Koematras

Is er een koematras uit die echt goed is comfortabel en geen haar verlies of dikke poten? ?
Graag uw mening en bedankt.

Deel dit topic

Reacties

bertusdebeer
Iemand?😢
jent
@bertusdebeer hier 10 jr terug Gea de boer matrassen gelegd. Na 3-4 jaar eerste boxen waar matras dun van werd. Ik denk nog 2 of 3 jr en alles gaat eruit.
Kosten: aanschaf 1 ct/kg melk strooistel (incl. Jongvee!) Nog geen 0.25. Dus jaar kosten nog geen 0.35/100 kg

Nu hoor je iedereen zo positief over biobedding....maar ook een hele investering (scheider, hokje, instrooibak).....Dan moeten de koeien wel paar 100 liter extra gaan geven!

Ik weet nog niet wat t gaat worden straks hier
Henry1
@jent ik denk dat je die paar 100 kg wel red. Alleen al doordat de koeien waarschijnlijk ouder worden en gezonde oude koeien veel melk geven.

Alleen net als elke verkoper adviseur of wie dan ook geef ik je geen garantie. En ik weet ook niet wat je resultaten nu zijn (dit is een opmerking, geen vraag)
BEboer
Wij hebben bij de melkkoeien kraiburg kkm matten en bij de droge koeien mayo matrassen. Dikke hakken hebben we bijna niet kale hakken wel hier en daar. Ik weet dat vb erry matrassen echt top zijn maar de toplaag begeeft het na 4-5 jaar... Hoorde nu dat cow house nieuwe matrassen heeft die 10 cm dik zijn en 300€ per box kosten... Ik heb 5 jaar als vertegenwoordiger gewerkt en je ziet bijna elke matras de toplaag sneuvelen binnen de 5-10 jaar en dat vind ik zuur. Daarom heb ik matten genomen diepstrooisel zou mss beter zijn voor benen etc maar bij ons is uirgezondheid echt bijna geen probleem.
Elvis
@BEboer wat voor boxen heb je bij die mayo matten? Kruipt er geen zaagsel onder?
hans1980
@BEboer €360,- kosten die dutch mountain matrassen
ted9
@hans1980 Als je voor dat geld in je boxen gooit. Mag je nooit meer klagen.
hans1980
@ted9 klopt veel geld maar wanneer je de mat in 5 jaar afschrijft plus ca. 20 cent strooisel per box ben je alsnog binnen 5jaar breakeven tov diepstrooisel met kostprijs van 1cent
Noorderling
@hans1980
Of je redeneert andersom en hebt meer comfort met diepstrooisel voor hetzelfde geld.
Met diepstrooisel kun je groter inkopen, als je dat een beetje voor elkaar hebt, lukt diepstrooisel inclusief instrooiapparatuur makkelijk voor 1cent. Hebben matrassen en diepstrooisel liggen, diepstrooisel is wat zwaarder werk maar loop er net zo snel bij langs. 1x per week instrooien is te plannen en veel minder werk met de koeien wat altijd ongelegen komt.
hans1980
@Noorderling ok en wat doe je in de boxen?
Noorderling
@hans1980
Stropallets bij de droge koeien. Weinig kilo's nodig en gaat nu per halve vracht in bigbag. Veel te duur maar praktisch alternatief voor 20 koeien is er ook niet. In walkingfloor wordt de rekensom al heel anders bij voldoende koeien, eventueel vijzelsysteem met bunker en lospijpen en je hebt een simpel en comfortabel systeem.
+2
ricardo
@Noorderling hier matten en waterbedden puur voor gemak 10 min werk met de bobman en 300 boxen gestrooid en schoon matten gaan inderdaad stuk waterbedden niet en geven ook comfort kan 1 nadeel noemen en dat is als een koe iets mankeert en niet vlot opkomt schuift ze naar voren in de box zeikt een keer en dan word waterbed glad en komen ze lastig omhoog vanwege uitglijden dat heb je op matras niet omdat daar de punten van de hoeven in weg drukken en meer grip geeft. Weet ook dat diepstrooisel beter is maar moet er niet aan denken om die twee keer per dag met de hand schoon te maken
kaas
@ted9 en moeten ze 15 jaar 100 % garantie geven
cs-agrar
Quote Reactie van @BEboer:
je ziet bijna elke matras de toplaag sneuvelen binnen de 5-10 jaar en dat vind ik zuur

Pasture-topmat van cowhouse is na 15jr zelfs nog heel en zit er aan te denken een andere vulling onder te schuiven en kijken hoe lang die topmat aan kan. Originele vulling is vering grotendeels wel kwijt, alle rubberkorrels zijn op hun plek gerold en de dunne viltmat doet ook niet veel meer. Maar nergens kuilen oid te vinden
willemkopalt
Al 3 matrassen uitgeprobeerd maar nu de keuze gemaakt voor diepstrooisel. Of de toplaag scheurt kommen gaten in de vering wordt slechter naar een tijdje of de mat blijft niet vlak waardoor melk in de boxen blijft staan. En dat terwijl matrassen altijd nog een behoorlijke investering met zich meebrengt
burg
@willemkopalt
Hier zelfde ervaring.
Matrassen die lang "goed" blijven bieden tekort comfort
Matrassen die veel comfort geven sneuvelen binnen 10 jaar.
Erri matras als laatste gehad qua comfort goed alleen na 9 toplaag kapot.
+2
Koeien boertje
Hoe soepeler de mat hoe eerder de toplaag versleten is.
Hebben de toplaag versleten en denk over waterbedden of diepstrooisel.
Ik heb ook bij dure rubber matten gekeken maar dan heb je nog kale hakken.
Ik ken een boer die heeft het nieuwe waterbed van gea.
daar komen veel boeren nu kijken en hij zegt dat er veel komen kijken die nu diepstrooisel hebben maar het werk zat zijn en willen overstappen
puddingbroodje
@Koeien boertje hier van zulke waterbedden sinds een half jaartje, dus kan er nog niet veel van zeggen! maar tot nu toe erg tevreden, diepstooisel overwogen maar het werk en de kosten hielden me tegen. de overheid hielp met ook nog een beetje met JOLA .
david2
Buc waterbedden, liggen op heel veel plaatsen al jaren kijk maar op referentie lijst op de site www.buc-holland.com al meer dan 75000 verkocht
+2
bio boer
@david2 hier ook buc waterbed uit 2010 nog altijd tevreden mee alle waterbedden zijn nog goed nooit meer koe met dike of kale plekken gehad strooien er 2x perdag beetje gemalen koolzaadstro in ongeveer 1 zak op 120 boxen per keer strooien
Herbert
@bio boer geeft dat gemalen koolzaadstro nog veel stof?
bio boer
@Herbert ja zit wel stof in als je het met de hand strooit valt het mee
BEboer
MAyo's bevallen goed bij droge koeien enkel de pinken hebben er ooit eens 4 weken ingezeten toen de droge buiten waren en hebben er stukken uitgebeten ;😂
brabo
Quote Reactie van @BEboer:
de pinken

op markplaats staat nog een aanbieding die ideaal is voor jongvee 😄
grondlozeboer
@brabo voor as je tekort voer hebt 😆
robotboertje
Hier waterbedden van Spinder (voorheen BUC) sinds 1,5 jaar. Ikzelf wilde graag diepstrooisel (kalk water stro), maar de overige 2 mede-beslissers hadden voorkeur voor waterbed, wat het dus geworden is (2 tegen 1...). Eerlijk is eerlijk; er zit erg weinig werk in, koeien liggen er goed op. Kale hakken valt erg mee (dat was bij de Meadow van Spinder trouwens ook geen probleem; mijns inziens is de keuze voor het spul dat je op de matras strooit daar meer verantwoordelijk voor) en strooien betreft hier 1 uur per 2 weken op zo'n 200 boxen.
hans1980
@robotboertje op watermatrassen moet je toch elke dag strooien?
robotboertje
@hans1980 dat zou kunnen... wij vullen per 2 weken voorin de box 1 zak 25 kg. koolzaadstro met kalk op 8 ligboxen. Dit harken/schrapen we 2x / dag dan terug bij het rondje boxen + koeien halen/checken.

Must is wel een knieboompje ivm de eerder al genoemde nadelen als een koe lastig opkomt door 'voor de bult' te liggen wanneer box vochtig is geworden om één of andere reden. Dit zie ik trouwens niet heel erg vaak.
sjuu
Meadow matras van spinder al 10 jaar, nooit geen dikke hakken. Wel wat kale plekjes.
ROORDAJ
@sjuu Inder daad een goede matras maar ik was klaar met het vele melk uit liggen.Te veel zwetende uiers.Nu bij diepsrooisel schone droge uiers.
moduulbouw
Je vraagt specifiek naar kale/dikke hakken. Oorzaken hiervan kunnen meerdere dingen zijn. boxbedekking, strooisel, boxtype, boxafstelling, voeding, roosters, knieboom. Het is niet zo simpel als koop product X en je bent ergens van af.

Natuurlijk maken wij het beste en zachtste matras (sarcasme) maar als je box afstelling niet klopt en koeien moeten na voren kruipen op B keus zaagsel met een boel schors erin krijg je alsnog kale hakken. Zelfs op ons MAYO matras. En zo zijn er nog 101 situaties.
Noorderling
Quote Reactie van @moduulbouw:
Het is niet zo simpel als koop product X en je bent ergens van af.

Dat is er dus wel, maar willen velen niet zien. Diepstrooisel.
Die ene koe die een keer naar voren kruipt, je ziet niet alles als veehouder en problemen worden al gauw gebagatelliseerd. Dat zijn het er zomaar 10 per jaar.
Dat is het zichtbare deel, maar welke koeien blijven langer liggen en vreten daardoor dus te weinig? Of gaan juist niet liggen en hebben vervolgens zoolbloedingen etc.
Op 1 die moeite heeft en die je ziet, hebben er 10 last en passen hun gedrag erop aan. als het niet veel meer is.

Het liefst wordt er een box verkocht met zoveel mogelijk dure bochten en kronkels. Over de grote plas buigen ze een paar meter buis rond, zand er onder en een koe heeft het beste wat zij zich kan wensen. 300euro voor een matras, boxen die veel te ingewikkeld en duur zijn, gekartelde schoftbomen. Van al die extra kosten kun je per box al een vrachtauto zand laten komen.
Heb je voor 10jaar zand genoeg per box en tegen die tijd zouden je matrassen ook al weer af zijn.
newholland6640
@Noorderling zand laten komen is het moeilijkste niet
moduulbouw
@Noorderling De originele vraag betreft matrassen. Natuurlijk is zand het beste diepstrooisel maar als het zo simpel zou zijn had niet 75% in Nederland een vorm van matrassen. .
+1
hans1980
@moduulbouw misschien dat daarom de levensduur niet overal gelijk is
Elvis
@moduulbouw wat kosten die mayo matrassen
Herbert

(klik om te vergroten)

Elvis
@Herbert doe dr ff een bril bij
moduulbouw
@Herbert @Elvis Dat is een recent artikel. Helaas is die incompleet en staan er technische fouten en misinformatie in bij alle merken en typen. Als voorbeeld: Matras X voordeel: geen kale hakken meer, nadeel: meer kale hakken. MAYO matras voordeel: Geen klebsiella meer,Helaas werkt het niet zo.

Als je een degelijke test wilt inzien heb je in Engeland de Kingshay test. Een boerderij waar matrassen 10-15 jaar gevolgd worden. hier te koop:kingshay.com/shop/… kost je 80 pond maar dan heb je wel wat. Natuurlijk heb ik het rapport ook maar vanwege copyright mag je die niet vrij online zetten. Uitprinten en naar je toebrengen mag dan weer wel
Kringloper
@Elvis noem je die dingen matrassen🤔
JappieJo
Nee die bestaat niet
HansN
Hier nu een jaar mayo matten. Geen dikke hakken meer, wat vooraf wel een probleem was.
Kale hakken zie ik nog wel regelmatig. Maar dat kan ook wel het strooisel te maken hebben. Is zaagsel van plaatselijke zagerij nu.

Duurzaamheid is nog wat snel om te oordelen, maar voorlopig wel tevreden.
Herbert
@HansN geen last dat het begint te smeren tussen de matten?
HansN
@Herbert nee, liggen bevestigd met ijzeren latten over de naden onder de ligbox. Geen vuil onder de matten. Ook niet op de kop waar het zaagsel ligt.
Waldboerke
Erri matras of iets wat er op lijkt is het beste en het meest voordelig. Doorlatende toplaag "zweet" niet en daardoor geen verweking van de huid. Nagenoeg geen kale hakken en open plekken. Verder fixeert het matras de koe bijna net zo mooi als diepstrooisel. Ga maar een kijken bij matten en waterbedden. Koeien liggen daar vaak als de stalinrichting niet passend is of naar links of naar rechts, vaak met heupbeenbeschadiging door het ijzer.
Ja, alles wat comfort heeft verslijt. Die lekkere wollen trui slijt ook op de ellebogen of niet? Een goede zandbox blijft mi het mooist.
hans1980
@Waldboerke klopt wel watermatrassen drukken koe links rechts voor- achteruit

Hoe lang heb je de erri matras? Vulling destijds rubber korrels in slurven twee laags is dat nog steeds
Waldboerke
Nee, nieuwe type met rubber korrels en polypropyleen schuim (gesloten-cel-struktuur) jaar of 4 oud. Blijft m.i. meest ideaal tussen werk/kosten/comfort.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0