Nederlandse koeien in top drie voor voerefficiëntie



Originele beschrijving

Nederlandse melkkoeien presteren goed voor voerefficiëntie. Gemiddeld produceren ze 1,3 kg melk met 4,0% vet en 3,3% eiwit per kilo opgenomen droge stof.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Wat een onzinnige kengetal !
+1
Greetje
Zeker, totaal onrelevant, met veel mais en krachtvoer uit het amazonegebied een hoge effiicientie op bedrijfsnivo, maar totaal onduurzaam en een heel slecht verhaal richting onze afnemers
Achso
@Greetje hoe weet je dat? Volgens mij voeren de meeste veehouders een derogatie rantsoen
+1
Greetje
Een veel zinvollere discussie zou zijn: "Hoe voer ik de moderne koe gezond zonder grondstoffen die heel veel impact hebben op de lokale bevolking en omgeving".

Marketing technisch ook een zeer actueel en goed verhaal!
Erco
@Greetje nou begin m maar
Greetje
@Erco Dit al meerdere keren aangekaart bij de rfc ledenadviseur, die geeft dan aan dat er al aan gewerkt wordt dmv 65% eiwit van eigen land.
Ik snap dat ze weg van de geleidelijkheid bewandelen om iedereen mee te krijgen.
Maar de huidige oerwoud discussie is volgens mij een mooie gelegenheid om grotere stappen te zetten en dit ook luid en duidelijk te communiceren.
+1
Erik!1879
@Greetje die hele 65% is gewoon onzin. Wij voeren geen soya en Dat hebben we ook nooit gevoerd. Ook geen soya schroot. Eiwit halen wij uit gras en raapschroot. De VC is wel belangrijk. In de toekomst het belangrijkste kengetal van het bedrijf. De plofkip produceert met een vc van 1. Dat is geweldig voor het milieu . De uitdaging gaat worden om een scherpe vc te combineren met een zeer goede dierwelzijn. Meestal volgt het eerste als je het laatste op orde hebt. Helaas wordt dit gegeven te weinig commercieel gebruikt.
spotmelker
Quote Reactie van @Erik!1879:
De VC is wel belangrijk. In de toekomst het belangrijkste kengetal van het bedrijf.

Ik neem aan dat je de VC in €'s bedoelt?
Erik!1879
@spotmelker nee . VC is VC. Voerkosten is heel iets anders. Voerkosten is een deel VC een deel bedrijfs specifieke omstandigheden en een deel inkoop beleid.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Greetje:
Hoe voer ik de moderne koe gezond zonder grondstoffen die heel veel impact hebben op de lokale bevolking en omgeving".

Wat laat je je toch allemaal aanpraten?
Zoals de stelling die je hierboven schetst zou je alles van ver moeten slepen om de lokale bevolking te ontlasten. Ontlasten van wat vraag ik me af? Als het ze niet bevalt mogen ze hier alle grond kopen voor 10euro/meter, mogen ze er morgen mee doen en laten wat ze willen.

Positieve impact is toch ook impact. Gras met ontsloten tarwe, beter kun je niet melken.
Tarwe is 11maanden per jaar beteelde grond, heb een maand geleden de groenbemester gezaaid, bloeit met 2 weken tot begin december en komt er een volgend gewas op te staan.
Voor eiwitaanvulling kun je met raap uit de voeten, zon koolzaadperceel bloeit ook mooi in het voorjaar en is op tijd schoon voor een bloeiend vanggewas. Heb je een half jaar lang voedsel voor bijen, vlinders en insecten. Als je er een paar meter in loopt weet je ook dat dat hele insectensterfte verhaal niet op gaat.

Bovenstaande is aan de orde van de dag, alleen weten 9/10 veehouders alleen welk brokje ze in de maag gesplitst wordt door een adviseur, ipv welke grondstoffen en reststromen ze voeren met hun oorsprong en eigenschappen.
ricardo
@Noorderling dus jij voert geen maïs krachtvoer en soja begrijp ik?
Noorderling
@ricardo
Paar kilo snijmais en een beetje maïsmeel voor de verse koeien, inderdaad geen soya.
robbies
@Noorderling heb je ook tips voor bedrijven zonder akkerbouwgrond?
Noorderling
@robbies
Intensief boeren zodat je kunt kopen wat je past en je gras goed kunt benutten.
Tarwe en gerst is momenteel goedkoop, melkprijs redelijk goed. Gas er op.
Zie 25-30 duizend kg melk per ha grasland toch wel als optimum om je koeien en grond niet tekort te doen. Heb je voldoende mest, voldoende energie voor de koeien en je grond wordt benut. Boeren die teveel gras hebben, weten door nalatigheid vaak na jaren ook geen kwaliteit meer te oogsten en gaat het aan 2kanten van je af, wel de (vaste)lasten, maar geen opbrengsten.
ricardo
@Noorderling voer je tmr?
demelkboer
Ik stond liever in de top 3 qua kostprijs
+1
Achso
@demelkboer ik liever met totale bedrijfswinst
+1
Waldboerke
Ik sta het liefst in de top 3 wat verdienen aangaat...en nu jullie weer.. @Greetje Ik weet het, de wereld heeft idealisten nodig. Maar boodschappen reken je doorgaans niet af met je idealisme-pasje.
Greetje
@Waldboerke Naast idealisme is het ook gewoon een commercieel verhaal, een wedstrijdje doen wie precies de hoogste voerefficientie heeft gaat ons niks brengen richting de toekomst.

Dat boeit werkelijk geen 1 nederlander een biet. Daarentegen is het oerwoud in brazilie wel iets waar iedereen bezorgd over is. Zie hier een prachtige marketingkans!

Ik zou inzetten op onze sterke kanten en dat ook proberen te vermarkten en dat is dat in Nederland heel veel gras groeit en dat onze koeien daar prima melk van kunnen maken
+2
puntertje
Enige jaren terug dook het kengetal ' kg melk per gewerkt uur' op. Dan waren er van die lui die jongvee uit gingen besteden en alles in loonwerk gooiden, inclusief voeren. En dan pronken met de hoogte van het kengetal.
Focussen op één kengetal getuigt eerder van gebrek aan inzicht dan van goed bezig zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stof , koeien , melk en melkkoeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN