Veestapelkrimp voor Schouten niet onbespreekbaar

Landbouwminister Carola Schouten wil vooral een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofproblematiek. Maar krimp van de veestapel is niet meer onbespreekbaar, gaf ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer aan.

Het Kamerdebat ging over dierenwelzijn maar werd aangegrepen om in te gaan op een voorstel dat Tjeerd de Groot eerder deze week lanceerde. Daarin stelt de D66'er voor om de intensieve veestapel te halveren. Hij bracht zijn voorstel in het kamerdebat opnieuw ter sprake.

Volgens De Groot wil Schouten een omslag naar kringlooplandbouw en heeft ze in dat kader aangegeven dat het huidige landbouwsysteem niet meer houdbaar is. 'Maar aan de andere komt ze wel steeds met voorstellen die datzelfde systeem in stand houden. Er moet veel meer gebeuren dan ik nu zie.'

Bijval
De Groot kon met zijn voorstel op bijval van andere partijen rekenen. Zowel de Partij van de Dieren en Groen Links zijn blij dat nu ook een coalitiepartij de inkrimping van de veestapel bespreekbaar maakt. Kamerlid Laura Bromet van Groen Links vraagt zich echter wel af waarom De Groot alleen de intensieve veehouderij in wil krimpen. 'Waarom tellen koeien niet mee? Zij stoten de meeste stikstof uit.' Bromet pleitte wel voor een goed sociaal plan. Bovendien wil ze van de minister een noodwet om binnen een maand met voorstellen om uit de stikstofimpasse te komen.

Ook de SP wil ingrijpen als het gaat om dieraantallen maar Kamerlid Frank Futselaar wil echter niet de 'grootste slager van Europa' worden. Bovendien acht hij minder vee rond natuurgebieden handiger dan generiek korten op dieraantallen, zoals De Groot suggereert.

Krimp
Schouten wil echter een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofimpasse. Krimp is daarbij niet meer onbespreekbaar. In dat verband verwees ze naar de sanering van de varkenshouderij die al voor een krimp van 7 tot 10 procent kan zorgen. En in het kader van het Klimaatakkoord zal ook het aantal koeien in het veenweidegebied afnemen.

De minister wil de oplossing voor de stikstofproblematiek niet aan de markt over laten. Ook wil ze geen noodwet zoals Bromet voorstelde. 'Zo doen we dan niet, we gaan dit niet even in maand regelen. Het gaat wel over mensen en bedrijven. We zoeken naar een integrale en zorgvuldige oplossing. Bovendien wachten we eerst waar de commissie Remkes mee komt.'

Er is in de landbouwbegroting nog geen geld gereserveerd voor maatregelen die het stikstofprobleem op moeten lossen. 'Maar de begroting is niet statisch. Als het nodig is gaan we schakelen. Kijk naar het Klimaatakkoord. Dat is ook niet in een begroting gevat maar wat moet gebeuren, gaat gebeuren.'

Deel dit topic Schouten wil stikstofprobleem integraal oplossen (nieuweoogst.nl)

Landbouwminister Carola Schouten wil vooral een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofproblematiek. Dat zei ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Maar krimp van de veestapel is niet meer onbespreekbaar.

 Veestapelkrimp voor Schouten niet onbespreekbaar (nieuweoogst.nl)

Landbouwminister Carola Schouten wil vooral een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofproblematiek. Maar krimp van de veestapel is niet meer onbespreekbaar, gaf ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
Sjaakiee
Een naar achterbaks ......
EDOO
Zo, nu is iedereen uit de droom geholpen hoop ik..... Het gaat gebeuren.
slagroomvla
Zal wel weer tussen de 5 en de 10% gekort gaan worden per 1/1/20
+1
Erik!1879
@slagroomvla enige redding kan zijn €€€ . Laat ze betalen! Gewoon vergunningen uit laten kopen. Diegene die de prijs goed vinden zijn goed af, diegene die door willen hoeven niet weer in te leveren!
+3
harke
Het gereformeerde bloed komt wéér boven...
ford3000case745
@harke waar slaat dat nou op.....
harke
Het gereformeerde bloed komt wéér boven...
sorry
Ja waarom wil de groot de intensieve veehouderij krimpen ..de meeste zijn voorzien van luchtwassers
+7
John Spithoven
Citaat

De minister wil de oplossing voor de stikstofproblematiek niet aan de markt over laten. Ook wil ze geen noodwet zoals Bromet voorstelde.

Krimp

Dus niet via een wet

Niet via de markt

Integraal

Stelen dus

Stelen in stikstof ruimte, of stelen in fosfaat ruimte en stelen in de grondprijzen
Erik!1879
@John Spithoven precies. Tegenhouden!!!! Dan betalen de boeren het!
+2
siebes
@John Spithoven even in theorie: als ze krimp wil in n excretie, dan zal dat voor alle n-uitscheiders moeten gelden toch? Dus ook industrie, verkeer en noem maar op.
Anders zou het rechtsongelijkheid zijn. En dus aanvechtbaar. Stikstof is stikstof, maakt niet uit wie t produceert.
robbies
Quote Reactie van @siebes:
En dus aanvechtbaar. Stikstof is stikstof, maakt niet uit wie t produceert.

het is ook gewoon mogelijk dat ze een krimp op de stikstofverbinding ammoniak willen opleggen, en daar zijn wij de grootste producent van. Of dat de stikstofverbinding is die neerdaalt op N2000-gebieden maakt geen sikkepit uit
Erik!1879
@robbies auto 's adbleu????
robbies
Quote Reactie van @Erik!1879:
auto 's adbleu????

Je hoeft niet alles proberen te ontkrachten Erik. Landbouw stoot ammoniak uit en veel meer dan er auto's op adblue rijden. Daarmee is echter niet gezegd dat ammoniak de grootste depositie op N2000-gebieden geeft. Dat zullen metingen moeten bewijzen
sorry
Quote Reactie van @robbies:
Landbouw stoot ammoniak uit en veel meer dan er auto's op adblue rijden.

dat rechtvaardigt het nog niet voor inkrimping om het vervolgens uit te delen aan industrie en verkeer
robbies
@sorry waar lees je dat ik dat zeg?
+1
sorry
@robbies nergens, maar er lezen er meer mee...dat het wel ff duidelijk is....
+3
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
een krimp op de stikstofverbinding ammoniak willen opleggen,

Dan wordt het nog spannender. Als de vrijgekomen stikstof-uitstootruimte toekomt aan NOx producenten zal de onbalans in de lucht ervoor zorgen dat er nog meer (neutraliserende) ammoniak onttrokken wordt waar dan ook vandaan. En wie krijgt daar dan over x jaren de schuld van??
Ze kloten maar een eind heen vanuit de groene bijbel maar ik geef je op een briefje dat de ammoniakconcentratie in de lucht desondanks nooit gaat dalen.
+3
John Spithoven
@spotmelker De ammoniak concentraties in de lucht zijn de afgelopen decennia ook niet afgenomen ondanks dat de emissie van 300 kton naar 128 kton is gegaan. Oftewel je lost het nooit op. En dit is een bevinding van het RIVM.
+2
spotmelker
@John Spithoven Precies, ze hebben écht helemaal niks geleerd van het verleden. En zonder kennis van de geschiedenis is het moeilijk regeren tenzij je dat uit (groene) geloofsovertuiging doet.
robbies
@John Spithoven Ik ben geen chemicus. Welke reactie er in de lucht plaatsvindt weet ik niet. Het zou me alleen niks verbazen dat we zo'n uitleg voor de voet geworpen krijgen. Dat het rammelt weten we inmiddels allang. vandaag maar weer eens mijn rechtsbijstandverzekering gecheckt. Heb zo'n vermoeden dat een goede rechtsbijstandverzekering de beste investering kan zijn de komende jaren.
Weidezicht
@robbies inderdaad, wij krijgen de boel op ons bord, d.m.v. ammoniak en metaan. Ze zijn sluw zat om stikstof te omzeilen. Sowieso allemaal krimpen door wat er in klimaatakkoord staat te gebeuren. En daar is door lto al extra reductie toegezegd. Als dat dan vaststaat, komt er een 10 of 15 procent krimp algeheel door ammoniak/methaan. En er komt een verbod op fosfaathandel of bijv. 50 procent afroming bij transacties. Dan realiseren ze alles bijelkaar al een flinke krimp en daar kun je dan nog 10 of 15 procent krimp bijoptellen door boeren die het financieel en of geestelijk door alle regels, wetten en controles niet meer op kunnen brengen boer te blijven, en het zooitje opdoeken. Zo gaat het gebeuren. Helaas.
bio boer
@siebes het zal wel zo bedacht worden dat het kan in denhaag weten ze ook wel dat boeren naar de rechter kunnen stappen
Coen
@John Spithoven , Rutte c.s. zal achter de EU-klimaatactivisten Timmermans en Samson aan gaan lopen, ook uit die hoek komen voor ons bedreigingen.
bio boer
Dat er ooits kimp van vee zat aangekomen wisten we natuurlijk niet wanneer en hoe ze dat gaan doen
+3
puntertje
Ik wil wel krimpen en omschakelen naar biologisch maar mijn fabriek zegt het spul aan de straatstenen niet kwijt te kunnen. Of dat nou het meest aan de fabriek of aan de consument ligt laat ik even in het midden.
m uut m
@puntertje RFC?
bio boer
@m uut m die zit zich liever in voor pp melk dat bio afzet tevergroten waarom ze dat doen geen idee
+2
jan.1
Sprak paar weken geleden grote varkensslachter,hij zei zolang we te veel varkens hebben in nl blijft de prijs laag.....
Met melk is het idem,het is misschien vloeken in de kerk,maar er zal gewoon zeker 30 % minder geproduceerd moeten worden,er wordt van alles geprobeerd van vlog tot weidemelk,maar het blijft herverdelen van melkgeld. Het beste is om in een redelijk tijdsbestek een opkoop regeling in het leven te roepen.
Noorderling
Quote Reactie van @jan.1:
hij zei zolang we te veel varkens hebben in nl blijft de prijs laag.....

Anno 2019 gaat het mondiaal, varkenspest in China zet zoden aan de dijk. In Nieuw Zeeland moeten ze verzuipen of verdrogen wil het hier goed gaan met de melk. USA worden bedrijven steeds groter, geconditioneerde stallen met hogere vaste lasten waardoor doorzetten interessanter is krimpen, die gaan niet minder melken.
Maar een regel blijft: geen ramp is de grootste ramp.
Coen
@Noorderling , in een overschot-markt ben je voor een goed inkomen altijd afhankelijk van rampen elders, vraag maar eens bij akkerbouwers.
+5
bertusdebeer
2 woorden: WERELD MARKT.
Nederland dicteert de prijs niet ook al gaan er een miljoen koeien weg @jan.1
+1
grondlozeboer
@bertusdebeer als die weggaan dan hoeft nederland niet meer voor de wereldmarkt te produceren
KuikenenKoe
@grondlozeboer Wil je een muur om Nederland heen bouwen dan ?
Overigens als we alleen maar voor de nederlandse consument gaan melken dan moet er 70 % van de koeien uit
grondlozeboer
@KuikenenKoe nee, merkte het alleen maar op, van mij hoeft dat niet
jan.1
Quote Reactie van @bertusdebeer:
Nederland dicteert de prijs niet ook al gaan er een miljoen koeien weg @jan.1

Klopt niet helemaal,op dit moment heeft Friesland Food nog veel te veel melk met lage opbrengst.
Afgelopen 50 jaar is er vooral gekeken hoe kunnen we zo veel mogelijk melken voor elke prijs...
Gaat een x op z,n kop,dan kan je het beste zelf aan de knoppen zitten..
+1
bio boer
@jan.1 wordt er dan niet gewoon goedkope melk buiten nederland gehaald als de prijs hier hoger is
jan.1
Quote Reactie van @bio boer:
wordt er dan niet gewoon goedkope melk buiten nederland gehaald als de prijs hier hoger is

Ja,de economie is leidend,alleen voor beschermde producten kan meer gevraagd worden.
Op grond van 80000 euro kan niet voor 35 cent gemolken worden.
+1
huske
@jan.1 ruim jij eens al je verlies gevende koeien eens op. kom je er snel achter dat je ze stiekem wel hard nodig had.
+2
jan.1
Quote Reactie van @huske:
ruim jij eens al je verlies gevende koeien eens op. kom je er snel achter dat je ze stiekem wel hard nodig had.

Een verlies gevende koe moet je nu nog aanhouden tot dat de nieuwe peildatum bekend is...
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
Klopt niet helemaal,op dit moment heeft Friesland Food nog veel te veel melk met lage opbrengst.

waar basseert u dat op ?
Jan-T
Voordeel is natuurlijk wel dat RFC al bezig is te korten door geen nieuwe fabrieken te bouwen of uit te breiden.
Ze weten meer dan u denkt.!!!!!
+2
Wie wil er nog boer worden in dit ACHTELIJKE NEDERLAND,we zijn met ze allen doorgeslagen en Nederland legt plat door zelf verzonnen regels van de overheid ,nu legt ook het andere bedrijfsleven plat.Ik zou zeggen ga zo nog even door en we glijden de afgrond in.
bio boer
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl dit probleem komen wij vast ook wel weer door net als het fosfaat dan gaan we weer verder met opgeheven hoofd op dit momend weten we de gevolgen nog niet
@bio boer gevolgen zijn al merkbaar ,er liggen duizende projecten stil in Nederland.
verbi
@bio boer De jeugd begint er niet meer aan. Het is hier niet de vraag hoeveel er stoppen maar hoeveel dat er doorgaan en dat zijn er(bijna) geen. Over 10 jaar zijn de boeren opgeruimd op een enkeling na en zeker in brabant.
bio boer
@verbi wil het toch proberen vind het nog veelste mooi buiten dat gedonder om dan ben het wel met je eens de Brabanders krijgen er wat meer van langs dan hier in het noorden werk is er genoeg voor ex boeren met goede mentaliteit en vaak breede kennis
bio boer
@bio boer soms moet het eerst slechter worden voor het better wordt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @verbi:
Over 10 jaar zijn de boeren opgeruimd op een enkeling na en zeker in brabant.

Dan hebben de treitercampagnes toch succes gehad. Ze kunnen er het glas op heffen!
Coen
@verbi , geldt dat ook voor de melkveehouderij?

dat er nauwelijks nog intensieve veehouderij bedrijven overblijven verbaast mij niet, elke weldenkende boer / ondernemer kon dat toch zien aankomen?
al dat gesleep met voer, mest en vlees was toch eindig.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden schouten , tweede kamer , veestapel , pas en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!