
+6
Erik!!1979
LTO is niet capabel
+6
Grasbaal
@Erik!!1979 kan je nu niets anders dan schoppen tegen LTO??.
+3
cowboys
@Grasbaal LTO is capabel genoeg om zijn leden ( aantal onbekend) voor de gek te houden.
+9
John Spithoven
@Grasbaal Ik snap je reactie, maar jij moet toch ook erkennen dat dit niet meer gaat zo. Er moet maar 1 belang wezen bij een belangenbehartiger en dat is boerenbelang.
+5
Grasbaal
@John Spithoven Dat het met of bij LTO niet altijd goed gaat is al een tijdje duidelijk, om dat dag in dag uit blijven te benoemen daar heeft niemand iets aan. Hoe nu verder??.

Ik sprak dinsdag een visser, een nog kleinere sector als de landbouw maar ook daar verdeeldheid in belangenbehartiging. Je hebt daar de Nederlandse vissersbond en de EMK die samen ook niet door een deur kunnen. Dat is fataal voor een goeie belangenbehartiging...

Hans van Bergen
@GrasbaalDat meen je toch niet dat die 7 vissers ook nog verdeeld zijn? En waar gaan die naartoe NAAR DE KLOTE
Jan S
😀
dorpsrandhoeve
@Hans van Bergen Die 7? Allebei die vissers bedoel je?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grasbaal:
verdeeldheid in belangenbehartiging.

Daarom moet LTO zichzelf opheffen. Het is toch al heel lang duidelijk dat ze niemand meer vertegenwoordigen!! Als ze wat fatsoen in hun donder hadden, hadden ze dat al lang gedaan.
Jan S
😀
+3
Realisme
@Grasbaal er is ook niet echt een reden om ze een pluim te geven. Het argument van dan moet je het zelf beter doen gaat ook niet echt op want LTO doet zijn stinkende best om ieder initiatief tot een betere belangenbehartiging de nek om te draaien
overstekend wild
@Realisme en van ondersteunende samenwerking en erkenning is nog nooit sprake geweest!
+1
vrije boeren
@Grasbaal Lto is een verleng stuk van de rvo . Ze komen niet op voor het belang van de boeren maar wel voor het belang van de rvo . Wat een smerige streken hebben zij geleverd met het invoeren van de fosfaatrechten .Waar waren ze voor de boeren die tussen wal en schip vielen ?...
+3
cowboys
@vrije boeren LTO is RVO alleen het verschil is dat sommigen er nog een bijdrage aan geven.
+2
Jan S
😀
+3
co co
@Grasbaal dat hebben ze verdiend grasbaal . ik wordt kots misselijk van dat volk

pak nu de stikstof meeting die LTO op nieuw wil doen . het mesdag heeft de kennis in huis en de resultaten van uit Denemarken al op zak . daar uit blijkt dat de uitstoot niet verder komt dan MAX 500 van de stal . en wat doet LTO JUIST het geld weer verkwanselen van de boeren geen wonder dat de voor schotprijs van RFC is gezakt

BA BA WAT EEN MISSELIJK VOLK
sorry
@Grasbaal hoeveel hebben ze al gedoneerd aan organisaties als staf en mesdag ...? zou je dat kunnen achterhalen?
sorry
Ze houden maar al te graag die bullshitverhalen in leven...
+7
weurding
@Grasbaal Erik is echt niet de enigste die geen heil ziet in dat clubje. Maar lijkt wel alsof jij ook veelal 1 r uitpakt die er tegenaan schopt. Siert je ook niet
+2
Erik!!1979
@Grasbaal je hebt toch zelf gezien wat er gebeurd is met Eline vedder. Ik kan haar nergens op betrappen wat fout is. Hart op de goede plaats. Uitstekend persoon als vertegenwoordigster voor de landbouw. Wordt gewoon te kakke gezet. Schandalig!!! Hoe kun je zo iemand in zo'n korte tijd verpesten. En waarom doen ze dit. Dat Eline daar is ingetrapt is gewoon jammer. Maar ze moet beschermd worden. En wat gebeurt er.... Ze zetten haar neer, ALLEEN met verkeerde gegevens zonder munitie tegenover extreem linkse media. En daarbij geef je die klootzakken die de veehouderij kapot wil maken een gigantische podium! Daar is toch maar èèn woord voor. Die organisatie is NIET CAPABEL! !!
+10
burg
Lijkt me verstandig als die 4 weken de tijd voor jullie ook geld, man man zo'n mooie dag! Geen lto geen friesland campina geen nmv, nee wij de boeren die het moeten en gaan doen. Stop met steeds die langverwachte eenheid die er nu heerst te ondermijnen door onverwerkt wrok en hou je is 4 weken in.@Erik!!1979 @John Spithoven Groet, Barry van der Burg
+3
John Spithoven
@burg Dank voor je advies. Dus als ik mijn mond houd is alles opgelost. Als lto noord Ben Haarman een onderzoek steelt van de lente over de relatie tussen residuen in mest en de weidevogelstand dan moet ik mijn mond houden. Als fosfaatrechten uitgedeeld worden aan vleesvee moet ik mijn mond houden, als er vandaag miljoenen melkgeld naar LTO moeten om het onderzoek van mesdag over te doen moet ik mijn mond houden..

Ik heb LTO net zo hoog zitten als de NMV. Maar ieder moet handelen naar zijn waarde.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik heb LTO net zo hoog zitten als de NMV

Das niet best dan!
John Spithoven
@kanniewaarzijn Moet ik dan naar de dokter 😊
+1
weurding
@John Spithoven hoe hoger het bij je zit des te eerder kots je het uit😅
+2
Jan S
😀
Erik!!1979
@burg ik heb me weken ingehouden. Ik heb gewaarschuwd en nogmaals gewaarschuwd. Ik heb zoveel mogelijk mensen ingelicht met dat kleine beetje informatie wat ik heb om de sector te dienen. Ook co heb ik over deze actie verteld. En hij blokkeerd Whatsapp, moet hij natuurlijk zelf weten. En ik weet meer. Er komt meer. IK doe dat niet. Veel mensen zijn boos en willen wraak. Deels terecht deels jammer. Nogmaals, ik wil eenheid in de sector, in Europa anders gaan er vele er aan! En dat hoeft nergens voor!
robbies
@Erik!!1979 de eenheid tussen agractie en FDF is inmiddels ook weer verdwenen zag ik. Jammer. Blijkbaar zitten ze niet op 1 lijn hoe de actie te vervolgen. Juist waar ik deze week voor waarschuwde
Erik!!1979
@robbies is niet waar. Er zullen mensen verdwijnen binnen de organisatie maar andere staan weer op. Heb vertrouwen en help mee. Als we ze allemaal helpen is dit een goede optie als toekomstige belangenbehartiger.
+2
robbies
@Erik!!1979 ik zou toch ff je maatje bellen

(klik om te vergroten)

Noorderling
@robbies
Schuiling is ook al vertrokken.
Ik denk dat er veel uit wraak en rancune gehandeld is, succes geboekt maar het plan verder ligt niet uitgestippeld waar nu onenigheid over ontstaat. De een wil verder protesteren, de ander heeft niet realistische plannen. Nu staat Nederland achter ons en is de gezamenlijke vijand van afgelopen dinsdag vertrokken. Dat was de waardering van de samenleving, volledig misgegrepen en wat nu?
Jan S
😀
+1
Noorderling
@Jan S
En het begin, aartsvijanden kom op zeg.
Na 1oktober werkt zulke domme praat alleen maar tegen je, juist nu moet het spelletje slim gespeeld worden met je bondgenoten.
+6
danielle0
@Noorderling echt belachelijke conclusie. Wij staan er heel verschillend in. Met een hele andere achtergrond. Waar fdf de boeren in het bestuur heeft. Heeft agractie een heel andere samenstelling...schapenhouder, ict er en accountant. En agractie gaat voor waardering van de sector en fdf voor een betere voorwaarden zoals een duidelijker beleid, behoud van agrarische sector, dus geen onteigening of vee inleveren ,betere en betrouwbare metingen etc etc
We hebben deze actie samen gewerkt en nu knokken we op 2 fronten verder. Dat is toch alleen maar positief!
Erik!!1979
@robbies lees eens goed. FDF gaat verder met actie voeren. Bart is eruit. Wist ik weken terug al. Mocht ik niet vertellen. Maar ik schreef toch dat ze mensen aan het doorsorteren zijn. Misschien mijn berichten beter lezen.
robbies
@Erik!!1979 je gaat het me niet in dank afnemen, maar hoe wordt de achterban (ze zijn volgens jou de grootste) hierbij betrokken? Je dicht FDF een grote potentie toe, maar ik lees net op FB dat het beeld op zwart moet. Er zijn volop wisselingen in de organisatie, maar niemand mag weten waarom?
Erik!!1979
@robbies heb je een punt. Ik leg het bij mark neer. Deze vraag moet FDF opterug komen.
+2
danielle0
@Erik!!1979even wat uitleg.... Voor 1 oktober waren we 2 verschillende clubjes. We zijn samen gegaan om van deze actie een succes te maken. Het was soms best lastig om tot een besluit te komen omdat we er toch wel erg verschillend in staan. We kenden elkaar absoluut niet. En alles ging via app contact, wat ook niet altijd handig was. Maar gaandeweg kwamen we steeds dichterbij elkaar en hebben we een dijk van een actie neergezet. We zijn zaterdag naar de veluwe gegaan en zijn goed uit elkaar gegaan. We gaan ieder onze eigen acties vormgeven. Maar we helpen elkaar en ondersteunen elkaars acties! Nu hebben we een dubbele slagkracht , dat is toch een goede ontwikkeling! Ieder pakt zo verschillende pijnpunten!!
Erik!!1979
@robbies komt reactie
robbies
@Erik!!1979 zo'n situatie bedoelde ik eerder deze week toen ik aangaf geen vertrouwen te hebben in FDF als belangenbehartiger en het ontbreken van een plan. Toen was ik nog een vervelend ventje, maar ik zei het echt met de beste bedoelingen. Kijk samen verder en hoe gaan we nu door. (heb @Hans van Bergen er nota bene een plusje voor gegeven in een ander topic)
Erik!!1979
@robbies wacht hun reactie toch even af.
+5
Erik!!1979
FDF heeft een ultimatum gesteld. Die zijn de grootste. Kunnen wat organiseren. Hebben geen tweede agenda. Dus steunen. Daarmee heb je eenheid in de sector. En respect vanuit de bevolking!
+2
kanniewaarzijn
@Erik!!1979 Dus dit is onze nieuwe belangenbehartiger. Ze hebben bewezen dat ze het kunnen! Weg met die LTO.
+3
Melkboer16
Je kunt lullen wat je wilt John maar nu val jij door de mand!
Wie gaat nu onze belangen behartigen na de grandioze actie dan?
Doe jij dar of George of Erik, laat me niet lachen!
Blijf niet hangen in een wrok en hier de boel zitten stangen!
+4
Realisme
@Melkboer16 LTO behartigt anders ook niks behalve hun eigen stoel aan de vergadertafel!
+2
John Spithoven
@Melkboer16 Fosfaat en jongvee vleesvee...
STAF, ik noem Calon, Meullenbroek Haarman. Ze hebben alles in het werk gesteld om staf tandeloos te maken.

Stikstof, de aanbiedingsbrief van Zuivelnl gelezen. Herverdelen van landbouwgrond

NMV zijn stem heeft er nooit iets toe gedaan, dan heb je er ook niets te zoeken.

Als lto en NZO het alleen kunnen, prima.
+4
kwarkje
@Melkboer16 welterusten
Jij wordt nooit wakker
Lto is geen belangenbehartiger
Verspillen boerengeld
Sjaakiee
@Melkboer16 waarom zoekt lto geen Steun bij mesdagfonds dan?
+1
sorry
Die komen aan hun broodwinning
projectenltonoord.nl/team/

dit is alleen lto noord..zlto heeft ook zo'n clubje
+1
slagroomvla
@sorry Gvd, wat een lijst! Dit is gewoon een sociale werkplaats gefinancierd door boeren...
Realisme
@slagroomvla als alle boeren is wakker worden dan werken daar bij die sociale werkplaats straks meer mensen als dat er lid zijn van die praatclub
+2
Jan S
😀
+5
Jan S
😀
+1
co co
@Melkboer16 we hebben hier te maken met leugens en bedrog naar de boeren toe door LTO
+3
anonymous_290
Als LTO moet draaien van de contributie dan waren ze al lang failliet.
En ook voor de LTO geld wie "Betaald bepaald"
+6
Jowi
Na 20 jaar pappen en nat houden door de LTO zijn ze op 1 oktober weer eens wakker geworden,
Einde LTO als belangenbehartiger !!
Dat ze zich op 1 oktober in Den Haag lieten zien, ik zou me eigen diep,diep schamen.
+17
John Spithoven
De reacties zijn vrij heftig,. Als er iemand is die vindt dat ik de waarheid niet spreek, dan mag hij of zij met bewijs een rectificatie vragen.

Hoe het nu gaat, ik ben er klaar mee. Dat Zuivelnl vandaag durft te vergaderen over het overhevelen van boerengeld naar LTO Noord na dinsdag, onder het mom van nieuw stikstof onderzoek, terwijl men Mesdag negeert is een teken aan de wand.
cowboys
@John Spithoven hoe kunnen we stoppen dat melkgeld over geheveld gaat worden?
demelkboer
@cowboys geen melk leveren
cowboys
@demelkboer is dat een LTO advies?
demelkboer
@cowboys ik kan zo in het bestuur daar merk ik......

Maar zonder gekheid dit is wel een advies van kaliber lto
+7
John Spithoven
Ik krijg nogal wat aanvallen van anonieme bestuurders. Kunnen zij mij inhoudelijk benaderen. Misschien helpt dat bij de beeldvorming
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik krijg nogal wat aanvallen van anonieme bestuurders

Hoe moet ik dat zien? Jij haalt de krant uit de bus en er springt iemand uit de bosjes en roept "Boe!"?
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Heb persoonsbeveiliging 😉

Hier en telefoontjes.

Jack de oplossing is echt heel dichtbij.

Verwerkende industrie heeft zijn eigen vergaderingen. Boerenbelang en verwerkende industrie past niet op 1 kussen.

Nevedi zit toch ook niet in Zuivelnl , om maar een voorbeeld te noemen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Boerenbelang en verwerkende industrie past niet op 1 kussen.

Dat zijn we eens.

Jij had het over aanvallen van anonieme bestuurders. Ik kan me daar niets bij voor stellen. De echt anonieme prikkers zijn zwaar anti-LTO en dus op jouw hand, want jij bent ook niet echt neutraal. Per telefoon anoniem kan, de nummerherkenning uitschakelen, maar hoe weet jij dan dat het bestuurders zijn?
+1
cowboys
@Jack Rijlaarsdam die dubbele pagina's advertentie in de zaterdag kranten Trots op onze boeren van de zuivel. Die er onder druk van de print deadlines er afgelopen donderdag ff doorgejast moest worden Begint een rare na smaak te krijgen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
die dubbele pagina's advertentie in de zaterdag kranten

Ik lees geen krant. Wat is het probleem?
+3
Hans van Bergen
EENHEID. dat is het enige wat ons nog kan redden. De belangrijkste reden van het mislukken van operatie Market Garden 75 jaar geleden was het gebrek aan eenheid. Engelsen schotten Canadesen Amerikanen Polen etc etc etc . Allemaal met verschillende talen en vooral belangen. Toch zijn ze door samen op te trekken heel ver gekomen. Laten we daar van, proberen te leren. De enige reden dat dinsdag een succes was is het samen optrekken. Hierdoor is het onmogelijk voor de politie om ons tegen te houden. Er zijn, itt wat velen beweren, nog steeds zeer velen ennthousiast lid van LTO. probeer dat nou eens te respecteren. De landbouw bestaat uit NLTO ZLTO LTO LLTB NMV NAV NVV POV DDB NG ZUIVEL>NL EN NU WEER FDF. en dan ben ik er vast nog vergeten. Een veel koppig monster waar de linkse maffia knettercrazy van wordt. EN LATEN WE DAT VOORAL ZO HOUDEN.
+1
John Spithoven
@Hans van Bergen En dat ben ik direct met je eens. En eentje noem je in het rijtje niet, de NZO. En als die zich nu niet meer met belangenbehartiging bemoeit en de angst van een producentenorganisatie laat voor wat het is, dan is de oplossing heel dicht bij

En dat is iedere organisatie naar omvang in Zuivelnl 2.0.

Verwerkende industrie hoort niet aan tafel te zitten voor het boerenbelang, want daar zijn geen raakvlakken.
+3
Hans van Bergen
@John Spithoven En btw wij hebben jouw nodig als mol in de nmv en de belangenbeharting uberhaubt dus ik stel voor dat je teruggaat, je excuses aanbied, en door gaat met je werk en alles hier melkd wat je ziet
Tobber
@John Spithoven is het een idee om onze melkafnemers te verzoeken ook uit zuivelnl te stappen?
John Spithoven
@Tobber Komt de oplossing zeker dichterbij.
+5
Tobber
@John Spithoven kan je dat uitleggen??. Ik heb al meerdere keren aangegeven bij mijn melkafnemer niks met zuivelnl te maken te willen hebben en er niks aan kwijt te willen. Het is echter een leveringsvoorwaarde! Als we massaal wellicht onder dwang de melkafnemers verzoeken zullen ze toch iets moeten? Anders daar maar eens een paar trekkers voor de poort!
JanCees
@Tobber Dat zou een goed signaal zijn
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
En dat ben ik direct met je eens. En eentje noem je in het rijtje niet, de NZO. En als die zich nu niet meer met belangenbehartiging bemoeit en de angst van een producentenorganisatie laat voor wat het is, dan is de oplossing heel dicht bijEn dat is iedere organisatie naar omvang in Zuivelnl 2.0.Verwerkende industrie hoort niet aan tafel te zitten voor het boerenbelang, want daar zijn geen raakvlakken.

Snap ik niet,verwerken en vermarkten van de melk hebben we toch zelf uit handen gegeven,op enkele kaasboeren na.
Hans van Bergen
Dit is precies wat de rooie vuiligheid wil TRAP DAAR NIET IN. voer je strijd nnu achter de schermen en in stilte. Of veel slimmer, doe het zelfde als ik. Laat het gaan laat het vallen laat het los en sluit je aan bij FDF. Inmiddels OOK IN BELGIE
+2
BerttHB
Discussie binnen de sector en z'n vertegenwoordigende organisaties is helemaal niet verkeerd, we praten te snel over tweespalt zaaien. Als je daarna maar weer eensgezind naar buiten treed, zoals dinsdag in Den Haag. Dat gebeurd binnen elke politieke partij ook, die zijn er vaak trots op dat er binnen de partij veel wordt gediscussieerd!
+3
Jan3
John, geweldig wat je doet. Het is een goede stap van de NMV dat ze hun rug recht houden.Het uit Zuivelnl stappen is echt niet ingegeven door de elite maar door een zeer groot aantal leden. De elite van LTO en ook Meulenbroeks die er schijnbaar mee eens zijn dat bedrijven uitgekocht worden en de grond herverdeeld kan worden komt hem goed uit!
co co
@Jan3 hoi jan stuur je 06 nr eens in een persoonlijk bericht
+1
demelkboer
@Jan3 is dat uitkopen een slechte zaak dan? Op vrijwillige basis en met een volle knip? Niks mis mee. Alleen maar beter voor de blijvers. De periferie, die is Ddaar alleen op tegen. Dat kost hun veel omzet. Voor de blijvende boer is he t denk ik een zege
Sjaakiee
@demelkboer waarom beter voor boer? Beter voor campina zeker?
+1
cowboys
@demelkboer je zegt volle knip. wie. moet deze knip gaan vullen?
demelkboer
@cowboys ik denk ook dat dat de moeilijke zaak wordt, maar het idee van krimp vind ik niet verkeerd
Sjaakiee
@demelkboerje lost er niks mee op met krimp
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cowboys:
wie. moet deze knip gaan vullen?

Gaat niet gebeuren.
+1
demelkboer
@kanniewaarzijn das nu het probleem. Die krimp komt er echt wel. Alleen sociaal vrees ik van niet.
Jan3
@demelkboer Op vrijwillige basis uitkopen heb ik niets op tegen. Maar ook het woord onteigening is gevallen. En er uitkomen met een volle knip valt nog te bezien. Want voor bedrijven die in de buurt van natuurgebieden liggen is er maar een koper en derhalve vraag ik me af of de overheid daar fatsoenlijk mee omgaat. Als het bij de boeren alleen om geld gaat dan hadden ze hun bedrijf al lang verkocht. Maar bij een boer zit er meer achter. En dan nog iets. Hier zijn vele jonge boeren gestopt met melken omdat ze de regelgeving niet meer aankonden. Moeten wij dat als collega's een zege vinden dat zo de boeren moeten stoppen?
+1
hans1980
Calon was het voor 95 % met advies Remkes eens WTF!!
Jan S
😀
hans1980
@Jan S filmpje zal het opzoeken
@hans1980 Hoi Hans, hier officiële reactie LTO op Remkes. Weet niet waar jij 95% vandaan haalt?
lto.nl/nederland-blijft-op-slot-met-voorstellen-co…
+3
Erik!!1979
@brouwer-de-koning waarom zeggen jullie continue dat de sector meer wil doen. Kunnen jullie niet beter zeggen dat 25% van de boeren (LTO leden) meer willen doen. En de rest wil dat NIET meer. Genoeg is genoeg. Als het aan mij ligt is het iedere kg die wij verminderen direct dokken. Goede vergunning mogen ze niet zomaar afpakken! Jullie mogen niet praten als sector. Er zijn er heel veel niet met jullie plannen eens. Dus praat niet voor de veel meer niet leden.
+2
@Erik!!1979 Hoi Erik. Weet niet of je in Duitsland de druk voelt van de stilvallen van 18.000 projecten, het probleem van de 3000 agrarische meldingen waar een streep door is gegaan, het vanuit de rechter (dus niet politiek) verplichten om iets te regelen voor weidegang en mest uitrijden. Dan kan je als sector best zeggen Wij doen niks meer. Maar ik kan je wel zeggen, dan wordt het gewoon geregeld. Ik weet de stem verhouding in Duitsland niet, maar hier is de meerderheid voor een krimp van de veestapel heel dichtbij. Dus probeer je zelf mee te sturen? Of hakken in het zand en laat je andere beslissen? PS. Weet niet waar jij leest dat vergunningen aangepast worden?
+6
robbies
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Dan kan je als sector best zeggen Wij doen niks meer. Maar ik kan je wel zeggen, dan wordt het gewoon geregeld.

Hey, die hebben we vaker gehoord.

Goed dat je reageert Wilco, maar ik heb het alweer gezien. De nieuwe vakgroep loopt weer vrolijk aan het handje mee. Je zult intern best de discussie voeren, maar wat ik nu zie is niets anders dan we de afgelopen 10 jaar als uitkomst zien. "Als we het zelf regelen, dan is het minder erg". Gevolg: Technocratische oplossing op technocratische oplossing op technocratische oplossing.

Een heel leger aan adviseurs die de zogenoemde ruimhartige ondersteuning volledig opvreten en de boer die de rekening mag betalen. Welk probleem heeft die instelling de afgelopen 10 jaar nu opgelost. Zeg nu eens eerlijk??
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
ik heb het alweer gezien

Nou, hoe gaan we het dan regelen? Niets doen of heb je nog een konijn in de hoge hoed.
+1
Jan S
😀
+1
demelkboer
@Jan S en dan nog de stikstof gevoelige gebieden die niet in natura 2000 liggen......

Ik zie gisteren op aerius dat er gebieden worden aangewezen als stikstof gevoelig die gewoon van boeren zijn. Staat gewoon maïs op. Dan weet je ongeveer waar het naar toe gaat. Glijdende schaal.
demelkboer
@Jan S en dan nog de stikstof gevoelige gebieden die niet in natura 2000 liggen......

Ik zie gisteren op aerius dat er gebieden worden aangewezen als stikstof gevoelig die gewoon van boeren zijn. Staat gewoon maïs op. Dan weet je ongeveer waar het naar toe gaat. Glijdende schaal.
Jan S
😀
demelkboer
@Jan S www.aerius.nl aerius calculator. Dan kun je allerlei kaart lagen aanklikken , waar onder stikstofcgevoeligheid. En dan schrik je je rot
+2
kanniewaarzijn
@demelkboer Het gekke is, dat ik niet eens meer schrik.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Er is een probleem gecreeerd

Weet ik, gaf vorige week nog aan dat hier in de regio 0,02 ha instandhoudingsverplichting van N-gevoelig veenmosrietland ligt en er zijn wat botjes van een vermeende Noordse woelmuis in uilenpoep gevonden. Heeft half N-H last van. Ondanks alle depositie is de 0,02 ha vanaf 2004 overigens al gegroeid naar 0,75 ha nu. Blijft de vraag: hoe lossen we het op. De intenties van de overheid zijn duidelijk. Laat ik LTO m'n kalveren markten dan moet ik geld toe geven, dat schiet ook niet op, maar alleen hier jammeren over het onrecht dat ons wordt aangedaan helpt ook bar weinig.
kwarkje
@Jack Rijlaarsdam zeg het maar
Hoe wil jij het
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kwarkje:
Hoe wil jij het

Kom jij eerst maar met een opbouwend plan. Tot nog toe kom je niet verder dan afzeiken, kunt wel naast Calon in de sneeuw gaan staan.
kwarkje
@Jack Rijlaarsdam mijn plan:
Lto opheffen
Boerenverstand aan het roer
Niet meewerken aan slachtpartij
Alternatief: jij legt een nieuwe vloer en levert N
Additief in voer en mest
Alle centjes naar innovatie
Kies maar
+2
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Nou, hoe gaan we het dan regelen?

Dat weet ik niet. Ik heb alleen gezien dat Wilco alweer hetzelfde riedeltje afdraait wat ons in het verleden niets heeft opgeleverd. "We regelen het zelf", "zelf aan de knoppen zitten", etcetera etcetera. Daar geloof ik niet zo in. De overheid regelt het toch zoals ze het zelf willen. De LTO zorgt alleen voor de stempel goedkeuring.

In Brabant was er ook een convenant dat er in 2028 de stallen emissiearm gemaakt moesten worden. Staat de handtekening van LTO onder, dus door boeren goedgekeurd. Nu trekt de provincie de boel eenzijdig naar voren. Kun je als LTO wel boos worden, maar je hebt in eerste instantie wel je handtekening eronder gezet.
@robbies En juist die discussie is één die we dit najaar samen met de leden gaan bespreken. Hoe kijken onze leden naar het Stikstof probleem? En wat zijn de kansen en bedreigingen?
+6
robbies
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
En juist die discussie is één die we dit najaar samen met de leden gaan bespreken. Hoe kijken onze leden naar het Stikstof probleem? En wat zijn de kansen en bedreigingen?

Ik zal je alvast een lijstje met antwoorden souffleren op ledenvragen. Hoeft Wil of Jos dat niet meer te doen:

- Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen
- Daar is geen politiek draagvlak voor
- we dringen aan op compensatie
- iedereen moet leveren, dus ook de landbouw
- er is nog veel mogelijk via technische oplossingen en het voerspoor hebben we ook nog.
- we overleggen met ander ketenpartijen wat zij bijdragen
- lasten eerlijk verdelen

Op elk vraag uit het publiek kun je een bovenstaand antwoord kiezen.

Geen dank
kwarkje
@robbies ben je boos?
+1
robbies
@kwarkje nee hoor, maar wat Wilco wil gaan bereiken tijdens het najaarsrondje van LTO is mij echt volstrekt onduidelijk. Het plan ligt er, we kennen de mening van LTO al, Remkes hamert op snel handelen en de overheid gaat volgende week al beslissen.

Gelukkig mogen de leden van LTO in het najaar nog hun kansen en bedreigingen laten horen. Ik zou bedanken en iets leuks met de vrouw gaan doen 's avonds.
Jack Rijlaarsdam
@robbies Jij hebt zeker een spiekbriefje van Wil of Jos gevonden.
+2
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Jij hebt zeker een spiekbriefje van Wil of Jos gevonden.

Ben al jaren niet meer bij LTO geweest. Dit lijstje viel uit de kontzak van Frans bij de laatste RFC-vergadering.
kwarkje
@robbies hebben allemaal dezelfde aandoening
Het zijn klonende geldwolven
+3
co co
@brouwer-de-koning laat mijn niet lachen wilco we gaan in het na jaar met de leden in overleg . DAN KOM DE TE LAAT .heel dit stikstof drama gaat precies het zelfde als de fosfaat reductie . via een avv proberende jullie het korte termijn op te lossen . het zelfde als met het fosfaat reductie. en de lange termijn gaat de overheid wel doen het zelfde als met de fosfaat rechten . kort samen gepakt de geschiedenis herhaalt zich
dus al die boeren die kort bij de natura 2000 gebieden zitten moeten weg weer veel knelgevallen en ja de meeste boeren weten wel hoe goed jullie zijn in het helpen van knelgevallen. jullie hebben helemaal niets voor deze boeren gedaan wilco en dat gaat nu ook gebeuren . maar je hebt het gezien dinsdag is de B DAG is begonnen wilco de bevrijding is nabij we leven nu in oorlogstijd. de boeren worden verraden ze moeten weg hun bezittingen worden afgepakt het vee wordt op de deportatie trien gezet . gezinnen worden kapot gemaakt het doet mijn denken aan de oorlogstijd hoe destijds de joden werden behandeld en zo worden de boeren nu ook behandelt niet meer en niet minder wilco . mijn vraag is laat LTO dit gebeuren ????
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @co co :
mijn vraag is laat LTO dit gebeuren ????

Dat is een retorische vraag!
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
dan wordt het gewoon geregeld

Voordeel hiervan is dat er dan voor de sector een gezamenlijke vijand is, de overheid, in plaats van onderlinge verdeeldheid doordat we zelf de pijn gaan verdelen. Mijn advies: brand jezelf nooit meer aan een dwingend sectoraal reductieplan, de wonden van het FRP zijn daarvoor te diep. Wees ook zeer zorgvuldig met instemming geven op vrijwillige opkoop bij N2000, wanneer daar een eventuele onteigening achter hangt. Dat zet druk op de taxatieprijs en doet die gebieden geen recht. Je had het vast al bedacht, maar het kan nog maar eens benoemd zijn.
Erik!!1979
@brouwer-de-koning Ik praat nu vanuit mijn Nederlandse verantwoordelijkheid. Daar ben ik namelijk ook nog verantwoordelijk voor een bedrijf. Daar hoeven jullie geen rechten af te pakken. Alleen als er betaald wordt is er te praten. Daarvoor hebben wij andere mensen die dat mogen behartigen. LTO sinds de jaren 90 niet meer.
+6
Jan S
😀
John Spithoven
@brouwer-de-koning Hoi Wilco, goed dat je reageert.

Ik heb twee vragen aan je.

Wat vindt jij van het besluit van de NMV ivm opzegging lidmaatschap?.

En wat vindt jij van een sterke belangenbehartiging met alle partijen vertegenwoordigd met boerenbelang voorop en zonder de verwerkende industrie?

Ik vind het goed dat je reageert hier en zou graag een reactie zien
.Mocht je contact willen over dit onderwerp dan kan dat ook via pb .
+1
@John Spithoven

Over opzegging. Erg jammer, ik ben van meer samenwerking en eenheid binnen de sector. Alleen dan kunnen we een vuist blijven maken tegen de uitdagingen waar we mee te maken hebben, en al die uitdagingen die nog komen. Tweespalt in de sector kost alleen maar veel tijd en energie. Energie die we beter voor andere dingen kunnen benutten. Natuurlijk zijn we het niet altijd allemaal eens, dat is nu eenmaal zo in een diverse sector als de onze. Je kan het nooit voor iedereen goed doen. Maar laten we elkaar wel in de waarde laten, en samen staan voor de diversiteit!

Op vraag 2 geef ik hier geen antwoord. Zullen een aantal wel niet snappen, maar ben onderdeel van een organisatie. Dan heb je intern discussies, gesprekken, afwegingen, en daarna probeer je wel met 1 geluid naar buiten te treden.
+3
John Spithoven
@brouwer-de-koning Het eerste gedeelte ben ik met je eens . Maar je snapt dat dat voor een groot gedeelte met het tweede deel te maken heeft.

Verwerking en boerenbelang passen niet meer op 1 kussen. En het persbericht van Zuivelnl is daar een voorbeeld van.

In mijn tijd met fosfaat was het met van Dam het zelfde.
' S a men met de sectorpartijen hebben we besloten '

De waarheid was vaak anders.
+5
Jan S
😀
+3
Jan S
😀
+7
cs-agrar
Begrijp ik nu goed dat LTO de overgebleven "gejatte" fosfaatcenten gaat gebruiken voor een onderzoek waar Mesdag al mee bezig was, en is?
Als dit dan klopt, dat een onafhankelijke instantie hier mee bezig is, wat gaat een onderzoek van een afhankelijke instantie dan toevoegen, aan cijfers en geloofwaardigheid?
Moeten wij als boeren dan niet zeggen, hier met die centen, die zijn van ons? Het enige wat zuivel immers hoort te doen, is zorgen dat wij zoveel mogelijk centen beuren voor een geleverde Kg melk.
Ik snap ook niet zo heel goed waarom @John Spithoven hier op wordt aangevallen, terwijl hij, in mijn ogen, zich best kwetsbaar opsteld door een tijdlijn te beschrijven, en ons al meermaals gewaarschuwd heeft voor- en over beleid, en vaak het verhaal achter het beleid bloot weet te leggen, en indien vragen ook persoonlijk bereikbaar lijkt te zijn. Ik heb hem nog niet gesproken maar John, als je in de buurt bent, ben je van harte welkom. Ik denk dat we blij moeten zijn met zo iemand, die ook als zijnde oprichter van STAF, zichzelf echt wel profileert als boerenman.
Voorts wil ik John wel vragen wat LTO geprobeerd heeft tegen STAF. Ik zou denken dat STAF ons alleen maar zou kunnen versterken, maar daar zijn dus blijkbaar twijfels over bij de belangenbehartiger.
Farmer_
@cs-agrar Wat als dat onderzoek verdraait wordt ten nadele van de boeren.
+5
JanCees
@cs-agrar Staf en LTO hebben geen heibel met elkaar over feitenchecken LTO en Staf werken regelmatig bij feiten checken samen en bv bij schoolboeken onderzoek gaat LTO richting curriculum om schoolboeken te laten aanpassen. John heeft meer problemen met hoe LTO in de ammoniak discussie te werk gaat dat staat los van Staf . Bv bij bijensterfte en neonics hebben LTO en Staf nauw samengewerkt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cs-agrar:
maar daar zijn dus blijkbaar twijfels over bij de belangenbehartiger.

LTO dient andere heren!!
John Spithoven
Nu ben ik vanochtend hiermee begonnen.

De oplossing is maar een klein stapje.

Zuivelnl 2.0 zonder zuivel.

En LTO dan zijn jullie nog steeds de grootste van de club. Doe je dit niet, blijft je als LTO achter met NZO. En d aan vrees ik voor het voortbestaan van LTO. En geloof het of niet, maar dat gaat mij aan het hart!
John Spithoven
ad.nl/politiek/…

Kabinet neemt plannen Remkes over. Zuivelnl gaat meewerken hebben ze gezegd.
Volgens de Boerderij alle verouderde bedrijven in een een zone 2 km rond n2000 onteigeningen, Zuivelnl adviseert de grond te herverdelen. Tussen de 2 en 4 km technische maatregelen. Daarbuiten heb je geluk.

Daar wil je toch niet aan meewerken.

En dat is nog los van de discussie over latente ruimte.
+1
kanniewaarzijn
@John Spithoven Je kunt onderhand nog beter in China of Rusland wonen!
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Je kunt onderhand nog beter in China of Rusland wonen!

dan zit je wel ver genoeg voor de maatregelen..
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Daarbuiten heb je geluk.

Weer verdeel- en heerstactiek.
demelkboer
@John Spithoven wil je de stikstofreductie een succes maken dan moet naast de piekbelasting de achtergrond depositie omlaag. Dat kan alleen met drastische maatregelen. Als decachtergpnd depostie naar beneden gaat kun je weer stikstof uitstoten op plekken waar je geen boeren kunt wegkopen. Lees randstad. Tis een vuilspel om emmisie te verschuiven
+1
John Spithoven
@demelkboer klopt, helemaal gelijk.

Snap je nu ook waarom de NMV dit gore spel niet mee wil spelen?

Snap je ook waarom ik soms niet alles kan vertellen, maar dat jij de aanleiding was vanochtend dat ik besloot om toch de mensen maar wakker te schudden?

LTO wees wijs en zet samen met de anderen Zuivelnl 2.0 in de benen. Maar laat NZO zijn eigen agenda afwerken.
demelkboer
@demelkboer ps je moet bij alle gebieden uitkopen binnen 2 km. Ander worden binnen de 2 km waar je niet uitloopt de bedrijven waardeloos
John Spithoven
@demelkboer Zou je het iedereen nog een keer uit kunnen leggen in jip en Janneke taal?
Sjaakiee
@John Spithoven en de zuivel weer blij met minder melk natuurlijk.
kwarkje
@Sjaakiee Rfc gaat klappen krijgen
Aanvoer valt ver terug
Vaste kosten niet onder controle
+1
Sjaakiee
[@kwarkje zij zijn toch zuivel.nl? Vorige week werd me hier verteld dat ze nog teveel weidemelk hadden.🙄
demelkboer
@John Spithoven je moet twee dingen uit elkaar halen. Emmisie (war stoot je uit) en depositie ( wat daalt er ergens neer). Emmisie is vrij eenvoudig te betekenen: aantal dieren X emmisie factor (rav code). Emmisie is lastiger maar ondervangen door aerius(rekenprogramma). Is arbitrair programma maar werkt op zich best goed.

Bij depositie is het van belang hoe dicht je bij het desbetreffende gebied zit. Kort er op meer depo. Da's lastig als je kort op een gebied wilt boeren of bouwen of rijden. Bij emmisie speelt dit niet.

Voor de bouw wereld is het heel voordelig om op basis van emmisie rechten systeem rechten te loodsen naar plekken waar dit nodig is en te halen waar ze te halen zijn. Bij depositie is dit omdat de afstand mee speelt niet te doen.
John Spithoven
@demelkboer Dank je. Dus nogmaals herhaald door vee op te ruimen binnen 2 km N2000 komt er minder depositie. In geheel Nederland zakt de achtergrond depositie en daardoor mag ergens anders in Nederland meer N geemmiteerd worden.

En daar willen de leden van Zuivelnl graag aan meewerken, gezien het persbericht van 26 september.
demelkboer
@John Spithoven op basis van depostie gaat het niet werken. Dan hadden project afhankelijk van een boer op een paar boeren die al daar niet eens willen nadenken of ze misschien als het hun past en ze daar voor in de gelegenheid zijn willen op krassen. Dat duurt veel te lang ook met onteigening. Met het verlagen van de achtergrond depo gaat het gewoon effe sneller. En koop ze dan meteen maar we bij de n2000 gebieden da's twee vliegen in een klap. Pragmatisch blijven denken . Tempo de bouw gaat failliet
demelkboer
@demelkboer ps zelf op 600 meter van n2000 met niet emmisie arme stal en een 3.5 gemiddeld emmissie. Zal dus wel een keer bezoek krijgen of ik zo vriendelijk zo willen zijn............

Maar dan een beetje rap een beetje dan weten we waar we aan toe , zijn en hoeven we niet tien jaar ons bedrijf stil te zetten qua ontwikkeling
John Spithoven
@demelkboer Sterkte, en we begrijpen elkaar nu, hoop ik. Ik zit zelf 5.1 km van N2000.

Dus geen zorgen, maar haat dit heers en verdeel beleid
robbies
@John Spithoven Moet ik me op 5 km ook al druk maken?? Dacht dat dat al ver genoeg zou zijn
demelkboer
@John Spithoven wij begrepen elkaar sowieso wel. We hebben allen een wat andere opvatting hoe je je mening moet ventileren , zie ander topic 😄.
Twentsch Land
Wat een nare situatie.....hoop het beste voor je.

@demelkboer
John Spithoven
@Twentsch Land Ik hoop dat nu iedereen inziet wat voor vreselijke klootzak ik ben om de boel zo op te ruien. Maar het is hopelijk nu wel duidelijk.
demelkboer
@John Spithoven ander punt. Waarom moeten er hele bedrijven onteigend worden. Alleen de stikstof rechten lijkt mij voldoende om aan de n2000 wetgeving te voldoen. Dubbele agenda? Ja dus grond her verdelen en kringloop landbouw!
+6
Twentsch Land
Gerust John ... lang niet iedereen vindt jou een klootzak.....laat ik maar gewoon zeggen wat ik denk.....ik waardeer je bijdrages enorm en lees ze met aandacht ( betekent niet dat ik altijd alles met je eens ben maar dat hoeft ook niet ) heb het idee dat dat wat je zegt met de beste bedoeling uit je hart komt ook al zie je denk ik soms net 1 beer teveel in het bos. Ik hoop dat de aanvallen van sommige vandaag je niet doen besluiten om te stoppen met hier te schrijven want je belangrijke en eerlijke bijdrage heeft veel hoofden los geschut........😉

@John Spithoven
+5
Sjaakiee
@John Spithoven u bent een topgozer👍👍
Jannus
Quote Reactie van @John Spithoven:
Volgens de Boerderij alle verouderde bedrijven in een een zone 2 km rond n2000 onteigeningen,

Dan gaan alle kalvermesterijen op de veluwe eruit,varkens idem
BoerBart
@Jannus
Luchtwassers erop. Dan is het niet meer veroudert
buorman
@BoerBart
Zullen de meesten al wel hebben denk?
+6
co co
@John Spithoven Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, toonde zich in eerste instantie niet ontevreden over het plan. “95% van het voorstel komt overeen met onze voorstellen van onder andere gebiedsgerichte aanpak. De overige 5% is shit”, zei hij na de presentatie op woensdagavond 25 september. Maar hij is wel kritisch dat er mogelijk onteigeningen zullen plaatsvinden om de stikstofproblematiek op te lossen.

wat een vieze vuile smeerlap die calon
+5
George
@co co
Hadden jullie dan iets anders verwacht van LTO en zijn voormannen? Hoe naïef moet je dan wel zijn?
+1
John Spithoven
En het allemaal duidelijk is hoe het zit, heb ik een laatste verzoek aan LTO. Kom los van de zuivel en trek samen op met alle boerenbelangenhartiging. NU, het is 1 voor twaalf.
+1
Sjaakiee
@John Spithoven gaan ze niet doen
kwarkje
@Sjaakiee ze kunnen niet
Eigen navelstreng doorsnijden Kan niet
Zwaagdijk
Vind ook altijd dat je mooie waardevolle stukjes schrijf. Waardering daarvoor. Enige wat jullie kunnen doen is alles plat leggen en niet 1 dag maar dagen. Dan heb je nog kans op succes. @John Spithoven
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
verzoek aan LTO

Wat is dat toch dat jij die LTO niet kunt loslaten??
Hans van Bergen
Boeren op 2-4 km krijgen nu stal aanpassing van de overheid begrijp ik?
kwarkje
😂😂😂😂
Krijgen van de overheid
@Hans van Bergen
Hans van Bergen
@kwarkje Dat is verteld door een politieker bij 1 van de talkshows
+1
Realisme
@Hans van Bergen oh kijk dat is mooi. Betaal ik zelf wel de vergroting en dan melken we lekker door met dezelfde kilo’s NH3👌🏻
+1
John Spithoven
Nu werd ik getipt door een jurist op het volgende. Actief of passieve risico aanvaarding relatie tot de voorgenomen onteigening in nabijheid van de N2000.

Hier een link die ik zelf op gezocht heb.

avvr.nl/passieve-risicoaanvaarding-een-sluipmoorde…

Dus mensen die bij de aanwijzing van een N2000 gebied zienswijzen ingediend hebben (dec 2004 bijv) zouden meer rechten hebben dan de mensen die dat passief aanvaard hebben. Als dat ook nog meespeelt bij de plannen van het kabinet dan is de beet helemaal los. Ik hoop dat hier de komende tijd nog wat meer over bekend wordt.
+2
Realisme
Misschien wel een idee om, indien LTO weer meeloopt met de overheid, de volgende keer bij een actie ze buiten de deur te houden en dat ook heel duidelijk te communiceren want de meeste burgers denken oprecht dat LTO namens ons alle aan tafel zit. Die fabel moet zo snel mogelijk de wereld uit.
+3
BamBam
Goed topic @John Spithoven . Bij mij zit die belangenbehartiging ook al jaren gevoelsmatig niet lekker. En dan ik het volgende stuk wat ik vandaag onder ogen kwam wel een antwoord op mijn onderbuikgevoelens wat betreft de belangenbehartigintg drive.google.com/file/d/…
En waarschijnlijk dat veel mensen het in nl ergens aan hun water voelen en dat we daarom zo'n steun hebben. Het gaat niet alleen om de boeren. Het gaat om ons (naast boer ben ik ook een gewone nederlander)
+1
Jan S
😀
kwarkje
Co maakt hier reclame voor lto
Dat ze dat nog kunnen betalen
arie.j
Al die reacties doorlezen heb ik geen zin in.
Maar wat ik wilde melden is dat volgens de Boerderijblad van woensdag Harm Wiegersma van de NMV hoopt dat ze gewoon lid kunnen blijven.
Opzeggen is voorzorg, zoiets moet 3 maanden voor het eind van het jaar.
Volgens Wiegersma hangt echter alles samen en af hoe de in behandeling zijnde statuten worden ingevuld.
+1
John Spithoven
@arie.j Klopt, , heeft alles te maken met de opzet van de branche organisatie . Maar dat is,wat ik al diverse keren aangegeven heb.
En als je de reactie van Wilco hier boven lees zitten we,echt nier zover van elkaar. Boerenbelang voorop.
Jack Rijlaarsdam
@John Spithoven LTO, NMV, DDB, NAJK, Biohuis en Grondig dus samen verder als ZuivelNL en de NZO er uit trappen?
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Niet trappen, we blijven netjes
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
LTO, NMV, DDB, NAJK, Biohuis en Grondig dus samen verder als ZuivelNL en de NZO er uit trappen?

dat is de wens van NMV heb ik begrepen
+3
John Spithoven
@robbies De wens is oa een veto recht. Zodat het boerenbelang niet geschaad wordt door het verwerkersbelang. Omdat deze discussie al een tijdje loopt, komt het op neer dat NMV alleen het boerenbelang kan en wil dienen.
kwarkje
@John Spithoven gaat dat lukken?
stefan56breizh
Zitten er eigenlijk ook boerenbestuurders bij, die binnen die 2 tot 4 km natura2000 gebieden zitten?
Arum
😀
+1
Jan-T
Waarom elkaar zo zwart maken, het is Dinsdag 1 oktober perfect verlopen.

De LTO doet toch gewoon wat die zelf wil, en is geen eer aan te behalen.
Dus die LTO club gewoon negeren en geen enkel woord meer aan verspillen, dat houd het vanzelf op.

FDF nu op eigen kracht sterker laten worden zodat er mensen in zitten die elkaar begrijpen en waar de organisatie sterker van word.

Laten we zorgen dat de partijen die wel weer woord kunnen geven en het tegen deel op het stikstof verhaal kunnen geven dat die ook versterkt worden, zodat die de kracht en expertise krijgen om te doen wat anderen niet lukt.

Dus niet elkaar zwart maken maar de kop er voor en met gestrekt been er in.
+1
Jannus
Belangenbehartiging vind ik ver te zoeken,zodra het pluche warm wordt hoor je er niets meer van,

wie was er bij onze stemmentrekker van het CDA ??

sorry
@Jannus je had liever ééntje van d66 of soortgelijk op zijn plaats gezien....?
+3
Jannus
Quote Reactie van @sorry:
d66

Nee natuurlijk niet,1 pot nat met zijn allen maar deze meneer heeft veel voorkeursstemmen verworven om in Den Haag te komen om daar het nuchtere boerenverstand terug te brengen en nu hoor je nog geen 2 zinnen van hem.
Dat hoeft voor mij ook niet meer want we hebben met zijn allen laten zien dat wij ons eigen nuchter boeren verstand ook in Den Haag konden brengen.

Deze man man had niet als politicus maar als melkveehouder een reactie dienen te geven,al was het alleen maar voor zijn voorkeurssteuners.
sorry
Quote Reactie van @Jannus:
Deze man man had niet als politicus maar als melkveehouder een reactie dienen te geven,al was het alleen maar voor zijn voorkeurssteuners.

een soort helma lodders...is dat wat je wil.....?
Jannus
Quote Reactie van @sorry:
is dat wat je wil.....?

Ik heb helemaal niets te willen,ieder individu met hart voor het boerenvak herkent zich in deze actie daarom zou een gewone melkveehouder toch zijn of haar reactie kunnen zetten ??
+1
John Spithoven
Beste LTO bestuurders, gisteren de nieuwe stikstof plannen gezien?

Daar zit nog een fosfaatstaarthe in. Omdat in juli 2017 jullie het vleesvee probleem niet op wilde lossen samen met de zuivel, zijn er te veel P rechten. Nu in de nieuwe brief van gisteren komt dat probleem nog steeds terug. Boeren die extern salderen of saneren worden hun fosfaat rechten afgenomen omdat er nog steeds te veel rechten zijn uitgedeeld.

Zolang jullie deze fout niet erkennen zal er op de boeren gejaagd worden!
co co
@John Spithoven ben het met je eens de boeren zijn de prooi en carola een hongeren leeuwin
hans1980
@John Spithoven ben nog meer boos over intern salderen je eigen rechten (vaak aangekochte) wordt met één pennenstreek gestolen
Wat is een onherroepelijke Nb??
John Spithoven
@hans1980 Maar j e kan je latente ruimte eerst opvullen. Als de vergunning vol is, dan kan je gebruik maken van intern salderen, zoals ik het begrijp. LTO heeft daar denk ik geen invloed op gehad.

Fosfaatdossier en vleesvee probleem hebben ze voor 100% aan meegewerkt. En na ruim 2 jaar blijft dat achtervolgen

Kijk gisteren het plan, afnemen van fosfaatrechten bij extren salderen . Iets met geen vergunning en fosfaatrechten. 😉

Er zijn veel te veel fosfaatrechten uitgedeeld en dat blijven ze roven.
hans1980
@John Spithoven hoop het , adviseur in deze weet het ook allemaal niet meer
+1
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Daar zit nog een fosfaatstaarthe in. Omdat in juli 2017 jullie het vleesvee probleem niet op wilde lossen samen met de zuivel, zijn er te veel P rechten. Nu in de nieuwe brief van gisteren komt dat probleem nog steeds terug. Boeren die extern salderen of saneren worden hun fosfaat rechten afgenomen omdat er nog steeds te veel rechten zijn uitgedeeld.

op zich wel een mooi vraagstuk: wat mag de sanering kosten?

Een bedrijf is vergund op 12 kg NH3/koe. Wil hij meedoen aan de saneringsregeling, dan moet de deelname meer opleveren dan de verkoop van P-rechten op de vrije markt. Bij de "huidige" markt (kan morgen weer anders zijn) van 130 euro/kg P is dat minimaal 450 euro per kg NH3. dat is voor varkensbedrijven een godsvermogen in vergelijking met de vrije markt. een varken op 1,4 kg NH3 levert plots 630 euro op, terwijl 1 varkensrecht vandaag voor minder dan 100 euro van eigenaar wisselt.

Ik ben dus benieuwd wie er vooral reikhalzend uitkijken naar de stoppersregeling.
.
+1
John Spithoven
@robbies niemand, maar ze worden uitgerookt

Er is nu een stikstofquotum en er heeft ontschotting plaats gevonden. Is een gevalletje doordenkertje .
mlkvhoudr
@robbies dat is dus hoe ik t lees t word grotendeels een warme sanering varkenshouderij
diezel
@mlkvhoudr
In Brabant hebben al >1000 van de 1600 varkenshouders ingetekend voor de eerdere saneringen. Dus leeg voor 01-01-2020 en incl. inleveren van alle vergunningen en rechten.
Weet niet of die nu juridisch nog terug kunnen?
hans1980
@diezel tis één valse corrupte bende
robbies
@diezel je mag altijd nog terugswitchen
mlkvhoudr
@diezel ik schrik daar elke keer van dit soort aantallen. Hoeveel % van de varkens in nb zit op die 1000 bedrijven?
+1
diezel
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Hoeveel % van de varkens in nb zit op die 1000 bedrijven?

Weet ik niet.
Maar onderstaand plaatje ( t/m 2018) van Varkenshouderij Brabant illustreert eigenlijk alles wat iedereen hier dagelijks waarneemt. Het zal enkel nog wat sneller gaan als zoals nu ook de redelijk grote gezinsbedrijven er mee kappen en de bouwkranen maar blijven draaien bij die paar "ondernemers". 😞

(klik om te vergroten)

robbies
Quote Reactie van @diezel:
In Brabant hebben al >1000 van de 1600 varkenshouders ingetekend voor de eerdere saneringen. Dus leeg voor 01-01-2020 en incl. inleveren van alle vergunningen en rechten.

Voor de stoppersregeling Besluit Huisvesting ben je niet verplicht je vergunningen of je rechten in te leveren. Bij de eerder uitgevoerde ROK-regeling was dat wel het geval en bij de aanstaande SRV-regeling ook. Al twijfel ik of die laatste regeling nu wel gevuld gaat worden. De openstelling is nog niet geweest en de prijs per opgekochte recht nog niet bekend. En als ik een potentiele stopper zou zijn, zou ik nu ook even nadenken of ik wel in de SRV zou stappen als ik vlakbij een Natura 2000-gebied zou zitten
John Spithoven
@robbies nog wat nagedacht, en ja misschien de varkenshouderij en melkveehouderij wordt uitgerookt.
hans1980
@John Spithoven gaat nergens over dit is zo gigantisch vals , een beetje lto pleasen met geen generieke korting iedereen blij

Tot dat je de 12 pagina's doorspit
Intern salderen (dus nieuwe nb , voor nieuwe stallen/ wijzigingen) gaat je latente ruimte weg ook bij ammoniak "winst" emissie arme vloeren
Extern salderen met peildatum, ammoniak rechten kopen met korting
Bij natuur gebieden, uitrook beleid

Niet echt super, wat doet bouw?
Juist claimen winst van landbouw
demelkboer
@hans1980 je mag Dus nieuwe vloer dr in gooien voor veel geld en als traktatie ben je je gewonnen of extra ruimte kwijt.
John Spithoven
Nu een vraag

Er is eigenlijk een stikstofquotum per bedrijf, basis nb vergunning of voor pas bedrijven 4 oktober. Heb ik gelijk?

Latente ruimte voorals nog gered. Door Zuivelnl en NMV crisis(sorry) juist?

Dus nb wet vergunning is rotsvast, werd ook in tweede kamer gezegd van de week.

Technische maatregelen kunnen dus alleen afgedwongen worden door sectorplan met een AVV. Juist?

Dus alle aantal moet gericht worden op sectorpartijen.
Realisme
@John Spithoven ik vermoed dat het onderdeel word van de leveringsvoorwaarden van de melkfabriek of coöperatie.
+4
Jan S
😀
Twentsch Land
Hoe staat het ervoor met bedrijven die een AmvB hebben en door niet uitgebreid te hebben geen Nb of pasvergunning of melding hebben ?

@John Spithoven
demelkboer
@Twentsch Land daar tellen ook je dier aantallen of p rechten op 4 okt
+1
John Spithoven
@demelkboer weet ik niet of dat,zo is, hier wordt bedoeld oude AMvB van voor nb wet
Kempenaar
@John Spithoven daar word het link
siebes
@John Spithoven wat ik mis is: wat staat er tegenover? Als ke wat moet doen, of laat liggen, moet er toch wel iets tegenover staan. Waar ligt het voordeel voor de sector?

Vraag me af of de zuivel nog veel melk wil missen. Er zijn nogal wat investeringen gedaan obv groei. Deze moeten ook terugverdient worden.
co co
Vraagje wat vinden jullie van Schuiling die nu naar LTO GAAT ???
sorry
@co co schuiking is akkerbouwer...die hebben niet veel met koeienboeren
+2
Jan S
😀
+2
Jan S
😀
+1
co co
@Jan S of heeft hij geinfiletred in de club in opdracht van lto ? waar mee zijn baantje geregd was bij lto
+3
Jan S
😀
kanniewaarzijn
@Jan S "Eigenlijk is het jammer dat LTO deze actie niet heeft georganiseerd, gewoon dat ze niet initiatiefnemer waren. Maar ik begrijp ook dat ze eerst goed hebben gekeken "wat gebeurt er". En toen duidelijk werd, de actie gaat een succes worden, dat LTO toen heeft aangesloten!" Aldus Schuiling. : 😀 😀 😀
+2
kwarkje
@kanniewaarzijn sneeuwpissers
J.v.G
@kanniewaarzijn als je jezelf als de sector presenteerd en de volledige werkelijke sector loopt je voorbij en staat wel in Den Haag, wat voor keus heb je dan ?
cowboys
@J.v.G LTO is de geheime dienst van RVO. .zoiets moet je het bekijken.
Jan S
😀
+1
Jannus
@Jan S Agractie was een succes en nu verder maar of dat met een stoelendans moet zet ik vraagtekens bij Arjen Schuiling beter mensen dan hij om te kunnen onderhandelen.

Tekenend voor de actie zijn de woorden van deze man.
Jannus
@Jannus Het werd een lange nacht met maar 1 doel 'No surrender'

Het malieveld ,prachtig,geniet er elk moment nog van een velen met ons.

John Spithoven
Beste mensen, ik ben deze topic gestart donderdag met een reden. Duidelijk maken dat het zo niet verder kan.

Vorig weekend zijn we met z'n allen druk bezig geweest met het (misschien tijdelijk) opzeggen van het lidmaatschap Zuivelnl NMV heeft nauwelijks invloed op het beleid van Zuivelnl en de discussie over een AVV voor annexeren latente ruimte was de druppel.

Dinsdag op Malieveld hadden een paar zuivelbestuurder (dank daarvoor) een gesprek geregeld met mevr Luten directeur Zuivelnl op het Malieveld. We hebben kennis gemaakt, ben uitgenodigd op kantoor op de Noorderhout (tegen Malieveld). Maar ik kwam voor de actie, dus niet gedaan. Wel even gepraat op Malieveld en afgesproken dat er op korte termijn een gesprek zou komen tussen diverse belangenbehartiging, waar zij graag had dat ik daar ook was.
Tot op heden niets gehoord en dat laten we ook maar zo.

Woensdag rumoerige dag en donderdag was er vergadering over Proeftuin N2000.
Voor een serieus bedrag(19.5 miljoen melkgeld) gaat LTO noord onderwijs projecten voor ons organiseren over emissie arm melken en onderzoek ammoniak.
NMV was daar ook nog (in afbouw tot opzegging) en ze hebben voorgesteld om hulp Mesdagfonds in te schakelen. Ook de bemesting, ontwikkeld door Mesdag, werd besproken.

zie hier het artikel
boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Lees zelf en trek uw conclusie of we juist hebben gehandeld.
+2
John Spithoven
@John Spithoven Als aanvulling na de opzegging is dus dit plan gelanceerd en koemonitor. Of het kwartje gevallen was deze week is de vraag.
christo2.0
@John Spithoven Ik heb het gelezen. Ze hebben schijt aan de boeren en doen alsof ze god zijn.
Nu ben ik niet zo gelovig aangelegd. Wie heeft er dan een probleem?
Leo,s vriend
@John Spithoven niet helemaal, we konden weten dat koemonitor er aan kwam,topic van 7 maand geleden schreef er al over.prikkebord.nl/topic/175495/

Of we er blij mee moeten zijn is een andere discussie.
John Spithoven
@Leo,s vriend Had ik halverwege deze topic al gezegd. Was al een tijd in de lucht, maar het moment kan niet ongelukkiger
John Spithoven
@John Spithoven Moet op de boerderij site de 63! reacties eens lezen, Zuivelnl bestuurders!
+1
robbies
@John Spithoven en Bennie die daar de Van Ittersum uithangt
overstekend wild
@John Spithoven ik begin zo ook wat te snappen hoe LTO aan zijn geld komt, die 19.5 miljoen blijft gerust wel een substantieel deel aan de strijkstok hangen
+2
George
Alweer een heleboel onzin , hef die LTO eens gauw op met al die flauwekul onderzoekjes , cursussen en weet ik wat.
+2
Farmer_
@George Kun je al zien waar ze op inzetten, cusussen om iets op te lossen wat geen probleem is en volgzaam achter die idioten aan lopen.
+1
hans1980
@George ZuivelNL ook dan maar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
264
DEELNEMERS
57
WEERGAVES
0