Snelle lente rogge

Wie heeft er ervaring met snelle lenterogge van Kws

Deel dit topic

Reacties

Piet de Wit
Veel opbrengst, goede kwaliteit
ricardo
@Piet de Wit zelf geteeld?
joske1980
Ben benieuwd of die mais allemaal rijp is eind sept.
Ik vind ook allemaal knap want dat moet ook netjes gezaaid worden dus niet met stoppelcultivator want zaad is duurder dan Italiaans. Als je dan terug telt voor 1 okt zaaien dan is er ook niet ect tijd om fatsoenlijk los te trekken dan moet je eigenlijk loonwerker met voorzetwoeler laten zaaien. En dat is misschien qua tijd net zon grote uitdaging als hakselen
van Ittersum
Wat is trouwens het beste groenbemester om in het najaar te zaaien. Met de bedoeling om zowel N,P en organische stof mee te pakken /winnen. Akkerbouwers gebruiken veelal andere groenbemesters als ons, zal ook wel weer een reden hebben.
Noorderling
@van Ittersum
De beste groenbemester is een vroeg gezaaid. Op een dag in augustus groeit meer dan een week in september, heb ik het nog niet over oktober. Dan is een duurder mengsel in oktober na mais sowieso weggegooid geld. Voor glb vergroening moet je ook een mengsel zaaien.

Goed zaaibed, waterdoorlatende ondergrond, voldoende stikstof om gewas resten te verteren is belangrijk.

Soort wordt vaak gekozen tegen bepaalde groepen aaltjes en welke teelt volgt. Met najaarsploegen hier op de klei wil Japanse haver vaak wel goed. Vriest ook kapot als het niet helemaal netjes is ondergewerkt. Italiaans raai is in april het land vaak al weer groen en kun je weer spuiten.
van Ittersum
@Noorderling misschien iets meer achtergrond informatie om wat gerichter advies te geven:

Zaaidatum mais 1/5
Oogst datum ca. + 5 maand dus eind september
Grondsoort : 75% klei op veen , rest zand
Greppelland
Noorderling
@van Ittersum
Zou je zulke grond niet zo snel mogelijk op wintervoor willen ploegen?

Door de grond te bewerken wordt het los en met een bak water zachte prut. Doordat je zo laat weinig groei meer hebt geeft de groenbemester geen stevigheid in de grond en ben je verloren. Voorjaarsploegen op zware grond kost je nog veel meer opbrengst.

Vers geploegd land wil altijd zaaien, na 10mm kom je er voor 1april niet meer op. Het droogt rond die tijd niet meer, ploegen over de vorst wil ook vaak maar 2nachten en dan is het weer dooi of de grond te hard.

Zaai zelf mais op gescheurd grasland, vervolgens wintertarwe, Japanse haver als groenbemester, december januari ploegen, dan poters en kan er dan weer mooi gras inzaaien begin september in mooie vlakke en losse grond.

Zijn wel akkerbouwers die zelf een paar ha haver hebben voor winning van groenbemesterzaad. Kost het je 25cent ipv 2euro bij de zaadmaffia. Ben je voor 25euro/ha klaar aan zaaizaad.
van Ittersum
@Noorderling ploegen hebben we hier afscheid van genomen om de mineralen te behouden. Tevens (vandaar dat ik zei greppelland) creër je met ploegen voor de winter of in de winter dan een zompige laag bij veel regen. Drainage niet mogelijk of geen effect

Ik was wel benieuwd naar andere gewassen behalve rogge of Italiaans raai. Vandaar
Noorderling
@van Ittersum
Hoe bewerk je zulke zware grond dan?
Met woeler+kopeg in het najaar en kopeg in het voorjaar?
van Ittersum
@Noorderling najaar, opentrekken met cultivator met buizenrol daarna rotorkopeg met zaaimachine.
Dit jaar:
Voorjaar, bemesten(sleepslang) klepelen, licht frezen (zode stuk maken) , cultivator op 20 cm en afrotoren en zaaien

Hoop of kijk of een schijveneg het frezen en cultiveren kan overnemen. Zou een werkgang schelen. Maar heb nog niet iets gevonden wat mij echt zint, vooral om het geklepelde en de stoppel goed kwijt te raken(tips welkom)
huske
@van Ittersum hier op het veen bij mij werkt onderzaai van Italiaans bij maïs het beste. Na het hakselen met de klepelbak of maaier er over en er dan af blijven tot het voorjaar.
van Ittersum
@huske wat is uw werkwijze hierin. Heb geen ervaring met onderzaai en hoe zit het met spuiten of hoeft dat dan niet meer , enz
harke
Maar wat is het verschil tussen gewone rogge zaaien en snelle lente rogge?
Rogge is toch altijd vroeg?
Melkboer16
Niet aan beginnen, twee ruggen uit een varken snijden wil ook niet!
Wat je wint met gras of Rogge laat je op de mais liggen!
pietjepuk
@Melkboer16 Kan wel maar dan moet je het niet maaien en alles onderploegen.
joske1980
@Melkboer16
In het noorden misschien wel maar hier in Brabant zijn er zat met goede mais en eerst dikke snede Italiaans
Nu met 1 okt moeten ze wel een vroeger ras kiezen en dat kost wat opbrengst maar je krijgt er wat eiwit gewas voor terug
Melkboer16
@joske1980 dr zijn er ook genoeg die daardoor de mais verdroogd is dit jaar
dorpsrandhoeve
@Melkboer16 Als je niet kunt beregenen loop je meer risico. Als je wel kunt beregenen kun je bij sturen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0