Veel stoppers , 323 in eerste helft 2019

Zie artikel boerderij over melksystemen .

Deel dit topic

Reacties

+1
Koeien boertje
Zijn er ook nog zat waarvan de bank zegt ploetert maar ff verder
hans1980
En velen zetten er een robot bij
garriet vant pad
@hans1980 Sprak afgelopen zaterdag een nieuw directielid van GEA benelux maar die had het over een zeer stroeve markt. Als gevolg van veel onduidelijkheden in de sector. Zo het nu leek zijn er veel mensen afwachtend wat de overheid gaat doen. Was zijn opinie.
+3
grös
@garriet vant pad
of niet iedereen wil een GEA robot.
Frans1
+1
bio boer
@garriet vant pad hoor bij lely juist dat de loop er nog lekker in zit in bestaande stallen of vervanging je zit ook regelmatig wat langs komen op fb nieuwbouw is wel stuk rustiger geworden
grös
@bio boer
Ja hier in aangrenzende dorp ook dit jaar al 5 nieuwe a5's en 2 nieuwe VMS.
Kringloper
In Duitsland zijn er dit jaar al meer dan 3000 gestopt met melken.
pietjepuk
@Kringloper #droogte geen voer
van Ittersum
Is dat veel voor dit jaar in vergelijking met bv 2018? Als vergelijking dit artikel (kon niet zo snel actuele CBS getallen vinden) boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/… (dus of het klopt weet ik niet 100%)
+1
willemkopalt
@van Ittersum als het in dit tempo doorgaat zijn we over 27 jaar geschiedenis. Er zijn geen starters dat is zo jammer.
de Tank
@willemkopalt waarom is dat jammer?
+3
achterhoeker2
Hier na 2 extreem droge jaren begint de motivatie ook weg te kruipen.
van Ittersum
@achterhoeker2 overbuurman gras lijkt groener. Tis meer de ongrijpbare en onverwachte gebeurtenissen die je kunnen nekken in je motivatie. De warmte is/was idd. slopend. Nu de temperatuur weer wat gedaald is komt de motivatie is tegenovergestelde richting weer terug, de nachtrust is ook stukken beter.
+1
T6040
Quote Reactie van @van Ittersum:
De warmte is/was idd. slopend. Nu de temperatuur weer wat gedaald is komt de motivatie is tegenovergestelde richting weer terug

Ik zit toch wel effe op het diepte punt. Dacht dat de warme dagen wel goed door gekomen was.
Gistermorgen. Een top koe van 10 jaar 5 dagen voor de verwachte kalf datum kon niet opstaan en voelde koud. Kalfziekte dacht ik nog geen ontsluiting. Heel de dag mee bezig geweest om proberen op de been te krijgen niet dus. Ga ik de melkkoeien in de wei ligt er een koe die vijf dagen gekalfd had ook mee kalfziekte. In de avond had die andere koe wel ontsluiting. Dode tweeling met een luchtje. Vanmorgen koe ook dood. Nou wat een motivatie voor vandaag.
+3
achterhoeker2
@T6040 ja is waardeloos, maar kop er weer op en door.
huub
Quote Reactie van @T6040:
In de avond had die andere koe wel ontsluiting. Dode tweeling met een luchtje. Vanmorgen koe ook dood. Nou wat een motivatie voor vandaag.

Dat is een direct gevolg van de warme dagen, hoog drachtige koeien worden te warm waardoor de kalveren dood gaan.
slagroomvla
@T6040 1 troost, je bent niet de enige.., ken inmiddels het rendac nummer ook weer uit mijn hoofd...
+4
Jan S
😀
bio boer
@slagroomvla de rendac app werkt stuk maklijker
+7
weurding
@T6040 t is niet in het voorhuis moet je maar denken
+1
Melkboer16
@T6040 hier niet anders hoor! Kalfje extra dood, koe ziek en daling melkgift maar gelukkig trekt de melk nu weer aan! Als van de oogst de mais maar goed wordt en het gras dat komt wel weer!
Als er jaren zijn met hevige regenval of forse hagelbuien dan moet die boer zich er ook maar mee redden en nu treft het jezelf.
+1
hans1980
@T6040 doordoen al is het moeilijk, hier ook coli geval geen sterfte maar wel kapot uier en ook laatst dood kalfje had hem met de hitte melk gedaan een beetje gelige mest en ademde vrij snel 2 uur later wou ik hem water plus electrolieten geven helaas al dood..

NVWA en qlip mensen kunnen dit waarschijnlijk niet begrijpen achter computer is alles simpel
+1
casev
@hans1980 en weet je wat het mooie is.. over een paar maanden word je er door hun nog eens aan herinnerd over je kalfok score dit, kalfok score dat niet goed is.....
T6040
@casev Hoe zit dat met cdm? Heb al vier dode koeien dit jaar. dat is te veel dat weet ik ook wel maar wat doe je er aan. Als je een koe spontaan dood in de wei vindt. en een koe met geen passage op vrijdag avond en nu deze koe.
nieuwoord
@T6040 gewoon doordoen. En je veearts weet ook hoe het zit, zou ik me geen zorgen maken. Soms gaat het gewoon waardeloos. Maar wat @casev zegt het blijft je wel in allerlei scores lang achtervolgen. En daar word je niet vrolijk van
T6040
@nieuwoord veearts had laatst hier niet veel praat. Heb in de wintermaanden wel eens een vaars waarvan de achterpoot ineens dik wordt. Een neopen kuurtje en ze zijn er weer boven op. Nu begon de veearts te zuren dat ik eerst met een eerste keus middel moest spuiten. Dus ik een keer zijn advies opgevolgd. Kuur was nog niet afgelopen en de veearts bijgehaald moest toch maar met neopen gaan spuiten. Week later de veearts weer gebeld om te euthanaseren. dat was nummer vier van dit jaar.
Noknok
@T6040 ze rekenen met percentages, als je genoeg koeien hebt is er weinig aan de hand . En als je erboven zit, ontvang je waarschijnlijk een brief dat je het moet verbeteren. Binnen een bepaalde termijn.
T6040
@Noknok op 100 koeien is 4 teveel als ik het goed heb.
pietjepuk
@T6040 Bij cdm telt ook bsk en celgetal mee. Omdat ik niet bij de melkcontrole zit gaan ze dat bepalen aan de hand van de tankgegevens. Verwacht dat bsk hier een hele grote schommeling heeft. Naar de afkalfpiek zal wel niet gekeken worden.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @T6040:
Hoe zit dat met cdm?

Boven 2,08% dode koeien in een kwartaal mis je 25 punten. Er breekt pas paniek uit als jouw rollend jaargemiddelde onder de 70 punten komt. Kortom, een kwartaal pech en daarna weer normaal is geen probleem. Lees zelf de toelichting ff, dan weet je ook wat.
Melktank
@casev je word er ziek van.. vorige mnd een pink met een dood kalf en een te vroege dooie 2ling...of ik er wat aan doen kan ja achter het bureau is het makkelijk
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
NVWA en qlip mensen kunnen dit waarschijnlijk niet begrijpen

Het probleem zit 'm niet bij Qlip of NVWA. Deze mensen voeren strikt de regeltjes uit zoals men is getraind. Komt weinig sympathiek over, dat zijn we wel eens. Het draait om degenen die de regels opstellen en goedkeuren.
Frans Z.
@Jack Rijlaarsdam Is overmacht 2019. We krijgen dispensatie,net als PP leveranciers.
+5
familie pelle
@achterhoeker2 ik heb liever een onberekenbaar weertype dan een onberekenbare overheid!
+2
paul1
@familie pelle boeren hebben met beide te dealen :double trouble.
pieta
@achterhoeker2 Kan ik me voorstellen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0