Voorkoeler reinigen

Beste prikkers,

Ik heb sinds ongeveer 4 jaar een platenkoeler van de Laval. In het begin kwam de melk onder de 14 graden in de tank, maar deze temperatuur loopt steeds verder op naar nu zelfs ongeveer 21 graden. Mijn vermoeden zegt dat er verontreiniging zit in het water gedeelte. Ik heb bronwater op de voorkoeler en in ons bronwater zit altijd ‘genoeg’ ijzer. Vermoedelijk zit er ijzeraanslag tussen de platen.

Hebben jullie ervaringen of ideeen om dit schoon te krijgen zonder de platenkoeler uit elkaar hoeven te halen? Ik zat zelf te denken de melkslang op het water gedeelte te zetten en dan de melkerij een keer extra te laten spoelen. Hierdoor spoelt dan ook de waterkant een keer mee.

Deel dit topic

Wjattel

Reacties

+2
rijpkema
Ik maak de warmte wisselaar wel eens schoon door het water af te koppelen en er dan zuur in te gieten
friesboertje
Mag dat? Platenkoeler icm bronwater?
+1
dewittemotor
@friesboertje als er zoveel ijzer in zit iig niet
Bekkink
Moet je wel een goed watermonster hebben
Wjattel
@Bekkink Dit is 1 van de platenkoelers op de lijst van FC waar zonder monster bronwater op gebruikt mag worden.
sjoerd de melker
Je gebruikt bronwater dus dan mag je er vanuit gaan dat dit water constant van temperatuur is. Je zou het voor de zekerheid na kunnen meten. Leidingwater
kan in de herfst wel een graad of 4 hoger zijn dan in de winter.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!