Kooptips voor een noob

Hallo allemaal,

Ik overweeg een trekker ipv een auto om mijn Tiny house te verplaatsen. Ik ben technisch, sleutel zelf aan mijn auto maar mijn ervaring met trekkers is 0,0. Ik vrees een kat in de zak te kopen. Graag hoor ik de valkuilen bij een koop wat de dure reparatie's zijn, merken /kapotte/versleten onderdelen waar ik maar beter weg van kan blijven.

Mijn eisen zijn niet heel spannend volgens mijn. Trailer is max 3.5Ton, het zou mooi zijn als ik deze over een (nat) grasveld kan trekken. Hydrauliek en zo'n externe aandrijfas zijn leuk maar niet noodzakelijk. Wel of geen kabine is nog open net al de max snelhijd die ik wil rijden (op de weg).

Mijn budget is 1-2k voor iets waar ik eens in de 6 maanden of zo zeg 100-200km mee rij.

Groet,
Bobby

Deel dit topic

Reacties

walker1
Als ik 2 x per jaar een paar uur een trekker nodig zou hebben, bel ik wel een loonwerker op.
+1
Hkramer
Met zo'n budget kan je beter een loonwerker bellen.
stephan-inter
Voor dat geld kan je eigenlijk alleen maar andermans ellende kopen.
Zou toch eerder iets zoeken in de 3500 a 5000 klasse.
Rickhn
Of gewoon een trekker bij de landbouwmechanisatie huren.
+2
Fast Eddy
Oude Same, Guldner of Deutz is misschien wel wat. Ze zijn allemaal luchtgekoeld en zijn ook zonder hefinrichting te koop. Of koop een oude 4x4 auto.
+3
hoest
Voor dat geld is heus wel wat te koop vaak genoeg 60 aan 70 pk trekkertjes gekocht voor 1500 Euro die kunnen dat zat doen. Huren is leuk ff dat ding 200km weg brengen en dan de trekker weer terug brengen......
+1
Budget is krap zat, en als je over de weg rijden wil is een trekker die 35 loopt wel lekker, kan je met veel minder lawaai altijd nog 25 gaan rijden..
Nat terein hangt af van de banden van de aanhanger, staat deze op 4 autobanden dan ben je gauw uitgereden op een nat perceel. Maarja wat moet je daar ook 😅
Verder zullen de meesten hier hun eigen favoriete trekkermerk aanraden, ga voor simpele techniek waar voldoende kennis en onderdelen voor beschikbaar ziin.
+3
Sideswipe
Even samenvattend:
- Moet 3,5 ton kunnen trekken
- 3,5 ton over een grasveld 2 keer per jaar
- 3,5 ton over de weg (enkele rit 200km) 2 keer per jaar.

Wat voor auto gebruik je nu dan? Je zou ook kunnen kijken naar een terreinauto die is omgebouwd naar landbouwvoertuig.
Rickhn
@Sideswipe wel moet je dan een aanhanger rijbewijs hebben.
WO 562 Driver
@Rickhn als hij terug gekeurd is naar landbouwvoertuig niet toch?
Met een trekker heb je ook geen aanhanger rijbewijs.
Fendt926Driver
@WO 562 Driver er zijn verzekeringen die wel eisen dat je een aanhanger rijbewijs hebt.
Achmea wil zelfs dat als je een terug gekeurde vrachtwagen hebt dat je wel vrachtwagenrijbewijs moet hebben. interpolis doet daar dan weer niet over
WO 562 Driver
@Fendt926Driver oké.
Dat wist ik niet.
Ben er zelf niet bekend mee namelijk.
Fendt926Driver
@WO 562 Driver maakt ook niet uit.
Maar dat had ik toevallig gehoord.
+1
Sideswipe
@Rickhn dat wist ik niet... bedankt voor de info.
Fendt926Driver
Misschien een mooie unimog?
Zijn er ook met kleine camper/slaap plek op.
Heb je ook direct een tuinhuis of logeerkamer....
Maar dan zit je al wel iets boven je budget.
Heb je wel een trekker rijbewijs?
Of ben je van voor dat dat verplicht werdt?
Want met auto rijbewijs mag je zomaar niet op een trekker rijden....
Sideswipe
@Fendt926Driver Buiten de vraag van de topicstarter......

Zou het dan zo zijn als je oud genoeg bent dan al je trekkerrijbewijs hebt?
+1
Sideswipe
@Fendt926Driver ......Ik zie het al....

Had u op 1 juli 2015 een rijbewijs B? Dan kunt u met dat rijbewijs een tractor besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen.

Dus de volgende keer heb ik dan wel opeens mijn trekkerrijbewijs (niet dat ik m nodig heb,rijd toch alleen op eigen terrein)
Fendt926Driver
@Sideswipe op eigen terrein zou een rijbewijs wel verplicht kunnen worden voor de verzekering.....
Sideswipe
@Fendt926Driver Maar ik had mijn auto rijbewijs al in de jaren 90 dus die komt er volgende keer bij. Maar ook op eigen terrein? Welke verzekering eist dat dan? (als je een trekker hebt zonder kenteken)
Fendt926Driver
@Sideswipe jou wa verzekering....
Sideswipe
@Fendt926Driver Oh ook op eigen terrein, als particulier? Ik had B in 1992 of 94 oid dus dat is het probleem niet maar waar ligt dan de grens? Hoe zit het dan met een zitmaaier of zo'n subcompact trekkertje met middenmaaier?
Rickhn
@Sideswipe als ik het goed heb mag je een zitmaaier die smaller is dan 1,30 zonder rijbewijs besturen. ook een trekker die smaller is dan 1,30 mag zonder rijbewijs. maar dan mag hij niet kunnen heffen of kunnen aandrijven dacht ik. als ik het goed heb zal het zo ongeveer wezen.
+2
Sideswipe
Bobby is aardig rustig, zeker geen internet in zijn tinyhouse?
BobbyTHOW2
Hallo allemaal,

Idd Sideswipe geen internet 😄, en ook nog mijn login gegevens vergeten.
Hartelijk dank voor de reacties. De optie van een auto als trekker laten keuren had ik nog niet overwogen, goeie tip!

Verder merk ik dat ik een aantal dingen vergeten ben te zeggen. Ik heb nog geen Th ben hem aan het bouwen en hij komt op een autotrailer (dus niet door de modder, Check ;)). Het rijbewijs daarvoor heb ik nog niet, die ben ik van plan te halen. T blijk ik ook niet te hebben, was in de veronderstelling dat mijn autorijbewijs voldeed maar hij staat er niet op bij mij.

Het grote probleem is dat ik nog geen plek heb gevonden om met mijn huisje te staan. Daar ben ik natuurlijk druk mee bezig. Ik heb daar veel te optimistisch over dacht, men zit er niet echt op te wachten mits ik een grote zak geld mee neem. Niet dat het niets mag kosten maar het moeten geen honderden in de maand euro's worden.
De vraag is dus of ik een paar maanden op één plek blijf, in Nederland ga rondzwerven (staan tot ik weg gestuurd wordt) of Europa in trek. De eerste is de meest ideale maar ik sluit de andere niet uit. Jullie begrijpen dat het uiteindelijke scenario nogal zwaar weegt in mijn keuze welk voertuig in koop, en wat ik er aan uit wil geven.
Huren is zeker een optie, De 20 euro die sixt vraagt voor een bus, daar kan je niet tegen op. Maar zoals volgens mij al gezegd is wordt dat een hoop heen en weer rijden. Niet erg eens in de zes maanden, niet leuk als ik iedere week of paar dagen moet verkassen.
+1
Sideswipe
@BobbyTHOW2 Is het niet mogelijk om op een woonwagenkamp te staan met een TH?

Het overkeuren van een auto, vraag me af of dat nog kan. Van een collega gehoord (die zijn zoon in zo'n VW Golf "trekker" rijd) dat alleen de bestaande auto's nog gedoogd worden.
Daarnaast zal het in het buitenland niet kunnen lijkt mij, daar hebben trekkers wel een kenteken.

Ik krijg wel een gevoel dat je jezelf het wel lastig gaat maken.
Fendt926Driver
@Sideswipe met alleen mmbs op de nummerplaat of 25km mag je in nederland rijden.niet in het buitenland.
met gv platen (grens vervoer) mag je duitsland en belgie in en ben je verzekerd.
maar manon ossenvoort die met de trekker naar de zuidpool is gereden voorzag zoveel problemen verder Europa in dat ze reed op een belgisch nummer
+1
Bert353
@Fendt926Driver Manon voorzag zoveel, dat ze met haar trekker op de ring rond Antwerpen terechtkwam,(snelweg/verboden voor trekkers) en toen een paar dagen te gast geweest is van de snelwegpolitie, ondermeer doordat ze géén kenteken had op haar trekker.
wat daarna door/voor haar geregeld is in België.
als ze dat niet geregeld hadden in België had ze onderweg nog veel meer problemen gehad doordat ze geen kenteken op de trekker had.
Fast Eddy
Ik weet niet of jij jou autorijbewijs hebt gehaald voor 1 juli 2015?
Zie hieronder:

"Had u op 1 juli 2015 een rijbewijs B? Dan kunt u met dat rijbewijs een tractor besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen".

In het buitenland zullen ze moeilijk gaan doen om een teruggekeurde auto. Voor zover ik weet zijn er maar 2 of 3 landen binnen Europa waar dat mogelijk is.
Fendt926Driver
Hier in hengelo komen er steeds meer te staan. En heb ook het idee dat die niet allemaal meer verplaatsbaar zijn
Gerron
Wat wordt je bron van inkomsten?
Rozema
"KOOKtips voor een noob" dacht ik te lezen. Denk niet dat je op dit forum een eind gaat komen. 😁
+1
walker1
@Rozema Dat heeft hij misschien ook nog nodig zodra de keuken in zijn tinyhouse klaar is.
Bert353
@walker1 word maar een klein keukentje? of als ie staat te koken is er geen plek meer om te slapen en zo?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN