Albert Heijn afwezig bij sector brede steun PlanetProof

Albert Heijn afwezig bij sectorbrede steun PlanetProof
PlanetProof, het oude Milieukeur, zal in de toekomst sectorbreed toegepast worden. Dat voorspelde Gijs Dröge gisteren bij de lancering van de nieuwe eisen. Een financiële beloning voor de strengere productie-eisen is echter nog niet in beeld.

De nieuwe regels zijn in samenspraak met Jumbo en Greenpeace opgesteld. Naast Jumbo zullen ook supermarkten zoals Aldi, Lidl en leden van Superunie de nieuwe standaard opnemen in het inkoopbeleid. Albert Heijn doet niet mee aan PlanetProof, maar heeft wel andere afspraken met Natuur&Milieu gemaakt. Helga van Leur is de ambassadeur van het vernieuwde keurmerk.


"On the way to PlanetProof wordt dé duurzaamheidsstandaard voor de Nederlandse tuin- en akkerbouwsector", sprak Gijs Dröge van Stichting Milieukeur (SMK) op 1 maart 2018 tijdens de presentatie van het hernieuwde certificatieschema voor plantaardige producten. "Het certificatieschema zal niet langer alleen door koplopers, maar sectorbreed toegepast worden." Op de feestelijke middag in het Naaldwijkse World Horti Center kwamen ongeveer 180 mensen uit de sector af.

Aan de hand van enkele korte presentaties werden de aanwezigen bijgepraat over de aanloop naar de herziening van het certificatieschema en de wijzigingen ten opzichte van het oude Milieukeur. Stephanie de Kool van SMK liet weten dat de herziening van het certificatieschema het gevolg is van de toenemende vraag van consument en retail naar duurzame AGF. De groeiende vraag maakte opschaling noodzakelijk. Met het oog op de 80% export van Nederlandse producten is ook een internationale uitrol van On the way to PlanetProof de bedoeling.

Deel dit topic

Reacties

+11
m uut m
De consument vraagt er niet om maar wordt het opgedrongen. Er is gewoon weg niets anders meer in de winkel.
+16
de jonge
@m uut m klopt,vraag maar eens aan 10 consumenten wat het daadwerkelijke verschil is tussen traditionele producten en planet plof producten. als je mazzel hebt is er misschien 1 die een punt kan noemen. en dan durft men ons nog te vertellen dat de consument er om vraagt...... ja ammehoela
+5
kwarkje
@de jonge en dan naar geilen op een fooi extra melkgeld
Tot het de nieuwe standaard is
En dat gaat helaas snel
+14
de jonge
@kwarkje het is geen extra melkgeld,het is melkgeld wat bij de traditionele prijs hoort,maar om boeren over de streep te trekken houden ze van de traditionele prijs wat in en doen ze net of betalen ze meer voor 1 of ander vreemd eisenpakket waar de consument geen weet van heeft en het ook echt geen zak interesseert. en het inderdaad een poosje daarna een nieuwe standaard word met weer een k u t melkprijs als gevolg... maar laten we eerlijk zijn, die"" ik voel me beter dan de rest boeren"" dat zijn degenen die het eigenlijk verpestten,het zelfde als die foquspunten, net kleine kleuters,de 1 wil meer punten halen dan de ander,want dan is ie beter. En op kantoor van de melkfabriek?? die lachen zich het spul uit de broek en uit de blouse
tok achterhoek
@kwarkje En dan komt het volgende weer, maar de melkprijs blijft al 30 jaar hetzelfde. Dat heeft toch haast geen onderneming
cowboys
@de jonge heb jij er al een gehoord die meer wil betalen voor VLOG slachtkoeien?
de jonge
@cowboys ach tuurlijk niet. het is wel duidelijk dat de consument compleet de weg kwijt is mede door de media en de verwerkingsindustrie,,ze roepen van alles maar hebben er totaal geen idee bij dat wat ze roepen eigenlijk inhoud en als ze in de winkel staan,word gewoon gekocht wat er mooi uitziet en lekker smaakt. niet meer en niet minder
+3
Bekkink
Extra regels voor dezelfde lage melkprijs,
+8
Men is met name bij RFC bezig met , het camoufleren van hun onkunde om een melk prijs neer te zetten die klinkt als een klok. Constant bezig met herverdelen van het melkgeld, niks meer en niks minder. De top is tot niks in staat. Alleen zakken vullen !!!
+1
cowboys
@Detukkeroettwente het camoufleren van hun onkunde
En zo is het.
+7
hoest
En waarom zou Albert heijn op een feestje van rfc moeten zijn?
Dat het de nieuwe standaard wordt is een uitspraak van degene die het bedacht hebben dus hoeveel waarde moet je daar aan hechten?
+1
Sjaakiee
@hoest klopt inderdaad
+1
Erik!1879
@hoest wij van wc eend 😂😂😂
+2
jack-konijn
@hoest Nou dat we aan alle gekkigheid mee moeten doen zonder dat het een stuiver opleverd. Melkprijs al 30 jaar hetzelfde en een bult werk erbij. En met met de melkprijs die afhankelijk is van punten die niets meer met melkkwaliteit te maken heeft hebben ze je volledig in de tang. En dan met onze koplopers die nog vrijwillig dingen aandragen zitten we straks mooi in de val. Bij cono niet anders!
+6
puntertje
SMK probeert de certificeringsmarkt te monopoliseren, het is gewoon een organisatie waar de schoorsteen moet roken. Met wat (oud)sector vertegenwoordigers op de loonlijst om het old boys network te 'benutten'. En met een deel onnavolgbare certificeringseisen die pretenderen (semi)wetenschappelijk te zijn maar die toets op geen enkele wijze kunnen doorstaan.
En dan lees ik van een bestuurder van RFC dat leden elkaar voordelen moeten gunnen, maar als dat op basis van zeer omstreden 'milieu" black-box rekenmodules gaat blijft het ordinair melkgeld herverdelen.
+1
Wiebren
Dit artikel gaat over PlanetProof voor de plantaardige producten
+2
puntertje
@Wiebren Welke eisen stelt RFC dit jaar voor aan te passen bij SMK zodat verkochte producten met terugwerkende kracht toch 'planet proof' zijn?
Jaap40
@puntertje 🤣🤣🤣👍
+1
de jonge
@Wiebren vertel mij eens wieberen,hoeveel mensen kennen het verschil tussen planet proof en traditionele artikelen......ik heb menigeen gesproken en diegenen hebben er geen idee bij,net zoals ze denken dat een gangbare boer met 50 koeien biologisch is en een biologische boer met 200 koeien gangbaar is.het heeft totaal geen meerwaarde,alleen allemaal extra regels en eisen voor ons als producent en we leveren nog steeds voor prijzen van 30 !! jaar terug. zet eerst de melkprijs voor traditionele melk maar eens op 50 eurocent,dan krijgen we tenminste weer een beetje geld voor onze waar. of gaan we liever gewoon alle producten straks uit amerika importeren. dan zijn we lekker afhankelijk, hier de boeren eruit en amerika bepaald straks wat we doen moeten anders willen ze niets meer exporteren...........
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de jonge:
zet eerst de melkprijs voor traditionele melk maar eens op 50 eurocent,dan krijgen we tenminste weer een beetje geld voor onze waar. of gaan we liever gewoon alle producten straks uit amerika importeren.

In essentie helemaal met je eens, maar 50 ct? Dan weet je zeker dat alle producten uit Amerika(of where ever) gehaald worden.
Of wil je wereldwijd 50ct ? Dan zijn we onze markt ook kwijt, het buitenland verdubbeld dan in 3 jaar de melkproductie.
+1
hookwood
@Leo,s vriend ik kom wel eens in Azië waar ze dat soort prijzen ontvangen voor de melk maar met de uitbreiding van de productie gaat het niet zo hard hoor.
Leo,s vriend
@hookwood Nee ,klopt, ik doelde meer op de grote zuivelgebieden die voor een flink deel afhankelijk zijn van export en/of bulk , Europa, Oceanie en N Amerika.

Wat als er in N Amerika plotseling 50 ct betaald wordt, denk je dat de productie niet stijgt? of in de Fronterragebieden? Mits daar voer groeit natuurlijk.
+1
de jonge
@Leo,s vriend de babypoeder achter de toonbanken,kazen die gestolen worden, wij leveren de tesla,mercedes en de bmw"s onder de auto"s en we beuren de prijs van een lada........waar zit dan de fout
sorry
@de jonge er blijft in amersfoort te veel aan de strijkstok hangen...een zelfzuivelaarr kan alleen maar dromen van omzet van een euro/liter....
Leo,s vriend
Quote Reactie van @sorry:
er blijft in amersfoort te veel aan de strijkstok hangen

Vast ,maar waarom juist Amersfoort? Noem eens een grote zuivelaar die wel 50ct betaald,of in die richting.
Ken er buiten een Fin, en een Italiaan die in een heel specifieke markt zitten geen een.
+5
George
@Leo,s vriend

Ze betalen allemaal veel te weinig. Wij boeren worden uitgemolken en raken uitgemolken met deze prijzen!
Leo,s vriend
@George Juist !
Leo,s vriend
@de jonge Begrijp me goed, ik snap het helemaal, maar wat dan wel?
+2
de jonge
@Leo,s vriend ten eerste wij leveren in nederland kwalitatief supermelk,daar mag heus wel een hogere prijs tegenover staan,voor kwaliteit dient immers betaald te worden en daar hebben al die onzinnige regels geen fluit mee uit te staan,gooi die er eens uit en dan gaat de kostprijs omlaag,de melk blijft er kwalitatief hetzelfde om. bv kringloopwijzershit,de puntenshit, verplicht bemonsteren,verplicht koekompas,verplicht voerbonnen etc bewaren voor controles,verplicht aan allerlei dingen van de gd mee moeten doen,en groeneisen, klimaateisen,geen aanbind of grupstal,kalfofok, etcetcetcetcetc er komen overal kosten en extra adminstratieve rompslomp bij kijken en waarom zouden wij voor 0 centen de hele tijd alles bij moeten houden met de enige optie dat mocht er iets niet kloppen we op de vingers getikt worden en er word gedreigd met melkweigering of inhoudingen melkgeld,terwijl bv rfc zelf nu nog steeds na krap aan 3 maanden het rommeltje niet op orde heeft met bv het vriespunt,als ze daar de norm niet bijgesteld hadden,was er nu niet zo"n groot probleem daar.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
het buitenland verdubbeld dan in 3 jaar de melkproductie.

Zit dat buitenland dan ook al vol met Nederlanders? 😄
Leo,s vriend
@spotmelker Sommige buitenlanden wel. Schrik er van als ik lees welk percentage Nederlanders in sommige landen melken.
+1
de Haas
@Leo,s vriend Als de Nederlandse boer aan dezelfde eisen mag voldoen als de Amerikaanse zijn de meeste wel bereid om voor 40 cent te leveren denk ik. We zijn hier afgedaald naar een linkscommunistisch dieptepunt die zelfs in het bedrijfsleven is doorgedrongen. Met alle corrupte mee vreters en verraders tot gevolg. Daar plukken we nu de vruchten van.
tok achterhoek
Goed nieuws dat appie niet meedoet
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @tok achterhoek:
Goed nieuws

Nieuws? Een artikel van 1 maart 2018 is toch geen nieuws meer te noemen?
Jaap40
@Jack Rijlaarsdam precies, oer oud artikel.

In de zuivel is de melk nog steeds gewoon wit. Alle keurmerken ten spijt, melk blijft wit. Kennelijk ziet de consument dat ook.
Als Planet Proof gemeengoed gaat worden is de meerprijs volledig verdwenen. Hou de productie beperkt, dan kun je meerprijs vragen.
tok achterhoek
@Jaap40 als je de productie beperkt houd, komt het wel uit het buitenland
Jaap40
@tok achterhoek produktie van PP moet de markt niet overspoelen.
Sjaakiee
@Jaap40 is toch veel vraag😄
+3
Jaap40
@Sjaakiee in de producten waar voorheen alleen weidemelk in ging gaat nu Planet Proof melk in. Weidemelk is dus nu gewoon afgewaardeerd.
Jaap40
@Jaap40 overigens, weidemelk kaas bekt lekkerder dan Planet Proof kaas. In die zin begrijp ik de terughoudendheid van Appie wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0