Eiwit daling

Zijn er meer die een forse daling in het eiwit hebben door het warme weer? Voer precies hetzelfde. Koeien namen door het warme weer uiteraard minder gras op, maar behoorlijke daling mijn idee.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Geef een passende beschrijving van deze foto!

Reacties

+1
dulle66
Ik kan het niet goed lezen , wordt wazig als ik vergroot.
Maar bij ons eiwit ook onderuit van 3,57 naar 3,41.
Vet van 4,87 naar 5,45 en ureum van 21 naar 27 .
Melk gift 15% minder. Koeien staan op stal maar vraten bijna niet alleen maar bij de waterbak.
+1
de hoef
Jonge agrarier je hebt geluk, je bent niet de enigste
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
Jonge agrarier je hebt geluk, je bent niet de enigste

Heb je het nu over jonge agrarier? Die lopen er niet dik meer.
de hoef
@pietjepuk zijn er hier in de buurt toch nog verschillende die opvolgen, er zijn er wel veel van 50 die stoppen
bio boer
@pietjepuk 27 ben ik nog jong toch
labella
Ik denk dat je met dat warme weer zelf ook wel minder geproduceerd hebt.
jonge agrarier
@labella ja zeker, maar ging me niet zo zeer om productie maar meer om gehalte
+1
Nicky69
Goedemorgen allemaal,

Ik zat eens mee te lezen en zie bijna overal staan dat de koeien minder melk geven. Graag zou ik jullie op iets willen wijzen: Uit veel wettenschappelijke onderzoeken wordt aangetoond, dat vooral hoogproductieve koeien, die met gisten gevoert worden, beter met hittestress omgaan. De melkveehouders die de gisten in de zomer voeren merken dat ook. Men heeft dan niet zo zeer de melkproductie in de focus, maar vooral de diergezondheid. De melkproductie weliswaar niet zo sterk gestegen is, maar het "hittegat" niet meer zo diep is en de koeien dus beter met hittestress om kunnen gaan.

Koeien in de hittestress gaan minder herkauwen en liggen minder, beginnen te hijgen en produceren minder speeksel. Dit bevorderd de pensverzuring. Daarnaast nemen de koeien simpelweg minder voer op. En daar helpen de gisten dus tegen. Jullie zouden dan ook langzaam maar zeker dure bijmengsels, die vooral uit natrium- bicarbonaat bestaan, stuk voor stuk weglaten, want deze functie nemen de gisten over. Hoe beter de pens functioneerd en de pensbacterien hoe minder Problemen.
+6
labella
@Nicky69 Dat heb ik nu ook altijd, hoe heter des te meer gegist bier alleen de volgende dag......
Nicky69
@labella Ja ,als jij iets niet serieus will nemen jou zaak, een pilsje altijd goed. Maar dat tappen de koeien niet, ik denk dat je belangen moet afwegen. Jij je pilsje en de koeien weinig problemen daardoor jij een goede melkproductie en kun je weer een pilsje extra kopen 😄
+1
Erco
@Nicky69 laat me raden, jbs verkoopt ook gisten? 😉☺️
Nicky69
@Erco waarom doel jij op JBS
+1
Melkveehouder6
@Nicky69 Bij ns zakken de koeien ook niet veel in produktie en dat zonder gisten. Feit is dat je rantsoen goed in mekaar moet zitten en onze nieuwe stal is maar voor 70% bezet.
In het verleden ook wel eens met gisten bezig geweest (6 maanden) maar ik zag geen verschil bij de koeien....
+3
royale
@Nicky69 heb ik een paar jaar geleden 2 maanden geprobeerd, maar ik zag geen verandering....een ervaring rijker, een illusie armer en het kost ook nog meer dan een cent per kg melk. Ik voer nu met warm weer +3 kg mais en soms ook +1kg pulp bij om het energieniveau op te krikken. Daarnaast voer ik de hele zomer 150 gram bicarbonaat bij. Volgens jaar heb ik een nog lagere zomerkuil met ±2 meter voersnelheid per week om het voer frisser te houden.
Nicky69
@royale Gisten moet je geen 2 maand proberen voordat een gist goed werkt ben je al 7 weken verder. Daarna zie je eerst resultaten
+1
Achso
@Nicky69 welnee. Als geen resultaten na 3 weken heeft het geen werking. Als je een derogatie rantsoen hebt met een Verteringscoeeficient van 78+, heeft de ‚eenvoudige‘ Cervisae gist 0 waarde
+1
cjw73
@Nicky69 laat mij 1 x raden. Je handelt in dat spul. 😜😜😜
de Tank
@Nicky69 een koe zal bij 20 graden altijd beyer presteren dan bij 40 graden. Als ze bij 40 graden hetzelfde produceren, laat je bij 20 graden wat liggen.
Mooiproater
Ik denk dat het komt door broei? Ureum omhoog en eiwit naar beneden.
Nicky69
@Mooiproater Het is altijd een samenloop van omstandigheden en ik denk dat je goed moet afwegen wat belangrijk is . De koe als dier en de gezondheid of de productie.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Nicky69:
De koe als dier en de gezondheid of de productie.

Goede productie op korte en lange termijn lukt niet zonder gezonde dieren. Als je op het randje balanceert ga je met een kleine 40graden nat en heb je over 9maanden in ieder geval weer een paar maand rust met kalverij en de tank leeg.
verbi
@Noorderling Ik voer 150 gr buffer bij van agri rijnvallei en bevalt goed . Maar 40 graden gaat zelfs in mijn moderne ruime stal met 75% bezetting en gezonde koeien te ver.Tussen de boxen was het een zeverbad. Heb 3 grote ventilatoren aan staan. Ben 1.8KG gezakt per koe gehaltes hetzelfde.Maar geen dooie gehad. Iedereen kan zwetse wat hij wil het was gewoon TE heet voor mens en dier.
bio boer
Jep Van 3.70 naar 3.55
+2
bio boer
@bio boer en ureum om hoog geschoten de eiwit benuting is onderuit gegaan
+1
Koeien boertje
Ik zit net naar je bijlage te kijken en daar staat "hulp nodig".
Heb je dat al eens aan geklikt😜.
Hier heb ik de koeien in de nacht geweid en nat gespoten rond de middag en rond 6 uur aan het voerhek.
Scheelt veel en de liters zijn gelijk gebleven en het eiwit iets gezakt.
Mag toch ook wel met zón extreem weekje.
Om nu direct gisten en weet ik wat voor spul aan te halen lijkt me ook overdreven
HansBa
Hier ook, eiwit van 3,6 naar 3,46 en het ureum van 20 naar 27. Liters en vet vrijwel gelijk(tot nu toe).
Sjaakiee
Hier 2 liter kwijt van 28 naar 26.eiwit was 3.75 nu 3.62 en vet nagenoeg gelijk.valt me niet af maar we zijn er nog niet.kan ook na de warmte verder dalen.
Nick83
Hier ook. Liters naar beneden, eiwit naar beneden, vet een stuk omhoog.
groeier
@Nick83
Voldoende snijmais voeren.
+1
dijkstra uit w
Hier ook een 10e in eiwit onderuit en nu na de warmte liters kwijt. krap 2 liter minder. en vet iets hoger en ureum ook. koeien gelukkig wel gezond tot nu.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0