400 geïnteresseerden voor kleine windmolen

Bijna 400 melkveehouders hebben zich aangemeld voor een kleine windmolen via het Farm Energy-programma van FrieslandCampina. Dat heeft de zuivelorganisatie bekend gemaakt.

Deel dit topic

Reacties

+5
Sjaakiee
Was eerst nog wel interessant maar hebben molen zomaar 20.000 euro murder gemaakt met zelfde
capiciteit.hoef hem niet meer.
+1
Noordoost
@Sjaakiee klopt, kostte 5 jaar geleden 32000 nu 52000, zelfde capaciteit
+1
Noorderling
@Noordoost
Er werd 30.000kwh beloofd, in de praktijk kan er al gauw 5000 vanaf. Zit je op 2euro per kwh, dat is op een geen enkele manier rond te rekenen.
Jaap40
@Noorderling lijkt me ook dat je alleen dicht bij zee voldoende wind hebt.
Op 15 meter hoogte heb je landinwaarts dan niet genoeg wind.
Noorderling
@Jaap40
Bij een kleine 10km van zee met weinig bomen en bebouwing halen ze het niet. En de boeren die dicht bij zee zitten hebben al wel wat groters staan of kopen eentje in een windpark die er wel wat aan over willen houden.
@Noorderling Ik vind dat wel een beetje overdreven. Hier in de buurt staan ook genoeg molentjes die toch rond de 30.000 kWh uitkomen per jaar, en dan hebben we de afgelopen jaren matige windjaren gehad. Dan praat ik over 20-25 km uit de kust. Maar inderdaad bomen of gebouwen hebben veel invloed op de opbrengst, je moet je wel echt afvragen of je een geschikt plekje hebt in het bouwblok om een molentje neer te zetten.
Dirk van Zetten
@Noorderling 4 x zo duur als zonnepanelen
bio boer
@Noordoost zijn toch meer aanbieders van kleine windmolens
DutchDairyFarmer
@Noordoost naar mijn weten is dit dan wel wind/zon opstelling
Koeien boertje
In Overijssel hebben ze nog geen beleid, geven geen vergunning af.
Volgens mij zitten ze op 40000€
Met 25000 kw toch?
Herbert
@Koeien boertje klopt dat wel? In Almelo staat er al 1 tubantia.nl/almelo/…
de jonge
@Koeien boertje volgens mij zitten ze al op een dikke 50000. dan is daar de lol ook al weer behoorlijk af lijkt mij
Jaap40
@Koeien boertje lijkt mij sterk dat je daar genoeg wind hebt. 😩😩
+1
harke
Dus als ik jullie goed begrijp zijn die molentjes in 1klap 15000 euro duurder geworden in anderhalf jaar tijd.
Toen we vorig jaar bezig zijn geweest met zo'n molentje zaten ze op 35000
ted9
@harke klopt vast. Je weet hoe het met de dieseltanken bij LTO ging......ook veel te duur.
Noordoost
@harke klopt, gaat weer te mooi.......
Adaptief boeren
@Noordoost denk dat de windmolen jongens er low budget mee gestart zijn, maar gaandeweg toch een hogere kostprijs krijgen, zie maar eens aan goed personeel te komen momenteel, en als de omzet stijgt en je steeds meer ruimte en mensen nodig hebt, komen de kosten ook voor de dag, daarboven op kan ik me voorstellen dat de directie gewoon dik wil profiteren van hun goede positie in de markt !
dewittemotor
@harke Dan zou je toch zeggen als je als RFC met zo een bedrijf een zee gaat, spreek je een quantumkorting af bij een grote afname. Dus niet 15.000 euro duurder, maar 10.000 euro goedkoper als we er bijvoorbeeld 200 afnemen.
Die coöperatie is echt de weg compleet kwijt. ( of ze hebben die afspraak stiekem wel gemaakt, maar dat geldt stroom stiekem het bedrijf weer in of komt via schimmige aandelenconstructies in de diepe zakken van de heren/vrouwen bestuurders terecht).
Ik ben niet zo goedgelovig meer.
achterhoeker2
@dewittemotor Dat is een misverstand, als een bedrijf moet inschrijven op een grote order zorgen ze er wel voor dat ze niet nat gaan.
Die kwantumkorting is voor de buhne.
+2
dewittemotor
@achterhoeker2 Jumpstart: die bedrijven o.a. Bio-electric, die door RFC zijn uitgeselecteerd, werden heel veel meer waard in ene. Zelfde met dat Groenleven. Kun jij wel naïef zijn, maar ik geloof er niks van dat er geen misbruik is gemaakt van deze voorzienbaarheid. Zo zit de wereld niet in elkaar. Die topmannen bij RFC weten verdomd goed, dat de aandelenwaarde van die bedrijven gigantisch stijgt, zodra RFC zo een deal sluit. Dus die anticiperen daar via allerlei schimmige constructies gewoon op naar mijn mening. Via een beleggings bv van de vrouw of zoon of weet ik hoe ze het doen, maar zo loopt dat volgens mij.. Die zitten maar voor een ding in die top en dat is er zelf zoveel mogelijk beter van worden in financiële zin. En om de melkveehoudertjes geven ze helemaal geen ene kloten. Voorbeelden te over hiervan de afgelopen jaren in allerlei sectoren
cowboys
@dewittemotor juist allemaal zakken vullers.
+5
Waldboerke
Wat een gedoe allemaal.
Volgens mij kan het verstandig zijn je op je kerntaken te concentreren. Namelijk goed melken.
- als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het dat in regel ook -
spotmelker
Veel succes ermee FC-collega's. Hier staan de grootste windmolens op één van de windrijkste lokaties. Oké, het levert (subsidie)geld op maar....ook hier te weinig wind 😬
Sunpowersystems
Als je wilt investeren in windenergie, doe dit dan in een grote molen. Kleine windmolens hebben te weinig technisch rendement. Tien zonnepanelen hebben precies tien keer zoveel opbrengst dan één zonnepaneel, bij gelijke omstandigheden. De capaciteit van een windmolen neemt toe met het kwadraat van de rotordiameter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkveehouders en windmolen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0