Projectontwikkelaar zoekt ruimte voor stikstofuitstoot bij stoppende boer

Nu de Nederlandse stikstofaanpak van de baan is, zoeken projectontwikkelaars naar alternatieve routes om bouwprojecten toch te realiseren. Ze proberen onder meer vergunningen van stoppende boeren over te nemen, bleek woensdag uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Deel dit topic Projectontwikkelaar zoekt ruimte voor stikstofuitstoot bij stoppende boer (rd.nl)

Nu de Nederlandse stikstofaanpak van de baan is, zoeken projectontwikkelaars naar alternatieve routes om bouwprojecten toch te realiseren. Ze proberen onder meer vergunningen van stoppende boeren over te nemen, bleek woensdag uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
robbies
"toevallig stoppen". Gewoon uitkopen ja. Laten we hier alvast de prijs zetten. Voor 800 euro per kg NH3 stop ik ook "toevallig"
j h p
@robbies Wordt dan weer een beste luchthandel als die maar genoeg ammoniak bevat. 😂
+2
klompen
@j h p zaakje stinkt 😄
Jannus
@j h p Denk dat de overheid dit instrument aan gaat pakken voor sanering van de intensieve veehouderijen en gelijk daar nog eens leuk van mee profiteerd.
Erik!1879
@Jannus win win
bio boer
@Jannus of juist niet als de oveheid wat wil moeten ze ook de beurs trekken
+1
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
als de oveheid wat wil

Men laat de markt zijn werk doen en wat je als stopper gekregen hebt en tot waarde maakt komt de fiscus even meecashen en gezien men toch al krimp wil in de sectoren.......
+2
Huppel
@Jannus reken je maar niet snel te rijk, wat er aan waarde van stikstof rechten bij komt gaat er aan waarde van fosfaatrechten, grond en gebouwen even snel weer af.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Huppel:
reken je maar niet snel te rijk

Ik reken me niet rijk maar bekijk het zoals de politiek het zou doen en dat er dan ergens aan waarde gaat verdampen dat interesseerd men in Den haag toch niet,dat is het probleem van het individu
+2
Weidezicht
@Jannus aan gaat pakken? Ik ben bang dat het zelfs zo bedacht is. Daarom worden we ineens sinds paar jaar om de uren geslagen met fosfaat plafonds, stikstof plafonds enz. Bij krimpende veestapels toch toenemende uitstoot. Wij kunnen onderbouwen dat er geen zak van klopt en toch drammen ze door (tegengas is er alleen op prikkebord) ze geven ons een papieren probleem, dat probleem levert papieren ruimte in tonnen stikstof enz. Dan maken ze dat verhandelbaar (wel fosfaatschotten tussen sectoren handhaven, want ook die mogelijke ruimte, varkensboeten uitkopen, moet juist beschikbaar komen voor sectoren buiten de landbouw. Die sectoren kunnen meer betalen dan de boeren onderling en zo komt de krimp vanzelf. Denk dat staatsbosbeheer over 10 jaar , koeien gaat melken, gesubsidieerd, om talloze werklozen aan het werk te houden.
Jannus
Quote Reactie van @Weidezicht:
aan gaat pakken? Ik ben bang dat het zelfs zo bedacht is

Jij hebt het helemaal door al is de PAS debacle en het ontstane projectontwikkelaarshonger bijvangst die men denk ik gaat uitbuiten tot een verdienmodel voor de overheid en een sanering van sectoren
Detukkeroettwente
@robbies BELASTING VRIJ !!!
buorman
Als de bv Nederland graag minder boeren en/of dieren wil, en ze willen graag meer woningen en bredere wegen.....
Welnu de bv Ned draaid[e] als een tierelier, dus laat ze de knip maar trekken, als je de kosten deelt door 17 000 000 inwoners mag een kilo stikstofruimte wel wat kosten.
+1
Grasbaal
Ook al zou de vraag naar agrarische bedrijven kunnen stijgen en zo de prijzen opkrikken, vindt Trienke Elshof, bestuurslid van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), het een slechte ontwikkeling. 'Het lijkt in het beginsel misschien wel interessant voor een individuele ondernemer om zijn rechten te verkopen, maar voor de sector is het niet goed.' Omdat het zou betekenen dat 'stikstofruimte' bestemd voor de agrarische sector verdwijnt naar een andere sector.

Meer: bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/…
+1
Jaap40
@Grasbaal LTO wil weer eens niets verdienen. Zie het toch gewoon als een onderdeel van het verdienmodel van een ondernemer. Als we dan toch moeten verdwijnen....
vaak
@Jaap40
Ik heb geen vee maar wel een geldige milieuvergunning.
Zou ik dan ook iets kunnen verkopen?
buorman
@vaak
Dat waren vlak voor de intrede van de Pas juist de bedrijven die men gebruikte om bestaand recht over te hevelen naar de groeier, het zgn extern salderen
+3
Erik!1879
@Grasbaal natuurlijk vinden ze dat niet goed. Die willen de totaal omzet in Nederland gelijk houden. Voor de veehouders die over blijven is het wel een zege. Daar zakken de kosten voor mestafzet. Als er genoeg dieren weg zijn en er staat een tekort dan kan het zelfs geld op brengen als kunstmest begrensd wordt. Helaas is dit een totaal oplossing en heel slecht voor de profiteurs zoals adviseurs. Je moet altijd weten welke per iemand op heeft en welke belangen ze hebben als ze iets vinden.
+3
Frans1
@Erik!1879 net als jij in dit geval. Mooi dat de veehouderij opgeslokt wordt door transport en industrie,scheelt weer concurrentie. Maat als wij met onze kleine marges op moeten bieden tegen Lelystad airport of industriële ontwikkeling, kunnen de blijvers ook direkt wel inpakken,dan worden kosten om je vergunning te verruimen astronomisch hoog,verkijk je daar maar niet op
burg
@Frans1 dat denk ik dus ook voor enkele verkopers een zege, maar de sector gaat erdoor naar de knoppen alle ruimte verdwijnt naar lucratievere sectoren
+2
Erik!1879
@Frans1 er komt een hele grote waarde onder de bedrijven. Daar profiteren alle veehouders van. Het is veel moeilijker boeren als het bedrijf technisch failliet is. Dan ben je slaaf van de bank.
+2
Frans1
@Erik!1879 en die van de fosfaatrechten verdampt😉 denk dat waarde van emissierechten door alles vrij verhandelbaar te maken een veelvoud wordt van de p rechten,dus ontwikkeling komt gewoon op slot daardoor
+1
Erik!1879
@Frans1 als je als jonge boer (onder de 30) niet instaat bent om in Nederland binnen 10 tot 15 jaar naar 1000 koeien kunt groeien binnen de randvoorwaarden die er in Nederland zijn of je hebt een goede 1e tak ( biologisch, natuur+, directvermarkten, of iets anders) en de koeien erbij dan kun je beter niet verder ontwikkelen en een exitplan bedenken. Want dan is het doodlopend. (Dat is in heel Europa zo, met dank aan iedereen die voor afschaffing van het melkquotum was)
+5
Erco
@Erik!1879 1000 koeien haha kom op zeg grapjas
Erik!1879
@Erco een melkveehouder van 30 moet bovengemiddeld groot zijn. Kijk hoe snel de schaalvergroting afgelopen jaren gegaan is. Kijk wat stopt komende 10 jaar. Als je nu als jonge boer nu geen 300/400 Koeien hebt in een goed gebied dan moet je goed nadenken of je wel melk wilt produceren voor wereldmarkt prijzen. Elke jaar tussen de 5 en 10% groeien en je bent er al. 1000 koeien lijkt ver weg. 20 jaar geleden was 200 koeien ook zo utopisch.
+2
robbies
@Erik!1879
Quote:
Als je nu als jonge boer nu geen 300/400 Koeien hebt in een goed gebied dan moet je goed nadenken of je wel melk wilt produceren voor wereldmarkt prijzen

Je kunt ook voor nichemarkten produceren zoals AH-concept, beter leven of PlanetProof. Maar zulke concepten veroordeel jij stelselmatig. Ik denk dat je er compleet naast zit met je visie
Erik!1879
@robbies wieberen gaat je niet redden. Je moet het zelf doen. Alleen zelf kun je je zelf meerwaarde geven. Als FRC het doet is het bulk met een extra label. Maar ik schreef al dat melkkoeien als 2e tak heel goed kan. Of je dan extra subsidies beurt of je verwerkt je melk of je hebt iets anders dan kan het elkaar tot een zeer rendabel bedrijf brengen. Dan maakt het ook niet meer uit of je dure rechten of hele dure rechten hebt. Meer koeien houden brengt je niet verder. Die koeien maken dan waarschijnlijk je 1e tak mogelijk.
burg
Succes maar denk dat je je glazen bol ff te sterk is@Erik!1879
+3
matt
@Erik!1879 lul toch niet zo 😞)
robbies
@Erik!1879 dus eigenlijk iedereen een exitplan
Erik!1879
@robbies bijna. 500 bedrijven boven de 1000 en de rest bio natuur etc. Is bij de varkenshouderij ook zo. Ik hoop dat ik geen gelijk krijg.
Erik!1879
@Erik!1879 btw kijk even bij de grootste 500 in Nederland..... gemiddelde past volgens deze extreme visie. Rest wordt gewoon kapot gemaakt. Daarom pleit ik voor warme sanering!
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
marges op moeten bieden tegen Lelystad airport of industriële ontwikkeling, kunnen de blijvers ook direkt wel inpakken,dan worden kosten om je vergunning te verruimen astronomisch hoog,verkijk je daar maar niet op

De belangenbehartiging moet zich sterk maken dat er voor een gedeelte ontwikkeling aan de landbouw wordt toebedeeld van de stoppers, bijvoorbeeld door het vrij verhandelbare deel te maximaliseren. Andersom zullen we ook moeten accepteren dat op sommige plaatsen geen ontwikkeling voor de veehouderij meer mogelijk is.
Jaap40
@robbies hoezo?
Als men alles wil verkopen aan de airport moet dat gewoon kunnen. Een deel niet vrij verhandelbaar? Er zijn al regels genoeg.

Dat men over 10 jaar al het eten moet importeren is niet mijn probleem.
burg
@robbies waarom niet alles behouden voor landbouw, verkopen kan je maar een keer? Volgens mij was jij tegen het laten verdwijnen van de schotten in p plafond wat maakt dit anders?
Erik!1879
@burg waarom alles behouden voor de landbouw. Wat schiet je daarmee op als stopper?
robbies
@burg omdat n-rechten kosten voor de blijver laten dalen (industrie betaalt sanering, dus prijs van rechten en grond kan omlaag) terwijl ontschotting bij P-rechten de melkprijs deed dalen (overheveling van P vanuit andere sectoren).
Frans1
@robbies jij hebt mooi praten met een ruime nb🤔
burg
@robbies van dat beetje melk in nederland gaat echt de melkprijs niet dalen. Je wilt de rechten afromen en gelijkmatig verdelen dus dan krijgen deze rechten geen waarde voor de landbouw. Grondprijs zal niet dalen want ook industrie, woningen en akkerbouw hebben grond gewoon nodig. Kortom je maakt een faseert een sector uit.
+6
John Spithoven
Dit is het begin van het einde van de dierlijke productie.

Voedsel kan bij het huidige Europese speelveld nooit concurreren met industrie en luxe.

Pure opzet om onze bedrijven voor een prikkie in handen van de staat te krijgen.

Stalin zou jaloers zijn!
Erik!1879
@John Spithoven dit is een hele mooie warme sanering. Laat er maar tekorten komen.
kwarkje
@John Spithoven hoezo prikkie?
Flink dokken💪👍
+1
kwarkje
Super ontwikkeling
Niets moet en alles mag
Voor een leuke bijdrage mogen ze al mijn ruimte kopen
+2
John Spithoven
The big Agri zal heel snel in beweging moeten komen. Anders is het binnen no time uitverkoop in de sector.

Door allerlei bovenwettelijke maatregelen en strenge normen ligt onze kostprijs ver boven gemiddeld tov Europese collega's. Ons verdienmodel is marginaal.

Dus ledenraad van RFC, laat zien wat je waard bent anders ben je binnenkort bestuurder van een lege doos met alleen activiteiten in buitenland.

Belangenbehartiging slaat op het moment nog geen deuk in een pakje boter.
+2
robbies
@John Spithoven waarom moet de Big Agri in beweging komen? Laat daar ook maar eens een sanering in gang komen. Al die mensen die om de sector heen zwerven, maar niet al teveel toevoegen hoef ik niet per sé in leven te houden. Laat de industrie de stoppers maar saneren. dan hoeven de blijvers dat niet te doen via dure rechten. De periferie moet maar kijken hoe ze hun broek ophouden
+1
Erik!1879
@robbies mee eens. Die 8,3 % heeft veel meer pijn gedaan bij de meeste dan dat een warme saldering zal doen. Dat was gewoon diefstal. (Denk/vind ik)
burg
Die 8,3% word een lachertje als wij moeten concurreren met industrie en woningbouw voor ammoniakrechten. @Erik!1879
+1
burg
@robbies rechten worden onbetaalbaar als er geen schotten tussen komen. Dan saneert de industrie niet alleen de stoppers maar ook gelijk de blijvers
Frans1
@burg Dat denk ik dus ook,dan wordt ontwikkelruimte onbetaalbaar
+1
buorman
@Frans1
mss toch eens gaan denken in termen van anders ipv groter?
Frans1
@buorman volgens mij ben ik 1 van de kleinste hier op het bord😎
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
ben ik 1 van de kleinste hier

Zou het? Ik ben 1,70 meter.
Frans1
@Jack Rijlaarsdam en daar past die grote mond in?😂😂
Schelen we toch niet veel hoor
Erik!1879
@burg ja en???? Je hoeft jou rechten toch niet te verkopen! Als je echt wilt groeien moet je in andere delen van de wereld zijn. Ik hoop dat er zelfs in Duitsland geen koe meer bij komt. Maakt alles een stuk gemakkelijker! Hadden wij maar stikstof rechten. Dan kocht ik vandaag nog een robot en ging ik 10 koeien voor de hobby melken!
Twentsch Land
Een echte hobbyist melkt die 10 koeien met de hand of ouderwets emmerapparaat 😉

@Erik!1879
+1
Erik!1879
@Twentsch Land 😂😂😂 als die rechten echt duur worden dan wil ik wel een robot. Komen er dan zat voor een prikkie op de markt. Anders lijkt het teveel op werken🙈
burg
@Erik!1879 ok tja er zijn er ook nog die voldoende uitdaging zien en plezier beleven in hetgeen ze doen en die liever gewoon rustig doorgaan. Daar hoort dan een groei bij van 1 a 2 % per jaar en die word dan onbetaalbaar.
Erik!1879
@burg op een gegeven moment zetten ze je de mes op je keel. En dan gaat het niet meer "normaal". Dat zie je in de varkenshouderij. Dat zie je ook veel in Brabant. Op dit moment zitten de veehouders in de hoek waar de klappen vallen. Dat is geaccepteerd want er wordt niets tegen gedaan. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je er zo goed mogelijk uit komt.
burg
@Erik!1879 dan heb je je al gewonnen gegeven
robbies
@burg je beslist zelf of je verkoopt, nietwaar? Voor mij hoeft de landbouw niet helemaal ontzien te worden. Laat de industrie maar een deel saneren
+1
Erik!1879
@robbies vooral WARM saneren! Iedereen kapot maken om er zelf beter van te worden kots ik van. Daar hebben al die belangenbehartigers een handje van. Termen als geld moet in de sector blijven en zo. Walgelijk. Geld is van de boer en het bedrijf is van de boer. Als die stopt moet die zelf weten wat hij er mee doet.
burg
@robbies Niet helemaal ontzien?, je wilt eigenlijk van twee kanten wel hoge prijzen maar ook nog wel beschikbare groeiruimte? Idd over verkopen beslis je zelf maar als je niet af en toe wat ontwikkeld word het steeds lastiger om boer te blijven en ben je dus de laatste generatie boer (niks mis mee zolang dat een keuze is)
robbies
@burg dus als een gedeelte van de stikstofruimte geoormerkt wordt voor de landbouw is er nog ontwikkelingsruimte. De vrijkomde ruimte procentsgewijs verdelen over de blijvers. Zal geografisch wel niet mogelijk zijn, maar toch.
Erik!1879
@burg uitboeren kan bijna iedere melkveehouder. Je moet nu alleen wel de vraag stellen of je jou kinderen deze ellende die je nu aangedaan wordt hun aan wilt doen. Een veehouder wordt laatste jaren volledig gedemoniseerd door de maatschappij. Je werkt gigantische veel. En financieel blijft er voor vele niet geweldig wat hangen. Ik zit nu in Duitsland. In Nederland wilde mijn vader eigenlijk al niet meer investeren. Of West Europa over 20 jaar nog geschikt is betwijfel ik ten zeerste.
burg
@Erik!1879 Jongens groeien nu op met de wetenschap van nu, dus kunnen over jaar of 15 zelf wel plan maken dat hoef ik niet voor ze te doen. De ellende waar je het over hebt ervaart iedereen anders en hoewel het niet altijd fijn is gaan wij daardoor echt ons humeur niet laten verpesten
vrije boeren
@John Spithoven Een moderne boer kan tegenwoordig nog niet een deuk in een pakje boter slaan
George
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ons verdienmodel is marginaal.

Verdienmodel? Welk verdienmodel?
hans1980
@George snap jou ook soms niet als ik kijk wat we de afgelopen 10-15 jaar al geïnvesteerd hebben en dat hypo weer terug is op oude niveau dan is dat winst je maakt je bedrijf sterker .
Frans1
@hans1980 ligt er wel aan waarin is geïnvesteerd
bio boer
Nou nou er zijn er paar die denken de loterij gewonnen tehebben 🤣 maar van mij mag het heb genoeg ammoniak onder mijn bedrijf dat ik nog wel naar 350 koeien kan met de vloeren van 6 kg per koe
Erik!1879
@bio boer dan kun je met een beetje geluk 150 koeien mooi schulden vrij melken. 👍👍👍
+1
Jaap40
@Erik!1879 schuldenvrij zonder koeien is misschien nog wel beter😏😏
Scheelt een hoop werk....
Erik!1879
@Jaap40 als je schulden vrij boert is volgens mij heel fijn. Dan heb je weinig stress.
Frans1
@Erik!1879 als je stress hebt van je schulden heb je te gek gedaan
Erik!1879
@Frans1 reken maar eens uit wat je minder hoeft te produceren als je geen rente en aflossing moet betalen. Maakt het allemaal wel heel makkelijk van.
Frans1
@Erik!1879 een echte boer, a zeggen en b doen
+1
bio boer
@Erik!1879 mocht het nog eens zo komen als ik 40 ben kan met 60 koeien schuld vrij kan hobbyen lijkt mij wel wat als er geen opvolger is 😁
robbies
@bio boer je bent sneller 40 dan je denkt
bio boer
@robbies daar kun je wel eens gelijk in hebben 😅
Twentsch Land
Jij weet het sinds kort he 😉


@robbies
robbies
@Twentsch Land nee hoor, ik zit er nog wel wat vanaf
Twentsch Land
Hopelijk aan de goede kant van die 40

👍🏻

@robbies
+2
John Spithoven
Even een reactie opgezocht van een maandje geleden van @Jean-PierreK Hij had voor ons terug gerekend hoeveel stikstof de landbouw uitstoot en hoeveel de industrie, verkeer enz.
100 kton landbouw en 84 kton rest. (was een omrekening van ammoniak en NOx naar stikstof , voor het vergelijkbaar te maken)

prikkebord.nl/topic/187638/…

@Jean-PierreK
volgens mij vergelijk je nu de emissie van ammoniak met die van NOx. Als je omrekent naar stikstof (N): het aandeel in N emissie van de landbouw zou ongeveer 100 kton zijn; van wegverkeer/industrie 84 kton.


Nu schat ik in dat voor de industrie, verkeer enz de meeste stikstof vergund is met de PAS. Voor de landbouw zijn 8000 PAS vergunningen afgegeven, restant NB wet.

Vraag bij mij is hoeveel stikstof is er nu nog vergund. Stel dat er voor de landbouw na het afschieten van de PAS nog 70 kton N vergund is en bij industrie, verkeer enz na het afschieten weinig meer zeg 20 kton dan is er een stevig probleem.

Vandaar mijn zorgen , want dan komt er enorme schaarste naar stikstofruimte. En een agrarisch ondernemer moet wel zeer sterke knieen hebben als hij moet kiezen voor doorgaan met een moeizaam verdienmodel of het grote geld.
+2
John Spithoven
@John Spithoven Vandaar dat het veel beter is om eerst de weg van het Mesdagfonds te volgen. Na de resultaten van de werkelijke depositie meting, weten we ook waar we over praten. Door toe geven aan extern salderen met andere sectoren/industrie enz gaat de landbouw in de uitverkoop alvorens we weten waar we werkelijk over praten.
+4
huske
@John Spithoven bij fosfaat was er totaal geen interesse om de Schotten tussen verschillende dierhouderijen op te heffen vanuit de politiek. Waarom zullen wij nu bij stikstof dit wel toe laten. Laat de stikstof ruimte mooi in de agrarische sector en laat iedereen lekker door boeren op zijn eigen manier. De andere sectoren moeten hun eigen broek maar ophouden. Wij krijgen ook weinig medewerking van hun kant. Beton industrie heeft zelfs zo,n goede lobby dat wij met die onzin vloeren zitten
John Spithoven
@huske Direct mee eens, maar toch worden er ideeen ontplooit voor extern salderen met andere sectoren. En ondanks dat het goud blinkt, is het begin van het einde van de dierlijke sectoren.
huske
@John Spithoven ideeën hebben is nooit verkeerd. Creativiteit is een gezonde ontwikkeling.

Maar in dit dossier is het denk ik wenselijk om extern te gaan salderen met andere sectoren niet goed en denk dat we daarin de poot stijf moeten houden. Hierboven aan de reacties te lezen denkt men daar anders over maar dan heb je slappere knieën dan LTO waar men maar al te graag op af geeft.
Maar samenwerken met andere sectoren zie ik juist wel kans hebben. Denk dat we met andere sectoren betere onderzoeken kunnen doen met goede uitslagen. Andere sectoren hebben BV al lang door dat het van mesdagfonds daadwerkelijk gaat meten ipv te gaan berekenen. Denk dat als we samen optrekken met andere sectoren in onderzoek er voor ons een plus uit te halen is. Daarnaast is het ook een kosten/baten verhaal voor andere sectoren. Wat kost extern salderen en wat kost onderzoek.
robbies
@huske kosten baten-analyse is voor andere sectoren totaal niet relevant. Een maandje vertraging op een gemiddeld bouwproject kost je op dit moment al klauwen met geld aan stijgende bouwkosten. In andere business is het motto: tijd is geld. Jij denkt dat die nog ff een jaartje of wat willen uittrekken om wat stikstofdepositie te gaan meten?

Als de PAS problematiek wordt opgelost met extern salderen - laten we dat eerst even afwachten- dan moet alles in het werk gesteld worden dat er nog bedrijfsontwikkeling voor de landbouw veiliggesteld wordt. Vrees dat de overheid liefst marktwerking wil en dan zijn we gezien.
John Spithoven
@robbiesHoe wil je met marktwerking de huidige PAS bedrijven hun huidige illegale activiteiten legaliseren?

Moeten ze dan maar gewoon rechten op de markt komen en concurreren met de industrie, woningbouw enz. Dat wordt een bloedbad.
John Spithoven
@John Spithoven Zie de volgende link Succes landbouw!

nu.nl/economie/5981617/…
robbies
@John Spithoven heb ik je eerder deze week al gezegd. Eerst de ontstane problemen oplossen en dan pas praten over volgende ontwikkelingen. Het meest eerlijke is alles legaliseren, maar mijn onderbuik zegt dat er weer een sectorplan in elkaar geflanst zal worden
+1
KOC1981
@robbies wat ik nog nergens gehoord heb in deze hele discussie is hoe er in het verleden is omgegaan met alle overige sectoren die nu plots ook een stikstofprobleem schijnen te hebben.
Ik heb nog nooit gehoord van een stad die maatregelen nam om zijn stikstofuitstoot te beperken omdat er een extra woonwijk gebouwd werd
John Spithoven
@robbies Sector plan🤔

Ja, J a

Wat is er nu nog vergund, alleen de nb wet bedrijven.
Dus ee teldag voor alle bedrijven, nb wet 40 % afromen en zoals mevrouw Elshof van LTO Nederland zegt eerlijk verdelen.

En om de 40 % afroming te compenseren allemaal aam de niet werkende emissie arm systeem.

Waarde ammoniak is de wandelgangen 800 euro per kg. Beteken voor mij dat ik 1.3 miljoen euro beschikbaar kan stellen voor algemeen belang en vervolgens 300000 euro kan investeren in mijn stal voor 0 rendement.

Ben malle pietje niet
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
vervolgens 300000 euro kan investeren in mijn stal voor 0 rendement.

Als je in Brabant had gewoond, dan had je dat sowieso al gemoeten.
+1
John Spithoven
@robbies En bestuurders maar met vee geslepen
John Spithoven
@John Spithoven Laat de project ontwikkelaars dan maar komen 🤣
Jannus
Quote Reactie van @John Spithoven:
Laat de project ontwikkelaars dan maar komen

Ik schat zo in dat men niet gedacht had dat dit type oorlogsverklaringen zoveel impact hebben op de nationale economie gezien de opschorting van veel bouwprojecten en wegenbouw aanleg
buorman
Quote Reactie van @John Spithoven:
Wat is er nu nog vergund, alleen de nb wet bedrijven

Ook de definitieve Pas vergunningen houden toch nog stand?
+2
hans1980
@John Spithoven afromen en "eerlijk" verdelen? Wat zwetst de lto weer eerst is aan verworven eigendom zitten art. 1 daarna een beetje de boel verdelen, er is nix te verdelen.
Boeren die zo giga hard moesten groeien moeten zelf maar zorgen voor nb vergunning niet aan mijn eigendom heb per slot van rekening zelf ammoniak gekocht om nb vergunning goed te hebben
(Adviezen van accountants) laat die free riders zelf ook maar ammoniak kopen
Erik!1879
@John Spithoven bij de knelgevallen praten ze niet over een bloedbad. Daar hadden ze het over krokodillentranen en dat je niet iedereen kon redden.
huske
@robbies ontwikkelingsruimte in de sector moet zeker behouden blijven en daarom is het van belang om daarin de poot stijf te houden dat er niet extern gesaldeerd word.
Overheid en private sector weet ook dat als er een marktwerking komt in stikstof dat ze elkaars concurrenten worden en elk product of dienst duurder word en men niet op voorhand weet of die ruimte te koop is of dat men het kan betalen. Dus wie kan het meeste betalen. Blijft bv de woningmarkt op slot doordat de wegensector meer kan betalen.
Dus mijn verwachting is dat men toch weer gaat onderzoeken en dat wij als sector daarin mee moeten liften
buorman
Quote Reactie van @John Spithoven:
Door toe geven aan extern salderen met andere sectoren/industrie enz gaat de landbouw in de uitverkoop alvorens we weten waar we werkelijk over praten

Wil in de handel ook nog weleens positief uitpakken, voor wie van de twee partijen is vaak niet op voorhand bekend.
Maar de stopper die vlot zijn fosfaatrechten heeft gecasht is achteraf beter af dan die voor de hoofdprijs ging
jan.1
60 jaar geleden werden de arbeiders bij de boeren weggekocht,nu wordt het boeren bestaansrecht weggekocht.....
Jaap40
@jan.1 natuurinclusief kringloop biologisch etc mooie streekproducten
Allemaal initiatieven om landbouw om zeep te helpen.
Al deze denkrichtingen bevatten dus de dubbele agenda.
bertusdebeer
Er bliemen gien boeren over
komelker 2
Cashen en wegwezen. voordat het schip agri nederland zinkt.
George
Quote Reactie van @komelker 2:
Cashen en wegwezen. voordat het schip agri nederland zinkt.

HIG
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden boeren , boer en projectontwikkelaar geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!