Koeien blijven nog niet langer lopen

De levensduur van de Nederlandse melkveestapel wordt nog niet langer. Kenners in de fokkerijwereld hadden dit wel verwacht.

Deel dit topic

Reacties

Frans Z.
Krijgen we dit weer. Zullen wel kamervragen over gesteld worden.
van Ittersum
@Frans Z. Logisch gevolg dat de genen van de koe zegt : melk! maar we door de verschraling de koe niet meer kunnen voeden.
+1
m uut m
@van Ittersum
Wat een non argument
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Logisch gevolg dat de genen van de koe zegt : melk! maar we door de verschraling de koe niet meer kunnen voeden.

Dan heb je het verkeerde fokbeleid of je voeding deugt niet.
Moet je aan een van beide wat doen, en als de fokkerij deskundigen jouw beleid in de schoenen schuiven met hoge INET en GTPI stieren moet je zelf beslissingen durven maken, het beste is dan afscheid nemen. We zijn zelfstandig ondernemer en geen loopjongens van de coöperaties.
+1
van Ittersum
@Noorderling ik heb veengronden, grondgebonden. Ik zie het in mijn omgeving hetzelfde. Of je laat de voorraad kuil maar oplopen en koopt voer aan of je accepteert je gewas dat deze elk jaar een stukje minder wordt. Tis toch simpel, wat er niet op komt, haal je er ook niet af.

Iedereen heeft het hoogste woord dat we tegenwoordig niet meer hoeven te schudden. Ik zeg , dat is dikke armoede, hieruit blijkt dat de gras lang niet zo pittig als weleer is. Daarom is goede kleigrond van 60-80k op de langere termijn goedkoper dat de veengronden van rond de 50k. De eerste 1000 liter per koe heb je gratis en meer koe.

Ik ken een topmelker uit mijn omgeving die zijn eigen gewas deels verkoopt om een hoogwaardige product terug te kopen. 1* raden waarom.

Met de kringlooplandbouw in aantocht zal je naar een andere koe moeten. Te beginnen uit noodzaak op veen- en zandgronden
m uut m
@van Ittersum
Het gras is nu veel gezonder bedoel je.
van Ittersum
@m uut m ik denk dat u de strekking (in het totaal beeld) van mij wel begrijpt.
nieuwoord
@m uut m waarom worden ze dan niet ouder?
m uut m
@nieuwoord
Dat ligt niet aan het gras.
Achso
@m uut m ook een non-argument. Als je door regelgeving eerst moeilijk kan uitbreiden door duur quotum en daarna 10% van de veestapel de klep op moet door fosfaat regels, kan ik wel raden welke koeien weg gaan. Onvoorstelbare klets verhalen in Nederland
Adaptief boeren
Moeten 🐄 langer lopen dan?🤔 Alsof ze als wegwerp voorwerp weer vertrekken 😠
Wil toch graag zelf beslissen wat ik prefereer , oude koeien die nog goed meekunnen prima, maar degene die als flinke slachtkoe vertrekken hebben wat mij betreft aan de wensen voldaan
Bietenbrug
Gevolg van inteelt.
ted9
@Bietenbrug gevolgen fosfaatrechten
+3
Pluto
De huidige koe is genetisch een enorme vooruitgang met 15 jaar geleden .Afkalven binnen 2 jaar en een hoge productie . Vervelende bijwerking is , de koe super snel opgebrand. Dus de wegwerp koe is ontstaan juist op het moment dat we het wilden voorkomen . Je merkt het op de verzamel plaats aan de kwaliteit van de kalveren , deze is de laatste jaren aanmerkelijk verslechterd. In onze vleesvee afdeling willen we er nog niet aan maar het is een kwestie van tijd dat we net als v drie buitenlandse dieren prefereren boven de Nederlandse .
Ondanks alle mooie verhalen over successen in de fokkerij en prachtige reportages in de vakbladen vindt ik dat de kwaliteit en levensduur van ons vee hard achteruit is gegaan .We willen het niet gezegd hebben en dan begint de adviseur over het managen van de veestappel en dat er nog verbeteringen mogelijk zijn en het zal allemaal best maar de koe wordt er niet ouder van !.
Bekkink
@Pluto flekkie d r op
Pluto
@Bekkink Gebeurt te weinig .
puntertje
Volgend jaar weer een berichtje dat de koeien plotseling weer langer blijven lopen. Is dan natuurlijk het gevolg van het feit dat iedereen nu z'n dieren maar aanhoudt i.v.m. de dreigende stikstofingrepen.
+1
Adaptief boeren
@puntertje jaja, weet zeker dat fokkerij organisaties de vooruitgang claimen als resultaat van hun beleid 🙊

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melkveestapel en levensduur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0