Ammoniakproblematiek en krimp melkveestapel

Afgelopen vrijdag melde ik hier het een en ander over een vermeend ammoniakreductieplan en krimp melkveestapel
Ik ben is wat verder in de materie gedoken wat er volgens mij aan de hand is. Waarom, omdat niet iedereen duidelijk is wat er aan de hand is.

De grote vraag bij mij is: Waarom is er een legitimiteit om de discussie op te starten over krimp melkveestapel, en waarom middels sectorplan. Inzet van overleg was 10kton ammoniak van de 128 kton inleveren en dat middels staarten. (begrijp ik uit de verschillende telefoontjes) Dus de 128 kton is de totale uitstoot ammoniak en alleen de melkveehouderij moet leveren.

3 opties.

1. Je ziet onze voorman Calon de laatste dagen steun zoeken bij VNO-NCW. Het kan zijn dat de behoefte aan stikstofruimte zo groot is bij het bedrijfsleven dat er wanhopig binnen de landbouw gezocht wordt naar korte termijn oplossingen. De voorman probeert de huid duur te verkopen.

2. Waar komt die 10 Kton vandaan. Met hulp van oa mensen hier blijkt dit een afspraak is van alle sectorpartijen (op de DDB na ). In 2013 is er bij het opstellen van de PAS een convenant getekend. De melkveehouderij levert 10 kton ammoniak middels voeding en management maatregelen in ruil voor ontwikkelingsruimte binnen de toenmalige nieuwe wetgeving PAS. Tot 2030 was daar de tijd voor.
Dus iedereen moest een inspanning doen in ruil voor vergunningsruimte binnen de PAS.
De ruimte is inmiddels allemaal vergeven, maar de basis is weg(PAS) en is er geleverd door de melkveehouderij? Ureum in de melk is lager, veel minder dieren, meer weidegang enz. Maar de monitoring loopt 2 jaar achter. Dus men praat nu over de gerealiseerde cijfers van 2016. September komt 2017. Dus hier de vraag de vergunde 10 kton aan bedrijven, is die ook gereduceerd?
3. De 10 kton is geheel vergund binnen de PAS. Daarvoor (voor juli 2015)lag de vergunningverlening in veel gebieden stil, dus niet mogelijk. Nu is de PAS afgeschoten, dus is er 10 kton ammoniak vergund, die niet had mogen vergund worden en ook niet kon. Dus wil de overheid die ruimte op korte termijn zien.

Het zijn drie opties die ontstaan zijn door het redeneren van een aantal mensen. Waarom een legetieme reden voor krimp, was de vraag. Maar ook waarom een sectorplan. Dat betekent dat we ergens verantwoordelijk voor zijn geweest.
Ik hoop dat jullie het een klein beetje snappen. Moet overigens nog maar zien of de overheid dit op eigen titel durft uit te voeren. Er moet wel een basis wezen die juridisch houdbaar is. En rond ammoniak is weinig juridisch houdbaar.

Uiteindelijk is er maar 1 oplossing. Feiten verzamelen middels meten depositie. Want het is van de zotte dat een economie tot stilstand komt, maar we hebben er geen feitelijke verklaring voor.

Deel dit topic

Reacties

+12
Jack Rijlaarsdam
Het is te hopen dat de sectorpartijen zich niet weer voor het karretje laten spannen. Eén sectorreductieplan is meer dan genoeg geweest. Laat de bom maar barsten. Ik vraag me overigens ook af welke sectorbestuurder zo'n plan aan de achterban zou durven te presenteren.
+3
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Dat moet de insteek ook zijn. Ballen tonen, we hebben genoeg gedaan!
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik vraag me overigens ook af welke sectorbestuurder zo'n plan aan de achterban zou durven te presenteren.

Alleen iemand die behoorlijk levensmoe is!
kwarkje
@slagroomvla er is geen bestuurder die het lef heeft
Je haalt de kerst niet wanneer je dat flikt
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kwarkje:
haalt de kerst niet wanneer je dat flikt

Als de gemoederen verhit raken, gebeuren er rare dingen, zie Assen.
+7
robbies
@Jack Rijlaarsdam als binnen NZO dezelfde gedachtegang heerst als die de voormalig directeur aanhangt is er zo een sectorplan in elkaar geflanst. De zuivelaars mogen het uitleggen aan hun leden als zijnde een NZO-besluit. Ik sta nergens meer van te kijken
kwarkje
Quote:
robbies">@kwartje valt?
RFC heeft met geweld het vleesvee onder de fosfaatrechten gekregen
Carola is bijna de pineut met Brusselse boete
Dus wat gaat nzo dan doen
Zorgen dat Carola gespaard word en plan maken zodat er geen boete komt
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
binnen NZO

Volgens mijn info wijst de NZO richting LTO. Als LTO nog iets van verstand in de organisatie heeft, dan geen compromis of polderen. Allereerst haken de laatste melkveeleden dan ook af en daarnaast verspeel je dan de mogelijkheid van collectieve rechtsgang ten behoeve van je leden. Immers, je kunt niet tegen een plan vechten dat je zelf mede hebt opgesteld.
robbies
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
Immers, je kunt niet tegen een plan vechten dat je zelf mede hebt opgesteld

Niet?? Het convenant dat LTO in Brabant mee opgesteld heeft gaan ze binnenkort in de rechtbank betwisten
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Het convenant dat LTO in Brabant mee opgesteld heeft

Je doelt op het convenant dat in 2028 in gaat?
robbies
@Jack Rijlaarsdam inderdaad. En dat is door de provincie eenzijdig naar 2022 gehaald
Johannushoeve cv
@Jack Rijlaarsdam weet de lto al dan hoeveel leden ze hebben? Ik heb nog nooit de uitkomst van Wageningen gelezen pf gehoord.
+1
Tommie1
Gaat die 10 kton NH3 van de markt af of wordt deze "omgezet" naar NOx?
Heeft de industrie ook zo'n soort akkoord mbt NOx?
Farma_boerke
Tsja, kort samengevat: overheid heeft teveel uitgegeven want ze heeft niet gecontroleerd (pas regelt het wel zonder overheidstoezicht) en de enige sector met ubehaupt een ammoniak, stikstof en weet ik al niet meer wat voor soort plafond, weten we van hoeveel ze hebben (rest is onbekend), dus kunnen die als enige (Bewijsbaar) iets inleveren. Komt u maar op: 10kton beginnen we mee.....
+5
STOPPEN MET AL DEZE ONZIN !!!tis allemaal lariekoek !!!
+1
Jean-PierreK
@John Spithoven, als ik me niet vergis zou van die 10 kton maar een gedeelte (de helft of zoiets) terug gaan naar de landbouw (ontwikkelruimte). Dit zou in delen gaan verspreid over meerdere jaren. Het is me zo niet bekend of alle tranches (per drie jaar meen ik) al geweest zijn. Een gedeelte van de reductie is al geleverd denk aan emissiearm stallen.
John Spithoven
@Jean-PierreK Zit onderstaande link.

Pagina 48 van advies PBL 2014. Toen hadden ze al grote bedenkingen.

google.com/url/…
John Spithoven
@Jean-PierreK Hoofdstuk 4.1.

a. management maatregelen
b. stalmaatregen
c. emissie arme aanwendingstechnieken .

Er wordt mij veel duidelijk in dit doc. Ook de uitspraak van Tjeerd de Groot, we hebben op de pof van de natuur geleefd snap ik.(ben het er overigens niet mee eens)

Maar sectorpartijen wisten dat we op glad ijs zatten, want daar was in 2014 door PBL voor gewaarschuwd.

Veel maatregelen van de laatste tijd snap ik nu, is gewoon afgesproken in 2014.

En het zoet is verdeeld, nu komt het zuur.🤔
Achso
@John Spithoven ik vraag me toch ten zeerste af, wat er mis is met de huidige generatie van bestuurders, politici en wetenschappers. Elk rapport dat ik lees, begint met ‘ onzeker’ , niet duidelijk. En basis daarvan wordt maar wat gedaan, om er later achter te komen, dat de zaken er anders voorstaan. Ik ben bang dat jouw oproep om de daadwerkelijke deposities te meten, te laat komt.
+1
@Achso problemen die niet bestaan , kun je niet oplossen !!! Hersenspinsels dat zijn het , niks meer of minder !!!
+1
John Spithoven
Ook lees ik wat @Jean-PierreK al schrijft.

De melkveehouderij levert 10 kton en de ongeveer de helft gaat terug voor ontwikkelinsruimte gehele landbouw, de rest gaat naar infra enz.🤣
+2
sorry
@John Spithoven lijkt mij dat het geen nieuws voor je is...

nu de pas afgeschoten is en er geen ontwikkelingsruimte meer komt moeten we maar inzetten dat 10kton niet meer gereduceerd hoeft te worden.....geen emisiearme vloeren in 2028...

is dit al wet mbt tot emisiearme vloeren? of is het net als met de asbestdaken,iedereen hebt het erover en op het laatst blijkt het niet verplicht te zijn....
+1
John Spithoven
Als ik alles op een rijtje zet.

In de aanloop tot afschaffing melkquotum dacht men dat er wel ruimte was voor 20 % meer melk. Maar die was er nergens. Niet in plaatsing ruimte mest, niet in ammoniak ruimte voor stallen bouw en niet bij de melkfabrieken. Een stevig miscalculatie.

Hoe uit deze impasse te komen.

Krimp of extern salderen en de markt het laten oplossen. Of eerst meten zodat men werkelijk weet wat er speelt in N2000 gebieden.
Twentsch Land
Eerst meten zou wel reëel zijn.....maar heb het idee dat ze dat voorlopig niet gaan doen....er is een te grote groep die eerst een mega klap wil uitvoeren ( in hun ogen wordt daar natuur en andere economische belangen mee gediend !

@John Spithoven
John Spithoven
@Twentsch Land Ben bang dat je gelijk krijgt. Maar daar moeten bestuurders niet over mee willen praten. Laat de overheid daar zelf maar een oplossing voor vinden als ze durven!
Twentsch Land
Tja dat weet ik eigenlijk niet, het ligt natuurlijk ook aan hoe bestuurders er instaan en wat hun mogelijkheden zijn......niks doen en het op zijn beloop laten kan ook een nog hardere klap geven.

@John Spithoven
+1
wotan2
@Twentsch Land met het verschil dat je met reden mag terug meppen!
familie pelle
@Twentsch Land Jan Cees vogelaar heeft al aangekondigd begin volgend jaar een poging te gaan doen om daadwerkelijk te gaan meten.
Twentsch Land
Denk dat er dan al besluiten zijn genomen.....neemt niet weg dat het zeker de moeite waard blijft.

@familie pelle
+1
bio boer
@Twentsch Land dan kun je besluiten nog wel aanveschten bij de rechter meschien
Twentsch Land
Tja dat kan zijn maar dan zijn er misschien al wel slachtoffers gevallen.

En wat de overheid binnen heeft geeft het zo nog niet terug.....ze maken wel weer een verhaal !

@bio boer
+1
John Spithoven
Andere vraag. Hoe zit het met het eigendomsrecht en een onherroepelijke vergunning. Kan bij een algemeen belang een onherroepelijke vergunning nietig worden verklaar door een rechter. En hoort hier dan een schadeloosstelling bij. Valt het onder het EVRM regelement.
sorry
@John Spithoven melkquotum pakten ze ook iedere keer wat af
John Spithoven
@sorry Ja, maar fosfaatrechten hebben verband met de nitraatrichtlijn. Niet met de NEC richtlijn.
infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/…
+1
siebes
@John Spithoven volgens mij net als fosfaat.
Dus 1 bedrijf korten mag niet, maar wel iedereen hetzelfde %.
Maar dan moeten ook andere Nb vergunningen (varkens, pluimvee, bouw, infra etc) gekort worden.
John Spithoven
@siebes Die hele PAS wetgeving zit heel raar in elkaar.

Waarom tekent iedereen er voor dat de melkveehouderij met zijn kop op het hakblok moet. Want de PAS is ook door pluimvee en vatkens vakbonden getekend. Zelfs door Cumela.
robbies
@John Spithoven de varkenssector krimpt al vrijwillig. Reken er maar op dat die bij geen enkele korting meegenomen wordt.
Erik!1879
@robbies dat zeg jij de hele tijd. Ik ken veel ex varkenshouders die graag tot hun pensioen boer waren gebleven. Hadden mooie bedrijven die internationaal hadden kunnen concurreren als de wetgeving niet zo veranderlijk en slecht was.
robbies
Quote Reactie van @Erik!1879:
dat zeg jij de hele tijd. Ik ken veel ex varkenshouders die graag tot hun pensioen boer waren gebleven. Hadden mooie bedrijven die internationaal hadden kunnen concurreren als de wetgeving niet zo veranderlijk en slecht was.

Er zijn er toch ook nog genoeg gebleven? Dus regelgeving blijkt niet de beperkende factor in de varkenshouderij. daar heeft immers elke varkenshouder last van. Ook in die sector speelt de vergrijzing een rol. Volgens jaar komen er veel stoppers vanwege de beeindiging van de gedoogregeling Besluit Huisvesting, De meest recente beëindigingsregeling was ook overtekend en de verwachting is dat voor de SRV ook bijzonder veel animo is.

POV heeft vooruit verdedigd, zelf een plan gemaakt en geld losgepeuterd in Den Haag. In ruil voor die voortvarendheid wordt de varkenshouderij waarschijnlijk ontzien. Dat is mijn inschatting.
Twentsch Land
Wat is je inschatting voor de rest ?

@robbies
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Wat is je inschatting voor de rest ?

Welke rest? De blijvers in de varkenshouderij bedoel je?
Twentsch Land
Bedoel .... in de varkens sector verwacht je geen korting omdat die al een bijdrage leveren.....bedoel waar en hoe en voor wie eventuele kortingen.@robbies
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Bedoel .... in de varkens sector verwacht je geen korting omdat die al een bijdrage leveren.....bedoel waar en hoe en voor wie eventuele kortingen.@robbies

Bloijkbaar alleen voor de melkveehouderij. dat zegt @John Spithoven
+1
John Spithoven
@robbies Bloijkbaar alleen voor de melkveehouderij. dat zegt @John Spithoven

Dat heb ik niet geregeld 😅

In het convenant staat dat de melkveehouderij 10kton bij elkaar brengt via de drie maatregelen in de toekomst en dat de gehele landbouw daar 5.6 kton ontwikkelingsruimte voor krijgt en de rest is voor infra enz. Heb nagetrokken, inmiddels allemaal op, alleen hebben wij als melkveehouderij geleverd???.Hier is het in de PAS op fout gegaan.

Ik zelf vind het een meer dan waardeloze afspraak. En nu zitten we met de gebakken peren.😂😂😂
Twentsch Land
De vraag was niet hoe John het ziet maar hoe jij het ziet....antwoorden is niet verplicht hoor 😂

@robbies
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
De vraag was niet hoe John het ziet maar hoe jij het ziet....antwoorden is niet verplicht hoor

Met het accepteren van de fosfaatrechten hebben we de overheid een stuk gereedschap gegeven (lees: een botte bijl) die ze kunnen toepassen wanneer ze willen. Je kunt in Brabant zien wat de overheid gaat doen als economische ontwikkeling in het gedrang komt. Of we krijgen een verplichting aan emissiereducerende maatregelen aan ons broek of een korting. Allebei de maatregelen zijn wat mij betreft een rechtszaak waard.

Een derde optie is dat er niks gebeurd en wij allemaal onszelf druk zitten maken om niks. Dat staat me nog het meeste aan.
Erik!1879
@robbies er zijn er niet veel over. Die over zijn zijn best wel groot. Ik wordt uitgelachen als ik roep dat er maar 500 melkveehouders overblijven die op kostprijs internationaal op lange termijn kunnen controleren. Dat vind jij dacht ik onzin. In de varkenshouderij is dat volgens jou echter gezond. Vind ik een beetje raar.
+1
robbies
Quote Reactie van @Erik!1879:
er zijn er niet veel over. Die over zijn zijn best wel groot. Ik wordt uitgelachen als ik roep dat er maar 500 melkveehouders overblijven die op kostprijs internationaal op lange termijn kunnen controleren. Dat vind jij dacht ik onzin. In de varkenshouderij is dat volgens jou echter gezond. Vind ik een beetje raar.

Wat is groot? ik vind 500 zeugen gesloten niet bijzonder groot en menig gezin kan daar nog gewoon van leven.

Ik vind het inderdaad onzin dat je zegt dat er maar 500 grot emelkveehojuders overblijven die internationaal kunnen concurreren. in de varkenshouderij zijn er weinig externe factoren die het verschil in financieel resultaat tussen bedrijf A en bedrijf B kunnen maken. daar wordt het resultaat in de stal bepaald. Niet voor niets is voerwinst zo'n belangrijk kengetal geweest.

In de melkveehouderij zijn er veel meer externe factoren. Hoe is je grondpositie? in welk gebied zit je? Hoe zijn je capaciteiten om goed ruwover te winnen, hoe is j everkaveling; kortom veel meer factoren die een rol spelen. Daarnaast wordt zuivel onder een merk verkocht en niet anoniem, wat bij vlees wel het geval is.. Er zijn dus ook veel meer mogelijkheden om waarde aan het eindproduct toe te voegen.
Erik!1879
@robbies in Duitsland kun je met 200 zeugen gesloten gemakkelijk leven. In Nederland is dat niets meer. Ik vind een bedrijf met 500 zeugen gesloten vergelijkbaar met een 300 koeien bedrijf. Het ging slecht met de varkenshouderij en daarom is de schaalvergroting extra snel gegaan. Dat krijg je in de melkveehouderij ook als er geen behoorlijke wetgeving komt. Hoe die wetgeving eruit moet zien weet ik ook niet En is ook niet aan mij om er over te oordelen. Als ex varkenshouder kan ik wel zeggen dat het nietaltijd leuk was hoe er met ons omgegaan werd. En dat je daarom allerminst kunt spreken over warme sanering.
+1
robbies
@Erik!1879 dat het een warme sanering is heb ik nooit gezegd.
+1
familie pelle
@robbies
Quote:
. de varkenssector krimpt al vrijwillig. Reken er maar op dat die bij geen enkele korting meegenomen wordt.

Ik vind een opkoop van varkensrechten van (stoppende boeren) wel wat anders als een ordinaire korting voor alle melkveehouders op Fosfaatrechten.
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
k vind een opkoop van varkensrechten van (stoppende boeren) wel wat anders als een ordinaire korting voor alle melkveehouders op Fosfaatrechten.

Betere onderhandelaars in de varkenshouderij dus.
+2
familie pelle
@robbies jij zegt dat de varkenshouderij vrijwillig krimpt en dat is gewoon flauwekul.
robbies
John Spithoven
Twee cruciale vragen

1 EVRM en een onherroepelijke nb wet
2 fosfaatrechten korten , onderdeel van de nitraatrichtlijn, met als reden overschrijden ammoniak emissie, onderdeel van de NEC richtlijn.
John Spithoven
@John Spithoven Kunnen jullie antwoord geven op boven staande vraagstelling?
sorry
@John Spithoven hinderwet kunnen ze intrekken bij wijziging,wat staat hierover in de nb-vergunning
Jean-PierreK
Even heel grof berekend anderhalf miljoen koeien maal 10 kg ammoniak is 15 kton ammoniak. Verplichting emissie arme stallen minimale reductie 40 % = 6 kton. Hoe komt PBL aan die veel lagere waarde? @John Spithoven
John Spithoven
@Jean-PierreK Ik werk niet bij PBL. Ik ken hun rekenregels niet. Volgens mij doet RIVM de metingen en PBL de modelletjes. Verschil kan ik niet verklaren.
Jean-PierreK
@John Spithoven, als in 2030 alle stallen emissiearm zijn en de veestapel gelijk is aan 2013 dan zou die 5,6 kton ontwikkelruimte volgens deze grove berekening gecompenseerd zijn.
John Spithoven
@Jean-PierreK En dat is nu net waarom de PAS is afgeschoten bij de RvS.
De ruimte van 10 kton is al een tijdje uitgegeven, maar de reductie nog niet gerealiseerd . Of zoals Tjeerd het zegt, op de pof van de natuur geleefd hebben. Er werd nu vergund en uitgegeven en later tot 2030 gereduceerd .
+1
buorman
@Jean-PierreK
Een deel van die emissie beperking door nieuwe vloeren is door veel bedrijven weer gebruikt voor uitbreiding, als je de emissie per dierplaats verlaagde door een andere vloer kon je meer dieren houden binnen de jou vergunde emissie.
Jean-PierreK
@buorman, dat klopt op bedrijfsniveau. Maar landelijk zouden er volgens het CBS minder melkkoeien zijn dan in 2013... Door de fosfaatrechten is een toename ook niet meer te verwachten.
Farma_boerke
Uiteindelijk is het de overheid die de vergunningen heeft verleend, of de reductie nu al was gerealiseerd of niet. Daarmee is in eerste instantie ook de overheid verantwoordelijk bij foutief handelen.
Alleen de landbouw word nu op de korrel genomen lijkt het wel, maar wie weet water nog meer uit de hoge hoes komt. Sinds 2012 mogen we 130 op de snelweg, is extra uitstoot & het verkeer stoot nogal wat uit (emissieregistratie). We kennen de adblue bijmenging, maar controle op systemen is er niet. Vliegbewegingen nemen toe en iedere motor stoot per uur ca 15 kg NOx de lucht in. Industrie is uitgebreid, elektra voorziening en warmte, in 1990 nog maar 80 Twh nu 120 Twh.

emissieregistratie.nl/erpubliek/erpub/…
+1
Jean-PierreK
@Jean-PierreK, er zal wel een verschuiving zijn van jongvee naar melkkoeien. Jongvee is 4,4 kg, melkkoeien 13, emissiearm melkkoeien 7,8 (grofweg).
buorman
@Jean-PierreK
Emissie factoren zijn in de loop der jaren ook gewijzigd, destijds gaf overig stalsysteem met beweiding een veel lagere excretie dan nu
Jean-PierreK
@buorman dat klopt ook weer. Als dat echter niet het gevolg is van verandering in de veehouderij maar door bijvoorbeeld veranderde inzichten dan valt dat mijn inziens onder bestaand gebruik.
Daar gaat het eigenlijk ook niet om. De berekening is eigenlijk bedoeld als vergelijking met de cijfers van het pbl advies dat @John Spithoven aanhaalt. Opzich best bijzondere combi John en pbl.
+1
John Spithoven
@Jean-PierreK Mooi he. Ook ik begin van het padje af te raken....

Zal de volgende keer een andere bron op zoeken.
John Spithoven
De komende dagen zitten ze ongetwijfeld weer bij elkaar.
Waar ik bang voor ben is zwakke knieën en halve oplossingen.

Als je de reactie van Calon analyseer dan ben ik bang voor de volgende oplossing.

Een zak geld van de overheid waarmee herverkaveling plaats gaat vinden door verplaatsing N2000 gebieden en clustering N2000, herplaatsing van bedrijven in de buurt van N2000 in ruil voor een hoeveelheid ammoniak of fosfaatrechten, die we allemaal in kunnen leveren.

En als dat hem wordt vind ik het weer een half zachte oplossing.
John Spithoven
@John Spithoven Wat vinden jullie van de hierboven beschreven mogelijke oplossing?
achterhoeker2
@John Spithoven Dat is inderdaad geen goeie uitkomst, die zakgeld is waarschijnlijk maar half genoeg.
Die herverkaveling gaat decennia duren , waardoor bedrijven in een uitzichtloze situatie terechtkomen waardoor bedrijfsopvolger en financier hun conclusies trekken.
Erik!1879
@achterhoeker2 ze gaan als je ze de kans geeft de sector heel langzaam de strot dicht knijpen. Hebben ze met de varkenshouderij ook gedaan. Dat is echt schandalig. Het is net of je dat toelaat als sector. Polderen heeft geen zin.
Erik!1879
@John Spithoven je kent mijn mening. Laat de overheid flink dokken. Zet in op 20.000 per koe. Fosfaat rechten en ammoniak weg. Iedereen kan inschrijven. Bedrijven die op goede lokaties zitten die willen stoppen samenwerking met bedrijven die weg moeten, eventueel iets meer. (Verplaatsen) Gaat overheid niet akkoord dan Nederland dicht gooien. Met 100 man op de trekker op strategische plaatsen bezorg je Nederland binnen korte tijd miljarden schade.
+1
Jaap40
@Erik!1879 20000 per koe mag wel als minimum aangemerkt worden. Als de hypotheek ook nog afgelost moet worden, stakingswinst betalen, dan is 20000 verre van genoeg.
buorman
Quote Reactie van @John Spithoven:
Een zak geld van de overheid

Van winst pakken, is nog nooit iemand armer geworden
John Spithoven
@buorman Bedoel geen volledige directe betalingen.

Een herstructureringsplan melkveehouderij zoals bij de varkenshouderij.

Geld voor herinrichting, herplaatsing bedrijven, verplaatsen N 2000, clusteren N2000.
buorman
Quote Reactie van @John Spithoven:
Geld voor herinrichting, herplaatsing bedrijven

Kon voor mij weleens ''een volledige directe betaling'' betekenen, zit een 50 meter vanaf een N 2000 gebied wat zeker niet geschrapt zal worden.
+1
siebes
@John Spithoven ja joh en alle geld naar Lto en andere adviesclubs om een plan te maken
+2
robbies
@John Spithoven niks sectoraals organiseren. Belangen en euro's zijn te groot om dat als collectif voor een individuele ondernemer te regelen. Iedere veehouder zelf laten bepalen
Frans Z.
Ga allemaal eens zwemmen vanmiddag,beetje afkoelen.
demelkboer
Zoals jack al aan geeft laat de bom maar barsten.

Wijnals hebben sinds het invoeren van de PAS netjes vergunningen aan gevraagd of meldingen gedaan. Zelfs voor de PAS hebben wij als sector, individuele bedrijven uitgezonderd, ons zo goed mogelijk geprobeerd te schikken in de stikstof problematiek. Zinvol of niet.

Wat hebben andere sectoren gedaan: NIKS. En daar komen ze nu achter. In het hele stikstof verhaal mis ik de opname van stikstof door klaver. Wij kunnen straks weer klaver gaan zaaien om de stikstof van Schiphol of de A12 te binden. Ik zeg eigen sector (samen als landbouw) eigen boontjes. Bij het co2 verhaal idem. Andere sectoren zien nu dat ze qua compensatie niks te bieden hebben
+4
John Spithoven
@demelkboer Mee eens, we zijn klaar met polderen. Ze zitten wat ik begreep vandaag weer te overleggen.

Klaar, naar huis en de loopgraaf in. 💪
+1
demelkboer
@John Spithoven niet in de loopgraaf. Dat zou betekenen dat wij vinden dat er een oorlog is. Die is er wat ons betreft niet.

Overheid alstublieft . Los het maar op. Maar wij agro leveren niks in. Wij hebben kringloop landbouw en dat geld voor alle elementen dus voor C en ook voor N. Eiwit eigen land. Top. Soja uit z.a. weg. Oké. Regionaal voer. Uitstekend. Iets minder vee. Valt over te praten. Een voorwaarde. Eigen sector eigen boontjes
Frans Z.
Rustig vandaag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0