AMMONIAK REDUCTIE PLAN

Vanmiddag besluiten sectorpartijen voor een plan zoals hier beschreven de laatste dagen

DE OVERHEID HEEFT EEN PROBLEEM, DAT HOEVEN WIJ NIET OP TE LOSSEN.

ZE HEBBEN HET MANDAAT GEEN EENS

EN ZE HEBBEN DE VERKEERDE DATA ALS ONDERBOUWING.

Deel dit topic

John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

friesboertje
Kan ik nog anticiperen?
+2
cowboys
@friesboertje misschien nog wat Deense koeien importeren
Sjaakiee
@cowboysdatum ligt toch weer int verleden.
Hans van Bergen
VERTEL EVEN IETS MEER AUB JOHN
John Spithoven
Ben al te ver gegaan, sorry

Maar laat je gedachten maar,de vrije loop
rienk
@John Spithoven toch zul je het met me eens zijn dat er iets gebeuren moet zo dorgaan kan niet op de duur zat gisteravond te kijken naar bayerische rundfunk waarin een 3 uur durend verslag oa werd uitgelegt dat men nu reeds 10 drinkwater op pomp plaatsen sluiten moest vanwege nitraat
begrijp me goed niet alleen de landbouw is hier schuldig aan
maar drinkwater draait de hele wereld op
co co
@John Spithoven juist john de overrijd heeft een probleem en probeert die op te lossen over de boer zijn rug . en ja zo als gewoonlijk stemt LTO daar wel mee in . laten we eerst maar eens afwachten naar de metingen
. meten is weten
Coen
@John Spithoven , LTO (via Marc Calon) heeft afgelopen voorjaar aan de klimaattafels toch al aangegeven dat Land- en Tuinbouw wel meer reductie kunnen doen?
+1
Farma_boerke
@Coen correct, alleen CO2 gerelateerde reductie
Leo,s vriend
@Farma_boerke en mits het betaald wordt.
puntertje
Och, we krijgen straks weer te horen: advies landsadvocaat, bla bla, verdrag van de rechten van de mens, bla bla, pats-boem, reductieregeling die de sector zelf wel even uit gaat voeren. Bla, bla, verantwoording nemen, bla bla, zelf met bonus-malus regeling komen want anders nog veel slechter, bla bla.
En over een jaar een zeer summier onderzoekje waaruit dan ook nog eens niet onomstotelijk vast is de stellen dat er voorkennis in het veld was.
+2
Sjaakiee
Ken een bestuurder van een sectorpartij(zal maar niet zeggen welke)heeft recent even 25 vaarzen aangevoerd.ze zaten telkens op fosfaatgrens maar ineens meer vee.er is dus weer voorkennis.
co co
@Sjaakiee gij snapt het
cowboys
@Sjaakiee tuurlijk is er voorkennis daarom moet je deze personen goed in de gaten houden en hetzelfde doen.
Deutzrijder
Zal toch niet waar zijn.
Vind dat wij als boeren onder geen beding akkoord moeten gaan met een afroming van rechten.
Laat de overheid of het bedrijfsleven maar rechten opkopen.
van Ittersum
Als de data niet klopt (hier vaker gelezen) is een rechtzaak hier over toch een appeltje eitje? Helaas waarom lees ik alleen maar woorden maar geen of amper daden.? Wat mis ik hier dan in dit verhaal, nu met de PAS ook, helemaal niets!, vanuit de landbouw niet maar ook niet vanuit de industrie, bouw en enz. Het gaat hier om het voorbestaan van vele bedrijven en toch... Of zou de data dan toch kloppen? Zeg het maar, bevreemd me enorm.
Achso
@van Ittersum je hebt leugens, grote leugens en statistieken. Weet je ook wel. Om de data te weerleggen moeten er eerst rapporten geschreven worden. Aangezien WUR daar zo’n beetje het monopoly op heeft, wordt dat al wat lastig, als ze zich zelf gaan tegenspreken. Zo’n rapportje kost ook aan de andere kant van 1 euroton. Dit zou iets voor LTO zijn, maar dat riedeltje ken je wel. Nog steeds vreemd? Of
moet het nog wat duidelijker?
van Ittersum
@Achso afschuiven heet dat toch? Ben je lid dan ben jij mede-lto en kun je het daar aankaarten, ben je geen lid moet je hun niet als ramijzer gebruiken maar zelf bezig gaan.

Maar even zonder gekheid ook grote (bouw)multinationals met hun eigen rechtsafdelingen en zelfs de overheid zelf staan nu machteloos. Best raar, hebben ze dan geen grondslag om te produceren.?
+1
JanCees
@van Ittersum klopt er is geen grondslag om te procederen omdat je de rechter niet kan overtuigen dat je geen stikstofdepositie gaat veroorzaken en dat komt weer omdat er niet feitelijk depositie op natuur wordt gemeten. Dat is 1 keer gedaan door Santing en Lantinga in 2012 dat liep uit op een clash tussen wetenschappers.
Het RIVM was not amused want uit depositiemetingen bleek het OPS model niet te kloppen en was er nauwelijks depositie in natuur.

edepot.wur.nl/328849/
Resultaat was onderzoekers werden kaltgestelt in onderzoek en loopbaanontwikkeling.

Verder heeft in 2012 Carlo Trojan een aardig rapport gemaakt over de juridische mogelijkheden bij het ammoniak dossier. Dat is vandaag de dag nog steeds actueel
zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30654-51-b1.pd…
sorry
Quote Reactie van @JanCees:
Verder heeft in 2012 Carlo Trojan een aardig rapport gemaakt over de juridische mogelijkheden bij het ammoniak dossier. Dat is vandaag de dag nog steeds actueelzoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30654-51-b1.pd…

een link met 2 lege bladzijden? ,hoe kan dat?
+4
Weidezicht
@van Ittersum de bouwwereld is nog maar net geraakt door deze toestand. Die hebben nog geen idee hoe de cijferbrij in elkaar zit en hoe een grote leugen er in ieder geval over de agrarische sector is uitgestort de laatste 25 jaar. Alleen zal de bouwwereld snel door hebben dat het voor hen met goede lobby, zeer snel en uiteindelijk voordeliger is even met deze poppekast mee te spelen en uiteindelijk de zogenaamde agrarische uitstoot als zijnde reduktie opde totale nederlandse uitstoot op te kopen om zo zelf door te kunnen. Denk dat ze dit al ingefluisterd is door de overheid. En op deze manier handelen is dan voor de bouwsector en consorten veiliger dan met jarenlange onderzoeken deze luchtballon door te prikken, want dan blijkt dat de zogenaamde uitstoot die ze straks van ons kunnen kopen, eigenlijk helemaal niet bestaat en dan zit de boel echt op slot. We zijn en worden genaaid en dat is heel geniepig jaren geleden al begonnen. Alle belangenbehartigers hebben het nooit gezien, maar bijna alle boeren ook niet. Ga maar terug naar de sluiting van de veemarkten. Toen zijn we nog met een aantal tractoren naar den haag geweest, en werden we door meeste boeren uitgelachen dat die veemarkt toch geen waarde heeft. Nou wat hebben de slacht en nukaprijzen gedaan? Ik zou nog eens kunnen schrijven dat het misschien een goed idee zou zijn dat meerdere agrische sectoren vanaf 26 augustus 2 weken alle produkten thuis houden, maar ja daar doet niemand aan mee. Dus we lopen op het gemak naar het eindstation.
+3
de Haas
@Weidezicht Niets in de politiek gebeurt toevallig; en als er iets toevallig gebeurt is het zo gepland. Aldus een politicus
+3
cowboys
@Weidezicht ik pleit al langer om een tijdje geen producten af te leveren dat is het enigste middel dat er is. zodat er een keer geluisterd gaat worden. En zolang er geen bereidheid is voor dit worden we elke keer genaaid door Carola en consorten
+1
van Ittersum
@cowboys geen producten afleveren is versneld je eigen (afzet)markt ilaten inwisselen voor andere alternatieven/markten.. Goed idee, je eigen kuil graven....nog meer achterhaalde ideeën uit de jaren '80?
+1
labella
@cowboys Dat is wel een favoriete bezigheid van Carola zo lijkt het.
+16
John Spithoven
Kan iemand mij uitleggen waarom ik als houder van een nb wet mij moet laten bestelen door oa een bestuurder met voorkennis en zonder vergunning.

Onze sector is in en in ziek gemaakt door een aantal pluis kevers zonder enige visie.

Ik begin mij steeds meer af te vragen wat ik nog doe in die sector.
+2
Sjaakiee
@John Spithoven inderdaad ben het spuugzat in dit apenland.
co co
@Sjaakiee het komt er op neer dat degenen die voor 2*7-2015 geen nb vergunning konden krijgen en de stal maar hebben gebouwd volgezet met dieren waar voor zij rechten hebben gekregen . en het in de PAS na 1-7-2015 het hebben gelegaliseerd . en dat nu de voornemens zijn dat er gekort gaat worden op de nb vergunning voor degene die het voor 1-7-2015 wel in orde hadden .. om de meldings- gevallen in de PAS te legaliseren .
hans1980
@co co nou dat kan dus niet wat daarmee komen anderen in de problemen bovendien is een nb vergunning vaak onherroepelijk!

Afromen of verhandelen kan wel (net als nu bij fosfaat handel gebeurd)
+4
Sjaakiee
@co co dat durf ik niet te zeggen maar er werd wel weer vee gesleept door bepaalde bestuurders.lijkt wel een bananenrepubliek hire.niets is meer zeker.
Achso
@John Spithoven ik heb onderweg ergens gehoord dat er maar 200(!) veehouders bezwaar hebben gemaakt tegen de nieuwe excretie normen. Laat dan ook de zaak maar klappen
hans1980
@Achso heeft niets met ammoniak van doen
Farma_boerke
@Achso Ze hebben geen bezwaar gemaakt, alleen hun reactie op de zienswjze gegeven. Hoeft de overheid niets mee te doen, vandaar dat de meesten niet eens meer de moeite nmen je word toch ana de kant geschoven. Bedankt, we doen het anders......
kwarkje
@Farma_boerke
Achter je rug lachen ze je uit
Het is ziek volk
Twentsch Land
Willen ze dan iets van jou stelen ?

Hebben ze dat dan gedaan of gezegd ?

@John Spithoven
+6
John Spithoven
@Twentsch Land Als mijn ammoniak herverdeeld wordt zonder toestemming is dat stelen
+3
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Als

inderdaad. Als.
+4
John Spithoven
@robbies Voorstel is om nb wet vergunning af te romen om de PAS bedrijven van ammoniak te voorzien.
+2
Sjaakiee
@John Spithoven niet te geloven echt.
+1
ted9
@John Spithoven Er is ook een voorstel om grondgebonden boerengrond her te verdelen onder niet grondgebonden boeren. Hou op man.
hans1980
@John Spithoven zo'n voorstel mag toch nooit van een belangenbehartiger komen 😡
Je brengt andere bedrijven hiermee direct in de problemen

Ga dan afroming bij extern salderen!
+3
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Voorstel is om nb wet vergunning af te romen om de PAS bedrijven van ammoniak te voorzien

Sorry John, maar ik geloof er werkelijk geen snars van. Ik zou niet weten hoe men dat juridisch wil gaan borgen en met welk mandaat ze dat uit willen voeren. Ze kunnen plannen maken wat ze willen, maar uitvoering is natuurlijk hele andere soep
John Spithoven
@robbies Ik hoop dat je gelijk hebt.
+3
hans1980
@John Spithoven boeren met nb en pas met verleende vergunning staan sterk , uitspraak RvS
Daar kan de weg en waterbouw nog een puntje aan zuigen

Grootste gevaar zit in het kantoor van de LTO
+3
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
robbies Ik hoop dat je gelijk hebt.

ga is zwemmen dan koel je af,er staat bij ons onherroepelijk op,
dus het zal wel mee vallen
+1
Erik!1879
@de hoef ben eens blij dat er tenminste iemand is die het voor de sector op probeert te nemen.
+4
de hoef
@Erik!1879 ik ben niet blij met wat roepen ,john zegt wat ,dan zegt hij al teveel,en vervolgens wordt hier een berg klets opgerakeld,en we weten nog niks
kwarkje
@de hoef ik moet het nog zien
Zie geen basis voor een plan
Tommie1
@de hoef Waar staat onherroepelijk, ik zie het niet staan
de hoef
Quote Reactie van @Tommie1:
onherroepelijk, ik zie het niet staan

staat er bij ons bij
Tommie1
@de hoef Brabant?
Adaptief boeren
@John Spithoven mogelijk dat ongebruikte vergunningen ingeleverd moeten, maar dat kan alleen als huidige regeling dat toelaat
hans1980
@John Spithoven onherroepelijke vergunning is onherroepelijk!
Uitspraak RvS
+1
overstekend wild
@John Spithoven een NB wet vergunning is toch bindend, en persoonlijk eigendom
John Spithoven
@overstekend wild Boven wettelijk
+1
hans1980
Heb ammoniak destijds gekocht om onze nb vergunning goed te hebben, wil niet dat de LTO aan mijn rechten zit (willen ze ) en vele bedrijven die de zaakjes netjes op orde hebben!!
Ben ook al onterecht op fosfaatrechten gekort ook toen zat de lto er bij
+1
cowboys
@hans1980 jij begrijpt toch ook wel dat die anticiperend rakkers hun moeders nog verkopen als de overheid er om vraagt.omdat ze in de pocket zitten bij de roverheid.
+1
de hoef
JE @hans1980 JE BENT GEKORT op niet grondgebonden, dat is nog goed te praten,maar korten op gekochte rechten gaat niet gebeuren
Greetje
Maar dus vanmiddag meer duidelijkheid over het hele ammoniak/PAS verhaal begrijp ik?
+4
de Haas
Er wordt nu alweer door menig prikker geroepen wie de korting dan maar op moet hoesten etc.Dit is precies wat men wil, verdeel en heers. Er moet nu stelling worden genomen. Er wordt door niemand niets gekort! Klare taal. Of denken jullie dat de bouw, wegen en vliegvelden ook al bezig zijn met een evt korting/sloop??
+5
Erik!1879
Denk er allemaal even aan dat de pas vergunning de reden was van 2 juli. Er zijn heel veel bestuurders die een pas vergunning hebben. Ga er maar vanuit dat ze hun best gaan doen om het pas probleem op te lossen. En nogmaals zullen ze daarna vertellen tegen de slachtoffers van deze oplossing dat ze niet iedereen konden redden.
kwarkje
@Erik!1879 het is het laatste wat Jos gaat verkloten
Erik!1879
@kwarkje ik wil het niet over Jos hebben. Hij is de enige die eerlijk gezegd heeft over hoe de vork in de steel zat. Helaas wil niemand er van leren. En laten eerlijke bestuurders zich hiervoor lenen.
co co
@Erik!1879 gij snapt het
Erik!1879
Deze keer moeten jullie volgens mij in de hoek van FRC denken. Daar heb ik gehoord dat enkele bestuurders een beetje opvallend met vee aan het slepen waren.
Tommie1
Hier in de buurt zijn ook boeren die (tijdelijk) niet melken maar wel een NB hebben en ook op 1-8-2018 een actief melkveebedrijf hadden, zoals ik het begrepen had mogen deze bedrijven extern salderen, het zou bijzonder zijn dat als je een vergunning hebt en dat je weer wil starten je gekort wordt.
+6
slagroomvla
Een nb vergunning is locatie gebonden,inclusief berekeningen op verschillende n2000 gebieden. En dat zou dan elders herverdeelt kunnen worden? Lijkt me zeer ongeloofwaardig verhaal.

Dan kun je de vergunningen ook wel bij de Hema in de winkel leggen...
JanCees
@slagroomvla mogelijk dat het fosfaatspoor wordt gebruikt de minster heeft al diverse keren aangegeven niets te voelen voor aanpassing excretienormen omdat er dan op andere dossiers lees stikstof ammoniak meer emissie zou kunnen ontstaan
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
mogelijk dat het fosfaatspoor wordt gebruikt de minster heeft al diverse keren aangegeven niets te voelen voor aanpassing excretienormen omdat er dan op andere dossiers lees stikstof ammoniak meer emissie zou kunnen ontstaan

korting op fosfaatrechten dus. Lijkt me erg sterk en juridisch heel wankel dat je generiek vee gaat korten omdat er ergens teveel depositie berekend wordt.
Erik!1879
@robbies volgens mij moeten ze iets bedenken om het vee op pas bedrijven te legaliseren. Anders was er geen wettelijke grondslag voor het geven van fosfaat rechten aan de illegale pas bedrijven en moeten ze met terugwerkende kracht de rechten inleveren, hebben ze jaren een economische delict gepleegd en moeten ze de komende jaren tussen de drugsdealers zitten.
+1
Twentsch Land
.....PAS....een opgetuigd systeem door de overheid, het is een te groot probleem waar niet de boer maar de overheid voor verantwoordelijk is......er moet dus iets worden bedacht.....een Nb vergunning heeft veel waarde en daar kan niet eenvoudig aan getornd worden......extra korting fosfaatrechten ligt in deze eenvoudiger.

@Erik!1879
hans1980
@Twentsch Land laten ze de varkenshouders warm saneren met hun ammoniak (extern) komen die ook nog een keer uit de schulden!!
+3
Tommie1
@hans1980 Ik denk dat jij de situatie van de gemiddelde zeugenboer verkeerd inschat
+1
co co
Er is geen een PAS vergunning af gegeven hoog uit aan gevraagden op 1-7-2015 . en op 2-7-2015 dat was de tel datum voor de rechten ] en nu moet het FF over de rug van degenen die het wel op orde hadden gerepareerd worden. en ja erik ze proberen het nu te legaliseren . maar dat gaat niet . om dat er op 2-7-2015 nog geen PAS vergunningen zijn afgegeven.
+2
JanCees
@robbies hoe groter de paniek hoe gekker de bokkesprongen
+2
Farma_boerke
@JanCees iedereen weet dat je een kat in het nauw (overheid) niet moet proberen te pakken (sectorpartijen) je komt er nooit ongeschonden uit. Laat Remkes zijn werk doen en wacht af.... Nog beter informeer de commissie. Niet voor de troepen uit lopen = kanonnenvoer
JanCees
co co
@Farma_boerke de commissie moest met een korte termijn oplossing komen +- september voor de lange termijn +- juli 2020
+2
Farma_boerke
@co co Er zijn vele oplossingen en her en der ook al geopperd, van inkrimping veestapel tot snelheid verkeer terugbrengen etc. gezien de ontwikkeling van de veestapel, de forse ammoniakreductie al bereikt en het feit dat we bij het plafond 128kton zitten voor de landbouw en onder stikstofplafond moet je de positieve kant van de landbouw en de inspanning benadrukken als sector. De hoeveelheid N komt ergens , terwijl sector krimpt.
Kijk naar methaan toename, blijkt mogelijk van affakkelen en fracking te komen, dat willen we in nederland ook ....
co co
@JanCees meten is weten . en laten we dat nu eerst eens af wachten. vraagje jan cees wanneer zullen de eerste resultaten bekent zijn ??
JanCees
@co co met een beetje optimisme eind 2020 begin 2021
+1
nitevd
Vandaag nog een ambtenaar aan de lijn gehad die er verstand van heeft, maar natuurlijk ook niet weet hoe het precies af gaat lopen. Dit is wat hij me meldde: NB vergunningen die aangevraagd zijn voor 1 Juli 2015 (intrede PAS) en zijn bevestigd middels definitief besluit zijn (vooralsnog althans) onherroepelijk. Het is nog onbekend of salderen van NH3 buiten de (agrarische) sector zal worden toegestaan. Zou dat het geval worden dan kan een eventueel overschot worden verhuurd, wat overigens niet per se beperkt hoeft te blijven tot naburig bedrijf (dat uitstoot op dezelfde natuurgebieden). Afroming bij salderen zou aan de order kunnen zijn is nu nog onbekend. Degenen met een ruime NB vergunning, (o.a. stoppers) aangevraagd voor 1-7-2015 kunnen wel eens spekkoper zijn. (Mits de afroming meevalt).
Tommie1
@nitevd Fosfaatrechten eruit voor 270 de kg en straks de NH3 voor 800 per kg.
Die lachen hem uit zijn broek
+1
kwarkje
@Tommie1 zo dom is onze regering niet
De veenocide olv Carola is zorgvuldig gepland
Niks betalen
Afromen en inpikken
Boeren springen maar voor de trein
Tommie1
@kwarkje Ik denk niet dat ze daar juridisch mee wegkomen, NB is vergund recht, Als we gaan kijken hoeveel industrie, wegen,woningbouw enz er is zonder dat er ooit over belasting op natuur is gesproken zal er geschoven kunnen worden met de KG's die op de juiste manier vergund zijn, de rest wordt misschien wel gedoogd wat er nu is, maar ik denk niet dat er met die KG's nog ooit geschoven mag worden of inleveren in een NH3 bank.
co co
@Tommie1 volgens mijn gaan ze korten op fosfaat rechten
co co
En de inspanning benadrukken als sector. zal LTO daar voor gaan .?? ik denk van niet er moet met der haast een oplossing komen. en ja haastige spoed is zelden goed
+3
John Spithoven
Afloop: Geen sectorale overeenstemming, minister beslist volgende week zelf.
+1
kwarkje
@John Spithoven alle uitstoot zit onder plafonds
Wat is de basis om eigendom af te pakken
+2
CorP
@John Spithoven Als we nu als sector nu eens unaniem zeggen, tot hier, en niet verder? Of is dat nu weer vreemd gedacht? Ik lles het wel eens vaker, maar schiphol lijkt niet echt te moeten inkrimpen, onze grootste vervuiler, en heeft transport een bepaald KM-quotum? Waarom wij dan wel
kwarkje
@CorP dacht het op 2-7-15
Nu niet meer
Het is ieder voor zich
Ga Josje met zijn illegale vaarzen en pas melding niet helpen aan legalisatie
Over mijn lijk nog niet
sorry
@kwarkje heeft jos een pas melding?
+1
Erik!1879
@sorry ja
sorry
@Erik!1879 gadverdamme nog erger dan ik dacht ,heb je link met eeen officieele bekenmaking ervan?
Erik!1879
@sorry even Google. Stond ergens in een vakblad of zoiets dat hij illegaal was
kwarkje
@Erik!1879 de MOB heeft hem bovenaan de ruimingslijst staan
Hij had zijn hoofd te klein
+6
robbies
@John Spithoven dat is maar beter voor de sector ook. Ik heb het niet zo op sectorplannen.
+2
Twentsch Land
De kortste en makkelijkste weg voor de minister is dan denk ik generieke korting fosfaatrechten.
+1
robbies
@Twentsch Land dat is echt kolder. Waarom zou je een PAS veehouder op 80 km van een N2000-gebied net zo veel korten als een PAS-collega tegen een N2000 gebied aan
+1
hans1980
@robbies jij snapt hem ammoniak is maatwerk gerekend in mol
Twentsch Land
Omdat meer dan de helft van de N-2000 gebieden kolder is.

Het probleem is dat de pas is opgetuigd door de overheid...al die bedrijven die nu door het wegvallen van de pas een probleem hebben zijn in aantal veel te veel....feitelijk moet de overheid voor die kosten opdraaien.....dat willen ze niet en daarom wordt de sector er mee opgezadeld. @robbies
robbies
@Twentsch Land en wat schiet een N2000 gebied ermee op?
Twentsch Land
Minder vee zal op papier effect geven, praktijk kan anders zijn.

Er zal iets moeten worden bedacht, Geloof jij dat ze de betreffende veehouders schadeloos gaan stellen ? Ik geloof daar nog niet zo in.

@robbies
JanCees
@Twentsch Land je hebt hem prima door zo wordt inderdaad gedacht
kwarkje
@JanCees dat er zo gedacht wordt past bij de simpele zielen
Er komt een flinke afstraffing voor dat gedrag aan
Beetje popiejopie doen en boeren voor de trein gooien is afgelopen
ted9
@Twentsch Land p korten voor ammoniak jaja lekker bedacht.
John Spithoven
Was en ben geen voorstander sectoraal plan.

Inzet was uiteindelijk het creëren van ammoniak ruimte middels korting fosfaatrechten.

Nu wachten wat de minister gaat doen. Meer weet ik er niet van.
ted9
@John Spithoven Welke clubs waren er aanwezig en welke opperde om te korten op p-rechten
puntertje
@John Spithoven De sectorvertegenwoordigers kunnen nu wel inschatten welke richting het uit gaat. En zelf niet meebeslissen dus dan betaald dicht bij het vuur zitten nog steeds goed uit. Dit keer zonder verwijten van voorkennis want: 'het is de beslissing van de minister'.
Ik hoop dat ze die 'vergadertijgers' dit keer heeft misleid.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @ted9:
Welke clubs waren er aanwezig en welke opperde om te korten op p-rechten

Lijkt mij ook weinig zinvol voor wat betreft NH3. Het wordt immers omgerekend naar mol s op het betreffende gebied en NH3 uitstoot dicht bij een N2000 gebied geeft veel meer mol s als veel verder weg . Overigens is het ook weer niet bruikbaar voor een ander N2000 gebied veel verder weg. Het is zoals @hans1980 zegt allemaal maatwerk
+4
Detukkeroettwente
Stoppen met al deze onzin !!! Je kunt geen problemen oplossen die niet bestaan .En de praktijk gaat zich NOOIT aanpassen aan de theorie !!!
Waar mogelijk bestuurders strafrechtelijk vervolgen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Stoppen met al deze onzin !!! Je kunt geen problemen oplossen die niet bestaan .En de praktijk gaat zich NOOIT aanpassen aan de theorie !!!Waar mogelijk bestuurders strafrechtelijk vervolgen.

Helemaal mee eens!!!
buorman
Vooralsnog allemaal geruchten en aannames, maar niks concreets.
John die niks verteld maar kennelijk al te veel zegt ?
Vooralsnog voor het eerst dat ik blij ben een oude NB vergunning te hebben en heel kort op een natura 2000 gebied te zitten
+8
John Spithoven
@buorman Dan zal ik iets duidelijker wezen.

Sectorpartijen waren uitgenodigd voor bijeenkomst voor ammoniak reductie. Vooraf weinig info bekend voor bestuurders. We dachten dat het zou gaan over Pas problemen. Tijdens bijeenkomst werd duidelijk dat er 10 kton van de 128 kton ammonak ingeleverd moet worden. Heeft de overheid nodig.. Wrs om de acute problemen op te lossen. Na veel steggelen werd duidelijk dat dat moest via korting fosfaatrechten.

Alles was vooraf niet duidelijk, tactiek die altijd toegepast wordt. Pas probleem was bleek later niet de inzet. Dat komt nog.

En waarom doe ik dit. Ik weet dat druk van buitenaf invloed heeft op de vergadering. En geloof me Dit is niet het fijnste klusje.

En het is toch van de zotte dat dat wij ruimte moeten maken voor andere problemen.

En sorry dat ik niet duidelijk was, maar info komt ook bij mij uit de tweede hand.
boertje009
@John Spithoven 10 van de 128 is 7.8%😱😱😱😱
+1
Erco
@boertje009 misschien meer. OntZien ze de grondgebonden bedrijven 😉
ted9
@boertje009 Eerst p-rechten om het nitraat in het grondwater en nu weer korten op p-rechten om ammoniak........
Als we ons dit met elkaar laten gebeuren dan is het niet best
George
Quote Reactie van @ted9:
erst p-rechten om het nitraat in het grondwater en nu weer korten op p-rechten om ammoniak........Als we ons dit met elkaar laten gebeuren dan is het niet best

Eerst maak je je druk over mij of het nog wel goed komt met mij , verder maak je je druk over dat de maisprijzen niet te hoog mogen worden en nu maak je je weer druk dat fosfaatrechten gekort gaan worden. Een moeilijk leven heb je wel.
Dat het niet best is zeg ik al jaren , alleen duurt het wel heel lang voor dat sommige dat ook zo ervaren. Ik heb het al jaren geleden gezien.
+1
John Spithoven
@boertje009 128 kton zijn alle dierlijke sectoren bij elkaar 🤣
+1
John Spithoven
@John Spithoven De NEC richtlijn zegt 128 kton

Volgende link meer info over herkomst

clo.nl/indicatoren/…

En de uitstoot is veehouderij in totaal 110 kton tot 2016. Daarna of geen cijfers bekend, dus de fosfaatreductie is nog niet meegenomen.

Zie link

clo.nl/indicatoren/…
John Spithoven
@John Spithoven Maar hoe de onderverdeling is per sector weet ik niet.

Snap ook niets van het verhaal gisteren om die 10 kton van de 128 kton op het bord van de melkveehouderij te gooien.

Feit is dat de bv Nederland niet mag stagneren. Dus alles is geoorloofd om de economie aan de gang te houden.
KOC1981
@John Spithoven eerste vraag John, hoe is er in het verleden met ammoniak/stikstof uitstoot van andere partijen omgegaan? schiphol is al jaren gegroeid, autoverkeer ook, heb nog nooit gehoord dat hun ergens rechten kochten of ergens een luchtwasser plaatsten,...

2e vraag, wat versta je onder acute problemen?

3e vraag, stel er wordt een ronde gekort, ik ga er vanuit dan toch wel over alle sectoren en niet alleen melkveefosfaatrechten?
Twentsch Land
Melkveefosfaatrechten is een tool/gereedschap, het beste te vergelijken met een verstelbare moersleutel ( bahco ) en past dus op veel moeren......niet alle sectoren hebben zo’n breed inpasbare tool. @KOC1981
John Spithoven
@KOC1981 Op alle vragen kan ik geen zeker antwoord geven, blijft gissen.

Duidelijk is dat dr overheid een probleem heeft en dat afwentelt op de dierlijke sectoren.

Belangenorganisatie hebben gisteren in mijn ogen juist gedaan, laat de overheid zelf maar korten als ze dat nodig vinden. Maar ik moet zien of ze dat durven.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
laat de overheid zelf maar korten als ze dat nodig vinden. Maar ik moet zien of ze dat durven.

Precies, en flikker alle info van dit soort "overleggen" binnen een uur op straat, dat frustreert de zaak tot en met!! Nergens aan meewerken,dan kunnen ze het allerminst!
kwarkje
@John Spithoven je zegt: we dachten....
Was je er ook?
John Spithoven
@kwarkje Nee, ben geen bestuurder zoals jullie weten. Maar communiseer wel met bestuurders van alle belangenbehartiging. En dan het netwerk waar info van komt.

Denk er om, de druk op bestuurders is enorm op dit moment. En niet alleen NMV, ook LTO. En die willen ook feedback hebben.
+1
rienk
@John Spithoven denk dat men vast zit in een kluwen waar maar 2 oplossingen voor zijn
of men legt het hele plan klimaat akkoord ed aan de kant en begint opnieuw
of men kiest voor de economische ondergang van dit land
+1
Erik!1879
@John Spithoven er moet een eerst een mea culpa komen. Daarna kun je als sector verder. Ik heb momenteel geen enkele medelijden met die bestuurders. Zitten sinds het melkquotum discussie al ontzettend fout. Daarna hebben ze proberen fouten te herstellen en daarmee de problemen nog groter gemaakt. En dan zijn er nog enkele die hun zakken gevuld hebben ten koste van hun collega's. Zolang ze hun eigen grove fouten niet erkennen en de foute jongens eruit kegelen wordt het niets.
rienk
@Erik!1879 deze bestuurders deden ook maar wat hun opgedragen werd door de banken
maar zullen ondertussen wel hun zakken goed gevuld hebben
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
We dachten dat het zou gaan over Pas problemen. Tijdens bijeenkomst werd duidelijk dat er 10 kton van de 128 kton ammonak ingeleverd moet worden. Heeft de overheid nodig.. Wrs om de acute problemen op te lossen

Als PAS niet het probleem is, wat zijn dan wel precies die "acute problemen"?
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Jack jij communiseer veel met RFC, die waren er gisteren ook. Misschien kunnen ze je het vertellen. Ik niet. Heb wel zo mijn gedachten, niet zuivel gerelateerd.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Heb wel zo mijn gedachten

Mijn gedachten zijn dat het wel PAS gerelateerd is en dat ons Carooltje door Rutte voor het blok is gezet om landbouwstikstof beschikbaar te stellen voor extern salderen met bouw, industrie en infrastructuur. De Raad van State heeft de PAS weliswaar afgeschoten, maar gelijk gemeld dat extern salderen is toegestaan. Geen woord Spaans bij toch?
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Dan zitten we weer op 1 lijn🤔
+1
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam ga voor het uitkopen. Dat zei mijn vader tegen mij over de jaren dat hij met Wien van de Brink in het bestuur zat. Dat is de enige manier. De veehouderij gaan ze gewoon krimpen. Je hebt daar geen keus in. Dan kun je als sector er alleen voor gaan dat er zoveel mogelijk goed eruit springen.
+3
boer.
@Erik!1879 hier op het prikbord wordt het carola wel erg gemakkelijk gemaakt.
De boeren zijn het er al over eens. De melkveehouderij moet krimpen.
Het is maar goed dat jullie niet onze belangenbehartiger zijn. Jullie verkochten ons met huid en haar
+3
Erik!1879
@boer. Van mij moet helemaal niets. Ik zou het heel prettig vinden als er actie gevoerd wordt door de melkveehouders en de belangenbehartigers voorop. Maar die laatste willen dat niet. Daarbij is het zo druk geworden in Nederland dat het aantal dieren blijven houden wat er nu is gewoon lastig is vanwege de verzwaarde wetgeving. Ook is het voor minstens 90% onmogelijk om via schaalvergroting de kostprijs onder wereldmarkt niveau te krijgen. Wil je voor de meeste veehouders het beste eruit halen is dat te zorgen dat ze een enorme waarde onder hun kont krijgen. Dat is misschien niet leuk voor die 500 die nog wel kunnen concurreren door schaalvergroting in de verre toekomst. Maar die profiteren het meeste door de waardestijging van hun bedrijf. Ik kan het mis hebben. Dus overtuig mij maar dat het beter is om verder te polderen op de wijze van afgelopen 10 jaar.
+2
diezel
Quote Reactie van @Erik!1879:
Maar die profiteren het meeste door de waardestijging van hun bedrijf.

Je zal snel klaar zijn met je waardestijging als enkel SBB, NM, Groenfonds en een verdwaalde grote veehouder nog in de markt zijn voor grondaankoop. 😞
Erik!1879
@diezel tuinbouw bepaalt denk ik de grondprijs.
+1
de Haas
@Erik!1879 Die opereren zeer lokaal
BertK
@de Haas idd, zit er 300 mtr naast 😉
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam voor 1 september moet het 'probleem ' opgelost wezen begreep ik.
rienk
@Jack Rijlaarsdam er is hierdoor nu een groot bankprobleem
+1
familie pelle
@John Spithoven denk dat de overheid hoog wil inzetten met het korten op de varkens, pluimvee, Fosfaatrechten. Het uiteindelijke compromis zal opkopen van rechten zijn waardoor de belangenbehartiging denkt wat “ binnengehaald “ te hebben. En de overheid heeft zo goedkope ruimte.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
Het uiteindelijke compromis zal opkopen van rechten zijn

Verwacht het niet. Industrie is zo kapitaalkrachtig dat de veehouderij in een mum van tijd is uitgekocht, da's niet handig. De overheid zou dan zelf op de vrije markt rechten moeten kopen voor infrastructuur, dat wordt prijzig. Wat rechten plunderen bij de veehouderij voor infrastructuur en de industrie zelf ruimte laten maken door te reduceren. Mijn inschatting.
rienk
@Jack Rijlaarsdam vermillion zit er nu al over te denken hebt ik uit zeer wel ingelichte bronnen
kunnen ze weer gas boren in drenthe en friesland
buorman
@rienk
Hebben hier nu al wat leidingen, zijn geen verkeerde betalers dus laat ze maar komen
Ludo van wezel
@Jack Rijlaarsdam Industrie wel via reducerende maatregelen en veehouderij niet?
Even aan het rekenen geweest, gaan toch bijna de helft aan emissie inleveren als wij op ons bedrijf emissiebeperkende maatregelen gaan uitvoeren met het leggen van emissiearme roostervloeren met gelijkblijvende veestapel.
John Spithoven
@Ludo van wezel Berekend resultaat is iets anders werkelijk resultaat..

Vraag is heeft een emissie arm systeem invloed op de neerslag van stikstof in een N2000 gebied.

Misschien als je er midden in zit met je stal🙄
buorman
Quote Reactie van @John Spithoven:
Misschien als je er midden in zit met je stal

En als je die stal dan eens sloopt?
heb je geen stalemissie meer
+3
buorman
@Ludo van wezel
Het enige wat je echt reduceert is je banksaldo, de rest zijn berekeningen met sjoemelcijfers
+1
Erik!1879
@Ludo van wezel die maatregelen zijn voor gezinsbedrijven nergens ter wereld nodig dus je kostprijs is hiermee hoger. Er zijn niet meer koeien in Nederland dus via aankoop melkquotum en later fosfaat zijn het verworven rechten. Leg mij dan maar eens uit waarom je dat zou moeten. Daarbij wil de industrie uitbreiden. Als ze nu de emissie beperkende maatregelen voor jou betalen zodat hun ruimte krijgen zou toch veel eerlijker zijn. Vervuiler moet betalen en dat is niet de landbouw!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Ludo van wezel:
gaan toch bijna de helft aan emissie inleveren als wij op ons bedrijf emissiebeperkende maatregelen gaan uitvoeren

Zou je die ruimte niet zelf willen gebruiken?
+1
bio boer
@Jack Rijlaarsdam scheeld wel jij hebt nog gewoone roostervloer als de nood aan de man is kun je daar nog meado floor overheen legen
+2
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Als ik hier door een ander vloertje te leggen de helft van mijn ruimte kan verkopen voor 800 euro de kg. Waarom niet dan investeer ik graag in een vloertje met de rest lossen we de hypotheek af of kopen 15 ha grond bij.
Erik!1879
Tommie1
@pietjepuk Dan heb veel kg's vergeet de belasting niet.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
de helft van mijn ruimte kan verkopen voor

je mag hem bij bouwen,zoniet ben je de amoniak kwijt
+1
bio boer
@de hoef zo was het met de pas wel hoe dat straks komt is nog afwachten
+1
de hoef
@bio boer heb geen pas vergunning maar het is hier net zo
pietjepuk
@de hoef Kunnen heeeel veel iglos op het erf staan. 😉
bio boer
@pietjepuk ben niet de enige em iglo park op het erf in de verguning 🤣
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
veel iglos op het erf staan

je bent minder goed op de hoogte als dat ik dacht
pietjepuk
@de hoef vertel
de hoef
@pietjepuk je ruimte ga jij niet opvullen met een paar kalver hutjes,en je vergunning gaat je 20000 extra kosten
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
rgunning gaat je 20000 extra kosten

bouwblok aanpassing?
de hoef
@pietjepuk nee hoor ,bzv,geeft veel meer regels bij verdubbeling,
en ze zijn ook nog zeer lastig als je meer dieren wil houden,we moesten hier zelfs een q koorts certificaat aanvragen, en wandelpaden op het terein aanleggen om maar aan genoeg punten te komen
pietjepuk
@de hoef Hier was bzv fluitje van een cent. Alleen wat geldklopperij om het allemaal in te vullen.
de hoef
@pietjepuk weide gang zeker
+1
pietjepuk
@de hoef jip
bio boer
@de hoef als het niet hoeft moet je dat niet op de vergunning zetten zo hoog mogelijk emissie op je vergunning zetten hou je nog ontwikkel ruimte of zo hebben wij dat wel gedaan eind 2014
de hoef
@bio boer in brabant staat dat er gewoon op ,
zoveel koeien weide gang
zoveel koeien geen weidegang
heb je geen weide gang kom je zomaar niet door de bzv
of je moet onder de 200 melkvee blijven
buorman
Quote Reactie van @de hoef:
heb je geen weide gang kom je zomaar niet door de bzv

Wat heeft Yvon Jaspers [Boer Zoekt Vrouw] hier nu weer mee van doen, of moeten ze allemaal nog van ''forfarmers''.
Maar zonder gekheid;
'Bestaand gebruik en vergund recht', twee termen die de komende tijd nog wel eens belangrijk kunnen worden/zijn
Coen
@Jack Rijlaarsdam , het Grootbedrijf zal snel de fosfaatrechten van de intensieve (melk)veehouderij opkopen, iedereen in Den Haag dan blij.
kwarkje
@Coen laat maar komen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
het Grootbedrijf zal snel de fosfaatrechten van de intensieve (melk)veehouderij opkopen

Wat moet het grootbedrijf met fosfaatrechten?
sorry
Quote Reactie van @John Spithoven:
ijdens bijeenkomst werd duidelijk dat er 10 kton van de 128 kton ammonak ingeleverd moet worden. Heeft de overheid nodig..

boerderij.nl/Home/Nieuws/…

2013....
John Spithoven
@sorry Is al een tijdje geleden maar de 10.kton komt daar ook voor. Maar fosfaat rechten waren er toen nog niet.
.
John Spithoven
@sorry Is er een LTO er die uitleg kan geven Staat bij een afspraak tussen overheid en LTO..

En heeft dit van gisteren daar iets mee te maken . Staat overigens dat het gerealiseerd moet wezen on 2030 niet in 2019.
bertusdebeer
Is John van spithoven je echte naam?
+1
John Spithoven
@bertusdebeer Zonder van wel ja. Vertel?
bertusdebeer
@John Spithoven je blijkt er een boel van te weten ziet er dus slecht uit voor nederlandse boeren.
Erco
@bertusdebeer en bertus de beer de jouwe? Of zonder "de" 😉
+3
bertusdebeer
Zonder beer😉@Erco
+1
rienk
En nu was het te hopend dat alle goedwillende nederlanders met mekaar het geld wat zij nog op de bank hebben staan eens ophaalden zorg nu ees met elkaar voor een bank krag wedden dat de banken niets eens de helft van de nederlanders kan uitbetalen
Sjaakiee
@rienk en wat denk je van rfc als er forse krimp komt?
+4
robbies
Quote Reactie van @Sjaakiee:
en wat denk je van rfc als er forse krimp komt?

Geen melk meer in de onrendabele bakjes, dus een melkprijs van 75 cent
Sjaakiee
@robbies bedoel meer de financiering.
de hoef
Quote Reactie van @Sjaakiee:
van rfc als er forse krimp komt?

als de krimp bij de varkens opkoop zit,heeft rfc geen probleem
rienk
Ook die zal zware klappen krijgen
ook niet verwonderlijk het geld wat er is is niets meer waard men kan niet ongelimiteerd de drukpersen laten draaien nog steeds heeft men niets geleerd uit de geschiedenis dit was ook de ondergang van de weimar republiek
rienk
Niemand wil het nog zien of kijkt er voor weg maar wij staan aan de vooravond van een heel zware recessie we hebben veel meer geld uitgegeven als dat de waarde was
en niet alleen de boeren zullen dit merken een ieder zal hiervan merken
we dachten dat we de bankcrises hadden overleeft maar hebben hem alleen maar wat jaren verschoven
rienk
bio boer
Wat een doemscenario hier laten we even wachten tot er echt iets bekend wordt nu parten we idereen de put in als of het einde der tijden er aan komt ben benieuwd of het grote storm in een glas met water is 🙈
Jan-T
Het doel van de overheid moet zijn hun eigen gecreëerde stikstof probleem zelf op te lossen.
Dus Natura 2000 gebieden kleiner dan 100 Hectare schrappen
En in de Noordzee een nieuw Natura 2000 gebied maken wat ze kunnen uitbreiden.
Ruimte genoeg daar, Lijkt mij.
bio boer
@Jan-T ijsselmeer en waddenzee zijn volgens mij al natura 2000 gebieden alleen niet stikstof gevoelig
de Haas
@Jan-T Zo zou het moeten zijn. Echter, de Nederlandse politiek draait niet om verantwoordelijkheden nemen en zijn onderdanen ontzorgen maar verantwoordelijkheden juist afschuiven en je moet jezelf maar redden. Met een mooi woord; participatie maatschappij.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden stikstof , nh3 , pas en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!