Een jaloerse blik op stikstofruimte van een ander

Boeren zijn gewend om binnen milieugrenzen te opereren. Sinds het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State is afgeschoten en woningbouwprojecten, de opening van vliegveld Lelystad, nieuwe snelwegen en industrieën op de helling staan, moeten ook veel anderen aan uitstootnormen wennen.

PETER SMIT, REDACTEUR NIEUWE OOGST


Tijdens dat wennen wordt er met een jaloerse blik gekeken naar de stikstofruimte van een ander. Het duurde dan ook niet lang voordat de aanval op de veehouderij werd geopend. Donderdag viel ik midden in een Radio 1-interview met GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders die een plan van aanpak van zijn partij voor de woningcrisis aankondigde. Kern daarvan is dat de overheid weer aan het roer moet bij het bepalen van de huurprijzen.

Smeulders, oud-wethouder van Helmond en daardoor bekend met de veehouderij in De Peel, noemde ook het uitkopen van veehouders als een manier om stikstofruimte te creëren voor nieuwe woningbouw. Want, zo beweert hij: 'Alle stikstofruimte wordt ingenomen door de veehouderij.' Dit is overigens onjuist. De veehouderij is volgens het RIVM goed voor 42 procent van de stikstofuitstoot. Dat is veel, maar niet alles.

Politieke luchtballonnetjes als die van GroenLinks kunnen we de komende maanden meer verwachten, totdat de commissie-Remkes die zich over de PAS-impasse buigt, met aanbevelingen komt. LTO Nederland heeft daarin zijn eigen inbreng om het belang van de familiebedrijven in de veehouderij te bepleiten.

We kunnen nog meer luchtballonnetjes rond het PAS verwachten

Een flinke steun in de rug voor de veehouderij viel gisteren te lezen in dagblad De Stentor. De krant hield een online peiling over het voornemen van provincie Overijssel om de vrijstelling voor beweiding van rundvee te schrappen. Een verschrikkelijk voornemen, oordeelt 95 procent, toen het aantal stemmers op 1.705 stond. De Stentor wordt gelezen op de Veluwe en in het gebied rond de IJssel. Een gebied waar de bewoners nog een band hebben met het boerenbedrijf, zo blijkt.

Deel dit topic Een jaloerse blik op stikstofruimte van een ander (nieuweoogst.nl)

Boeren zijn gewend om binnen milieugrenzen te opereren. Sinds het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State is afgeschoten en woningbouwprojecten, de opening van vliegveld Lelystad, nieuwe snelwegen en industrieën op de helling staan, moeten ook veel anderen aan uitstootnormen wennen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
cornelissen
Mij is nog steeds onduidelijk of je ook N ruimte nodig hebt om in een woning te wonen, bouwen kan ik mij voorstellen, maar dat kan nooit veel zijn en van beperkte duur. Wie het weet ,zegt het maar. Want als wonen ook N vergunningsplichtig is ,wordt er nogal wat zonder nb vergunning gewoond
grondlozeboer
@cornelissen nederland gaat ten onder door zn eigen regels, deze hele onzin gaat n vermogen kosten.

Maar als de industrie wil betalen voor mijn vergunning zijn ze koopman.
Johannushoeve cv
@cornelissen wat denk je van de mensen die er in leven gebruiken elektra hebben auto's komt daar geen CO2 van vrij
+3
wimpie61
Als ze mij een goed bod doen voor de stikstofruimte , ben ik weg hier
Het wordt met de dag erger hier het hele land gaat naar de kl... door die milieumaffia
ted9
@wimpie61 Waar wil je heen?
Erco
@ted9 als ie van '61 is dan gaat ie van vervroegd pensioen genieten denk ik
bio boer
@wimpie61 kom op tijd komt raad ik ben voorlopig nog wel van plan het overtenemen dus wat mij betreft komt er geen waarde aan stikstof tehangen dan kopen ze maar gewoon stoppers op
Melkboer16
Hoeveel stikstof produceer een koe eigenlijk en wat is de waarde van een kilo🥰🥰
Melkboer16
Hoeveel stikstof produceer een koe eigenlijk en wat is de waarde van een kilo🥰🥰
Heb geldige NB wetvergunning en ben wel benieuwd hoe collega’s erover denken die hem niet hebben!
grondlozeboer
@Melkboer16 als jij binnen je huidige oude hinderwet zit en niet uitbreid ben je m nie nodig
bio boer
Lijkt wel of idereen hier boer is om alles duur teverkopen ...
+3
robbies
@bio boer beter dan gratis afpakken. Ik wil best 1000 kg a 800 euro verkopen. Maak ik met liefde en plezier de boel emissie-arm. In Brabant was het de bedoeling dat de veehouderij de investeringen zouden dragen, zodat industrie gratis kon uitbreiden. Dat past me een heel stuk minder
+1
Melkboer16
@robbies aan zo n soort oplossing zat ik ook te denken!
Weggeven voor niks dat lijkt mij niks! Mijn geldige vergunning heb ik eerlijk verkregen en industrie en infrastructuur betalen me maar dan zal ik de zaak wel emmissiearm maken en de rest van het geld los ik Mn hypotheek mee af dan zakt mijn kostprijs ook en kan ik ook 2 keer met vliegtuig op vakantie!
Erik!1879
@Melkboer16 dan heb je een fantastisch leven denk ik. Niet meer iedere maand de bank je winst afgeven (rente aflossing) maar gewoon leuke dingen van doen. Dat geef je toch niet voor niets af omdat iemand anders zo nodig goedkoop veel meer koeien wil houden?
Kempenaar
@Melkboer16 valt de verkoop van de N onder de landbouwvrijstelling of moet de helft naar de belastingdienst
Dan zou dat aflossen nog tegen kunnen vallen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Kempenaar:
moet de helft naar de belastingdienst

Eventuele rechten staan bij degenen die geen ammoniak bijgekocht hebben straks voor € 0,- op de balans, dus totale verkoopopbrengst is dan winst. Landbouwvrijstelling is er alleen voor de grond. Je krijgt vast een bedankbriefje van de fiscus.
robbies
@Jack Rijlaarsdam je kunt de verkoopopbrengst in de HIR duwen.
Noknok
@robbies zal wel niet gebeuren hir op de rechten! Bij fosfaatrechten ook niet mogelijk.....dus afrekenen waarschijnlijk!
achterhoeker2
@Noknok Bij fosfaatrechten gelden de zelfde fiscale regels als bij mq, dus kan in de HIR en binnen 3 jaar investeren in middelen die binnen 10 jaar afgeschreven zijn *bijv fosfaatrechten)
robbies
@achterhoeker2 of emissiearme stalsystemen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
emissiearme stalsystemen

In hoeveel jaar schrijf je die af dan?
robbies
@Jack Rijlaarsdam mag je zelf bepalen als je emissiearme systeem is goedgekeurd binnen VAMIl
Frans1
Quote Reactie van @achterhoeker2:
bijv fosfaatrechten)

En wat wil je met die rechten als je je emissierechten verkocht hebt 🤔
+1
robbies
@Frans1 je hoeft niet je hele N-ruimte te verpatsen. Op traditionele roosters is de emissie berekend op 12 kg. Maak je de boel emissiearm reduceer je zomaar 40%. Met de opbrengst van die 40% reductie kun je aardig wat investeren in stalsystemen en fosfaatrechten en blijft er voor de juiste prijs nog wel ruimte voor een lap grond
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
in de HIR

Om met een aardappelrooier te verrekenen? Vee houden mag immers niet meer, dus voor velen betekent dit staking van het bedrijf.
robbies
@Jack Rijlaarsdam als jij emissiearme roosters legt met een emissiefactor van 6, dan stoten jouw koeien en jongvee ineens 1500 kg NH3 uit ipv de vergunde 2200 kg
Twentsch Land
Rechten gekocht, en meerwaarde hebben gekregen zal ook wel voor een deel afgetikt moeten worden.

@Jack Rijlaarsdam
+2
Erik!1879
@Kempenaar als ze maar genoeg opbrengen. Dan kun je met heel veel plezier de bank en de overheid bedienen, en dan nog iets overhouden. Daarbij is er altijd wel iets om te herinvesteren. Bij voorbaat zeggen dat je het geld niet wilt omdat je dan belasting betaald vind ik niet slim. Beter gewoon meer vragen omdat je belasting betaald. Je moet niet vergeten dat ze je kwijt willen en nodig hebben.
buorman
@Erik!1879
Net als huizenhandel verkoop KK of geld VON
Erik!1879
@robbies jij begrijpt het! Betalen voor de rechten en anders hebben ze pech gehad. Rug recht houden!
Jaap40
@robbies eens met je redenering. Echter prijsstelling kun je geen woord over zeggen nog.
Als de nood maar hoog genoeg wordt is 800 euro per kilo maar een schijntje.
casev
Heeft iemand ook daadwerkelijk een idee hoeveel ``stikstof`` ruimte je als bedrijf hebt? Met mijn 3500kg fosfaatrechten heb ik een productie van 11000 kg stikstof over afgelopen jaar. Als dat dan 11.000 x 800 euro is zoals hierboven vermeld...…. Waar kan ik mij melden???
bio boer
@casev gaat om je amoniak productie op je verguning traditionele rooster vloer is bijvoorbeeld 12 kg volgens mij per koe plaats
buorman
@bio boer
Het schijnt zo hier en daar zo te zijn dat niet voor iedere koe vergund ammoniak emissie recht aanwezig is, dus niet rekenen met huidige aantallen koeien maar met vergund recht.
bio boer
@buorman hab hier ook 10 koeien meer dan op mijn nb vergunning staat wel minder jongvee bij milieu controle was dat geen brobleem
buorman
@bio boer had mss beter vergund vee kunnen schrijven, gaat om de vergunde kg emissie, niet om de aantallen vee
bio boer
@buorman daar kwam het wel opneer ja
+2
Melkboer16
@casev met jouw berekening begin ik me heel gelukkig te voelen.
Dan stop ik met veehouden en ga rentenieren! Denk dat dan de complete intensieve veehouderij er mee stopt en dat er in die sectoren een aantal direct in de top 100 van de Quote 500 belanden!
En dat gun ik ze dan ook van harte👍
+1
puntertje
@Melkboer16 Nou, rentenieren valt niet mee maar je kunt wel een hele poos potverteren.
ted9
@Melkboer16 Wie zegt dat er 800euro per kg betaald gaat worden.....
+1
robbies
@ted9 als je 400 vraagt zul je nooit 800 beuren
Erik!1879
@robbies ik vind 800 euro wel een beetje weinig. Ik heb voor melkquotum 25.000 per koe gebeurt. Ik denk dat je dan eerder over 2.500 per kg praat. Als het een beetje krap wordt wel meer. Bij 800 blijft het in de sector!
+1
Jaap40
@Erik!1879 helemaal eens. De stikstof waarde kan zo maar ergens richting 50000 per koe gaan. 😁😁
+1
Erik!1879
@Jaap40 of 100.000. Laat de markt het werk doen. Sector moet achter over leunen. Diegene die tevreden is met de gebode prijs kan verkopen. Laat iedere veehouder dat voor zich bepalen!
bio boer
@Erik!1879 de aminak mag zo duur worden de grond wordt dan stuk minder waard als idereen dat geld wil pakken en fosfaat doet er dan ook niet meer toe
bio boer
@bio boer dan zouden we er hier weinig mee opschieten als de belasting er ook geweest is
Jaap40
@Erik!1879 exact. We verkopen melk via de grillen van de vrije wereld markt.
Dan ook de rechten maar verkopen naar eigen inzicht en risico.
Open maar vast een extra bank account.
+1
Melkboer16
@Erik!1879 nou dan ben ik snel klaar, beetje belasting betalen en een emissiearme vloer in de stal!
Lekker relext de koeien melken tot mijn pensioen!
Erik!1879
@Jaap40 btw er staat 50.000.000.000 euro klaar voor uitkopen! Daar kun je iedere veehouder in Nederland een prachtig leven mee bezorgen!
+3
verbi
@Jaap40 Voor dat geld stop ik meteen de helft belasting betalen blijft er nog 25000 over/koex100 koeien is 2.5 miljoen nou dan haal ik mijn pensioen wel en kan ik ruim leven.Mooie droom maar moet nog wel uitkomen morgen maar weer gewoon koeien melken denk ik.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casev:
daadwerkelijk een idee

Op mijn NB-vergunning staat dat ik 2212,5 kg ammoniak uit mag stoten. Dat is goed voor 200 stuks melkvee en 85 stuks jongvee op traditionele roosters.
Kempenaar
@Jack Rijlaarsdam dan heb je voor je koeien een emissie arme vloer
robbies
@Kempenaar weidegang
Kempenaar
@robbies weidegang is 12,35 dacht ik
robbies
@Kempenaar bij mij 9.5 en 11 voor opgestalde koe
cornelissen
@robbies Zeker ook een oudere nb vergunning . Normen zijn aangepast en dat geldt ook voor een oudere vergunning , dus nu meer uitstoot. Dus meer in te leveren of te verkopen, alleen voor de sector zijn natuurlijk alle normen voor iedereen aangepast. Nu is het 13 voor een opgestalde koe en 5% minder voor weidegang. infomil.nl/onderwerpen/landbouw/…
infomil.nl/onderwerpen/landbouw/…
robbies
@cornelissen
Quote:
meer in te leveren of te verkopen

Het zal het eerste wel zijn.
Kempenaar
@cornelissen waarschijnlijk zal de toegewezen N uitstoot afhankelijk zijn van het aantal stuks vee je werkelijk hebt gehouden en niet wat er vergund is
bio boer
@Jack Rijlaarsdam 200 x 12 kg is al 2400
bio boer
@Jack Rijlaarsdam heb nog even in mijn verguning gekeken daar staat melk koeien 12,34 kg met weidegang op traditonele vloer en jong vee 4.4 kg nh3 dus zou je op 2844 moeten komen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
even in mijn verguning gekeken

Hier van 2014: 9,5 voor melkvee en 3,9 voor jongvee.
bio boer
@Jack Rijlaarsdam juni 2015 was mijn verguning
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
dus zou je op 2844 moeten komen

Nog rijker dan ik dacht.
cornelissen
@Jack Rijlaarsdam Zeker oudere vergunning . Normen zijn aangepast aan de nieuwste inzichten en metingen. Daarom staan er ook altijd de aantallen bij. Deze moet je dan weer vermenigvuldigen met de nieuwste normen en dat is dan de nieuwe max. uitstoot
Bij de laatste wijziging van de normen is veel omhoog gegaan en heeft weidegang maar 5 % invloed.
John Spithoven
@cornelissen Klopt is weer aangepast.

Opgestalde koe is in 10 jaar van 8.8 naar 13.5 gegaan.
buorman
Quote Reactie van @cornelissen:
Deze moet je dan weer vermenigvuldigen met de nieuwste normen en dat is dan de nieuwe max. uitstoot

Dat zou betekenen dat velen nu minder mogen uitstoten dan in hun vergunning vergund is.
Dus kijken naar het aantal kg wat vergund is, dat is waar de natura 2000 gebieden 'last' van hebben.
Of jij dat invult met bv 100 stuks vee op traditionele roosters of bv 125 op emissie arme vloer maakt voor de natuur niet uit.
[gewoon even net zo gek denken als de 'tegenpartij']
robbies
@casev staat op je NB-vergunning of PAS-melding
+4
Jan-T
De veehouders hebben alles wat de sectoren die stikstofruimte nodig hebben nog niet hebben.

De agrarische sector heeft.
Vergunningen die vergund zijn.
Heeft stikstof ruimte die noodzakelijk is voor voedselproductie.
Heeft weilanden waar van oudsher zins mensenheugenis koeien en andere dieren in weiden en rondlopen, Wat daardoor een natuurlijk recht is om daar dieren op te laten rondlopen want het is ons eigendom.
Onze weilanden neemt CO2 op.

Wat de Bouwsector op dit moment niet heeft.
Vergunde vergunningen.
Stenen die CO2 opnemen.
Gebouwen en verhardinegn die stikstof opnemen.

Wat wij als sector nog wel moeten weten.
Is alles wat word beweerd de waarheid of framing.
Zijn er correcte metingen van de stikstof deposito op de weilanden en wat in de natuurgebieden neer komt en opgenomen word.
De stikstof wat in de lucht zit en wat nu word gemeten door de WUR en het RIVM kan ook uit andere landen overwaaien, het betekend nog niet dat dit door de veehouders word geproduceerd.

Kortom nog uitdagingen genoeg voor de overheid om de waarheid te achterhalen en het bestaande beleid te verlaten, en nieuwe waarheden te starten.
+3
de jonge
@Jan-T de overheid heeft helemaal geen belang om de echte waarheid te achterhalen. Ze willen gewoon een sanering om nog meer mensen en industrieën te kunnen huisvesten,en daarvoor moet de landbouw plaats maken
Jan-T
@de jonge En moeten wij dat zomaar accepteren dacht het niet.
Maak van een ander zijn probleem niet mijn probleem!!!
+1
Jaap40
@Jan-T komt er een historische uittocht aan....
bio boer
@de jonge zo is het een maal wel wat kunnen die mensen in denhaag die boeren schelen is ver van hun bed show of de meesten teminste wel
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!