Oorzaak vriespuntproblemen FrieslandCampina nog groot raadsel

FrieslandCampina verbindt ook in september geen consequenties aan een te hoog vriespunt in de melk. De coöperatie zoekt nog naar een verklaring voor het feit dat zoveel melkveehouder momenteel met het probleem kampen, zonder dat er water bij de melk zit.

Deel dit topic Oorzaak vriespuntproblemen FrieslandCampina nog groot raadsel (melkvee.nl)

FrieslandCampina verbindt ook in september geen consequenties aan een te hoog vriespunt in de melk. De coöperatie zoekt nog naar een verklaring voor het feit dat zoveel melkveehouder momenteel met het probleem kampen, zonder dat er water bij de melk zit.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

de jonge
Vraag mij af of dit probleem zich alleen bij de weiders voordoet of ook bij degenen die ze dag en nacht op stal hebben en geen vers gras voeren
sorry
@de jonge ze willen er niet teveel over kwijt das wel duidelijk....
BertK
@sorrystel je voor dat je meer soja of palmpit moet voeren om van het probleem af te komen....
+1
Noknok
@de jonge ben geen weider, ook hetzelfde probleem . Begin augustus paar keer te hoog , paar weken goed, en afgelopen week weer te hoog of op het randje.
BertK
@Noknok rantsoen of veeras van invloed?
Noknok
@BertK weinig veranderingen, altyd goed gezeten.
de jonge
@BertK nee dus,daarom was mijn vraag ook of het alleen bij weiders of vers gras voerders voor komt. is mij nu dus wel duidelijk dat het dan wel degelijk bij rfc fout zit en niet bij de boeren
KOC1981
@de jonge u bedoelt Qlip ipv RFC?
de jonge
@KOC1981 bij mijn weten speelt dit probleem alleen bij rfc toch??
+2
KOC1981
@de jonge RFC onderzoekt zelf geen monsters, dat doet Qlip in NL en MCC in België, en xxx in Duitsland. In België en Duitsland is er geen wijziging geweest is de resultaten, enkel in NL. Dit zowel over weiders als niet weiders. Lijkt me stug dat dit verschil enkel bij RFC opgetreden is en niet bij de andere verwerkers. Enige verschil waarom er bij RFC rumoer over ontstaat is omdat bij RFC de norm strakker staat dan bij de anderen (komt volgens mij voort uit gelijkschakeling tussen de verschillende landen). Normaal is die norm de laatste jaren gewoon haalbaar (zie NL vorig jaar en Duitsland en België nu nog steeds) maar blijkbaar nu niet meer.

Dan kunnen we met z'n alle schelden op RFC, maar mijn inschatting is dat daar niet het probleem zit.
+1
de jonge
@KOC1981 ze hebben de normen dus te scherp aangesteld,en zijn daar zelf verantwoordelijk voor toch??
verbi
@de jonge Een paar honderd boeren hebben een probleem van de 10000 dus zit het probleem niet bij RFC maar toch bij de boeren . Ik weet ook wel dat jullie dat niet willen horen maar dat is toch wel de conclusie.
DeBoerin
Quote Reactie van @verbi:
Een paar honderd boeren hebben een probleem van de 10000 dus zit het probleem niet bij RFC maar toch bij de boeren . Ik weet ook wel dat jullie dat niet willen horen maar dat is toch wel de conclusie.

Hier van januari t/m juni 0,0523 -0,0524. Gemiddelde van juli t/m augustus 0,0516. Op 30 juni voor het eerst gezakt naar 0,0518. Toch wel erg toevallig als het alleen aan de boer ligt.
de jonge
@verbi complete onzin, er zijn steeds meer die aangeven dat ze er ook last van hebben. ps kijk even bij je eigen vriespunt afgelopen maanden en of je dan nog aan de normen van rfc had voldaan............
KOC1981
@de jonge ben ik deels met je eens. maar door afschaffing negatieve grondprijs, en een aantal premies per kg melk (weidegang, VLOG, PlanetProof) is de verleiding gewoon groter, en daardoor is de regel misschien niet verkeerd. nogmaals in België en Duitsland is het blijkbaar geen probleem, dan is de norm niet te strak, de uitslag is veranderd tov toen de norm gekozen is. ligt dit aan de meting van QLip, dan moet de norm aangepast worden aan de meting van Qlip.
puntertje
@KOC1981 Nee nee, Qlip certificeert zelf dus daar kan de fout gewoon niet liggen. Dien maar eens bezwaar tegen een uitslag in; al hun eigen handelingen zijn geborgd dus foutloos.
+1
sorry
@Noknok probleem bestond al langer...... schijnbaar kregen de bestuurders er nu zelf ook last van.....
pietjepuk
@Noknok warm weer?
Noknok
@pietjepuk vorig jaar was het ook warm ,niks aan de hand. Denk dat ze het moeten zoeken in de meetapparatuur, ben niet de enigste hier in de buurt meerdere zijn wel weiders.
verbi
@de jonge Hier dag en nacht opstallen met 20 kg mais en 11 kg kuilgras en 13 kg bietenpulp gemiddeld over 2 maanden vriespunt van 0.517 dus hier geen probleem
grös
@verbi
Dan moet ook maar wel alles inkuilen, hier vers gras op stal voeren zit ook steeds op 0,515, robot en melktank al na laten kijken dus zeg maar weer het aan ligt, in juli een keer slang lek en dan zit je zo op 0,508, zout in het rantsoen schijnt wel te helpen dus dan maar weer wat bijstrooien, dit hele jaar nog niet boven de ,519 geweest, vorig jaar nog wel eens 0,525 gehad, koeien gaven toen ook meer liters, dus het zal op hoogproductieve bedrijven ook minder voorkomen.
Sjaakiee
Speelt dit alleen bij rfc?
cs-agrar
@Sjaakiee Heb er bij Cono niet van gehoord. Lijkt mij dat het probleem dan in de monstername of in de RMO moet zitten. Lijkt me toch sterk dat er opeens zoveel veehouders water in de tank staan te pompen
Johannushoeve cv
@Sjaakiee het vriespunt van fc is lager als bij andere fabrieken fc heeft 0.515 en de andere zitten op 0.505
de jonge
@Johannushoeve cv dus ze hebben de norm veel te scherp.....norm terug zetten,probleem opgelost
nicagri
@de jonge kan een handje zeezout in de tank niet meehelpen?
Leo,s vriend
@nicagri tuurlijk, en dan straks weer klagen als er het als schandaal de pers haalt. Al of niet terecht, doet er niet toe.
Johannushoeve cv
@de jonge da's inderdaad zo . Als ik naar mij eigen kijk is het vriespunt het zelfde als vorig jaar en nu zit ik op het randje
puntertje
Het speelt niet in het Duitse- en Belgische leveringsgebied van RFC. En dat wordt niet in Nederland onderzocht. Waar zou je dan als eerste moeten zoeken?
+1
Twentsch Land
In de Duitse en Belgische meet apparatuur 😂

@puntertje
+3
pietjepuk
@Twentsch Land RFC en Qlip maken geen fouten dus het zal wel weer aan het boertje liggen.
friesboertje
Vriespunt bij mij is gemiddeld ook hoger dan voorgaande twee jaren. 2017 en 2018 : 0,522-
2019 : 0,519-

Zit niet bij RFC
komelker 2
Bij een vriespunt van -0.515 zit er 1.2% water in volgens Qlip.
Als je dus bijvoorbeeld 5000 l melk levert is dat 60 liter water.
10 liter per melkbeurt , een emmer vol.
bio boer
@komelker 2 condens vorming in de tank zou er op die manier ook water in de tank kunnen komen hier vries punt 518 dus kom ook al in de buurt van de trege eis alleen kan het mijn melkfabriek niks schelen laten het maar 2x in het jaar testen
dwers
Bij dag en nacht weiden 0.517 , gaat nog nét.
+2
dewittemotor
Schijnbaar geen problemen bij silotanks. Waarschijnlijk is water aan de monsternamelepel het probleem. Een druppel is dan al veel op zo een potje.
+1
Jansky
@dewittemotor Nee makkelijk afschuiven, incidenten uitgesloten maar zoveel vriespuntproblemen kun je niet linken aan de RMO chauffeurs. Ongeloofwaardig
KOC1981
@dewittemotor en hoe verklaar je het verschil tov van vorig jaar dan? gebruiken ze nu een kleinere lepel dan waardoor verhouding water in de lepel/melk veranderd is?
+1
Wolswinkel
[quotegebruiken ze nu een kleinere lepel dan waardoor verhouding water in de lepel/melk veranderd is?][/quote]

@KOC1981 Ze schijnen nu de lepels uit het Focus Planet geschenk te gebruiken bij het nemen van het tankmonster.
Jan-T
En wat doet hoge hittegolf temperaturen met de melk koeien en koel installaties en uiteraard de melktank.
Onderschat het niet wat warme weersomstandigheden en de warme dagen allemaal teweeg kan brengen.
De natuur kan je niet beïnvloeden, Al denken velen van wel.
Meestal is actie is reactie.
+3
Misschien ligt het aan de voeding, vanwege de regelgeving is het fosfaat in het voer verlaagd. Bijvoorbeeld fosfor en weersomstandigheden zouden een synergetisch effect kunnen veroorzaken? Ben nieuwschierig wat jullie idee hiervan is
Bekkink
Kan het ook aan de gehalten liggen? Watermelk?🙊
grös
@Bekkink
Nee hier redelijk hoge gehalten, denk eerder aan lagere productie.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden water , groot , kampen , probleem , melk , frieslandcampina , melkvee , melkveehouder en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!