Ideeën voor kringlooplandbouw? Laat ze horen.

Help een student.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+8
de Haas
Hey Hannah,

Ik heb helemaal geen behoefte aan kringloop, grondgebonden of weet ik wat. Ik moet gewoon goed melken. Heb een jong gezin te onderhouden en moet nog een kleinigheidje afbetalen. Gaat niet lukken met zoete broodjes bakken.
+9
kanniewaarzijn
Als je iets met goede ideeën wilt doen, zit je bij de WUR verkeerd.
+1
Het beter sluiten van de nutriëntencirkel? Dat kan door menselijke gier te verwerken tot mestkorrels. Helaas bevat deze rioolgier nogal wat chemische middelen (wasmiddelen, shampoo, etc.), hormonen (van de pil) en medicijnresten (o.a. veel antibiotica) en is het daarom nu nog veel te duur om dit te verwerken tot gedroogde korrels die een boer kan gebruiken om de nutriëntenkringloop beter te sluiten. Maar als de riool- en afvalstoffenheffing met 3 a 4 keer omhoog gaat, moet er toch budget zijn?

Dus toe burgers, ontlast uzelf en trek de beurs want de kringloop heeft u nodig!

gelderlander.nl/oude-ijsselstreek/…

technischweekblad.nl/achtergrond/…

foodlog.nl/artikel/…
Kringloper
@somerled-delremos Je bent wel wat vergeten, In diverse gemeentes staat het rioolgier stijf van de drugs!
@Kringloper ha, een portie coke op de akker kan er ook nog wel bij: krijg je gewas met pit van.😜
+12
puntertje
Dring de landbouw zo ver terug dat er tekorten ontstaan. Doe dit bijvoorbeeld door alle gewasbeschermingsmiddelen te verbieden, een verbod op vee in te stellen, en simultaan alle import van voedsel te verbieden. Vervolgens kunnen burgers op fietsjes, andere vormen van vervoer zijn te belastend voor het milieu, naar het platteland afreizen om te trachten een zakje aardappels/bloembollen te bemachtigen. Moet wel een idyllische wereld worden als ik er zo over na denk. Geen enkele voedselverspilling meer en obesitas behoort tot het verleden. Of, eh wacht even, zo ging het 75 jaar terug ook al een (honger)winter lang. Was toch niet zo'n succes, en nu is de wereldbevolking ook nog eens geëxplodeerd. Misschien dat we kunnen afspreken dat iedere Nederlander er tijdens z'n 3e vliegvakantie dit jaar er eens over na gaat denken.
bertusdebeer
Goed gezegd @puntertje
+1
kwarkje
Mijn idee
Fuck de kringloopwujzer
bio boer
Kringloop is toch heel simpel je voert net zo veel aan als je afvoerd door melk vlees vervluchting en mest de aanvoer kan mest voer compost zijn of vlinderbloemige planten
bertusdebeer
Vlinderbloemige planten?😂 Ik hoop dat is een grapje 😂 @bio boer
bio boer
@bertusdebeer nee hoezo die kunnen toch stikstof tekorten opvullen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
Kringloop is toch heel simpel je voert net zo veel aan als je afvoerd door melk vlees vervluchting en mest de aanvoer kan mest voer compost zijn of vlinderbloemige planten

Je hebt het hier over de Wageningse manier (Wageningse rekenregels). Dat dit telwerk niet op deze simplistische manier kan blijkt wel uit het feit dat de praktijk heel anders laat zien.
Jeroen133
Kunstmest grotendeels vervangen door dierlijke mest. Het is geen geheim dat het huidige europese mestbeleid is beinvloed door een lobby van de kunstmest sector. Met moderne technieken is dit mogenlijk zonder extra uit en afspoeling.

Een ander voorbeeld is diermeel. Dit is tegenwoordig veilig en door het toe te staan in varkensvoer kan de soja import flink afnemen.

Dit zijn dingen die minister schouten morgen op tafel kan gooien. Maarja het is tegenwoordig makkelijker om alles op de boeren af the schuiven.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jeroen133:
uit en afspoeling.

Zolang boeren zelf over uit- en afspoeling blijven praten, hebben ze een makkie aan ze.
+18
brabantboer1
Kringloop landbouw, een pracht van een uitspraak. Doet het goed, ligt lekker in de mond en klink daarbij ook nog eens heel 2019. Maar wat is het eigenlijk, kringloop landbouw is het gebruiken van de reststromen die vrijkomen bij de productie van voedsel. Dus heel simpel gezegd. Een koe eet gras, geeft melk en poept. De poep gebruiken we weer voor het gras te laten groeien. Vroeger had een boer een gemengd bedrijf. Deze boer verbouwde aardappelen, groenten en had daarbij koeien en varkens. Maar op een gegeven moment hadden boeren door dat ze niet in alles goed konden zijn. Dus ging de ene boer aardappelen verbouwen, de andere boer groenten en weer een andere ging koeien melken. Specialisatie!!! De producten werden zo van de allerbeste kwaliteit. De belangrijkste groeistof = mest werd uitgeruild. Daarnaast werden allerlei producten afkomstig van de landbouw die verwerkt werden ook weer verwerkt in een andere tak van landbouw. Zo gaat het afval van bier naar melkveehouders en afval uit de groentenindustrie wordt verwerkt tot compost.

Kringlooplandbouw, uitgevonden zo een paar eeuwen geleden, nog steeds vol op in uitvoering. Maar wat een prachtige modieuze uitspraak. Dat is het en niets anders. Een modewoord voor de huidige politiek, helemaal niets nieuws onder de zon.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @brabantboer1:
Kringlooplandbouw, uitgevonden zo een paar eeuwen geleden, nog steeds vol op in uitvoering.

Juist! En die menselijke uitwerpselen moet je hier niet bij betrekken.
Farmer_
@kanniewaarzijn Die kunnen ook aan kringloop doen.
rienk
Misschien is het verstandig om eerst een onderzoek te doen waar we heen moeten met al die
linkse goed mensen zij staan een goede kringloop behoorlijk in de weg
+1
kaas
@rienk de grens over want nederland is toch te vol
rienk
@kaas het zou misschien een oplossing zijn zodat we weer trot kunnen zijn op ons land
Pluto
Rendac als uitvaart organisatie !!. Tis misschien effe schrikken maar als je de code intoetst moet het zo te regelen zijn .. In een wereld waar liever wordt berekend met modules dan met de werkelijkheid is niets te gek!!.
+1
broeker
@Pluto maar wat is de code van de schoonmoeder🤔? Kan die ook in een kruiwagen aan de weg 🤭
kwarkje
Pluto
@broeker code 71 en anders 81 kan ook . wij hebben code 81 gebruikt voor zeg maar lugubere vondsten in afgelegen percelen !. De tonnen of vaten dienen vanaf 6 uur s morgens tot 10 uur s avonds 2 meter vanaf de openbare verharde weg te worden aangeboden . Carola Schouten heeft haar kringloop ,,, Ria Bremer haar recycling en Marian Thieme haar duurzaamheid !!. Drie vliegen in een klap !!. Dit blijkt al te kunnen sinds begin 2009 .
spotmelker
Hannah, zo te lezen schiet je hier niet zoveel op. Als je je werkelijk wil verdiepen in kringlopen dan moet je die stikstof en fosfaat sommetjes eens gaan checken op realiteitswaarde. Zoek uit of het wel mogelijk is om van één simpel nitraat-stikstofje één hoogwaardig verteerbaar dierlijk eiwit stikstofje te maken of dat je er meer nodig hebt om dat te realiseren. Tip: laat je niet afpoeieren door profjes e.d. die met ' onvermijdbare verliezen ' aankomen. Succes.
cs-agrar
Hoe moeilijk kan het zijn, bijv de melkveehouders zijn al kringloop, en eigenlijk is de hele landbouw al kringloop.
Frans Z.
Je kunt beter met het verdienmodel voor de boer aan de slag gaan,anders niks geen kringlooplandbouw.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kringlooplandbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN