Rente?

Hoe kan het dat agrarische bedrijven nog steeds een vrij hoge rente moeten betalen tov burgers terwijl er dikwijls genoeg onderpand aanwezig is?

Deel dit topic

Reacties

paul1
Meer concurrentie tussen banken bij particulieren ?
+1
hans1980
@paul1 in Duitsland en Frankrijk kan het wel
pietjepuk
Wat is de rente voor burgers nu?
cjw73
@pietjepuk hoorde deze week 2.6 en 30 jaar.
casev
@cjw73 1.7% 10 jaar vast, zonder nhg. Bijna een lachertje wat de meeste burgers nog maar hoeven te betalen aan rente. Het is maar goed dat aflossingsvrij niet meer mogelijk is...
diezel
@casev
Het gaat hard met de rente. Voor bedrijven is het momenteel niet meer.
van Ittersum
Rente is 1, hun betalen veel meer kosten dan ons. Soms is de particuliere markt net zoals het kopen van een auto, kosten klaarmaken enz.....verkijk je er niet op
Particuliere leningen zijn gestamdiseerd en een beleggingssvorm geworden. Zonder bv. een werkgeversverklaring is om wat voor reden dan ook het opeens ook moeilijker om een lening te krijgen. Wat is het ook al niet zo dat voor een particulier een eventuele studieschuld als een factor 4 meegerekend werd?
Onderpand is leuk, relatieve zekerheid van het terug kunnen betalen van je lening is belangrijker voor de geldverstrekker. En daarom hebben ze (soms) een lagere rente.

Maar het druist wel tegen je gevoel in, correct!
Melkboer16
Ik erger me er al jaren aan! 1 jaar vast voor Jan met pet 1 % en wat betaald boer met 3 miljoen eigen vermogen?
+1
weurding
@Melkboer16 geen idee want ik heb het niet😳
achterhoeker2
@Melkboer16 Er zijn ook particulieren die nog steeds 4,5% betalen 30 jaar vast.
Maar de lage rente heeft de grondprijzen doen stijgen,dus indirect profiteert een boer er toch van.
+2
ted9
@Melkboer16 Precies en ondertussen mogen we onderpand zijn voor heel Nederland, borg staan voor goedkoop voedsel voor een te lage prijs en dit terwijl de oorsprong van de rabo bij ons ligt.
bertusdebeer
Amerika 4% 4 jaar vast zo wees maar tevreden😀
pieter p
@bertusdebeer Ik heb een lening afgesloten voor 2 jaar, daar zit 0.37%rente op. Komt daar natuurlijk wel dossier kosten en verzekering overheen
arie.j
Grote bedrijven geven massaal obligaties uit met negatieve rente
Dinsdag leende het Duitse technologieconcern Siemens €1 mrd voor twee jaar, met een effectief rendement (de yield) van -0,315% ( Bron FD)
Dus geen rente betalen en minder aflossen dan geleend
Hoe lang zal deze dwaasheid nog voortduren? Dat het een keer vastloopt lijkt me zeker, maar trends kunnen soms veel langer doorgaan dan je denkt.
Jan S
😀
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Geen wonder dat er naar safe havens gezocht wordt zoals goud en zilver.Als je wat geld over hebt zou ik dat doen. En dan geen ETF's, maar fysiek goud en zilve

Aandelen van Goudmijnen zijn wat dat betreft ook een alternatief.
lynx.nl/kennis/artikelen/…
Toekomstvoorspellen kunnen we geen van allen, maar een procent of 10 van je beleggingen in goud of aandelen van goudmijnen, dat wordt alleen al uit oogpunt van spreiding niet verkeerd geacht.
+1
Wouter Verhoef
Particulieren lenen goedkoper als bedrijven en dat wordt deels gerechtvaardigd door de lagere beheerskosten.
Als een particuliere lening eenmaal is verstrekt heeft een bank er relatief geen omkijken meer naar. Alleen bij echtscheiding, een achterstand op de hypotheek of het verstrijken van een vaste rentetermijn komen deze klanten pas weer bovendrijven.
Bovendien is het aantal aanbieders van kapitaal in dit segment groter dan op de zakelijke markt.
Dus dat burgers goedkoper kunnen lenen is logisch maar ik denk wel dat de bedrijven een veel te grote bijdrage leveren aan de winstgevendheid van de banken maar daar kon nog wel eens een kentering in komen.
De drie grote Nederlandse banken hebben gezamenlijk 140 miljard euro 'gestald' bij de ECB, dat is dus geld wat ze niet aan klanten kwijt kunnen, waarover ze een 'bewaarloon' betalen van 0,4%.
De Rabobank heeft er 60 miljard euro uit staan, ING 50 miljard en ABN AMRO 30 miljard.
Dat is natuurlijk een krankzinnige situatie! De grote drie stallen een astronomisch bedrag bij de ECB en betalen daar jaarlijks 560 miljoen euro voor.
Zouden deze banken dit geld bij klanten uitzetten voor 1,5% dan zou een kostenpost van 560 miljoen euro omgebogen worden in een opbrengstenpost van 2,1 miljard euro.

Mijns inziens gaan er twee dingen gebeuren:

1. De banken gaan een negatieve rente invoeren.

De Rabobank en ING, bij monde van Draaijer en Hamers, zijn de klanten er al min of meer op aan het voorbereiden. Ze zeggen dat ze het eigenlijk niet willen maar leggen de schuld neer bij het rentebeleid van de ECB.
Een negatieve rente invoeren zal gaan via een geleidelijk proces, klanten moeten er nog aan wennen want het is ook niet gewenst dat er weer massaal spaargeld gaat richting oude sok.
Maar de drie grote banken zullen er ook niet rouwig om zijn als er enkele tientallen miljarden euro's opgenomen worden. Het bespaart hen veel geld en is bovendien goed voor de financieele ratio's, het balanstotaal wordt immers kleiner.
Het invoeren van een negatieve rente leveren de banken immense bedragen op.
Als de Rabobank, met ongeveer 400 miljard euro spaargeld, een negatieve rente in zou voeren van 0,25% levert hen dat jaarlijks 1 miljard euro op.

2. Concurrentie tussen de grote drie wordt heviger

De banken hebben dus veel geld op de balans staan die ondergebracht is bij de ECB en hen veel geld kost.
Het zou me niet verbazen als de banken in Nederland feller gaan concurreren met elkaar.
Elke miljoen euro die ze van het ECB-geld kunnen onderbrengen bij een klant levert hen immers 20.000 euro aan extra opbrengsten op. (Rente + niet te betalen bewaarloon ECB)

In onze regio hebben we al een aantal bedrijven, waaronder een groot mechanisatiebedrijf en een groot loonbedrijf, die de overstap naar ING al gemaakt hebben.
ING is zeer actief in de acquisitie en benaderd volop bedrijven proactief.
arie.j
Quote Reactie van @Wouter Verhoef:
In onze regio hebben we al een aantal bedrijven, waaronder een groot mechanisatiebedrijf en een groot loonbedrijf, die de overstap naar ING al gemaakt hebben.ING is zeer actief in de acquisitie en benaderd volop bedrijven proactief.

Een hogere rente voor een zakelijke lening als oorzaak enkel de eenmalige kosten?
Wel eens van een hoger risico gehoord?
Terwijl ook speciaal beheer bij een bedrijf in moeilijkheden flink wat extra beheerskosten bij een bank meebrengt.
En natuurlijk zou een negatieve rente op spaarrekeningen als oorzaak de ECB hebben.
Noorderling
@Wouter Verhoef
Wat voor opslagen en aflossingstermijn hanteert de ING momenteel voor grond?

Afgelopen jaren is ABN hier in het noordelijk akkerbouwgebied behoorlijk actief geweest en willen in heel veel plannen mee gaan, ze zijn iets goedkoper maar vooral de aflossingstermijn wordt opgerekt, grond op 50jaar is geen uitzondering meer.
Rabo wil niets aan de aflossing doen en zetten je liever op 25 als 30jaar, gaan met 5jaars vaste rente ook richting 2%, komt na een aantal jaren wat achter ABN aangelopen te zijn nu op hetzelfde niveau.
Wouter Verhoef
@Noorderling

Wat de renteopslagen en aflossingstermijnen zijn die ING hanteert zou ik niet weten aangezien wij (nog) bij de Rabobank bankieren.
+1
Tobber
@Wouter Verhoef 10 jr vast 1.7% looptijd 30 jr
tok achterhoek
Quote Reactie van @Wouter Verhoef:
Particulieren lenen goedkoper als bedrijven en dat wordt deels gerechtvaardigd door de lagere beheerskosten.Als een particuliere lening eenmaal is verstrekt heeft een bank er relatief geen omkijken meer naar. Alleen bij echtscheiding, een achterstand op de hypotheek of het verstrijken van een vaste rentetermijn komen deze klanten pas weer bovendrijven

Wat een onzin verhaal, behandeling is 1 malig en daarna wordt alleen een ander getal ingevoerd, de rest gaat automatisch. En vaak is het bedrag nog groter ook, dus in verhouding minder kosten. Alleen bij de boeren lopen ze minder risico dat ze het geld niet weer krijgen. Maar die lage rente van de particulier zouden wij ook kunnen krijgen, moet je een andere bedrijfsstructuur er van maken. Moet ik me nog een keer verder in verdiepen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0