Twee beregeningspompen met twee elektriciteitsaansluitingen op 1 bron

Wij hebben nog een 3x25 ampere aansluiting over. Daarnaast heb ik op een andere aansluiting 3x25 ampere aansluiting nog ongeveer 22 ampere over.

Nu zou ik graag een bronpomp in de bron zetten van max 22-25 ampere en een bovengrondse pomp van max 22-25 ampere, ieder op zijn eigen aansluiting.

Iemand enig idee of dit mogelijk is?

Aansluitingen aan elkaar knopen en met 1 pomp werken is denk ik onmogelijk?

Deel dit topic

jerseys

Laatste  |  

Reacties

Tommie1
Lijkt me wel, maar je bronpomp, geen hoge druk begrijp ik, zal toch geen 25 ampere trekken?
+2
pietjepuk
Waarom twee pompen. 1 goede onderwaterpomp
bio boer
Hoe veel ampere is je totaal aansluiting 80 ampere ? Het is mogelijk dat er 4 groepen van 25 apere maar als je ze alle 4 maximaal benut tugerlijk heb je een probleem dan trek je 100 ampere
pietjepuk
@bio boer kreeg de indruk dat hij het over verschillende aansluitingen had. Dus ieder een apart telwerk.
jerseys
@pietjepuk Dit is inderdaad het geval
J.v.G
Je hebt een aansluiting over zeg je. Energie belasting tot 10.000 kw is cent of 11a12 en boven 10.000 kw 4 a 5 cent. Ik meen boven 50.000 maar 1 cent.
Stel je verbruikt bijv maar 4000 op die meter voor alleen een woning. Dan betaal je wanneer je de resterende 6000 kw met beregenen op maakt dus minstens 6000 keer 7 cent te veel toch 420 euro! Hou hier wel rekening mee! Al betaal je bij verzwaren ook heel veel extra.
pietjepuk
@J.v.G moet nog wel rekening houden met de belastingvrije voet van 311 euro.
+1
J.v.G
@pietjepuk klopt! Zou hij de aansluiting helemaal niet gebruiken dan zou hij de eerste 3000 kwh dus geen belasting betalen, denk ik! Helemaal zeker weet ik t niet.
+2
pietjepuk
@J.v.G Heb hier een beregeningspomp op een aparte meter staan. In jaren dat ik geen stroom verbruik voor beregening beur ik geld op deze aansluiting. De vaste kosten zijn dan lager dan de belastingvrije voet.
DeBoerin
Quote Reactie van @J.v.G:
Energie belasting tot 10.000 kw is cent of 11a12 en boven 10.000 kw 4 a 5 cent. Ik meen boven 50.000 maar 1 cent.

Bij 2 aansluitingen voor 1 locatie kun je via belastingdienst om clustering verzoeken. Minimale kosten voor extra aansluiting t.o.v. verzwaring en voor beregenen (extra verbruik) minimale energiebelasting 😉
jerseys
@DeBoerin Dit is inderdaad het geval het wordt geclusterd, wil op deze manier een verzwaring voorkomen, jaarlijkse kosten zijn bij 3x25: 208 ex tov 1140 ex bij 3x50. dus 2 aansluitingen 416 euro tov 1 aansluiting 1140 euro.
bio boer
@jerseys kan jij uit de voeten met zo lage aansluiting de 80 ampere zit al ram vol 95.000 kwh verbruik hier
jerseys
@bio boer dit is bij de jongveestal en woonhuis op ander adres
bio boer
@jerseys oke voor melkvee ga je al snel over de 25
brabo
@jerseys
Je mag in ieder geval niet 2 meter aansluitingen hebben in 1 gebouw.
Als er brand uit breekt dan moet de brandweer zeker weten wanneer ze de spanning van de meter afgooien , er niet via een andere aansluiting nog stroom op het gebouw kan staan.
kaas
@bio boer hier 3 x 60 ampere verbruik 110000 kwh
George
Ik heb geen verstand met stroom , maar wij zijn totaal 3 keer 65 A afgezekerd in de meterkast en voor de beregening hebben we alleen al 3 zekeringen van 50 A voor een 15.5 KW Motor van onze Grundfos CR 60-60
+2
pietjepuk
@George Beetje afhankelijk van hoe de beregenings pomp aanslaat. Neem aan dat dit in twee stappen gaat. 15,5 kw moet op 3 stoppen van 35 kunnen draaien. Dan kun je in de meterkast terug naar 3 x 50. dat scheelt vele honderden euros vast recht per jaar. Google maar op enexis netwerktarieven.
George
@pietjepuk
Ik heb een nieuwe opstartkast gekocht (softstarter) . Maar deze is nog niet geinstalleerd. Kost dikke 2000 Euro maar als ik ooit een andere pomp wil kan ik daar ook een onderwaterpomp mee aan laten lopen. En die gaat tot 18.5 KW .
pietjepuk
@George frequentie regelaar is ideaal. Dan heb je bij het opstarten van de pomp geen piekbelasting waardoor je onnodig hoog afgezekerd moet zijn. 18.5 kw is net te veel voor 35 ampere. Op die opstartkast kun je zien hoeveel ampere de pomp trekt.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
frequentie regelaar is ideaal.

Weet ik maar is weer stukje duurder dan die softstarter. Nu hangt er een heel grote schakelkast uit 1976 met 3 grote weerstanden die vuurrood worden tijdens opstarten met allerlei tijdrelais. Dus softstarter wordt al een verbetering. Ik heb die nieuwe softstarter afgelopen voorjaar al gekocht maar toen ze hem wilde hangen waren we al aan het beregenen en dat zijn we nog steeds , dus wachten we even totdat het beregenen niet meer zo nodig is.
+1
pietjepuk
dorpsrandhoeve
@pietjepuk Denk dat hij zijn hele kast heeft vervangen.
George
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Denk dat hij zijn hele kast heeft vervangen.

Inderdaad wordt compleet vervangen. Prijs is incl. montage excl BTW.
dorpsrandhoeve
@George Heb je er ook een sms modem of iets dergelijks in, echt een aanrader!! Kun je mooi bij je haspel het ding aanzetten.
George
@dorpsrandhoeve Nee moet nog gehangen worden. Is misschien nog een optie. Is het duur?
dorpsrandhoeve
@George ik weet het niet meer, maar ik vond het toen wel mee vallen. klein simonly abonnementje erbij en je hebt veel gemak.
+2
George
@pietjepuk

Dit is ie , maar ik zal wel weer teveel betaald hebben.
Maar ze hebben het netjes gemaakt.

pietjepuk
@George haha hij hapt wel. Duurt even maar toch. Is dat achter een aanzuigpompje? of beregening voor de tuin.
George
@pietjepuk Hydrofoor houdt water in het systeem ja. En ja ook voor de tuin.
+1
dorpsrandhoeve
@George Die aanloopweerstanden zijn bij mij een keer in de fik gegaan. Werkte een timer niet.

Na al die jaren niet verkeerd om de zaak een keer aan te pakken. laat er dan ook een sms modem in zetten om van afstand aan te zetten.
harkje
@pietjepuk klopt helemaal heb 16kw electropomp op 35ampere stop totaal afgezekerd op
3 keer 50 melken koelen regenen gaattegelijk
+1
dorpsrandhoeve
@George 3 keer 63 is dat, en dat klopt. Dan heeft jouw elektricien zijn werk goed gedaan.
joske1980
1 pomp kan niet op 2 aansluiting ivm elektro schema ( nul en aarding etc) 2 pompen op 1 leiding netwerk gaat prima doe ik zelf ook wel eens. 1 elektro en dieselset en dan 2 haspels aan, schiet lekker op
jerseys
@joske1980 gaan die elkaar niet tegen werken? Ene pomp gaat bijvoorbeeld tot 8 bar en de ander tot 11 bar.
joske1980
@jerseys
Bij ons geven ze beide evenveel ong 70 m3 per uur. Dus werkt prima maar als 1 haspel klaar is slaan beide af zoals het hoort. Gebruik deze manier soms met 2 lange trekken snachts. Anders is verschil ook wel groot 10eur diesel of 3 eur stroom per uur. Gebruik mijn pompen en haspels graag ieder min 1 keer dan blijft ook alles in orde
jerseys
@joske1980 zou een frequentie regelaar of ander apparaat dit niet kunnen oplossen? Op boten gebruiken ze wel eens walstroom in combinatie met een accu om genoeg stroom te hebben welke-kiezen-kopen.nl/omvormers-12v-naar-220v/…
joske1980
@jerseys
Wat moet ie oplossen? 2 haspels en 2 pompen op 1 leidingsysteem. Dan stopt het allemaal als er 1 binnen is want de druk valt weg. Ik moet dan dieselpomp afkoppelen en slang van haspel die binnen is en dan kunnen we weer door.
jerseys
@joske1980 meer capaciteit, heb nu 22 kw op een 540m 100mm haspel met nozzle 28 Zo'n 50m3/uur. Dus als een 2e pomp op dezelfde leiding mogelijk is is dat een uitkomst. 11kw erbij bv.
joske1980
@jerseys
Is goed idee lijkt mij 2 pompen 1 haspel. Ik zou je wel goed laten informeren met hoeveel druk en welke sproeier beregenen. Ivm met belasting van de leidingen. Sms dienst is voor jou misschien wel een must om alles aan de praat te krijgen binnen de gestelde tijd waarop 1 en ander op druk moet zijn.
jerseys
Nu schijnt het ook mogelijk te zijn om je aansluiting tijdelijk af te sluiten. Iemand ervaring mee?
pietjepuk
@jerseys waarom zou je dat doen? Vast recht is ieder maand een euro of 8. Dus zeg maar 100 euro per jaar. Je hebt een belasting vrije voet van 311 euro per jaar. Bij geen stroom verbruik krijg je ieder jaar 211 euro terug.
jerseys
@pietjepuk wij hebben 4 aansluitingen op 2 locaties we hoeven voor deze aansluitingen maar 1 maal de energiebelasting schijven te doorlopen. Door een grote aansluiting 3x63 of 3x80 tijdelijk te nemen voorkom ik dat ik 9 maand vastrecht betaal voor niets.
joske1980
@jerseys
Heb ik ook gehoord maar dan moet je wel hele dikke aansluiting hebben boven 3x50 want je moet volgens mij wel aan en afsluit betalen
jerseys
@joske1980 klopt aansluiten kost 100 afsluiten ook, ze doen er schijnbaar alleen een zegel door omdat het tijdelijk is
jan w
@jerseys
Wat is je doel nu eigenlijk, welke capacitieit en druk wil je nu eigenlijk hebben. Of heb ik wat over het hoofd gezien.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!