Mesdagfonds eist inzage in stikstofmodel en daagt RIVM voor rechtbank

Persbericht

Mesdag Zuivelfonds eist inzage in het stikstofmodel van het RIVM, nu de stikstofwetgeving onderuit is gegaan. Omdat het RIVM die transparantie niet wil geven, is Mesdag Zuivelfonds een procedure gestart tegen het rijksinstituut om inzage af te dwingen.


“De schade voor de landbouw, de bouwsector en andere projecten is enorm en dat mede doordat het stikstofmodel fouten lijkt te bevatten”, verklaart Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het fonds. Wetenschappers die het model willen controleren, wordt inzage geweigerd. Het RIVM stelt ‘het niet nodig te vinden’ en ‘de toegevoegde waarde er niet van te zien’ dat externe wetenschappers onder de motorkap van het model kijken.

Mesdag Zuivelfonds probeert al jaren inzicht te krijgen in de onderbouwing van het stikstofbeleid. Dat valt niet mee. Maar liefst 3,5 jaar intensief trekken, sleuren, inzet van de Tweede Kamer en een kort geding waren nodig om de meetdata van zo’n 200 veldproeven te mogen inzien, die ten
grondslag liggen aan het stikstofbeleid voor de landbouw. In dit geval ging het om metingen van Wageningen UR. Momenteel worden deze metingen wetenschappelijk onderzocht in de Verenigde Staten, binnenkort worden de uitkomsten verwacht.

Ook het RIVM werkt niet mee aan een transparant stikstofbeleid. Onderzoekers die de onderbouwing van het stikstofmodel voor natuurgebieden willen toetsen, worden weliswaar gastvrij uitgenodigd door het RIVM voor een gesprek. De openbaarheid van bestuur kent echter een grens, onder de motorkap van het stikstofmodel mag niet worden gekeken. Al een jaar lang proberen externe wetenschappers inzage te krijgen. Tevergeefs.

Vogelaar wil dat het RIVM de wetenschappers met spoed toelaat, om het stikstofmodel voor natuurgebieden te controleren. Voordat er onomkeerbare regelgeving op wordt gebouwd. “Van de overheid mag je deze transparantie verwachten. Als dat niet met vriendelijk vragen kan, dan maar via de rechter.” Vogelaar heeft sterke aanwijzingen dat het RIVM wat te verbergen heeft. Het RIVM had namelijk wel een aantal datasets beschikbaar gesteld. Die brachten aan het licht dat de meetdata in natuurgebieden een andere trend laten zien dan de uitkomsten van het rekenmodel. Het model past een mysterieuze statistische bewerking toe, die de stikstofhoeveelheid laat toenemen. “Er gebeurt iets vreemds met de cijfers, wij willen weten wat er aan de hand is.”

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
hans1980
👍👍👍
+1
somerled-delremos
👍👍👍
+5
Wolswinkel
Nu afwachten hoe neutraal onze rechterlijke macht is.
+3
kwarkje
@Wolswinkel is al bekend😡😡😡😡😡😡😡
+9
Twentsch Land
Feitelijk van de zotte dat berekening gegevens tot nu toe niet openbaar zijn gemaakt .... wens mesdagfonds ( jancees ) alle succes toe 👍🏻
+1
burg
Goed werk @JanCees! Hopelijk komt er nog een discussie op basis van transparante en controleerbare gegevens, voordat de sector om zeep geholpen word.
+1
Jaap40
👌👍👍
+1
Weidezicht
Top. Ben benieuwd hoe dit afloopt
+1
Boovngrunn
Ga zo door!👍
+3
Arum
Al 30 jaar worden we voor de gek gehouden met het verplicht uitrijden van de mest op de manier zoals de politiek dat wil. Zou de waarheid nou eens aan het licht komen?
+3
de Haas
Grijp ze @JanCees
kwarkje
@de Haas kansloos
+4
Twentsch Land
Niks doen is kansloos.

@kwarkje
+2
JanCees
@kwarkje op basis van welke kennis en ervaring kom je tot deze sterk onderbouwde analyse?
+2
kwarkje
@JanCees zie het fosfaatdossier
Wat geheim moet blijven blijft dat
Rechters zijn corrupt
+1
Pluto
@JanCees Super wat je doet maar wat als je straks een rapport ontvangt met allemaal zwart gelakte alinea's ????. Is inmiddels standaard in wetenschappelijk Nederland !!.
JanCees
@Pluto wij vragen niet om een rapport maar toegang tot het imputatie rekenmodel.
+2
Melkveehouder.
@JanCees Heb ruime ervaring met pogingen in het boven water toveren van input gegevens van rekenmodellen, meer specifiek hydrologische rekenmodellen van Waterschappen. Je wilt niet weten hoe de overheid c.q. de door hen ingehuurde “onafhankelijke deskundigen” en (bezwaar)commissies hun werk doen. Vervolgens in de (hoger) beroepsprocedure gedekt door de (bestuurs)rechter met motiveringen waar de broek je van afzakt.
+1
Jan S
@kwarkje niet geschoten, altijd mis. Bovendien laad dan de rechtelijke macht ook verdenkingen op zich van samenwerking met en afhankelijk van de politiek. Dan zou er wel eens een "onthoofding" van bestuurlijk Nederland als gevolg kunnen hebben. Reken er maar op dat ze zich niet lekker voelen nu 90% van de Nederlanders achter de boeren staat.
+2
Sjaakiee
Ben zeer benieuwd hoe dit afloopt top werk van mesdagfonds 👍
Jaap40
Komt deze informatie vóór 1 oktober voor de dag? Zoniet... dan wordt de actie bereidheid nog wel weer een flink tikkie groter
+18
John Spithoven
Respect voor het lef, mensen van het mesdagfonds.

Eindelijk mensen met kennis en ballen.
+1
marcsterreborn
@John Spithoven Een uiterst zeldzame combinatie die je in de melkveehouderij maar weinig tegenkomt. JanCees heeft in de gaten dat het nu of nooit is. Als het beleid van commissie Remkes uitgekristalliseerd is, kunnen we hoog of laag springen en meten wat we willen. Dan is het tij niet eer te keren.
+4
co co
@John Spithoven Ik stel voor dat we met zen allen maal achter het mesdagfonds. gaan staan

eendracht maakt macht
spotmelker
@co co da's relatief makkelijk. Met zijn allen geen klw, mestboekhouding enz meer invullen, dan kunnen ze niks. Maar ik denk dat ik het antwoord al weet 😑
kwarkje
@spotmelker met zijn allen niet meer in commissies gaan zitten
apel
@co co goed idee.
+3
Detukkeroettwente
Grootte klasse Jan Cees en anderen die zich hiervoor inzetten. Nu afwachten of er RECHT word gesproken !!! De leugen regeert !!!
cornelissen
Het is natuurlijk wel een voordeel ,dat je een bestuurder hebt, die voor zijn huidige en toekomstige inkomen niet meer afhankelijk is van iemand anders.
arnold
Hier kunnen ze niet omheen!
+1
Melkboer16
JanCees chapeau!
Ik zou graag ook andere sectoren als landbouw ook mee hebben in die rechtszaak!
Alles op de veehouderij afwentelen terwijl wij een geldige NB wetvergunning hebben!
+1
BoerBart
@Melkboer16
Misschien Vollenbroek vragen?
Die is goed op stoom!

(klik om te vergroten)

sorry
@BoerBart 50 miljoen in de lto-pot is ook een leuk bedrag....dan houdt je waffel wel....
Harry K
@sorry Heb ik ff gemist. Heeft de LTO 50 miljoen smeergeld ontvangen voor haar instemming in het klimaatakkoord?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sorry:
..dan houdt je waffel wel.

Hielden ze hun waffel maar! Voor die 50 miljoen doen ze hem juist open!
Jawis
@sorry hoe komt u daar bij? Kunt u dat aantonen?
sorry
Quote Reactie van @BoerBart:
Vollenbroek

die wil alleen de veehouderij weg,om de amercentrale te compenseren moet er een heleboel weg
+1
Jan S
Quote Reactie van @sorry:
die wil alleen de veehouderij weg,om de amercentrale te compenseren moet er een heleboel weg

Dat is waar het in de politiek op uit gaat draaien. Maar uiteindelijk denk ik dat Vollenbroek meer principes heeft dan al die politici bij elkaar. Overigens wat mij betref volstrekt verwerpelijke principes. Iemand die een paar plantjes, die soms nooit in bepaalde Natura 2000 gebieden gegroeid hebben, wil beschermen en daar voor de rest van de bevolking voor wil laten creperen is op zijn zachts gezegd geestelijk niet helemaal gezond.
+1
sorry
Quote Reactie van @Jan S:
Vollenbroek meer principes heeft d

waarom hebben ze dan iedere keer weten uit te breiden zoals schiphol...
+1
Jan S
Quote Reactie van @sorry:
waarom hebben ze dan iedere keer weten uit te breiden zoals schiphol.

Zoals ik zeg. De politici behartigen hele andere belangen dan ze pretenderen. Zij gebruiken het milieu als excuus om de boeren op te ruimen. Het zogenaamde Tristatecity Network (tristatecity.nl/over-ons/). Daar zijn ze grond, veel grond voor nodig. Grond van de boeren. Vollenbroek gaat het enkel maar om zijn exotische plantjes niet zouden kunnen groeien als er meer dan 0,05 mol/ha extra op terecht zou komen als de achterdgrond depositie stikstof (= stikstof die overal neerkomt). In het plan van tristate city past natuurlijk niet dat de vliegvelden kleiner moeten worden. Nee die moeten juist groeien. En energie moet toch ergens vandaan komen dus bouwen ze grote "groene" energie centrales, waar jaarlijks 13.000 ha bos in opgestookt wordt. Dat geeft natuurlijk heel veel Co2 en NOX uitstoot en de nodige ammoniak. Maar dat telt in eens niet want dat wordt weer vast gelegd in het bos wat aangeplant wordt. Deze "groene"energie centrale worden er neer gezet met ons geld. De RWE krijgt ongeveer 1,7 miljard subsidie voor die "groene centrale. En daardoor mogen wij straks 50% meer voor onze energie gaan betalen. Hoe krom wil je het hebben.

Dit is een reactie van Vollenbroek op reaguurder S op Foodlog:

S: Ik vergat nog te vertellen waar we (MOB) nu mee bezig zijn.
Op basis van recente info van RVO nav ons Wob-verzoek: RWE Geertruidenberg (Amer) heeft recht op 1,7 miljard euro subsidie (7 juni 2016 € 812 miljoen, 9 juni 2016 € 392 miljoen, 30 nov 2016 € 539 miljoen) om hout te stoken en daarbij 1.669 miljoen kg NOx te emitteren en 82.000 kg ammoniak. Dit alles uit één pijp!
Dus 1,7 miljard € subsidie voor zogenaamde “duurzame stroom” door hout te verbranden, daardoor bossen de vernieling in te helpen, de klimaatcrisis te versterken, en een enorme stikstofemissie in en rond Geertruidenberg. Wij (MOB) doen ons uiterste best om via het stikstofarrest dit te dwarsbomen, maar ik ben bang dat dit niet zal gaan lukken. Toch proberen we het. De milieufederaties, Milieudefensie, Natuur & Milieu, ze laten het allemaal afweten. Ook LTO inclusief ZLTO. Snappen de boerenorganisaties het dan niet? Als de landbouw sector niet oppast gaat deze stikstofemissie af van het budget voor de landbouw. En wat krijgt de sector als fooi in het klimaatakkoord? Was dat niet € 50 miljoen, een aalmoes vergeleken met wat RWE voor één vuile productielocatie vangt? Waarom gaat (Z)LTO het gevecht hiertegen niet aan in plaats van dit alleen aan MOB over te laten? Of snappen ze het nou echt niet?
+1
Jan S
@sorry Hier nog een artikel over "groene"centrales.
interessantetijden.nl/2019/03/…
Groen1
Groen licht RIVM voor wetenschappers Mesdagfonds
nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…
de Haas
@Groen1 Dit is goed nieuws @JanCees !! Ik hoop voor jullie dat er niet al te veel weg gelakte regels in staan.
Jack Rijlaarsdam
@Groen1
Quote:
Hij is blij dat de modellen nu wel beschikbaar komen, en zelfs online: 'Dat scheelt gereis en daarmee stikstofuitstoot.'

Geweldige opmerking @JanCees
Frans Z.
@Jack Rijlaarsdam Hoe weten ze nu dat ze alles hebben?
+2
JanCees
@Frans Z. Dat is niet zo heel moeilijk een beetje deskundige ziet heel snel over gaten een data bestand zitten . Het gaat ons om toegang tot het rekenmodel en imputatiemodel. Het grappige is dat RIVM sinds vorige week plots het Aerius model met rekenregels vanaf vorige week toegangkelijk heeft gemaakt op haar website alleen het logboek gaat maar een week terug dus daar kan men niet zoveel mee maar het is een beginnetje.
Wij vragen toegang tot de gegevens in het Man meetnet het rekenmodel en imputatiemodel
marcel r
@JanCees Heb je de gevraagde gegevens van het RIVM inmiddels ontvangen?
Zo nee, wat is de toezegging? Op welke termijn gaan jullie ze wel ontvangen?
+1
Jack Rijlaarsdam
@marcel r
@JanCees heeft deze week ff wat anders aan z'n hoofd.
+3
co co
@Jack Rijlaarsdam klopt . ik wens hem en zijn familie veel sterkte toe
Farma_boerke
@marcel r Er is wel het eea beschikbaar gesteld.
OPS is er 1 van (rivm.nl/operationele-prioritaire-stoffen-model/), maar er is meer openbaar gemaakt (alleen is de website nog erg ondoorgrondelijk).

Algemene info: rivm.nl/ammoniak/meten/
+2
avondrood
Er in vast bijten. Begint er op te lijken dat het werkelijk een corrupte bende is. Volgens mij zijn ze echt bang dat ze niet voor elkaar krijgen dat er vee verdwijnt. Dit is echt ongelofelijk.
Erco
@avondrood En als t wel moedwillig manipuleren is dan aan de hoogste boom met de "daders". wat mij betreft letterlijk
+1
Pluto
Pas maar op dat je Carola niet te dicht op de huid komt met haar leugenachtige verhaaltjes . Voor je het weet laat ze beslag leggen op je administratie en computer. Dat dat geintje heeft ze al eerder geflikt !.
+1
sorry
Ze trekken je hele huis overhoop als je een beetje lastig wordt
Melkveehouder.
Weet er alles van. Als je de overheid professioneel van repliek dient worden ze vals en achterbaks.@sorry
Jan S
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Als je de overheid professioneel van repliek dient worden ze vals en achterbaks

Precies. Ik probeer wat enkel voor mijn eigen gezondheid te voorkomen.
Aad Bos, Paul van Buitenen, Willem Oltmans en Frits Spijkers kunnen er over meepraten. Als je corrupte praktijken aanhangig maakt, maken ze je kapot.
+12
JanCees
@Pluto Dat heb ik ook al eerder meegemaakt aantal jaren geleden column geschreven over toen Dienst Regelingen die Column had de naam Dienst Rommel nieuwsgrazer.nl/topic/26928/
Paar weken later conrole inzake mestwetgeving en dieradministratie zou niet voldoen aan derogatievoorwaarden kreeg boete opgelegd van 82.000 euro bijna drie jaar knokken en toen werd het geseponeerd want bewijsvoering kregen ze toch niet rond want alles wat ze aandroegen klopte niet. In dat zelfde jaar werd ik ook betrapt op fraude met akkervogebeheer zwaar pakket. Het stuk opgegeven zwaar beheer was een meter breder dan opgegeven dat kwam zo uit bij het inzaaien met machine van drie meter breed. Zware misdaad 900m2 teveel gerealiseerd zonder dit in te tekenen. Dat konden ze uiteindelijk ook niet . Sanctie sanctioneren ander was het alle subsidie zwaar pakket 3 ha akkervogelbeheer over 6 jaar terugbetalen geweest.
In het Rusland van Poetin of Noord Korea zou je zoiets verwachten en niet in Nederland.

Heel simpel dat hoort erbij als je je nek af en toe uitsteekt .
Zal vast nog wel eens een keer gebeuren alleen heb ik steeds minder met LNV regeling te maken nog heel klein stukje grond zelf in beheer rest verhuurd. Blijft over paspoort en welzijnscontrole paarden. Dus dat kan niet snel echt in de papieren lopen qua boete.
Achso
@JanCeesGestapo praktijken
+1
Pluto
@JanCees Nou Nou . Zo heftig heb ik het niet meegemaakt gelukkig . Maar de stal camera's hebben hun geld al dubbel en dwars opgebracht . In de zin van het verstoppen van verboden antibiotica tot poging van brandstichting in de potstal . Als ze dan bij het aftekenen zichzelf op de monitor terug zien !!!!. Dat vonden ze echt niet leuk .
+1
JanCees
@Pluto Dat is dan toch echt heftiger dan bij mij.
Pluto
@JanCees Bij jou duurde het jaren voordat er een einde kwam aan deze vorm van terreur .dat vindt ik nog al wat . Bij mij was het een kwestie van wat ben jij daar aan het doen ??. En zolang ik de beelden bewaar heb ik er meer aan .!!.
Jan S
@Pluto Wil je je verhaal met ons delen of is dat te gevaarlijk?
+1
Pluto
@Jan S Nu niet inderdaad te link. als de stikstof wereld of gekte is afgekoeld ,en dat gaat gebeuren.e En de schuldigen worden berecht, zal ik het overwegen !.
+1
Farma_boerke
Samenvatting van de belangrijkste issues:
threadreaderapp.com/thread/…
Farma_boerke
Nog een mooie (oude) rapportage over mestaanwending injectie en het feit dat het niet werkt van VBBM: vbbm.nu/vbbm/4809/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mesdagfonds en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!