Rutte over stikstofcrisis: ‘Ik kan boeren niet gerust stellen’

Door Hans van Soest,

Premier Rutte zegt de boeren in Nederland niet gerust te kunnen stellen. Onder boeren is grote onrust ontstaan nu de commissie-Remkes heeft aangekondigd dat ‘ingrijpende maatregelen’ noodzakelijk zijn om de huidige stikstofcrisis op te lossen. Daarbij is het volgens Remkes onontkoombaar om het mes te zetten in de veeteelt.

Rutte zei vandaag dat het kabinet het advies van Remkes serieus gaat bekijken en snel met maatregelen wil komen. Mogelijk al eind volgende week. ,,Daarbij zal het kabinet geen taboes schuwen’’, zei Rutte, die verder niet vooruit wilde lopen op welke maatregelen het kabinet dan overweegt.

Er is haast geboden omdat er na een rechterlijke uitspraak zo’n 18.000 projecten in het hele land stilliggen, waaronder woningbouwprojecten. Bij die projecten komt er volgens de rechter te veel stikstof vrij, wat de natuur aantast. Door stikstofverbindingen als ammoniak verzuurt de bodem. Ook wordt natuur overwoekerd door grassen en brandnetels en verdwijnen andere plantensoorten en insecten. Die projecten kunnen pas weer worden opgestart als elders minder stikstof wordt uitgestoten.

Volgens Remkes kunnen op korte termijn niet alle problemen worden opgelost, maar kan er wel een snel begin worden gemaakt door de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen en door het mes te zetten in de veeteelt. Vervuilende landbouwbedrijven in de buurt van natuurgebieden zouden dan door de overheid moeten worden opgekocht.

Moeilijke tijd
Komende dinsdag trekken boeren naar Den Haag om te protesteren. Zij vinden dat ze ten onrechte als boeman worden aangemerkt in de stikstofcrisis. Rutte zegt die onrust te begrijpen: ,,Boeren spelen een belangrijke rol in ons land. De landbouw vormt 10 procent van onze economie en boeren spelen een cruciale rol in onze voedselvoorziening en bij het landschapsbeheer. Veel boeren hebben al een moeilijke tijd achter de rug.’’

Volgens Rutte zal het kabinet met ‘lange tanden’ met het advies van de commissie-Remkes aan de slag gaan. ,,Niemand wilde dit. We hadden als politiek een wet bedacht om het stikstofprobleem op te lossen, maar daar heeft de rechter een streep door gezet.’’

De commissie-Remkes komt later dit jaar met nog een rapport, waarin ook wordt gekeken naar de industrie en de luchtvaart. Daar ingrijpen kost echter meer tijd. Rutte: ,,Dit is niet zomaar even geregeld. We moeten ook voorkomen dat we doorslaan en met z’n allen in een zwart-wit foto gaan wonen. Maar iedereen wil een schoon land. Nu worden de duinen overwoekerd. Dat wil niemand.’’

Bron

Privacy settings
myprivacy.dpgmedia.net

Deel dit topic

Reacties

+6
david2
De duinen overwoekerd???? dan meteen een dikke streep door F1 Zandvoort!!!!!
kanniewaarzijn
@david2 Dit is inderdaad geen al te snuggere opmerking van hem.
+13
Arum
😀
+1
Ouwe Gerrit
@Arum Net als de vissen in de sloot die opgevreten worden door aalscholvers en niet dood gaan van landbouw.
+4
weurding
Als f1 doorgaat worden de duinen overwoekert door zwerfvuil bierblikjes condooms etc etc
+1
pieta
@weurding Voor condooms hebben ze geen tijd bij de F1, iets met vlug(gertjes). 😁
+1
weurding
@pieta in het heetst van de strijd vergeet men ook tijdens een pitstop toch niet wat?😅
cjw73
@weurding das toch geen probleem. Zij die het krijgt mag het houden.😉😉
weurding
@cjw73 zou het bij een "zij" blijven?🙈
+1
Pluto
Rutte heeft een mega groot probleem over zich zelf afgeroepen . Maatregel op maatregel op basis van naar nu blijkt geen enkel onderzoek . En dan verongelijkt kijken als de maatregel totaal niet het beoogde effect heeft en OCH het moet nog strenger !!. Herstel eerst de schade die je zelf hebt aangericht aan klimaat milieu en natuur alvorens te roeptoeteren o jee we hebben fouten gemaakt .
+8
robbies
@Pluto heeft niets met milieu te maken. Alles met economie.

Advocaten worden voor hun deur doodgeschoten omdat ze hun werk uitvoeren, scholen gaan dicht wegens te weinig leraren en nu dreigen ze ook nog de voedselvoorziening het land uit te jagen.

Als ik mijn gezin run zoals dit land gerund wordt, dan hebben ze geen veilig huis, geen educatie en geen vreten. Dan kan ik ze wel de nieuwste gadgets geven, maar veel komt er niet van terecht.
+1
Pluto
@robbies We geven via Kamer vragen enorm af op salafistiesche scholen en bijna elke partij wil ze per direct sluiten . Zij zijn HET grote gevaar voor de toekomst van Nederland ???.
Vandaag las ik dat ouders bij scholen vragen stellen over lesmateriaal over stikstof en hoe levens gevaarlijk dit volgens de boekjes is en dat de boeren hier de oorzaak van zijn ????? over salafisme gesproken , kom op zeg hypocriet zootje . Advocaten dood schieten is heel erg , maar het debat in de kamer weigeren over de bemoeienis van het OM met de vervolging van Wilders is in de basis het begin van moord . Als overheid JE vraagt er om .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , advies , grassen , landschapsbeheer , bodem , stikstof , natuur , ammoniak , overheid , politiek , natuurgebieden , economie , uitspraak , mes , den haag en insecten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2.872