Brandstofstoring Schiphol

Even iets anders. Net in RTL nieuws het onderwerp brandstofstoring Schiphol.

Daar werd vermeld dat er via ondergrondse pijpleiding van Rotterdam naar Schiphol dagelijks 12.000.000 liter kerosine stroomt.

1 liter kerosine geeft een uitstoot van 2.5 kg CO2.

Dus dagelijks zorgen de vliegtuigen die Schiphol aan doen voor een uitstoot van 30.000.000 kg CO2 oftewel 0.03 megaton CO2. Dus op jaarbasis zorgen vliegtuigen die Schiphol aan doen voor 11 megaton co2 uitstoot.
Zag het voor bij komen en dacht effe rekenen.
google.com/url/…

Deel dit topic

John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

John Spithoven
PBL komt voor de totale Nederlandse luchtvaart in 2017 op ruim 12 megaton. Dus klopt redelijk

google.com/url/…
familie pelle
@John Spithoven t schijnt dat ze de huidige aanvoer van kerosine niet allemaal nodig hebben maar vooral opslaan in ondergrondse vaten. Op die manier anticiperen ze vast voor op het komende kerosine quotum waardoor ze een hoge referentie hebben, #voorsorteren moet je leren.
melkveehouder nh
@John Spithoven beste John, buiten dat de uitstoot bijna net zo veel is als de hele melkveehouderij. Is er in mijn ogen ook nog wel een verschil in de bron van deze CO2, vliegtuigen verbranden honderd procent brandstof van fossiele afkomst en warmen de lucht met de straalmotoren ook nog eens direct op. bij de landbouw is dit maar een deel een groot deel van de uitstoot die ons toegerekend wordt is korte kringloop planten/ dieren/ CO2 dus niet relevant. En dan nog het doel, voedselproductie(eerste levensbehoefte) vs vakantiegangers(luxe) en die honderdduizend banen waar ze het aldoor over hebben in den haag, volgens mij zijn er meer van de agrofood sector afhankelijk.

stond nog een leuk weetje:

360.000.000
De berekende klimaatschade van Schiphol per jaar, in euro’s. Dit getal komt tot stand ervan uitgaande dat bij sluiting van Schiphol 95 procent van de reizigers een andere luchthaven zou verkiezen, en dat de CO2-uitstoot van de vliegtuigen op Schiphol circa 10 megaton is, en de condensatiesporen voor nog eens vier keer zoveel klimaateffect zorgen.
pietjepuk
@John Spithoven ArcelorMittal stoot in Gent elk jaar 9,6 miljoen ton CO2 de lucht in.
Farma_boerke
Gelukkig stoten die dingen het meeste ervan hoog in de lucht uit.......

(klik om te vergroten)

CO2 is niet alleen qua uitstoot
cs-agrar
Als je dan uitgaat van 20t CO2 omzetting door een Ha gras, heb je een 547500ha nodig als Schiphol zijnde. Bomen, men gaat in Ha bos uit van 500bomen à 24kg CO2, zou zelfde Schiphol dan 912500ha van nodig hebben.. Conclusie, alle bos plat en gras er in
+1
John Spithoven
@cs-agrar Kijk jij snap het. En daarom mogen wij de korte kringloop niet meenemen. Die is nationaal gewoon geannexeerd om dit soort uitstoot als vliegverkeer te compenseren.

Het is toch van de zotte dat wij onze uitstoot niet mogen verrekenen met onze eigen opname van het gewas, terwijl dat nationaal wel gebeurt. Kijk bijv wat Shell doet bij het tanken van klimaat neutrale brandstof.
+4
cs-agrar
@John Spithoven Nou ik bedacht net nog wat, jij noemt Schiphol qua uitstoot even groot als de landbouw, laat dat dan even zo zijn, dan is de landbouw met in 2018 917000ha aan gras, aldus CBS, toch met gemak klimaatneutraal. Heb ik andere landbouwgewassen niet eens opgezocht
+1
John Spithoven
@cs-agrar Precies, maar omdat IPCC heeft bepaald dat wij de korte kringloop niet mogen gebruiken wordt er een probleem gecreëerd en in onze schoenen geschoven.

Met energie het zelfde. Energie is uit elke sector gehaald en in 1 groep geplaatst. Dat betekent dat zonnepanelen en windmolens, geëxploiteerd door boeren niet meegenomen wordt als compensatie voor onze uitstoot. Dom
co co
@John Spithovenklopt jhon . het is een Groote criminele bende
+1
Erik!1879
@cs-agrar zet Nederland zolang vast totdat ze jullie eigen gewassen en energie productie meenemen. Iedereen mag voor klimaat strijden. Jullie toch ook!!!!
+3
John Spithoven
Ik kwam deze oneliner op fb tegen:

m.facebook.com/story.php/…

Simpele uitspraak die alles raakt. Wil de mens leven, gaat dat gepaard met met relatief weinig CO2 uitstoot. KLAAR
+1
buorman
@John Spithoven
Gedeeld, neem aan dat een ieder dat even doet?
+1
Herbert
@buorman ik snap die oneliner heel goed, maar zo houden we wel de gedachtegang in beeld dat we verantwoordelijke zijn voor 8% van de co2. We moeten juist delen dat we klimaatneutraal zijn.
rienk
De gewone boer of burger word niet geacht dit te weten daar houd den haag niet van
voor hen is het ook erg jammer dat internet bestaat want dan weten we te veel
Adaptief boeren
De berekening van de uitstoot op basis van inname kerosine is wel beetje lastig, Schiphol is voor veel vliegtuigen namelijk ook tankstation, waar ze dus de hele dag op vliegen, op veel vliegvelden ontbreekt een massale aanwezigheid van kerosine, het is er ook simpel te duur, vliegmaatschappijen kunnen hier op Schiphol goedkoop tanken, grote vraag is nu hoe je het toerekend , de uitstoot boven land, die hier voor emissie zorgt is maar een klein deel van de berekening, de verantwoordelijkheid van de verschillende sectoren lijkt me eensdeels beperkt tot de landsgrenzen, en anderzijds grensoverschrijdend, dat ligt zeer complex als je het over de luchtvaart hebt
+1
boer.
@Adaptief boeren Alle melk en kaas dat geëxporteerd wordt telt ook niet mee voor de CO2
+1
BertK
@Adaptief boeren Eens, maar voor een wereldomvattend probleem maakt de nationaliteit/geboorteplaats van co2 niet zo heel veel uit (of waar de vrucht/kerosine verwekt is).
+1
kanniewaarzijn
In de landbouw liggen die zaken net zo complex. Er wordt uitgegaan van aannames met enorme spreidingen in de praktijk. Dat heeft ook nog niemand ervan weerhouden om maar wat bij elkaar op te tellen met alle consequenties vandien.
pietjepuk
In de telegraaf staat een artikel over dat boeren altijd de schuld krijgen. De reactie er onder zijn meest positief naar de boeren toe.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!