Campina breidt VLOG-productie sterk uit

👍mooi dat het geen eendagsvlieg is. Weet je tenminste als melkveehouder waar je naar toe kunt werken. En de meerwaarde deels ten goede komt aan iedereen

Orginele tekst(bron: Campina)

FrieslandCampina breidt VLOG-productie sterk uit

Vanwege de sterk toegenomen vraag in Duitsland breidt FrieslandCampina het aantal deelnemende melkveebedrijven dat VLOG-melk levert uit van 400 naar meer dan 600. Deze melk komt van koeien die een gentechvrij rantsoen krijgen en worden geweid. Van alle VLOG-melk die de Nederlandse FrieslandCampina melkveehouders produceren, wordt kaas voor de Duitse markt gemaakt. 

Duitse marktvraagVLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de certificatie en uitgifte van het ‘Ohne Gentechnik’-label. In Duitsland wordt al meer dan 50% van de melk volgens de VLOG-standaard geproduceerd. In Nederland is FrieslandCampina in 2017 als eerste zuivelonderneming met VLOG-zuivel gestart. Het doel is om levensmiddelen te produceren zonder het gebruik van genetisch gemodificeerde organismes. Dit is gericht op de gehele keten van voerstromen, melkveebedrijf, transport, zuivelverwerking tot aan het winkelschap. Aanvullend passen alle deelnemende melkveebedrijven volledige weidegang toe op hun bedrijf. De zuivelverwerker moet deze melk in een aantoonbare gescheiden melkstroom verwerken.
BeloningMelkveebedrijven die volgens de VLOG-standaard produceren ontvangen een extra beloning van 1 cent per kg melk bovenop de weidegangtoeslag. De resterende waarde komt, door middel van de prestatietoeslag, ten goede voor alle leden-melkveehouders en draagt bij aan de investeringen in de verschillende kaasmakerijen. 
OnderscheidendVLOG past in de coöperatieve visie ‘Melk met Meerwaarde’ van FrieslandCampina. Hiermee wil de coöperatie meer waarde creëren voor de leden met een onderscheidende en vooruitstrevende ketenaanpak die marktgericht is en reageren op ontwikkelingen in de samenleving. VLOG is een van de bijzondere melkstromen van FrieslandCampina waarmee het inspeelt op consumentenbehoeften.

Voor de uitbreiding van de VLOG productie hoeven op dit moment geen extra bedrijven meer geworven te worden.

Deel dit topic

van Ittersum

Laatste  |  

Reacties

+1
Sjaakiee
Zijn ook veehouders die er mee ophouden omdat 1 cent te kort is.
van Ittersum
@Sjaakiee dat is maar goed ook dat elke melkveehouder kritisch blijft kijken naar zijn eigen bedrijf of dit hem past of niet. Massa boer of marge boer noem ik ze maar. Beide keren mogen nog steeds melk blijven aan de coöperatie, das vrij uniek dunkt mij.
+2
Sjaakiee
@van Ittersum hoezo uniek?bij andere verwerkers ist niet anders.
+1
zuivelarbeider
@Sjaakiee voor kleine spelers in de markt, is het nog maar afwachten.
Sjaakiee
+1
zuivelarbeider
@Sjaakiee verschillende melkstromen bij de fabrieken kost veel transportbewegings, tankopslag, tussenreniging etc. Voor kleine spelers in de markt zijn de kostprijzen dan te hoog.
Koploper op dit moment volgens mij toch FC met planet proof, vlog.
+1
Sjaakiee
@zuivelarbeider schumacher zei zelf nog met halfjaar cijfers dat transportkosten veel te hoog werden.
ejb
@zuivelarbeider niet goed op de hoogte zie ik
A ware heeft veel meer melkstromen en dus is RFC op dat gebied niet meer dan een volger.
zuivelarbeider
@ejb zie je niet terug in de melkprijs
Sjaakiee
@zuivelarbeider niet goed op de hoogte zie ik
zuivelarbeider
@Sjaakiee denk het wel
Sjaakiee
@zuivelarbeider mn oom levert daar melk maar met kwantumtoeslag en abert heijnlijn zat ie in juni op 38.60.is dat slecht?
+8
mlkvhoudr
@Sjaakiee met alle respect hoor maar dit geneuzel over de hoogste paar procent boeren bij aware (het ah concept) ben ik nou wel zat van. Aware maakt de verwachtingen gemiddeld genomen gewoon niet waar en dat is vet balen alleen de happy few voor de ah melk krijgen een mooie melkprijs de rest is gewoon teleurstellend dit jaar
zuivelarbeider
@Sjaakiee idd mooie melkprijs,hangt altijd af van de grillen van AH.
JappieJo
@Sjaakiee heb ook een oom die daar levert levert ook appie melk die kwam op 35.3. Zeker wat kleiner boer..
Sjaakiee
@JappieJo mn oom melkt rond de 200 maar heeft ook wel knappe gehaltes.
hoest
@JappieJo
Dan heeft hij lage gehalten want de basisprijs bij 8 ton ligt op 36.10
Jawis
@Sjaakiee 200 mk en grondgebonden en goede gehaltes is slechte combi....laat maar even hier de kostprijs weten van je oom...ben wel benieuwd...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jawis:
.laat maar even hier de kostprijs weten

Jij geeft lekker veel info weg...
Jawis
@Jack Rijlaarsdam jij weet toch alles al......
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jawis:
jij weet toch alles

Dank voor het compliment, maar zolang jij niets vertelt, weet niemand hier iets. Vind het redelijk brutaal om dan een kostprijsberekening van een ander op te eisen.
Jawis
@Jack Rijlaarsdam als je goede sier wilt maken met een voor jou doen hoge melkprijs, dan mag je daar van mij ook de kosten tegenoverstellen. Ik kan ook wel roepen dat ik in juni 37,60 ex btw krijg maar misschien voer ik wel heel veel dure producten en geven de koeien veel te weinig melk..dussss...vandaar de vraag...show one show all. En als jij dat brutaal vind. Jammer dan....dan verwijt de pot de ketel?
+1
Jansky
@zuivelarbeider Onder wie versta je als kleine zuivelverwerkers?
Denk niet dat het een kwestie van kiezen is maar een vereiste om zeker te zijn van verkoop. Dit is ook het geval met weidemelk, er is zoveel van dat er mijn inziens geen plus qua prijs word gegenereerd maar eerder extra garantie voor afzet.
cowboys
@zuivelarbeider hoe groot is de markt voor vlog melk in nederland?
+2
zuivelarbeider
@cowboys in Duitsland wil men alleen maar Vlog melk. Dus wil je de markt veroveren zal je toch vlog melk nodig hebben.
cowboys
@zuivelarbeider mijn vraag was hoe groot is de markt voor vlog melk in nederland?
van Ittersum
@Sjaakiee
nog wel en voor diegenen die niet willen of kunnen ?melkvee.nl/artikel/… hebben deze straks nog keus gezien de omvang van hun melkfabriek?

Bij een grote fabriek aangesloten te zijn is niet bij voorbaat altijd beter maar soms wel....
ted9
@van Ittersum Bij ons bij Arla Duitsland België Nederland Vlog verplicht vanaf oktober.
van Ittersum
@ted9 vergt dat veel van de gemiddelde boer?
Adaptief boeren
@Sjaakiee klopt niet helemaal, delta milk vraagt van alle leden vlog melk, wat ze in de markt bijkopen, (50% van hun omzet) daarvan is de status mij niet bekend
ted9
Nee gewoon ander voer bestellen 😀
Farmer_
Heb nog nooit een schap met Vlog melkpakken gezien in Duitsland, staan altijd nog dezelfde pakken als 5 jaar terug, bio is wel intresse in, of melk van weidegang, goedkoopste melk verkoopt nog altijd t beste.
arie.j
Quote Reactie van @Farmer_:
Heb nog nooit een schap met Vlog melkpakken gezien in Duitsland, staan altijd nog dezelfde pakken als 5 jaar terug, bio is wel intresse in, of melk van weidegang, goedkoopste melk verkoopt nog altijd t beste.

Kom niet in Duitse winkels maar jouw verhaal lijkt me niet de waarheid.
Alle zuivel verwerkers roepen in Nederland dat Vlog melk in Duitsland meer opbrengt
En ook kaasverwerkers als Cono Doc-Leerdammer etc willen het.
En dan komt het niet in de winkel?bestaat niet
Erik!1879
@Farmer_ Lidl huismerk milbona is in ieder geval de goedkoopste (hebben wij altijd) en dat is volledig vlog. Is volgens mij gewoon standaard. Maar kan het natuurlijk mis hebben. Waar haal jij de niet vlog melk producten?
demelkboer
@Erik!1879 klopt in Duitsland is vlog eigenlijk standaard. Non vlog wordt eigenlijk alleen verpoeierd
+1
Frans1
Quote Reactie van @Erik!1879:
s in ieder geval de goedkoopste (hebben wij altijd)

Boeren zijn net mensen 😁
Erik!1879
@Frans1 wij produceren voor de wereldmarkt. Hebben vlog melk met wat duurzaamheids elementen. Mijn mening is dat dat geweldig voedsel is. Waarom zouden we dan bij de supermarkt meer betalen. Laat de onwetende consument maar voor de dure reclames betalen waar ze concepten voor bedenken. Mij niet gezien!
ricardo
@Frans1 lijkt op consumenten😂
bio boer
@Erik!1879 alle eieren die naar duitsland gaan is ook vlog dat is al jaren zo niks nieuws met eieren als je ziet dat er bij ons elke 10 dagen volle bulk auto door gaat 32ton is beetje koeien brok met vlog leveren ook geen probleem
Farmer_
@Erik!1879 Ook lidl, dan is t zeker standaard nu.
duitser
@Farmer_ ik lever aan Duitse verwerker die niet eens vlog kent. Allemaal gelul. De burgers hier weten niet eens wat het is. Geloof niks van het hele verhaal.
arie.j
Quote Reactie van @duitser:
@Farmer_ ik lever aan Duitse verwerker die niet eens vlog kent. Allemaal gelul. De burgers hier weten niet eens wat het is. Geloof niks van het hele verhaal.

Import Duitser die geen Duits kent?
ohnegentechnik.org/aktuelles/nachrichten/…
Of lees dit , van alweer anderhalf jaar geleden
ohnegentechnik.org/aktuelles/nachrichten/…
Erik!1879
@duitser welke afnemer. Ik ken er inderdaad ook een paar. Bij hochwald kun je ook nog normale melk leveren. Diegene die dat doen waarschuwen ze bij iedere vergadering. Nu hebben ze de vergoeding iets verhoogd. Volgende stap is om de niet vlog leveranciers de extra ophaal kosten te laten betalen. Dit grapje heet met de zachte hand keihard de keel dicht knijpen tot je kapot gaat of over de brug komt.
duitser
@Erik!1879 Naarmann
+8
jvt
Hoe naief kun je zijn van ittersum...is geen eendachtsvlieg idd, maar opmaat naar alle melk vlogvrij en dat verweven in basisprijs, dus gewoon extra cent kost voor de boer zonder dat je daar iets voor terug ziet. Blijf nog steeds van mening, als de consument in duitsland, die ik nog nooit naar vlogmelk heb horen vragen trouwens, vlog vrij wil, hij maar biologische melk moet gaan drinken, ofwel de goedkoopste conventionele, als hij of zij hier geen interesse in heeft. Alles ertussen is enkel kostenverhogend voor de veehouders en melkfabrieken en zouden we dus nooit aan moeten willen beginnen
arie.j
Quote Reactie van @jvt:
Hoe naief kun je zijn van ittersum...is geen eendachtsvlieg idd, maar opmaat naar alle melk vlogvrij en dat verweven in basisprijs, dus gewoon extra cent kost voor de boer zonder dat je daar iets voor terug ziet. Blijf nog steeds van mening, als de consument in duitsland, die ik nog nooit naar vlogmelk heb horen vragen trouwens, vlog vrij wil, hij maar biologische melk moet gaan drinken, ofwel de goedkoopste conventionele, als hij of zij hier geen interesse in heeft. Alles ertussen is enkel kostenverhogend voor de veehouders en melkfabrieken en zouden we dus nooit aan moeten willen beginnen

Kan voor de melkveehouders wel zo zijn, maar merken en supermarkten proberen allemaal net iets beter over te komen dan de concurrent .
Zelfs boeren verzinnen dingen zoals van iedere koe de melk apart in het pak met de naam van de koe erop. Dat is nog een stukje gekker.
Sjaakiee
Trouwens dat engro foods blijft ook maar slecht draaien.
+2
diezel
Dat kleine operationele verlies is wel glad te strijken.
Is wel te hopen dat de RFC "roepie valuta- specialist" niet teveel snipperdagen heeft gehad..... Man, man. 😞
pietjepuk
@diezel volgens mij is het een vrouw. 😄
sorry
@pietjepuk tja die weet het ook nie meer gezien de enquete over wat te doen met de niet te slijten obligaties.....
jan w
Heb hier onze brok 1 op 1 laten omrekenen. komen dan uit op dat het voeren van de vlog-brok 14 % duurder is dan het standaard voer. Uitgangspunt is, de hoeveelheden krachtvoer van de verschillende brok er is gevoerd met daarbij het verschil in kosten van de brok. In gebieden met een hoog aandeel gras ( kuil ) in het rantsoen is het aantrekkelijker dan in gebieden waar wat meer mais in het rantsoen zit. Eigenlijk zijn het maar een paar grondstoffen die voor de extra kosten verantwoordelijk zijn en dat is de Soya en de mais.

Maar bij een gemiddeld gebruik in krachtvoerkosten van 7 a 8 cent, wordt je van vlogmelk dus vast en zeker niet rijk.
fokker
Dit heeft ook gevolgen voor de jongveeopfokkers. Een van mijn klanten wil zijn vaarzen terug als ze vlog waardig zijn dit heeft ook invloed op de kostprijs .Geen krachtvoer is geen optie voor hoogdrachtig jongvee.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!