Steun RFC????

Is er al iemand die al iets van onze RFC gehoord heeft over plan Remkes en de actie aankomende dinsdag??? Ik niet. Ik vind dat toch erg slecht van de grootste melkverwerker in Nederland. Kun je ook zien, dat ze er niets van snappen. Ze hadden op zijn minst toch wat steun aan de melkveehouderij uit kunnen spreken en de zorgen over dat plan

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Wij steunen RFC!
+3
jan w
@hans1980
Heb je nog niet in de gaten dat die jouw ook uitmelken!
Sjaakiee
Iets met dubbele agenda
+2
Kempenaar
@Sjaakiee rfc zit met 3 man in nzo ,die zitten weer in zuivelnl
Zij zijn al bijna accoord om bij ons de stikstof te komen stelen
Sjaakiee
@Kempenaar inderdaad, spijker op zn kop
hans1980
@Kempenaar ok , vergeet Den Haag rij maar naar Arnhem
robbies
@hans1980
Quote:
arnhem

Wat wil je daar gaan doen?
BoerBart
@robbies
De bus naar Amersfoort nemen?
Dirk van Zetten
@Kempenaar klopt Sjakie, RFC en Zuivel.nl zijn net zo blij als Jesse Klaver
+2
Sjaakiee
@Dirk van Zetten nee,Schumacher heeft boer op 1🙈
Kempenaar
@Sjaakiee super de boer bedoeld ie denk
+3
hookwood
Morgenochtend ff de krant lezen en de brievenbus legen.
kwarkje
@hookwood Aanpak Ammoniak door de zuivelsector op de korte termijn Input voor advies commissie Remkes
De zuivelsector heeft via ZuivelNL de handen ineengeslagen en komt gezamenlijk met een advies aan de commissie Remkes om als sector vanuit een lange termijn perspectief op de korte termijn bij te dragen aan de reductie van ammoniak. Het betreft een gezamenlijk initiatief van LTO, NMV, NAJK, NZO, Biohuis en Netwerk GRONDig. De zuivelsector wil zich blijven ontwikkelen binnen de milieurandvoorwaarden zoals die in Nederland gelden. Door de uitspraak van de Raad van State ten aanzien van het Programma Aanpak Stikstof staat de zuivelsector, tezamen met overheden en andere sectoren binnen en buiten de landbouw voor een grote uitdaging. De zuivelsector heeft een aandeel in de emissie van ammoniak en daarmee ook een verantwoordelijkheid in de reductie daarvan zoals afgesproken in de Overeenkomst generieke maatregelen in verband met het programma stikstof 18 maart 2014. De zuivelsector voelt de urgentie en wil zich actief inzetten om met het Ministerie van LNV te werken aan een oplossing voor de ontstane situatie en aan de realisatie van een substantiële reductie van emissie van ammoniak, op de wijze zoals afgesproken in de overeenkomst. De sector zal met het Ministerie van LNV een reële aanpak opstellen voor de korte termijn (2020-2021) en langere termijn (2030) om deze emissiereductie te realiseren.
Uitgangspunten
Zowel voor de korte termijn als de lange termijn geldt dat de uitgangspunten ten aanzien van emissie en reductiedoelstellingen goed vastgelegd moeten worden. Er moet een helder referentiepunt zijn voor alle sectoren, en een taakstelling per sector, beide in relatie tot de totale opgave voor Nederland. Hierbinnen moet gestreefd worden naar een heldere gebruiksruimte voor de melkveehouderij en andere sectoren, zodat er een duidelijk bestuurlijk kader is voor de ontwikkelingen op termijn. Hierbij is van belang dat de verhouding tussen generieke en bedrijfsspecifieke maatregelen nader uitgewerkt wordt in een aanpak voor de langere termijn. Zo moeten voorlopers niet benadeeld worden. Maatregelen voor de korte termijn dienen zoveel mogelijk in overeenstemming te zijn en elk geval niet te conflicteren met de gewenste ontwikkelingen op de lange termijn vanuit een integrale visie.
De aanpak voor de korte termijn kan niet losgezien worden van de aanpak voor de lange termijn. Deze moet hierin ingebed zijn. Vandaar dat eerst een korte schets van elementen voor de lange termijn aanpak geschetst worden, alvorens aan te geven wat op korte termijn aan ammoniakreductie mogelijk is.
Elementen voor aanpak met effect op lange termijn (2020-2030)
Wat moet op korte termijn opgepakt worden om effect te sorteren op de lange termijn
A. Technische maatregelen
Er zijn diverse technische maatregelen voorhanden en uitgewerkt via voer, management, stalaanpassingen en mestmaatregelen. Veel van deze maatregelen hebben een grote potentie, maar kunnen nog niet als zodanig als emissie-reducerende maatregelen worden opgenomen vanwege het gebrek aan meetbaarheid en borging. Op de korte termijn is het daarom van belang om met de overheid te werken aan meetbaarheid en borging van maatregelen en het opnemen van de maatregelen in de emissieregistratie. De kringloopwijzer wordt doorontwikkeld zodat het als instrument meer geschikt wordt voor de verschillende bedrijfstypes
B. Gebiedsgerichte maatregelen (kan ook korte termijn zijn)
Een gebiedsgerichte aanpak kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlichten van ammoniakdepositie op gevoelige vogel- en habitatgebieden. Graslanden vervullen vaak een belangrijke bufferfunctie rond natuurgebieden. Minder intensief landgebruik waarvoor een

compensatie kan worden verkregen in die gebieden waar de depositiedruk hoog is en waarbij de grond beschikbaar blijft voor de melkveehouderij kan een oplossing zijn voor de depositie in de betreffende gebieden en voor de ontwikkeling van andere melkveebedrijven.
C. Autonome ontwikkeling (bedrijfsbeëindiging en bedrijfsontwikkeling)
Op korte termijn dient een strategie ontwikkeld te worden ten aanzien van emissieruimte die ontstaat door stoppende bedrijven (prognose 4% bedrijfsbeëindiging per jaar voor de komende 10 jaar). Hoe kan deze ontwikkeling bijdragen aan de ammoniakreductieopgave van de sector als ook beschikbaar voor de ontwikkeling van toekomstgerichte duurzame melkveebedrijven en jonge boeren? Het is niet wenselijk dat er een rechtensysteem ontstaat ten aanzien van ammoniak.
Voor de korte termijn is het vooral van belang dat het proces van bedrijfsontwikkeling niet stagneert doordat enerzijds bedrijven die willen beëindigen daar nog even mee wachten (“wie weet wat het oplevert”) en bedrijven die willen ontwikkelen daar de ruimte niet voor krijgen omdat alles lang onzeker blijft.
D. Verbinding met klimaat, landschap en biodiversiteitsdoelen.
De melkveehouderij vervult een waardevolle rol in de vormgeving van het Nederlandse cultuurlandschap met weidegang, een groot aandeel gras in het rantsoen en open stallen met natuurlijke ventilatie, en wil dit vasthouden in de toekomst. De sector vindt het daarom van belang dat de aanpak van ammoniak past binnen deze context en rekening houdt met de diversiteit van de sector en met de verbinding van melkveebedrijven met het landschap en de omgeving. Het ammoniakdossier moet daarom verbonden worden met doelen ten aanzien van klimaat, landschap en biodiversiteit.
Concrete emissiereductiemogelijkheden voor de korte termijn (2020-2021)
A. Technische maatregelen
Reductie via rantsoen; Op korte termijn kan met het sturen op rantsoenniveau op het individuele bedrijf een forse sectorale reductie gerealiseerd worden. Hiermee wordt de problematiek bij de bron aangepakt. Ondanks variatie tussen jaren wordt het potentieel geschat op een reductie van 10 kiloton. Op grond van wetenschappelijk onderzoek en vanuit praktijkbedrijven (Koeien en Kansen en Proeftuinen) is een reductie van 3 á 5 kton aannemelijk, door het sturen op rantsoen in combinatie met afspraken met de mengvoerindustrie en agrarisch adviseurs. Om melkveehouders hierbij te ondersteunen met een intensief kennistraject vraagt de sector een overheidsbijdrage. Voor maximaal effect is het noodzakelijk dat de overheid een systematiek van individuele verantwoording en beloning erkent.
Mestaanwending; Ook bij mestaanwending is de verwachting dat op de lange termijn flinke reductiemogelijkheden van circa 4 kilo ton liggen. Het gaat dan met name om mestverdunning bij de aanwending, moment van aanwenden (bemestingsapp) en additieven. Experimenteerruimte en snelle erkenning door de overheid is hierbij noodzakelijk. De praktijk past al in toenemende mate waterverdunning toe bij aanwending van drijfmest, met name bij het gebruik van de sleepvoetbemester. Waterverdunning verhoogt de benutbaarheid van stikstof uit de mest en leidt minder snel tot verdrogingsschade. Uit een eerste indicatie van een expert judgement komt naar voren dat daarmee meer reductie van ammoniakemissie wordt gerealiseerd dan de reductie van 1,5 kton per jaar die in het kader van het PAS is afgesproken tussen LNV en sectorpartijen. Een reductie van rond 2 kton ammoniak wordt verwacht door de sinds dit jaar verplichte mestverdunning bij gebruik van de sleepvoet. Daarnaast is reductie mogelijk via verlichte mestverdunning bij de sleepslang. Ook hier is een erkende systematiek van

individuele verantwoording en beloning noodzakelijk, waarbij een faciliterende rol van de overheid wordt verwacht.
B. Gebiedsgerichte maatregelen
De sector wil zich inzetten voor een integrale gebiedsgerichte aanpak. Minder intensief landgebruik waarvoor een compensatie kan worden verkregen in die gebieden waar de depositiedruk hoog is en waarbij de grond beschikbaar blijft voor de melkveehouderij dient aan de volgende uitgangspunten te voldoen:
- Doel moet zijn om de stikstofdepositie op gevoelige vogel- en habitatgebieden te verlichten;
- Moet bijdragen aan de sectoropgave en vrijkomende ruimte moet ten goede moeten komen
aan duurzame ontwikkeling van veehouderijbedrijven;
- Een goede schadeloosstelling voor desbetreffende bedrijven;
- Regeling moet effectief worden ingezet (gericht op bedrijven die klem zitten en waar de
aanpak een relatief groot effect heeft (in mol depositie);
- Transparantie in berekeningen en onderbouwing vanuit juiste cijfers;
- Gronden van bedrijven die verplaatst of uitgekocht worden moeten voor de
melkveehouderij beschikbaar blijven en daarmee bijdragen aan extensivering van bedrijven om natuurgebieden, verbetering van de verkavelingsstructuur van de melkveesector, grondgebondenheid en kringlopen;
- Toekomstperspectief voor jonge boeren;
- Een aanpak voor de korte termijn moet passen in de duurzame ontwikkeling van de sector
op de langere termijn.
Maatregelen voor de korte termijn moeten bijdragen aan het oplossen van de problematiek van de bedrijven die onder het PAS vrijgesteld waren of meldingsplicht hadden en voor bedrijven die door de uitspraak van de Raad van State in de problemen zijn gekomen.
De sectorpartijen willen graag betrokken worden bij de uitwerking van de maatregelen voor de korte termijn.Tot slot zal de sector zelf, samen met LNV, een aanpak ontwikkelen voor de lange termijn en in samenspraak met andere overheden en betrokkenen.
Den Haag, 19 september 2019
ZuivelNL
LTO melkveehouderij NAJK melkveehouderij NMV
Biohuis melkveehouderij Netwerk GRONDig
NZO
kwarkje
@hookwood zou goed zijn om de brief van zuivelnl in de krant te zetten
kwarkje
@kwarkje lto en nmv steunen actie 😂😂😂😂
Nu Rfc nog😂😂😂😂
Maar ondertussen ......
+9
hookwood
frieslandcampina.com/nl/nieuws/…

Vandaag een paginagrote advertentie in een mix van grote landelijke en regionale dagbladen.

Wordt ook verstuurd aan alle leden met een brief van Hein en Frans.

(klik om te vergroten)

kwarkje
@hookwood is het bouwen letterlijk bedoeld ?
+4
robbies
@hookwood netjes!
+1
Kempenaar
@hookwood laten we hopen dat ze het echt menen want ik verwacht eerder een mes in de rug
+6
labella
@hookwood Rfc-boeren via een advertentie in de krant een veer in de reet steken en ondertussen aan de andere kant ze via nzo de nek om draaien. Hoe hypocriet kan rfc zijn!!
+11
de hoef
@labella wat een gezeik man, hoe krijg je zoveel negatieve energie in 1 manneke
kwarkje
@de hoef kwark is zuur
Brief is van zuivelnl

zuivelnl.org/zuivelnl/bestuur-organisatie/
labella
@de hoef Tja sommige mensen willen de realiteit gewoon niet zien maar je komt er vanzelf wel een keer achter dat ik er niet ver naast zat.
+1
kwarkje
@labella is een mooie term voor
Cognitieve dissonantie
Mc_douwel
@labella en de poten onder de stoel weg zagen
+6
dewittemotor
@hookwood Ze doen iets inderdaad. Beter dan niets. Maar het lijkt meer op reclame. Er staat niets in wat ook maar iets met de beweegredenen van de staking te maken heeft., Niets over te hoge regeldruk, niets over de te lage melkprijzen ivm de topprestaties die wij leveren ivm met medicijnreduktie etc., niets over de N, co2 etc problematiek die ze helemaal op onze sector afwentelen. Niets over de vele duizenden bedrijven die de komende jaren zullen moeten stoppen door het voorgestelde beleid.

Wat een slappe actie
George
@dewittemotor
Het is inderdaad helemaal niets meer dan een advertentie!
Sjaakiee
@hookwood is dit steunbetuiging voor dinsdag?
kwarkje
De samenwerking met NM
Past goed bij de bufferzone
+4
Wolswinkel
Ik zal wel een zuurpruim zijn maar dit staat toch zo’n beetje op elk yoghurt pak?!?! Niks nieuws dus.

Stelling nemen voor de veehouders op de plekken waar op dit moment over onze toekomst beslist wordt. Stelling nemen is ergens voor staan en poot stijf houden en de bagger op laten ruimen door degenen die het veroorzaakt hebben. RFC heeft zetels in allerlei belangenclubs/organisaties; laat daar je stem horen want daar zet het wel zoden aan de dijk! Het volk voor je proberen te winnen heeft ons gebracht waar we vandaag staan!
Weidezicht
@Wolswinkel verwacht minstens een RMO van campina op malieveld dinsdag. En de rest gaat 60 rijden.
+1
The_Milkman
@Weidezicht om vervolgens te klagen dat de melk niet gehaald is 😳😳
+4
robbies
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Stelling nemen voor de veehouders op de plekken waar op dit moment over onze toekomst beslist wordt. Stelling nemen is ergens voor staan en poot stijf houden en de bagger op laten ruimen door degenen die het veroorzaakt hebben. RFC heeft zetels in allerlei belangenclubs/organisaties; laat daar je stem horen want daar zet het wel zoden aan de dijk! Het volk voor je proberen te winnen heeft ons gebracht waar we vandaag staan!

Dat moet je niet in een advertentie zetten. In Amersfoort kennen ze goed de weg naar Den Haag. Joosten heeft er nog 150 miljoen los weten te peuteren. Ik zou graag zien dat ze van die contacten nu weer gebruik maken
+4
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
Joosten heeft er nog 150 miljoen los weten te peuteren. Ik zou graag zien dat ze van die contacten nu weer gebruik maken

zover denkt de gem boer niet vooruit. blijven mauwen is veel leuker
+1
Twentsch Land
Ja en nee ..... een duidelijk standpunt over latente ruimte en onteigening is toch wel heel heftig......alle betrokken partijen moeten in deze hun standpunt vandaag bekendmaken zodat nog lidmaatschap voor sommige partijen nog voor 1 sep is op te zeggen.......vooral al dat onteigenen.....wat een brutaliteit.

@de hoef
+1
Wolswinkel
@de hoef Is geen mauwen. Dat is mijn gedachte over het geheel.
dewittemotor
@de hoef Dat is net het probleem, dat ze daar goed de weg weten
Wolswinkel
@robbies Dat hoeft van mij ook niet in een advertentie gezet te worden. Er staan waar het er wél toe doet. Mijn verhaal wijkt niet veel af van jouw verhaal als ik het zo bekijk.
+4
MET PIJN IN HET HART REAGEERT R.F.C!!Ze hadden voorop moeten lopen. Maar ik begrijp het wel ,het is een groote ambtenare kliek daar in Amersfoort.Nu ze voor het blok worden gezet reageren ze pas idem dito LTO.
rienk
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl jullie mogen god op de blote knieen danken dat jullie nog mogen werken voor rfc en dat ze jullie melk nog afnemen dankbaar moeten jullie zijn want wat kunnen jullie anders zo denk men in amersfoort
scooby-rosy
Beste melkveehoud(st)er,
De verwachting is dat er veel mensen naar de demonstratie op 1 oktober in Den Haag zullen gaan. Ook melkveehouders van Royal A-ware hebben aangegeven aan de demonstratie deel te willen nemen. Zoals we hieronder aangeven, ondersteunen we de actie. Wij hechten er ook waarde aan dat deze ordentelijk verloopt, daarom sponsoren we de regionale organisaties die het busvervoer richting Den Haag verzorgen. Verderop in dit bericht leest u hoe u zich kunt aanmelden. Royal A-ware is niet betrokken bij de organisatie van het busvervoer.
Royal A-ware is, net als de Nederlandse melkveehouders, bezorgd over de toenemende kritiek op de melkveehouderij. Wij begrijpen dan ook dat melkveehouders hier hun ongenoegen over willen uiten. Melkveehouders zorgen dag in dag uit voor duurzaam geproduceerde zuivelproducten en leveren een waardevolle bijdrage aan het Nederlandse cultuurlandschap, onze economie en de kringlooplandbouw.
Wij vinden het onterecht als de stikstofproblematiek op het bord van de melkveehouder terecht komt. Juist de melkveehouderij is vergevorderd in het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Daarvoor verdienen zij meer maatschappelijke waardering en daarom vinden we het niet juist als de rekening bij de boeren wordt neergelegd. Het is ook onverstandig om het aantal melkkoeien in Nederland te reduceren, omdat Nederland beschikt over hele goede omstandigheden voor duurzame melkveehouderij.
Wij ondersteunen de voorgenomen actie op 1 oktober en hopen dat deze tot positieve aandacht leidt.
Wilt u met één van de bussen meer naar het Malieveld in Den Haag, dan kunt u zich hieronder aanmelden bij de organisatie per provincie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0