Frieslandcampina werft nieuwe gastbedrijven.

FrieslandCampina wil haar medewerkers graag kennis laten maken met de boerderij. Een verzoek aan de leden-melkveehouders om zich aan te melden als gastbedrijf, heeft binnen één dag al tientallen reacties opgeleverd, aldus een woordvoerder.
FrieslandCampina krijgt regelmatig het verzoek van teams vanuit het eigen personeel om eens een dagje mee te lopen op een boerderij, om te ervaren hoe het er op een melkveebedrijf aan toe gaat. Medewerkers willen graag het gesprek aangaan, de band met de leden-melkveehouders versterken en de handen uit de mouwen steken, aldus FrieslandCampina. Ook veel melkveehouders vinden het belangrijk dat de medewerkers van het zuivelconcern zich een goed beeld vormen van het dagelijkse reilen en zeilen op de boerderij.

In principe krijgt iedere nieuwe medewerker bij FrieslandCampina al een eenmalige boerderij-introductie. De oproep op Melkweb moet nu leiden tot een wat meer landelijke spreiding van de gastbedrijven, aldus de zegsman. Enkele tientallen leden hebben hier al gehoor aan gegeven. Het geven van een rondleiding aan een of meer medewerkers gebeurt op vrijwillige basis; er staat geen vergoeding tegenover.

'Terug naar de oorsprong van ons bedrijf'
Leontien Kouijzer, directeur HR bij Consumer Dairy, is onlangs met haar team op bezoek geweest bij de familie Van Ginkel in Bunnik. Op Melkweb vertelt zij: 'Ik raad het ieder team en iedere collega aan om aan af en toe een dag mee te werken op de boerderij en om tijd te nemen om terug te gaan naar de oorsprong van ons bedrijf. Het is erg waardevol om een open gesprek te hebben met onze melkveehouders over wat hen en ons dagelijks bezig houdt. Het zorgt ervoor dat je meer bewust bent van het feit dat we een coöperatie zijn en ook van de complexiteit van het runnen van een melkveebedrijf. Uiteindelijk doen we het samen en kunnen we elkaars wereld verrijken. We kunnen veel van elkaar leren!'

Deel dit topic

zuivelarbeider

Reacties

+2
Erik!1879
Wat mij hier erg in stoort is dat hier over leden melkveehouders gepraat wordt. Even voor de duidelijkheid. Deze leden melkveehouders hebben de coöperatie opgericht. Hebben ze groot gemaakt. Hebben bergen geld erin zitten. Deze leden melkveehouders gedragen zich niet als baas, MAAR ZE ZIJN WEL DE BAAS!!!!. Beetje meer respect van de knechten met stropdas is wel op de plaats!!!
rienk
@Erik!1879 dat is nu juist het probleem de mensen met een stropdas vinden dat jij blij mag zijn dat de melk aan hun leveren mag zij denken dat als zij er niet meer zijn jij ook niks meer kunt
+19
Carol
@Erik!1879 gelukkig weet je ook dit positieve bericht weer met een verse lading azijn te besprenkelen.
rienk
@Carol ik denk niet dat erik dit negatief bedoelde maar het komt sommige mensen voor alsof zij in dienst zijn van friesland coberco terwijl het plan juist veel goeds heeft jaren gewerkt in de zuivel en vele medewerkers wisten niet eens hoe hun product eigenlijk tot stand kwam
Erik!1879
@Carol je krijgt de positie die je verdiend. Blijkbaar verdien je het omgeknecht te zijn door de coöperaties. 👍👍👍
+1
Carol
@Erik!1879 Uit uw eerdere bijdragen zou het ook zo maar kunnen dat u een Campina trauma hebt.
+1
Erik!1879
@Carol totaal niet. Het is alleen heel fout dat FRC door verkeerde mensen gestuurd wordt. De melkveehouders moeten hun macht terug nemen!
Carol
@Erik!1879 Heeft u bij uw eigen zuivelaar de macht?
Erik!1879
@Carol nee!!! Is niet veel beter
Grote verschil is wel dat er niemand zit van milieu bewegingen. Je hoort mij echt niet zeggen dat andere coöperaties beter zijn!!!
+1
Carol
@Erik!1879 zo ver ik lees gaat het over medewerkers die bij hun eigenaren op de koffie gaan. Wat de milieubeweging daar mee te maken heeft ontgaat me iets.
+3
verbi
@Carol Waarom krijg ik nu het gevoel dat hier een RFC bestuurder praat?
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
Wat mij hier erg in stoort

Wordt het geen tijd om hulp te zoeken?
+1
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam begin je ook met framen???? Wel erg zwak van een bestuurder. Ik had een sterkere reactie verwacht. 😢
+5
ricardo
@Erik!1879 jouw reacties raken ook kant nog wal altijd negatief over alles hier ga gewoon in duitsland lopen zeiken
+1
Erik!1879
@ricardo lees mijn reacties dan niet!
+3
cowboys
@Erik!1879 zwakke bestuurders. zwakke reactie.s
+7
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
begin je ook met framen????

Allereerst ben ik net zoveel bestuurder als jij, wanneer ik in de trekker of auto rijd, meer niet. Ik heb nooit helemaal begrepen wat framen nu precies inhoudt, dus verklaar je nader.

In het artikel geen negatief woord, maar jij begint te kakelen over "geen respect voor de bazen". Ik zie niets waaruit blijkt dat er geen respect is. De leden zijn leverancier en aandeelhouder van de coöperatie en daarmee indirect eigenaar van de onderneming. Het personeel is in dienst van de onderneming, maar uiteindelijk is de directie daar de baas. Je loopt continu redenen te zoeken om je negatief te kunnen uiten over bepaalde partijen in de melkveehouderij. Het wordt zielig, hou de eer aan jezelf.
Achso
@Jack Rijlaarsdam een aandeelhouder is toch wel heel direct eigenaar. Zoals de cooperatie geleidt wordt, zou nooit geaccepteerd worden bij een Unilever.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam ik begrijp wat je schrijft. En wat ik nu schrijf is zeker niet persoonlijk bedoeld maar algemeen. De belangrijkste taak van de huidige FRC en LTO bestuurders is te zorgen dat de melkveehouders stil blijven zitten en vooral niet actie komen tegen het wanbeleid wat afgelopen jaren gevoerd is. Een zeer doeltreffend instrument is framing. Je weet net zo goed als ik en vele andere hier op het prikkebord dat er heel veel melkveehouders zijn die zich genaaid voelen door wat er afgelopen 4 jaar gebeurt is in de melkveehouderij. Voor dat gevoel is FRC mede verantwoordelijk voor. En die woede die ik probeer te verwoorden (Misschien niet altijd even goed) moet oa FRC eerst maar eens weg krijgen. En dat gaat niet lukken op de manier wat FRC nu doet. FRC moet als het aan mij ligt weer terug gaan naar de roads en pal achter de melkveehouderij gaan staan en proberen te zorgen dat een melkveehouder met trots over straat kan vanwege het mooie product wat men aflevert. En niet net zo als bijna iedere varkenshouder, die schamen zich ondertussen dat ze varkenshouder zijn. En dat ondanks dat ze zich net zoals de melkveehouder zich iedere dag inzetten voor een mooi product wat ze produceren met veel liefde voor hun dieren.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
heel veel melkveehouders zijn die zich genaaid voelen door wat er afgelopen 4 jaar gebeurt is in de melkveehouderij. Voor dat gevoel is FRC mede verantwoordelijk

Een waarheid als een koe, het vertrouwen is weg. Ik geloof niemand meer op z'n woord en zet geen stap teveel, trek puur m'n eigen plan. Ik blijf alleen niet hangen in bitterheid, het was een goede les en leergeld is nooit te duur wanneer je er wat van op steekt.

Jij ziet de confrontatie aangaan met de grote boze buitenwereld als oplossing voor elk probleem. De realiteit is dat je meer vliegen vangt met stroop als met azijn.
+1
cowboys
@Jack Rijlaarsdam de tijd van stroop smeren is allang voorbij . geef maar is voorbeelden wat er met stroop smeren bereikt is de afgelopen 4 jaar.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
voorbeelden

Voorbeeldje: drie maal een motie ingediend om weidegang te verplichten, convenantje afgesloten en geen verplichting. Verder weet jij best dat je met autobanden op de snelweg affakkelen niet ver komt. Het ruimt wel lekker op.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam wat hebben we ingeleverd om geen weidegang verplichting te krijgen?
+1
robotmelker
@Erik!1879 straks kunnen werknemers ook obligaties kopen... dan wordt het met 28000 werknemers tegenover 19000 leden HUN bedrijf
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robotmelker:
straks kunnen werknemers ook obligaties kopen... dan wordt het met 28000 werknemers tegenover 19000 leden HUN bedrij

Dat zou een gouden zet zijn. Beter kun je je werknemers niet motiveren.
+2
Frans1
@Jack Rijlaarsdam dus jouw medewerker is groot aandeelhouder als jij met pensioen gaat
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
jouw medewerker is groot aandeelhouder

Ik heb geen medewerker en trek ook geen vermogen aan door obligaties uit te geven. De kans hierop lijkt me vooralsnog dus niet zo groot.
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam Die obligaties zou voor jouw bedrijf niet zon gek idee zijn.
"Eeuwigdurend zonder af te lossen "
eigenlijk het zelfde als je huidige situatie .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
eigenlijk het zelfde als je huidige situatie

Er zijn weinig melkveehouders die een nieuwe stal met bijbehoren in twaalf jaar aflossen. Hier tref je er één.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam zijn de 12jaar al voorbij?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
al voorbij

Bijna.
robotmelker
@Jack Rijlaarsdam voor de landbouw is dat geen vreemde gang van zaken. Jarenlang je leden laten investeren in een coöperatie om vervolgens via sluwe wegen en fusies het zo in te richten dat er een grote pensioenpot overblijft voor het personeel en bestuurders.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robotmelker:
sluwe wegen

? De obligaties zijn achtergesteld vermogen met een bescheiden rente zonder koersvorming. Geen onduidelijkheden, iedereen weet waar 'ie aan toe is.
de Haas
@robotmelker Ik heb dat in de enquête ook zo laten weten. Ben benieuwd of de uitslag ook naar buiten komt, wat de stemming was.
puntertje
@de Haas Alleen als het wijst in de gewenste richting wordt de uitslag van een enquête gecommuniceerd. En let op, zodra werknemers obligaties hebben beginnen ze zich ook met het risicoprofiel van de onderneming te bemoeien en raak je een stuk handelingsvrijheid kwijt als coöperatie.
Als de onderneming met zijn solide e.v. positie en de lage rentestanden het hefboomprincipe van vreemd geld niet kan laten werken maar zich in allerhande bochten wringt om verhoudingsgewijs duur geld los te peuteren baart dat mij grote zorgen.
Het is bovendien zo dat je bij een enquête mag verwachten dat de geënquêteerde goed geïnformeerd is, maar de informatie die ze geven is bijna nihil en suggestief. De financiële top(b)vrouw heeft duidelijk totaal geen broodnodige ervaring met coöperaties.
+1
hookwood
Quote Reactie van @puntertje:
Als de onderneming met zijn solide e.v. positie en de lage rentestanden het hefboomprincipe van vreemd geld niet kan laten werken maar zich in allerhande bochten wringt om verhoudingsgewijs duur geld los te peuteren baart dat mij grote zorgen.

De ledenobligaties zijn onderdeel van dat EV. Het gaat in de enquête dus ook daarover en niet over uitgeven van nieuwe obligaties. Nu is het bezit van de ledenobligaties vrij alleen voorbehouden aan leden en oud-leden.
puntertje
@hookwood Het mag misschien ev worden gerekend, bij financiers wordt het echt niet als volwaardig ev gezien. En als jullie van het 'klapvee presidium' niet inzien dat het een opstapje is naar een onomkeerbare situatie kun je net zo goed een goed kussen meenemen naar jullie bijeenkomsten.
hookwood
@puntertje Alle ledenobligaties zitten in het EV en in daarmee in de solvabiliteit. Het garantievermogen was te laag en daarom is destijds het reserveringsbeleid gewijzigd zodat dit op termijn naar een 20% gaat.

De enquête gaat over het feit of er anderen dan alleen leden en oud-leden ledenobligaties vrij op de interne beurs kunnen kopen. In de praktijk gebeurt het trouwens al dat familieleden via een RFC lid investeren in ledenobligaties RFC om de simpele reden dat het rendement fors hoger is dan het geld op de bank zetten.

Wat bedoel je trouwens met een onomkeerbare situatie?
+1
puntertje
@hookwood Obligaties zitten niet in het garantievermogen. Bovendien wordt nu van alles onderzocht om meer potentiële houders van de stukken te vinden omdat men als de dood is dat ze niet meer plaatsbaar zijn.
Met onomkeerbaar wordt bedoeld dat er meerdere partijen zijn die achtergestelde stukken kunnen hebben. Dan kun je er op wachten dat die zich gaan roeren als zich weer een buitengewone 'kans' zich voordoet zoals recentelijk in Pakistan. Ik kan nog legio redenen bedenken waarom het een buitengewoon slecht plan is maar zoiets moeten mensen in een ledenraad toch ook zelf kunnen bedenken? Tenzij ze gewoon een doorgeefluikje zijn natuurlijk.
de Haas
@puntertje De info is nihil en suggestief zodat ze er hun eigen draai aan kunnen geven. Daar kennen we de betrouwbare, integere bestuurders lang genoeg voor.
+2
zuivelarbeider
Graag artikel goed lezen.
Veel collega's zijn niet opgegroeid met het boerenleven.
In de jaren 70/80 zat in bijna elke klas/groep wel een boeren dochter/zoon.
+1
grös
@zuivelarbeider
En zelfs veel boerendochters/boerenzonen weten niet alles van boerderij.
rienk
@grös wat u zegt na mijn herseninfarct veel uitleg op scholen geven waar men dacht dat alles uit de fabriek kwam .
alles hoeft men er niet van te weten maar enige kennis over de oorsprong van iets heeft toch zijn voordelen zodat men niet alleen denkt dat boter op brood alleen in de fabriek word gemaakt maar dat er ook nog zoiets is als roomboter waarvan ik velen heb ontmoet die dit nog nooit geproeft hadden
Frans Z.
@zuivelarbeider Allemaal leuk en aardig,maar wel zonder vergoeding.
zuivelarbeider
@Frans Z. idd hoort wel een vergoeding bij.
+1
harke
Waar ik me aan erger is dat het bíjna vanzelfsprekend is dat dit gratis gebeurt.
Wel alles open stellen voor burgers maar allemaal van doe ANWB kniepers
rienk
Ja maar u moet goed begrijpen dat u mag werken voor de meerdere eer en glorie van het grote campina en elke dag uw melk mag afleveren en werk hebt
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!