39

Mestscheiden voor boxstrooisel? Hebben jullie daar ervaring mee?

Hallo mensen, samen met mijn zwager (200 stuks melkvee) zijn wij aan het overwegen om een mestscheider voor boxstrooisel aan te schaffen. Hebben jullie hier ervaring mee en raden jullie dit aan? gr

Deel dit topic

Reacties

Waarom niet eerst een half jaar zo’n apparaat huren. Niets beter als zelf de ervaring op doen.
@Wolswinkel Daar heb je gelijk in, maar voordat we dat traject ingaan wil ik graag jullie ervaring meenemen in de overweging.
@Lavado inkuilen beviel ons niet i.v.m. schimmel in de hoop.
+2
Niet aan beginnen, als er problemen zijn wijst men direct naar de mest in de boxen!
@Melkboer16 Welke problemen doen zich voor? Heb begrepen dat bij goed instrooien de bacteriegroei gering is...
+1
@Lavado Problemen met klebsiella hoor je veel, en je mest word er ook geen beter van!
@Kringloper Bedank voor je reactie!
+1
@Lavado Compost is destijds verboden geworden vangwege de hitte bestendige TAS/XTAS bacteriën. In dat zelfde onderzoek bleek dat de infectiedruk van gescheiden mest maar een fractie lager was maar praktisch net zo risicovol. Ander onderzoek: melkvee.nl/artikel/…

Nu heeft niemand een onderzoek nodig om te bedenken dat biobedding meer infectiedruk geeft dan een ander materiaal maar houd rekening met de melkverwerker en/of overheid. In Engeland was er destijds behoorlijk wat commotie door dierenactivisten "koeien gedwongen om in eigen stront te liggen". Biobedding is goed maar houd een plan B achter de hand dmv zaagsel of stro.
@moduulbouw Bedankt voor je response
@moduulbouw weerstand/veerkracht van goed uitgeruste koeien is wel goed. Hier 21-22% vervanging waarbij er nagenoeg nooit (afkloppen) een koe om uiergezondheid weggaat. Hoogstens dat we een keer een koe wat eerder gust laten als die continue een hoog celgetsl heeft maar dan nog melken we hem gewoon af.
+1
@moduulbouw Jij als matten verkoper ben je natuurlijk negatief op alle strooisel. zelf matten gehad nu biobedding werkt perfect.
@boertje boer Nee hoor, als je goed leest zie je dat ik schrijf dat biobedding goed is. De verhoogde bacteriënbroei van diepstrooisel kan niemand over twisten, gelukkig heb je dat zelf redelijk wijs nog in de hand.

Wat je als boer/bedrijf niet in de hand hebt is de onbetrouwbare partner die "overheid" heet. Je kunt het tip/top voor elkaar hebben, maar als de maatschappij/overheid beslist dat het niet meer mag dan zit je er mee. Een ander voorbeeld is zonnepanelen, je legt je dak er mee vol, maakt er een kosten/baten berekening bij die jou past en over 2-3 jaar beslist de overheid dat saldering niet meer mag en je transportkosten moet gaan betalen over de geleverde energie.
@moduulbouw wat een onzin, transport kosten worden door gebruiker betaalt en nooit door producenten
+1
@Adaptief boeren Voor alsnog wel, maar als jij in de toekomst een flinke stroomproducent word ga er maar niet van uit dat je "gratis" gebruik mag maken van het huidige netwerk. Of je gaat transportkosten betalen, of je krijgt minder voor je opgeleverde stroom. één van de twee. Natuurlijk kan je denken dat dat wel los gaat lopen, maar ik verwacht dat de energiebedrijven/overheid daar een keer een stokje voor gaat steken wat ze nu al met de saldering gaan doen.
@moduulbouw het is wel gebruikelijk dat de aanvrager van een zwaarder netwerk de volledige kosten met soms een nieuw trafo huis moet betalen, maar dat verschilt enorm per locatie, loopt er reeds een 10kv kabel in de buurt of staat zo'n huisje reeds voor de deur, dan heb je geluk
+1
Bevalt prima,werkt mooi en goed ligbed voor mk.
+2
Ik ben er positief over, maar mijn ervaring is dat het celgetal licht stijgt (170) zonder meer uierontsteking. Klebsiella ken ik niet. Een voorwaarde voor mij is dat er geen resten melk van de reiniging melkmachine/tank in de put van de te scheiden mest komt. Daarnaast moet de dikke fractie droger worden zodat de stal een flinke volume moet hebben met een goede ventilatie. En daarnaast niet te veel tegelijk instrooien, het liefst wekelijks of dagelijks via instrooisysteem. Ik heb de ventilatieopening bij de ligboxen op het oosten en krijg daar nooit regen binnen, maar je zou maar een bijna horizontale stortbui krijgen die de ligboxen nat maakt...…..dan heb je een flink shitprobleem!
+1
Altijd proberen,hier 8 jaar ervaring wil nooit anders meer.
Laat altijd scheiden door Maverko en dan inkuilen.
Van alles geprobeerd kalk/stro ,zaagsel, gehakseld stro, compost vind het allemaal niks.
@Jowi hier gaan de meesten van mest weer naar kalkstrowater
+1
@hans1980 kalk stro word betonlaag onder in de boxen en in de put zal het weinig anders zijn. Hij gescheiden mest inkuilen en een keer maand boxen vol gooien. Niet moeilijker maken dan het is. Kalk stro is gewoon goed voor de mensen die van je melkgeld mee willen snoepen. Daar hebben we er genoeg van.
+1
@ted9 om de 2 jaar boxen schoon krabben met een mini kraan daar word je blij van.
Kalk/stro is elke dag veel moeilijker te vlakken en stuift vreselijk na 2 dagen in de boxen
Gescheiden mest kom altijd los als het opdroogt.
+1
Wij hebben nu 7 jaar ervaring met gescheiden mest. We strooien 1x /week in. Im deze periode nagenoeg van de droogzetters met antibiotica af, +/-5 % vd koeien. Aantal behandelde koeien met uierontsteking afgelopen jaren tussen de 5-10% celgetal ts 120-200. Tov eerst zaagsel en gemalen stro een betere uiergezondheid . Of dit met het strooisel te maken heeft weet ik niet. Het heeft bij mij iig geen negatief effect gegeven. En bij goed gebruik is de stelling dat ze in hun eigen mest liggen flauwekul.
Hier matten en zakken zaagsel , das licht werk 3 zakken/dag .
@achterhoeker2 instrooien mest dr shovel ook
+1
Hier 5,5 jaar ervaring met gescheiden mest. Stal is toen in gebruik genomen. Wel een stal met goede ventilatie en diepstrooiselboxdekken.

En daarvoor ook al een keer dikke fractie ingekuild maar dat beviel ons niet. I.v.m schimmel in de hoop. In de oude stal hadden we half diepstrooisel met zaagsel.
Maar gescheiden mest is dan stukken beter. En elke keer als ik bij een boer kom die matrassen heeft ben ik gelijk weer overtuigd van het nut van diepstrooisel.

In die 5,5 jaar één keer binnen 2 weken tijd 3 koeien met klebsiella gehad maar dat was ook in een warme periode in de zomer toen we overdag de koeien weidden. En wij denken dat daar de klebsiella weg kwam. Verder niet en we hebben de boxen bij melkvee ook nooit leeggehaald.

We hebben wel een aparte put (destijds bedacht om dunne fractie in te pompen maar doen we maar beperkt omdat de mest ook niet te dik moet worden) waar de penicilline melk etc in komt.

Wat hier een paar periodes per jaar wel een dingetje is is de capaciteit van de scheider. Met name wanneer de put bijna leeg is omdat ie dan dezelfde mest blijft rondpompen. Dus een voorraadje mest is wel handig. En we hebben ook vaak de mixer wel aan als de scheider aanstaat maar achteraf had de overloop en de dunne fractie op een ander punt weer in de put moeten komen zodat er vanzelf wat stroming in zou komen.

We strooien 1x in de week in maar dat komt niet op een dag aan. Als er tenminste genoeg dikke fractie is en anders doen we een deel van de boxen en de volgende dag de andere boxen.
Met shovel met instrooibak.

Wat voor mij zelf echter wel een dingetje is is dat ik de laatste tijd merk dat ik met het melken regelmatig loop te niezen terwijl ik er verder geen last van heb. En mn broertje die zo nu en dan helpt heeft het ook met het harken van de boxen. En ik denk dat het strooisel daar de oorzaak van is.

Maar mijn mening: voor de koeien het beste (misschien op zand na). Tijd weet ik niet of dat voor of nadelig is. want ja je moet de boxen elke dag wel bij langs maar instrooien hoeft maar één keer per week. Stof/gezondheid aandachtspunt maar zaagsel zit ook wel stof in.
+3
Nee. Hier gewoon matrassen. Beetje gemalen Stro. Geen dikke hakken. Mastitis komt niet zo vaak voor geometrisch celgetal is laatste half jaar lager dan de bsk. Tuurlijk zal koecomfort wel wat hoger zijn maar of dat voor de boer ook net zo is.... zeker als je t alleen moet doen is n beetje gemalen stro voor.uit de box naar achter krabben wel verrekte makkelijk. Paar minuten werk.
Heb jaren stro in de boxen gestrooid. De laatste 5 jaar maken we alleen maar meer gebruik van gescheiden mest. met het scheiden vullen we de boxen altijd en de rest kuilen we in. werkt prima.
Geen extra problemen met uierontsteking of iets.
Denk dat gescheiden mest na zand de beste methode is van boxvulling. Daarbij heeft zand ook veel nadelen.
Zou dus gaan voor mest.
Zijn er al ervaringen met die dutch mountain matras?
Hoe ging het vandaag met die harde wind met diepstrooisel boxen?
@sjoerd de melker vandaag de stront vanaf de roosters rechtstreeks in de diepstrooiselboxen geschept, zo hard droogde t.
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Hoe ging het vandaag met die harde wind met diepstrooisel boxen?

Alle boxen zijn er uitgewaaid:😅
En volgens de RVO richtlijnen voldoe je ook nog aan je mestverwerkings verplichting dus wat let je !!.
Wel eens collega's gehoord over boterzuur problemen doordat de mest van de pinken (die de slechte kuil moesten eten) bij de melkkoeien mestput kwam
Wat zijn de ervaringen van gebruikers van een mestscheider met betrekking tot onderhoud van de scheider. Zoals vervangen en onderhoud van zeef etc. en eventuele storingen.
Quote Reactie van @DeBoerin:
Wat zijn de ervaringen van gebruikers van een mestscheider met betrekking tot onderhoud van de scheider. Zoals vervangen en onderhoud van zeef etc. en eventuele storingen.

Zeef vervangen om de paar jaar,wegens slijtage en 2x in het jaar zeef grondig schoon maken.
Mestpomp ,wormpomp elke 2 jaar vervangen ,zit wel eens blokje in en we pompen er ook mee naar andere put.
@jan.1 met alle kosten (ook automatisch instrooien) blijf je dan onder 1 cent /liter melk?
Quote Reactie van @hans1980:
met alle kosten (ook automatisch instrooien) blijf je dan onder 1 cent /liter melk?

Reken maar op een halve cent inkl electra.Hoe meer koeien des te goedkoper dat tie wordt. Doen we onderhoud zelf.
@jan.1 Hier hebben we hem nu bijna 6 jaar aan het draaien (bauer) op een 130 melk en droge koeien en een 30 boxen voor jongvee. En idd 2x per jaar zeef schoonmaken. Maar volgens mij is er bij ons nog geen nieuwe zeef in gekomen of anders max. 1 keer.
En wij hebben een versnijdende dompelpomp van bauer. Nu was er pas (dus na 5,5 jaar) een metalen bocht -de koppeling tussen pomp en slang, dus de pomp zelf niet - doorgesleten dus die hebben we moeten vervangen. En deze was nogal lastig te krijgen waarschijnlijk dus hebben we die uiteindelijk zelf gemaakt en vervangen. En we smeren hem (1 vetnippel) altijd als we hem aanzetten. Maar hier dus nog geen grote kosten op gehad.
Quote Reactie van @hans1980:
met alle kosten (ook automatisch instrooien) blijf je dan onder 1 cent /liter melk?

Ja.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0