Hoe de veehouderij de bouw van woningen remt

Er zijn in augustus zo weinig nieuwbouwwoningen verkocht dat NVB Bouw van een crisis durft te spreken. Dankzij de stikstofproblemen dreigt het probleem alleen maar groter te worden, zo waarschuwt de branchevereniging voor bouwers en ontwikkelaars. De oplossing ligt verborgen in onze veestapel.
Bron: AD.NL

Nu weten we welke kant het op aan gaat.

Deel dit topic Privacy settings (myprivacy.persgroep.net)

Kanaal

Laatste  |  

Reacties

+4
Noorderling
Selectief geheugen, in 2013-2015 heeft de agrarische sector tijdens de crisis de bouw er door gesleept. Veel ander werk naast agrarisch was er niet.
Nu het ze uit komt is het stank voor dank, moeten we dat clubje ook maar links laten liggen.
j h p
Als ze toch niet verkocht worden hoeven ze ook niet gebouwd te worden.
+2
robbies
Quatsch-verhaal. Alsof de intensieve veehouderij in Oost-Brabant de woningbouw in de Randstad frustreert. Emitteren op compleet andere N2000-gebieden.
John Spithoven
@robbies En voor de gezelligheid onder ons hebben ze het plan om de drempelwaarden over boord te kipperen😂
robbies
@John Spithoven waardoor je dus eigenlijk altijd een vergunning aan moet vragen, ook als je berekende depositie minimaal is?
+2
John Spithoven
@robbies Ja. Men verschuift in de discussie ineens van depositie naar emissie 😉
demelkboer
@John Spithoven en dan kan stikstof uit Friesland in eens wel naar randstad en kun je de boertjes gaan uit kopen
+1
hans1980
@John Spithoven ok dat is een stap richting landelijke ammoniak rechten
CorP
Denk het ook dat de veehouderij oorzaak van alles is...
rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/…
paul1
Je zou het ook andersom kunnen zien
Kempenaar
De landbouw heeft nog het meeste vergund gekregen de rest is illegaal bezig
+1
Weidezicht
Heb stuk op AD gelezen. Om te kotsen. Wat verschrikkelijk dat dat allemaal zo de wereld wordt ingeslingerd als de waarheid. Wat is hier nog tegen te doen? En wie?
John Spithoven
@Weidezicht Ik heb het stuk ook gelezen.

Meneer Berendse is weer bezig. Ook bij STAF kwamen we hem vaak tegen.

Je weet wel van de bijtjes en neonicotiniodine
en van de residuen in mest en de achteruitgang van weidevogels

en van beter de auto's sparen van de dieren.

Berendse, Santing, Buijs, Vollenbroek vd Wouw, vd Graaf

Dan heb ik het meeste onkruid wel gehad.

En altijd weten ze een podium te regelen. Misschien moeten we bij ze in de leer, maar dan alleen over dat laatste stukje 😉
Weidezicht
@John Spithoven oh is dat die berendse. Tja ongekend hoe zij telkens het podium weten te bereiken en uiteraard is er geen journalist die zich er 10 minuten verder in verdiept.
+2
Kringloper
Heb het al vaker gezegd, het word tijd voor harde acties,
Weidezicht
@Kringloper is nodig, maar het moeten acties zijn die op een goede manier de media halen, en wie voert dan het woord. Ze pikken altijd die boer op klompen eruit die wat onverstaanbaars mompelt, en dan ws ook nog met blik bier in de hand. Ben de boer van paar maanden geleden op journaal nog niet vergeten. Was keurige kerel maar verhaal was uiteraard ik moet groeien groeien groeien en tussendoor bevestigd hij de opmerking van de journalist dat een koe 43 kg fosfaat PER DAG produceert.
hans1980
Die vollenbroek wordt gek van opwinding wat heeft die man een goede oude dag...
+2
Wolswinkel
Johan Vollenbroek in het AD over stikstofproblematiek in relatie veehouderij en de bouw:

Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (Mob), zelf boerenzoon, denkt ook dat de veestapel flink kleiner moet om de stikstofnormen te halen. Hij zorgde er met een procedure voor dat de regeling Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei van tafel ging. ,,De veesector is goed voor minder dan twee procent van het nationaal inkomen, maar gijzelt nu de hele economie”, zei hij in een interview met deze site.

Ben benieuwd wat Johan Vollenbroeks bijdrage is aan het bruto nationaal product. Voorlopig loopt de economie flink schade op door de “inspanningen” van dit overjarige ééndagskuiken.
robbies
@Wolswinkel het is niet aan Vollenbroek om oplossingen te suggereren
Wolswinkel
@robbies Toch doet hij dat weldegelijk.
+4
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wolswinkel:
ééndagskuiken.

Vind het niet gepast richting een eendagskuiken om deze te vergelijken met een Vollenbroek.
Heeft zo'n kuiken niet verdiend .
+2
Wolswinkel
Allereerst mijn oprechte excuses@KuikenenKoe als ik deze indruk heb gewekt..

Dit alles duidt op een misverstand. Het kuiken waar ik Vollenbroek mee wilde vergelijken zal nooit ook maar één ster krijgen(op die ene ster na waardoor ie zijn achternaam Vollenbroek eer aan doet)..😉
+2
dewittemotor
@Wolswinkel Alleen al dat: 'zelf een boerenzoon" erbij zetten, zegt genoeg. En dat MOB altijd maar roepen dat het hem niet om de veehouderij allen gaat.. Hier laat hij zich toch mooi in de kaarten kijken. Al die clubjes hebben maar een doel: Een veganistische superstaat van Nederland maken
Wolswinkel
@dewittemotor Ben ik met je eens. Alleen ben ik het niet met je eens dat het om een veganistische “superstaat” zou gaan. Als het dan al zover zou komen zijn de eerste scheuren allang zichtbaar in het überrijk dat deze lieden voor ogen hebben. Wensdenken>armoedig leven.
+1
Pluto
Er zit veel te weinig aan stikstof rechten onder de veehouderij om de woningbouw weer vlot te trekken . Het is een illusie die door elke activist wordt gevoed en angstvallig onder de pet wordt gehouden . De enige oplossing voor de bouwsector is het loskoppelen van het pas gebeuren net als de lucht en scheepvaart . Er zit voor al deze programma onderzoekers en manipulators een enorm verdien model achter en daar vreet de media ook van mee .
John Spithoven
Er wordt in het artikel gesuggereerd dat de bouw maar een klein beetje stikstof uitstoot tov de veehouderij . Maar is dat zo. De veehouderij heeft via een stikstof emissie vergunning gewerkt. Maar voor de sectoren buiten de landbouw is dit iets van de laatste paar jaar. Wat hebben zij nodig! Ze roepen maar definiëren niets. Kan best zo zijn dat hun behoefte zorgt voor een spoedig einde van de dierlijke sectoren. Dus daar moet zicht op komen.
Als landbouw stoten we 110 kton ammoniak uit. (2015)Dit is onderverdeeld in 50 % stalemissies, 35 % aanwendingsemissies en 11 % kunstmest aanwendingsverliezen. De rest komt vrij bij weidegang.

Per sector 54 kton melkveehouderij, 20 kton varkenshouderij en 10 kton kippen. De rest overige dierlijke sectoren.

Stel dat er minder dieren komen, de vraag is of dat oplossingen bied. Minder dieren is minder mest dus meer kunstmest. Bij kunstmest heb de naast aanwendingsverliezen ook dat er extreme emissies zijn bij de productie van kunstmest. Bekijk de satalietbeelden van ammoniakconcentraties maar na. Waar vee loopt op de wereld kun je niet makkelijk zien, maar waar een kunstmestfabriek staat op de wereld vinden extreme ammoniakconcentraties plaats.
Nu willen de groene kikkers liever ook geen kunstmest. Heb laatst gelezen dat er ongeveer, bij geen kunstmest gebruik, 3 miljard mensen gevoed worden op de wereld. Dat betekend dat er zo’n 4 miljard te veel zijn. Dus elke actie geeft weer een ongewenste reactie.

Overigens kan iemand mij helpen waar ik de vergunde stikstof emissie van Nederland kan vinden . Dus alle kg ammoniak per sector uitgesplitst.
+1
Farma_boerke
@John Spithoven Volgens mij is het ammoniak niet per sector uitgesplitst. In het plafond zit namelijk ook de industrie, verkeer, consumenten ed verwerkt. Het geld voor NL als geheel
emissieregistratie.nl/erpubliek/erpub/…

Emissie doelstelling/achtergrond is te vinden op:
infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/…

Wat stoot iedere sector uit (en van welk onderdeel Stal, weide, mest) , dat is te vinden op emissieregistratie.nl, Bijvoorbeeld tabel 10.1 over ammoniak (2016):
emissieregistratie.nl/erpubliek/misc/…
--> Lucht
-->Landbouw en Natuur
--> Bruggen, van et al (2018)
John Spithoven
@Farma_boerke Dank je, zal er naar kijken.

Mijn cijfers kwamen hier uit

agriholland.nl/dossiers/ammoniak/…
dewittemotor
@John Spithoven Heel dat stikstof en ammoniak interesseert dit soort lieden niks. Het is voor hun niet meer dan een stok waar ze mee kunnen slaan. Het is een middel voor hun, geen doel.
Het doel is een land zonder enkele vorm van veehouderij en een veganistische samenleving
+1
Pluto
@John Spithoven In het klimaat akkoord van Parijs wordt al melding gemaakt van afname van de wereld bevolking met 60% . Groen links heeft als verkiezing belofte al aangegeven hier op te zullen toezien !!. Er is nog geen zicht op en hoe dit gerealiseerd zal worden ??? het zij met ziektes of afschot ??.
Frans Z.
Rik Grashof wil doorbouwen in Brabant.
+1
Detukkeroettwente
STOPPEN met AL DEZE LARIEKOEK !!!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden probleem , bouw , veehouderij en veestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!