Pacht boerderij word niet onderhouden. Wat te doen?

Hallo allemaal.
Mijn ouders die al behoorlijk in de leeftijd zijn wonen op een pachtboerderij.
Ze hebben eigenlijk al de handdoek in de ring gegooid en hebben geaccepteerd om in deze nare en ongezonde situatie te blijven wonen.
Puur omdat ze geen zin meer hebben in conflicten en gedoe.
Maar ik zou dit toch anders willen zien, dus vandaar dit topic.

Het gaat om het volgende:
De boerderij is gebouwd tijdens de drooglegging van de Noordoostpolder in 1977 (?)
Deze boerderij word totaal niet onderhouden door het rijk.
Kozijnen vallen eruit, deuren allemaal verrot, dakpannen zijn kapot of liggen eraf, en dan heb ik het niet eens over de zeer slechte isolatie waardoor mijn ouders zich kapot moeten stoken.
(2 houtkachels om beneden verdieping fatsoenlijk warm te houden in het najaar,winter)
Maar ondertussen komen de pacht rekeningen binnen die ook steeds duurder worden.

Ik vroeg mij af hoe andere pachters dit probleem aanpakken.
In het contract staat dat het aan het Rijk is om het huis en schuur te onderhouden.
Alles daarbuiten is voor de huurder (erf, landbouw grond)
Maar van onderhoud is totaal geen sprake.

Nou heb ik zelf geen ervaring of connecties met andere pachters en vraag mij dus af hoe hun deze problemen aanpakken.
Ik neem even aan dat mijn deze problemen niet alleen bij mijn ouders ontstaan zijn. Ten minste dat hoop ik van niet.

Vandaar ik dit topic open, Want het staat van het huis is gewoon een krottewijk wat tegen de grond gelijk gemaakt moet worden.

Deel dit topic

tractormember

Laatste  |  

Reacties

+1
a3vandiejen
Ook ik heb er geen verstand van maar is er dan nooit een woordvoerder geweest van het rijk?, waar je dit kan aankaarten.
Als het in het contract staat is het toch duidelijk zou ik zeggen.
Vervelend voor je ouders, succes.
+3
oldtimergek
Bouwjaar 1977 klopt niet, de NOP is droog gelegd net voor de oorlog 40 -45. De laatste boerderijen zijn ongeveer gebouwd midden jaren 50. De woning waar ik gewoond heb is in 1957 gebouwd. Bedoel je niet Flevo land, daar zijn de boerderijen wat later gebouwd. Jaren 60 en 70.
bas101
@oldtimergek kreeg bij t zien van 1977 ook al vraagtekens in mn hoofd.
930triplemaaier
Is het geen erfpacht? Dan is het erf van je ouders en dan pachten/huren ze het land. Voordeel voor domeinen is dat ze dan niet het onderhoud van de gebouwen hebben.
+2
zettelmeyer
Contact opnemen met rijks vastgoedbedrijf is het enigste wat je kan doen, en dan vragen of er een buitendienst medewerker langs kan komen. Anders zou ik het zo niet weten...
weet wel dat ze vorig jaar nog wel bij een pachtbedrijf de schuur hebben opgeknapt.
Hebben voor huis een brug liggen zit ik met het zelfde probleem heeft onderhoud nodig alleen niemand weet van wie die is🤦‍♂️
+1
Fast Eddy
Als ik dit zo lees kan je hem onbewoonbaar laten verklaren. Als de verpachter een vervangende woonruimte moet regelen zit je goed. Mocht dat niet zo zijn wordt het probleem groter omdat ze dan huis meer hebben.
+1
MaxxuM4ever
Als huurder wordt je toch goed beschermd, met een huurwet en punten waaraan een huurhuis moet voldoen? Als de woning daar niet aan voldoet kun je dit via de woonbond of zo toch wel aankaarten en je laten adviseren. Als een huis gebreken vertoont en dus minder punten scoort kun je huurverlaging afdwingen dacht ik. Een uurtje googlen en je bent een stuk wijzer denk ik.
Onderhoud is zeer prijzig voor de overheid en tegenwoordig allemaal geprivatiseerd dacht ik. Niets doen tot de huurder klaagt lijkt de strategie. Als je ouders eruit gaan en de pacht opzeggen zal het wel verkocht of gesloopt worden en het land geliberaliseerd kortlopend verpacht.
De boerderijen die de overheid hier in de Wieringermeer nog in bezit heeft zijn ook op 1 hand te tellen.
Op je handen blijven zitten lijkt me sowieso niet zo slim, je geeft al aan de stookkosten, je hebt er alleen jezelf mee. Eerst het gesprek aangaan en er uit proberen te komen met de verhuurder en anders je rechten maar proberen op te eisen denk ik.
Succes en houdt ons maar op de hoogte, interessante casus.
SJB533
Pachter en verpachter dienen toch beide de pachtovereenkomst (=contract) na te komen? 🙄 Moet je als pachter gewoon de verpachter op wijzen, doet die niks, moet je wellicht eens naar de pachtkamer?

Heb het topic overigens even leesbaar gemaakt op Prikkebord
walker1
Wat @MaxxuM4ever ook al schrijft, inderdaad een interessante casus. Ben zelf niet echt thuis in de pachtwet en ik weet uiteraard ook niet wat er allemaal wel en niet in het desbetreffende contract staat. Maar het lijkt mij dat je als verhuurder/verpachter op zijn minst de plicht hebt te zorgen dat de gebouwen regen en wind dicht zijn. Dus op zijn minst zorgen dat het dak en de kozijnen gemaakt worden.
Kan je al pachter misschien de pacht niet of deels niet betalen? @tractormember Mag ik vragen hoe oud jouw ouders nu zijn? Is het niet zo dat pachtcontracten aflopen als de pachter de leeftijd van 65 bereikt heeft? Is de boerderij nu nog in bedrijf en dus het inkomen van jouw ouders?
+3
langeslagdiesel
Beetje vreemd dat als iemand een vraag stelt zoals deze complexe niet terug reageert op alle reacties van een ieder die met een antwoord komt. Er zal dus wel ergens een addertje onder het gras zitten vermoed ik.
+1
Henk 1120
@langeslagdiesel tractorfan.nl/topic/168144/ Als je dit topic leest, dan word het wel duidelijk. Wordt ook haast niet gereageerd...
Koeien boertje
@Henk 1120 einde discussie
+2
MaxxuM4ever
@Henk 1120 een zogenaamde troll? Vond het enige rare aan het verhaal dat het huis nog met houtkachels verwarmd werd, de hele nop heeft aardgas volgens mij.
a3vandiejen
@MaxxuM4ever Inderdaad.
walker1
@MaxxuM4ever Ja die houtkachels keek ik ook wel van op. Verder vond ik de opmerking dat zijn ouders al behoorlijk op leeftijd zijn opvallend, vandaar dat ik naar de exacte leeftijd vroeg en of de boerderij nog in bedrijf was. Bij mijn weten eindigen pachtcontracten wanneer de pachter 65 wordt. Vind 65 nou niet direct behoorlijk op leeftijd.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @walker1:
eindigen pachtcontracten wanneer de pachter 65 wordt

Is allang niet meer zo.
MaxxuM4ever
@walker1 dat is veranderd jaren terug, je kunt nu pachten tot de dood dacht ik. Dat geeft ook gelijk een probleem, de boer verhuisd naar het dorp en verhuurt de hele boerderij aan een andere boer en heeft zo een mooie aanvulling op zijn AOW. Waar je vroeger als boer nog wel eens kon groeien door je boerderij te ruilen voor een grotere of betere boerderij bij domeinen is die kans een stuk kleiner geworden door de lage grond mobiliteit en het feit dat domeinen de grond liever in kortdurende pacht uitgeeft. Elk voordeel heb zijn nadeel zeg maar.
spotmelker
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
het feit dat domeinen de grond liever in kortdurende pacht uitgeeft.

Ze geven pachtgronden alleen nog maar bij inschrijving aan de hoogste bieder. Dus €€€€€ is het enige wat telt en wil je serieus meedoen moet je al > 3000-3500/ha bieden voor 5 a 6 jaar incl bankgarantie.
+1
rommert14
@spotmelker rijke lui's land dus.
+6
buorman
@rommert14
Kangoeroe land; hoge sprongen, lege buidels
wotan2
@spotmelker Er zijn percelen bij waar je alleen gras mag telen, neem aan dat die toch wel voor "vriendelijker" prijzen te verwerven zijn? Of word dat dan gewoon uitruilgrond voor een akkerbouwer?
spotmelker
@wotan2 RVB stelt wel eisen voor minimaal gras/graan oppervlak, 1 op 4 teeltrotatie voor aardappels en verbied teelten met hoge ziekte insleeprisico zoals bijvoorbeeld gladiolen of plantuien.
wotan2
@spotmelker Ik had uit nieuwsgierigheid een biedboek opgevraagd van een perceel in NOP, was aan het kijken wat daar mocht en of ik er eventueel mee uit de voeten zou kunnen, mocht ik van mijn stekkie af willen.
In de voorwaarden stond volgend:
Quote:
3 Bestemming en Gebruik
De Kavel is uitsluitend bestemd om te worden gebruikt als landbouwgrond overeenkomstig
het in de pachtovereenkomst opgenomen bouwplan. Gelet op duurzaam grondgebruik
schrijft de Staat een bouwplan voor. Het bouwplan beschrijft de vruchtwissel en de
wisselbouw. Het bouwplan is als artikel 14 opgenomen in de ontwerp-pachtovereenkomst,
zie bijlage B01.

Heel het oude bouwplan was ook in de bijlage opgenomen, evenals aaltjes onderzoek. Weinig schokkende uitslagen. Ik dacht nog, daar zou ik mijn bouwplan een heel eind op uit kunnen rollen zonder daar veel problemen mee te verwachten. Toen ik het voorgeschreven bouwplan zag, (voor 3 jaar) had ik toch wel ff heel veel vraagtekens. Zie hier:
Quote:
Het verpachte mag uitsluitend bestemd worden als landbouwgrond. Het volgende
bouwplan dient gehanteerd te worden.
Dit houdt in dat op het gepachte gedurende de gehele pachtperiode Engels raaigras
moet worden geteeld. Andere gewassen zijn niet toegestaan.
In geval van niet nakoming van het bepaalde in dit artikel stellen partijen reeds nu
vast dat zulks wordt aangemerkt als een ernstig tekortschieten in de op de pachter
rustende verplichtingen.
spotmelker
@wotan2 denk nu niet dat RVB alle gegevens van de te verpachten kavels in beeld hebben. Gespecialiseerde aardappel, ui of bloembollen bedrijven nemen vooraf intensief bodemmonsters. Voor officiële AM-vrij verklaringen van de NAK volstaan extensieve bodemonderzoeken. Er is door 'nieuwe pachters' wel bodemziekten gevonden wat bij RVB niet bekend was. Dus enige ' voorkennis ' is wel handig als je inschrijft.
wotan2
@spotmelker Ach voor die prijzen tel ik sowiso niet mee.;-)
spotmelker
@wotan2 kunnen we elkaar de hand schudden 🤝
JD3010
@spotmelker Hier had iemand wat jaren geleden ook ingeschreven, hij wilde geld toe.😚
buorman
@wotan2
RVB kon wel bang zijn dat Engels raaigras schaars word na de brexit....
Hoezo kringlooplandbouw en biodiversiteit
langeslagdiesel
3500 / bunder per los jaar is toch geen vreemde prijs voor goed. Bou land. Hier gaat niks voor minder weg, eerder meer. Veel meer voor 1 e klas bollenland. Als je de verkoop prijzen hoort wat het doet, dan snap je niet dat je met zon pisbeetje huur wat kan als verhuurder.@spotmelker
+2
JD3010
@langeslagdiesel Jij praat over los land, dat van RVB is het niet. Daar worden best strenge voorwaarden aangeknoopt, waarbij je jezelf afmoet vragen of je daaraan wel wil en kan voldoen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Als je de verkoop prijzen hoort wat het doet, dan snap je niet dat je met zon pisbeetje huur wat kan als verhuurder.@spotmelker

Maar heeft zo'n verhuurder die koopprijs ook betaald? Of heeft hij ooit de grond verworven voor 15.000 euro?
rommert14
@kanniewaarzijn tsja dan moet je bij hem op de balans kijken, wij huren 35 ha van een buurman die zijn boerderij al 40 jaar heeft dus die huur is wel een mooi pensioen voor hem.
langeslagdiesel
Als je er een nul bij zet begin je in de buurt te komen.@kanniewaarzijn
kanniewaarzijn
@langeslagdiesel Dus deze beste kerel heeft (onlangs) grond gekocht voor 150.000 euro, om het vervolgens te gaan verhuren? Ik dacht dat de meeste gekken in Den Haag zaten! 😂
walker1
@kanniewaarzijn Je wilt niet weten hoeveel grond er jaarlijks voor goede prijzen door beleggingsmaatschappijen wordt gekocht. Die verpachten of verhuren het dan weer. Daar verdienen ze niks mee, maar zulke maatschappijen wachten rustig af tot die grond ergens voor nodig is, nieuwe weg, woonwijk, industrie. En dan maken ze dikke winst.
langeslagdiesel
Ja, men ziet dat land ook nog al eens als wisselgeld. En 150 is echt geen topprijs. En ik heb de indruk dat we nog niet aan het plafon zitten. Waar dit heen gaat zal de tijd leren.@walker1
JD3010
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ik dacht dat de meeste gekken in Den Haag zaten!

Weet jij de reden waarom iemand zulke grond koopt? Ik wel, hij is waarschijnlijk heel wat slimmer dan jij. 😉
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JD3010:
l, hij is waarschijnlijk heel wat slimmer dan jij.

De tijd zal het leren.
spotmelker
@langeslagdiesel Het gaat om gehele kavels met genoemde voorwaarden, je kunt er dus niet 5 jaar monocultuur bloembollen en/of aardappelen telen.
+1
jammermaarhelaas
Wat mij meteen al opviel was dat hij spreekt over drooglegging van NOP in 1977. Na het controleren van je topic kun je zoiets toch meteen even via google opzoeken. Wie zijn ouders er heeft wonen (en er zelf ook heel wat jaren van zijn jonge leven gewoond zal hebben?) weet toch wel dat in 1977 die polder al jarenlang droog lag.
langeslagdiesel
Dacht het al. Vissen zonder haakje maar wel met aas. Scherp blijven heren.
+1
Ferdinanddijkstra
Raar verhaal.
Ik woon midden in de NOP , werk dagelijks met boeren, mijn schoonouders en zwager wonen op een polder boerderij.
De dienst Domeinen heeft niet eens woningen gebouwd met hout kachels.
Alle woningen waren van af het begin uitgevoerd met gas kachels.
De gebouwen worden gewoon onderhouden en aangepast aan deze tijd.
Hangt natuurlijk wel van de voorwaarden af.
Jou ouders zijn op leeftijd maar boeren er dus nog wel, anders zou je geen recht meer hebben op het bedrijf en moet je er af.
Dit rammelt aan alle kanten.
Ik zou zeggen , laat ze lekker een bejaardenwoning zoeken in een dorp.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Ferdinanddijkstra:
Alle woningen waren van af het begin uitgevoerd met gas kachels.

Het heeft weinig zin om gaskachels neer te zetten als er geen gas is 😁 . Gas kwam er pas rond 1970! Daarvoor waren het toch echt kolenkachels.

Ook je opmerking over het onderhouden klopt van geen kanten. Er wordt 0,0 onderhoud gepleegd en het aanpassen aan de tijd is ALTIJD door de pachter ZELF gedaan.

De voorwaarden zijn in elk pachtcontract hetzelfde: de gebouwen dienen door de verpachter onderhouden te worden.
Ferdinanddijkstra
@kanniewaarzijn op dit moment word de boerderij woning van mijn buurman opgeknapt door de Domeinen.
Nieuw dakbeschot, nieuwe pannen, alles geschilderd, schokbeton schuur schoongespoten, woning gevoegd, en nog veel meer en alles op kosten van de Domeinen.
Mijn buurman betaald niks.
En over dat gas, bij mijn schoonouders is de gaskachel vervangen voor CV in 1975
Er is bij hun nooit een kolenkachel geweest
JD3010
Quote Reactie van @Ferdinanddijkstra:
Mijn buurman betaald niks.

Dat heeft hij al 3x aan pacht betaald. 😉
Hier hadden de huizen allemaal oliegestookte cv's voordat het aardgas aanglegd werd.
+1
spotmelker
@Ferdinanddijkstra Had je buurman lekkage alvorens deze restauratie plaatsvond? Ik zie hier in de buurt dat er nog wat geschilderd wordt maar dan zo over de slechte plekken heen.
En is de CV door Domeinen aangelegd bij je schoonouders?
Hier heeft tot eind jaren 50 een houtvuur/fornuis gebrand, de roetplekken kwam ik nog tegen bij de laatste verbouwing. Daarna hebben mijn ouders er kolenkachels en electrisch fornuis in gehad tot begin jaren 70 die toen vervangen werden door oliegestookte (5 cent/liter) CV. In 78 vervangen door een gaskachel. Zover ik weet allemaal op eigen kosten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Zover ik weet allemaal op eigen kosten

Precies! Er zat een schoorsteen, maar meer ook niet. De pachters moesten de woning zelf van kachels voorzien.
buorman
@kanniewaarzijn is bij gaskachels in huurwoningen normaal
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Ferdinanddijkstra:
Nieuw dakbeschot, nieuwe pannen, alles geschilderd, schokbeton schuur schoongespoten, woning gevoegd, en nog veel meer en alles op kosten van de Domeinen.

Dat is wel erg veel ineens! Klinkt allemaal niet erg geloofwaardig! In de tijd (lang geleden) dat RVB nog wel aan hun verplichtingen voldeed, was het ook niet meer dan op zo'n goedkoop mogelijke manier de mankementen wegwerken. Weet je zeker dat de buurman het niet heeft gekocht en nu de achterstand aan het wegwerken is?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!