Gouden kans voor boeren

Nu ook de commissie Remkes met een voorstel voor forse krimp van de veestapel komt, lijkt inkrimping moeilijk te keren. De vraag is nu hoe dit moet gebeuren: vrijwillig (uitkopen) of met dwang, bijvoorbeeld korting dierrechten. In een ander topic zag ik al berekeningen voorbij komen hoeveel dit bij uitkoop zou moeten kosten, zo las ik het bedrag van 7,5 mrd.

Welnu, juist op Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet dit najaar met een investeringsfonds gaat komen, waarbij een bedrag van 50 mrd wordt genoemd. Bedoeld om de economie aan te jagen. Een economie die nu stil dreigt te vallen oa vanwege de stikstofproblematiek.

Mijn voorstel: laten we onze energie niet steken in een welles/nietes verhaal met betrekking tot de werkelijke stikstofdepositie van de landbouw, dat wordt een eindeloze discussie. Laten we liever inzetten op een goede uitkoopregeling. Er zijn inderdaad de nodige boeren zonder opvolger die hier mogelijk belangstelling voor hebben, en wat belangrijk is: het geld is er, in overvloed zelfs. En desnoods kan de overheid nog riant bij lenen (ze krijgt er zelfs geld op toe)!

De stoppende boeren kunnen dan riant uitstappen, de blijvers krijgen weer meer ruimte, de economie kan weer draaien...iedereen blij.
Dus ga voor die pot met geld!

Deel dit topic

Reacties

+14
Stoppen met al deze ONZIN, het is een papierentijger, en het word op papier RECHT gerekend . Tis 1 grootte poppekast/lariekoek van de bovenste plank,.,.,.,
+3
casev
@Detukkeroettwente je kan zeggen wat je wil, maar je slaat de spijker hier wel vol op de kop. Men schreeuwt hier moord en brand over een 0.00000000000001 beetje stikstof, terwijl een stuk verderop duizenden ha. Tropisch regenwoud af staan te branden, of het volledige regenwoud wat op dit moment word gekapt om te verkopen aan ons........... maar who cares......
+4
@casev Knettergek dat bintze , incl LTO RFC RABO NZO, die zijn mede , en LTO is HOOFDSCHULDIGE in dit hele verhaal, jaren lang overal mee instemmen en ja knikken, en dit is het resultaat complete GAOS !!!
weurding
@casev er zijn nog landen waar ze hectares autobanden branden ook
boer.
Holstein, soms ook een stopper?
+3
Stuk hier boven is zeker niet over naar gedacht
Een sector uit koper die van niets iets maakt lijkt mijn niet goed toe
70% van de omzet in bv Nederland komt uit diensten
En om werk voor die diensten te hebben moet je ook en sector hebben die die diensten af neemt
En dat is zeker de landbouw met zo veel regels komen de diensten van zelf en gaan ze ook weer weg als de landbouw halveert.
Ze lullen maar wat daar in den Haag maar er zijn er niet zo veel daar die begrijpen hoe het echte leven in elkaar zit
De overheid moet die 50mrd mooi op de plek laten waar het is komt niks geen goeds van .
Gaat op aan diensten dus onder zoekje hier onder zoekje daar .
Nederland kaal gekapt aan papier .en tegen de tijd dat het ei van columbus is uit gevonden is de 50mrd op en er is nog niks veranderd.
John Spithoven
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Zie mijn reactie. Het was een ingeving, geen basis. De gehele periferie, Rotterdam enz staat op het spel!
+6
John Spithoven
@Holstein Ik zag dat je mijn berekening aanhaalde. Voordat dit bedrag een eigen leven gaat leiden, het was maar een ingeving.

Vergeet niet hoe belangrijk we zijn voor de economie. Het advies van de commissie voor een forse krimp van de veestapel heeft niets, maar dan ook niets met het verminderen van de depositie te maken of het redden van de natuur. Op lokaal niveau zal het verplaatsen van een bedrijf binnen een kleine cirkel rond een N2000 gebied, de natuur misschien helpen. Maar generiek beleid het niets met de natuur te maken, maar met communistisch gedachtegoed.

Als enige sector in Nederland heeft de veehouderij gezorgd voor een verlaging van N emissie van 65 % procent vanaf 1990. Ook als enige sector heeft de veehouderij vergunningen voor N emissies op orde. Door de bestuurlijke dwaling van de overheid, komt de gehele economie in zwaar weer. Niet door de veehouderij!

Daarnaast vraag ik mij af waar de belangen groter zijn. Veilig, voldoende, met de kleinste footprint ter wereld, kwalitatief goed.....enz voedsel of een kleine organisatie, die op basis van een bestuurlijke fout, ons land en onze veiligheid in gevaar brengen.

Uitkopen, leuk voor de stoppers, niet voor de blijvers

Uitrookbeleid kent helemaal geen winnaars. En dit laatste is aan de orde!

Daarom kunnen we eindeloos lang over ons gelijk praten. Over feiten enz.
Het is noodzakelijk, hoewel nu het moment aangekomen is om stevig onze tanden te laten zien. Niet alleen onze toekomst staat op het spel, maar ook het landbelang is in gevaar!
+4
robbies
@John Spithoven je beseft toch wel dat het alternatief voor uitkopen het Brabantse model is? Verplicht reduceren met de lasten voor de boer.

Met extern salderen en afroming naar een salderingsbank zijn we als sector in staat om de financieringslasten te verlagen en te investeren in andere zaken. Daar kies ik liever voor dan om nog 15 jaar krom te liggen voor de bank zodat de industrie nu gratis kan groeien.
John Spithoven
@robbies Ik snap je verhaal, en is ook aantrekkelijk. Maar dat is alleen op individueel niveau een positief verhaal.
De plannen van de commissie zullen de onroerend goed markt bedreigen, zekerheidsstelling ondermijnen, bedrijven in de periferie of verwerking aan het wankelen brengen. Kortom zeer bedreigend voor de stabiliteit voor ons land. Vanavond wat mensen gesproken uit de (wegen)bouw. Door een paar idiealisten komt de stabiliteit van ons land in een noodvaart in gevaar. Door projecten die stil vallen kost het miljarden.
+4
robbies
@John Spithoven dat is hun eigen schuld dan. 40% van de industrie heeft geen NB-vergunning, terwijl ze dat wel moeten hebben. Wij hoeven toch niet te bloeden omdat andere sectoren hun vergunningplicht aan de laars lappen?
huske
@John Spithoven daarom is inkrimping van de veestapel meer bangmakerij. Er zullen her en der een enkeling uitgekocht worden maar generiek korten zal er nooit komen. Zeker als men de adviezen gaan door rekenen wat betreft de landbouw op economisch vlak en op natuur.
Men heeft het over 180000 projecten in de bouw die dreigen stil te vallen maar dat is volgens mij geen groot probleem en maakt mensen bang. In de bouw crisis lagen er veel meer projecten stil dan waar men het nu over heeft
Frans1
@robbies we hebben niet allemaal een overmaatse nb vergunning he,dan gaat jouw plan niet op
+1
Holstein
@John Spithoven John, ook ik vind het onzinnig wat de landbouw allemaal in de schoenen geschoven krijgt. En, nee natuurlijk wint het milieu er niets mee als wij hier koeien weg doen, en die er elders weer bijkomen. Maar als dat is wat men wil in Nederland, dat lijkt mij dit het moment om boter bij de vis te vragen. En hoezo is uitkoop alleen goed voor de stoppers en niet voor de blijvers? Het lijkt mij in elk geval veel beter dan uitroken (zonder compensatie)...
+3
John Spithoven
@Holstein De overheid is nog nooit ruig geweest met compensatie beleid. Kijk de varkenshouderij. Met de rug tegen de muur hebben ze accoord moeten gaan met voor 200 miljoen 1 miljoen varkens in te leveren. En dan is er maar 60 miljoen voor de stoppende bedrijven, de rest gaat op aan lulfabrieken. En de varkensboeren mogen zelf niet kiezen om te stoppen, de overheid bepaald of je in de weg zit. Succes met zo"n verhaal.
Erik!!1979
@John Spithoven dat staat de melkveehouderij ook te wachten...... leer eens van de varkenshouderij!!!
Holstein
@John Spithoven Nee John, de overheid is niet vaak royaal. Maar de financiële positie van de overheid is nu veel beter dan de afgelopen tijd. Bovendien hebben ze zelf dat investeringsfond benoemt, dus kunnen ze moeilijk ontkennen dat het geld er gewoon is. Ik denk dat als je nu met de vuist op tafel slaat, en zegt ok, kom maar op: zeg maar wat het je waard is, dat je dan meer kans maakt dan wanneer je niks wilt. Dan wordt het inderdaad uitroken zonder compensatie (korten op rechten).
+1
robbies
@John Spithoven en toch wordt die regeling een succes. Blijkbaar omdat er voldoende geboden wordt
+3
John Spithoven
@robbies Ik ben eigenwijs, maar als ze mij 1000 keer vertellen dat ik niet gewenst ben, dan ga ik het misschien voor waarheid aannemen. En dan pak je wat je pakken kan en gooi je de handdoek in de ring.

Maar zover ben ik nog niet...
bio boer
@Holstein kan de landbouw wel zo grote verandering aan grondprijs stort in buiten het stedelijk gebied waar door veel blijvers weer de klos zijn en het tekoop bord in tuin moet zetten
+1
robbies
@bio boer leg me eens uit waarom een blijver het bord in de tuin moet zetten bij een lagere grondprijs?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
leg me eens uit waarom een blijver het bord in de tuin moet zetten bij een lagere grondprijs?

Omdat veel bedrijven (die overigens nu al onder water staan) bij een lagere grondprijs nog verder onder water komen te staan!
+1
ted9
@kanniewaarzijn rabo geeft aan dat ze financieren op basis van rendement onderpand zoals grond maakt niet veel uit.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @ted9:
rabo geeft aan dat ze financieren op basis van rendement onderpand zoals grond maakt niet veel uit.

Hier vertelde de accountmanager het zelfde. Alleen verder op in het gesprek l*lde hij zich vast waaruit het tegendeel blijkt.
kwarkje
@pietjepuk is toch ook logisch
bio boer
@ted9 tot dat je weer een wat wil als je nu 50.000 euro de ha gefinancierd bent en de prijs halveer gaat op bedrijf van 60 ha staat bedrijf flink onderwater bij de eerst beste verplichting wat grote inversteering vraagt loopt vast en heb je die boeren na jaren voor de bank gewerkt tehebben hun pensioen door de neus geboord is er nog rest schuld bij grond gaat het om veel grotere bedragen dan bij pacht boer voor gebouwen terweil gekochte ha veel duurder zijn door aflossing en rente betaal je zo 2000/3000 euro aan lasten per ha
+1
achterhoeker2
@kanniewaarzijn Als dat bedrijf aan zijn verplichtingen kan voldoen , verlengt de Rabobank de financiering gewoon.
Er komt misschien een aantekening bij maar verder is er niks aan de hand.
pieta
@achterhoeker2 Qua omstandigheden kun je dan enigszins vergelijken met Denemarken. Waarschijnlijk ga je dan merken dat de bank toch wel over zijn geld in gaat zitten. Meer risico. Rente omhoog.
sjoerd de melker
Minder koeien in NL is minder stikstof uitstoot in NL. Aangezien de mondjes toch gevoed moeten worden zullen er elders in de wereld wel extra koeien komen. Als dit dan ook nog is met een grotere stikstof uitstoot per geproduceerde kilogram melk kunnen we volgens mij toch beter inzetten op het behouden van de koetjes in NL.
Holstein
Best moeilijk mensen om van een bedreiging een kans te maken. Wat is er op tegen om boeren zonder opvolger een kans te geven om met een riante uitkooppremie, bijvoorbeeld de 10.000 euro/koe die ik ergens las, uit de sector te laten stappen? Het geld ligt voor het grijpen.
Erik!!1979
@Holstein 10.000 is veel te weinig. Een melkveehouder heeft minstens 1 euro schuld per kg melk. Daarbij moet je minstens 15 jaar kunnen leven zonder je druk te maken. 25.000 per koe is minimaal. Anders raad ik iedereen aan om lekker door te boeren. Bij 50.000 zullen er veel accoord gaan denk ik.
+1
cjw73
@Erik!!1979 denk dat de staat dan voor 50000 gaat. Ze zijn zeker dat ze de helft snel weer hebben via de belasting.
Henry1
@Holstein wat is het voordeel.voor de blijvers?

Een gezonde sector hoort een bepaalde omvang bij en als het even kan ook groei en innovatie!
+3
Erik!!1979
@Henry1 voordeel is dat je eindelijk van die onzinnige mest druk af bent. De enige reden om het aantal dieren in Nederland gelijk te houden is voor iedereen die van de sector plukt. Niet voor de individuele veehouder.
Henry1
@Erik!!1979 maar stel he, dat 50% van het vee weg moet. Dan stoppen het meest de kleinere bedrijven dus dat is 60-70% van de boeren..dan blijft er toch niets over en daarbij weer alle berichten van "boeren zijn veel meer koeien op een bedrijf gaan houden etc".

Maar qua mest heb je enigszins gelijk, al is die druk laatste jaren, als je maar op hett juiste moment afvoert ook niet extreem
Erik!!1979
@Henry1 als de helft van het vee weg gaat en zoals altijd de schaalvergroting door gaat dan stopt 75 % van de melkveehouders binnen nu en 10 jaar. Wil je het goed doen voor het grootste deel van de huidige melkveehouders dan moet je zorgen dat die 75% het goed heeft. Die 25% die over blijft valt daarna weer 50% weg binnen 15 jaar. Hoe je dit kunt veranderen weet ik niet. Zijn wel de feiten. Aan de melkveehouders de keus of het gaat gebeuren zoals in de varkenshouderij of op een redelijk nette manier.
Holstein
@Henry1 Daar denkt RFC toch echt heel anders over. Die wil maar wat graag minder melk. Dan kunnen ze stoppen met de onrendabele liters (je weet wel, dat mandje waar geld bij moet) en de meer winstgevende producten maken. Lijkt me goed voor de melkprijs voor de blijvers.
En ja, wat is een bepaalde omvang?
+1
Erik!!1979
@Holstein RFC is een dochter van de Rabobank. De Rabobank is de landbouw aan het verplaatsen naar landen waar meer plaats is.
+2
@Erik!!1979 de rabo gaat er gewoon aan als er een goede recessie komt . Het is niet voor niks dat ze de boeren grond aan de ars laten verkopen . wat denk je wat er met de grond prijzen gaat gebeuren en met de waarde van de gebouwen met al die stoppers .De balans van de bank gaat mooi de verkeerde kant op dan
kanniewaarzijn
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Ik denk eerder dat het omgekeerd gaat: eerst storten de grondprijzen in en daarna komt de recessie.
kanniewaarzijn
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Ik denk eerder dat het omgekeerd gaat: eerst storten de grondprijzen in en daarna komt de recessie.
@kanniewaarzijn dat bedoel ik ook
cornelissen
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Ik moet het nog allemaal zien gebeuren, het instorten van de onroerendgoedprijzen. Ook Christine Lagarde heeft aangegeven dan met veel gemaakt geld te gaan strooien.
bio boer
@Holstein de stoppen de boer is toch al de boer met geld door overwaarde grond en fosfaat rechten
boer.
Holstein, soms ook een stopper?
+1
Melkboer16
Heb wel een voorstel! Mijn NB wetvergunning is op basis van roosters! Als ik emmisisarm erop leg dan kan ik mijn overtollig N uitstoot wel verkopen aan Schiphol!
Zij blij ik nieuwe roosters en bij de genoemde bedrag lekker doorboeren met lage hypotheeklasten!
Iedereen blij en over 20 jaar kan ik met pensioen en dan is het wel weer anders!
John Spithoven
@Melkboer16 Ja klinkt mooi en zou een kans wezen. Alleen wil men dat niet. Extern salderen alleen als je volledig beeindigd, zegt de RvS
Erik!!1979
@John Spithoven dat is leuk, regeltjes zijn gemaakt, die kunnen ze makkelijk aanpassen.
+1
Erik!!1979
@Melkboer16 dat bedoel ik ook. Bij 100 koeien de helft verkopen, zeg maar 1.250.000 euro. Houd je voor belasting en na ombouwen makkelijk 1.000.000 over. Kijken wat je af moet tikken, rest aflossen en lekker met lage lasten boeren. Als er ook nog minder koeien komen hebben de intensieve jongens ook geen mestafzet problemen meer maar wordt er met goed beleid naar gevraagd.
+1
casev
@Erik!!1979 je vergeet dat eerst de helft naar de belasting gaat, nog wat boeterente voor dat extra aflossen, en blijft er ineens toch nog een flinke financiering over die je met de helft van je melkgeld moet betalen.
+1
avondrood
Nog meer weggeven. Wanneer de rechten zijn opgekocht komen deze nooit terug. De totale aantal rechten in Nederland wordt alsmaar kleiner. Oftewel wat overblijft word alleen maar duurder voor de blijvers. De buitenlanders zullen wel kijken en zeggen kom maar. We zullen de markt wel beleveren. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig.
Laten we eerlijk zijn. Zal het veel uitmaken in de totale uitstoot in europa wanneer Nederland gaat krimpen?? Naar mijns inziens helemaal niets. Zo langzamerhand wordt de markt al vergeven.
Laten we trots zijn wat we al gehaald hebben en energie steken in waar nog wat beter kan zonder dat er nog meer bij de boeren weg gehaald wordt.
+1
Holstein
@avondrood Nee avondrood, er wordt juist niets weggegeven. Het gaat erom om je huid duur te verkopen. En hoezo wordt het duurder voor de blijvers, er zijn dan toch ook minder kopers?
en zoals Erik zegt, er komt meer grond beschikbaar voor de blijvers.
Zwaagdijk
@Holstein als er zoveel stoppers komen duikt het landprijs na beneden. Dan kan geen boer meer kopen
Postboer
@Zwaagdijk ??? lagere marktprijs van de grond zou mij wel passen.
Zwaagdijk
Iedere groeier heeft gekocht. Als je onderpand daalt wordt de ruimte om te kopen minder. En zoals altijd zijn er mensen die er wel van kunnen profiteren. Net als de huizenmarkt zakte sommige kunnen mooi goedkoop kopen. Maar voor de meeste is het uitzitten tot het beterder wordt@Postboer
Jannus
Quote Reactie van @Postboer:
lagere marktprijs van de grond

Net als in de huizenmarkt zit in de grondmarkt ook een bubbel,maar daling van de grondprijs zou wel eens negatieve effecten hebben op de totale waarde van financiering,wil niet zeggen dat het onrealistisch is maar vooreerst zal de politiek links of rechtsom ergens slachtoffers aan gaan wijzen die het leed gaan dragen,zie het ontpolderen en peil verhogen veengebieden voor natuur.

Dit zal nooit hardop gezegd worden natuurlijk maar onder het mom van CO2,NH3,etc,etc steun vragen bij de onwetenden
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
bij de onwetenden

Vergis je niet! Dit is allemaal bewust geregeld!
Zwaagdijk
Daar wordt op gestuurd ja. En dan kunnen de grote beleggers goedkoop kopen. En het boertje pachten. Werkse🤦🏻‍♂️@kanniewaarzijn
+1
kanniewaarzijn
@Zwaagdijk zolang het duurt. Het hele zaakje komt vanzelf piepend en krakend tot stilstand. Dat moment is dichterbij dan menigeen denkt.
Zwaagdijk
Het staat al stil,de motor is uit maar we glijden nog@kanniewaarzijn
bio boer
Met geld smeiten lijkt mij niet verstandig verstoort de hele landbouw markt vooral de grondprijs dan is de stopper er niet veel mee opgeschoten som geld om testoppen grond aan de straatstenen niet kweit kunnen raken dan de blijver ook nog de nek omdraaien
+1
Waldboerke
Alle berekeningen gaan mank, de groenen en gedoogpartijen willen de landbouw kapot maken. Dat gaat ze wel lukken ondanks ons verzet. Mijn advies: verzet je niet, laat je scheren en beperk de schade. Concentreer je op zaken die je wel kunt veranderen. (bijvoorbeeld: GmbH in Duitsland opzetten) Voorspelling: voor 2050 komt er een grote ommekeer. Je kunt 20 miljoen mensen namelijk niet voeden met ot-en-sien landbouw en ook nog bijdragen op de exportbalans.
(Als je over 5 jaar vanaf nu nog boer bent, wordt je denk ik niet meer boer-af.)
vrije boeren
@Waldboerke 2050 duurt nog ff
+1
vrije boeren
@vrije boeren loop ik al na de negentig . Hoop dat ik dan nog fit genoeg ben om nog te melken
Jannus
Quote Reactie van @vrije boeren:
ik dan nog fit genoeg ben

Over 30 jaar komen ze erachter dat ze de boeren met het badwater hebben weggegooid en als je dan nog fit bent wordt je betaald voor je kennis en mag je de I-phone-generatie leren hoe je aardappels moet verbouwen of waar de melk vandaan komt want dan zijn ze erachter dat wat van ver komt niet altijd lekker is
Jaap40
@Waldboerke....wordt je niet meer boer af.... Ik ga graag op tijd met pensioen.
dieks2
@holstein: jij snapt het. Maar meeste collega’s zijn meer producent/vakman dan ondernemer. Die willen liever meer melken dan meer verdienen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0