Half jaar cijfers FrieslandCampina 25 juli, wat zijn de verwachtings?

Halfjaarcijfers FrieslandCampina 25 juli.
Valt het mee/of valt het tegen.

Deel dit topic

zuivelarbeider

Laatste  |  

Reacties

+1
hans1980
3-5 cent nabetaling zoals al 2 jaar op rij belooft
hans1980
@hans1980 iets minder
Wolswinkel
@zuivelarbeider Ik verwacht een torenhoge interimuitkering. Dit mede door een ongekende marktverovering op nationaal niveau nav de PP melk introductie.
klant
@Wolswinkel ik ook brengt een vermogen aan geld meer binnen
de Haas
Volgens Fransie gaat het super, daar heb ik dus geen vertrouwen in. Mijn buurman werkt op de kaasfabriek in Gerkesklooster, daar draait het als een trein en wordt de productie opgeschaald. Volgens hem hebben ze er weer dikke klanten bij, daar put ik mijn hoop dan maar uit.
+1
hans1980
Klopt een bult reorganisaties die afgelopen jaren geld gekost hebben, nu minder melk de "onrendabele mandjes " minder gevuld.
En daarbij was het volgens bestuurders plan om tot een nabetaling te komen zoals voorgaande jaren dus minimaal 2cent

Gebeurd dat niet dan kan ik de volgende vergadering beter naar een conferencier luisteren..
+1
Weidezicht
@hans1980 of daar op die vergadering, eigenlijk in alle districten eens vragen of er wat sponsorgeld naar staf en mesdag kan....
puntertje
Na immer het zelfde geleuter van: 'we moeten winnen in de markt' terwijl vervolgens PP als 'succes' wordt aangemerkt omdat anders 'nog meer markt verloren was gegaan' gecombineerd met de intentie de garantieprijs uit te hollen om de investeringen op peil te houden ben ik de retoriek vanuit het almachtige hoofdkantoor wel zo'n beetje beu. Bovendien worden de signalen steeds sterker dat men naar de beurs wil, helemaal de bijl aan de wortel van de coöperatie. Maar goed, met een directeur die hiervoor zijn geld heeft verdiend bij durfinvesteerder Buffet kun je dit soort moves verwachten.
+1
Bekkink
Ik denk dat we een cent moeten toebetalen. Pp melk moet betaald worden
Sjaakiee
@Bekkink wel nee joh
hans1980
@Bekkink dat komt allemaal uit de markt! Meer zelfs maar dat gaat in algemene reserves.
Zal mij benieuwen op pp volgend jaar weer ontheffing krijgt vanwege extreem weer?
+3
jan w
Quote Reactie van @hans1980:
dat komt allemaal uit de markt!

Eerst zien, dan geloven. Weidemelk betalen we ook altijd nog gedeeltelijk zelf en er wordt een deel gejat bij diegene die niet kunnen en of willen weiden. Dat zou ook uit de markt moeten komen.
+1
van Ittersum
Behalve dat je cijfers kunt maken en breken is het maandelijkse "melkgeldzakje" leidend. Op ondernemingsniveau zou een plus goed doen voor de boer, onderneming en de altijd zo betrokken prikkers. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat de cijfers mee zullen vallen ivm de uittreders en de herstructuering. Ik heb meer tijd nodig om een beroerd jaar of half jaar te boven komen maar
multinationals kunnen dat vaak (op papier) binnen een jaar al, zie Philips en consorten.
hans1980
@van Ittersum klopt dat verkopen ze divisies...oh. wacht es....
Sjaakiee
@hans1980 likeur fabriekje verkocht toch??
Melkboer16
Morgen weten we het! Iedereen is het dus nodig aan de reacties te lezen?!
+1
van Ittersum
@Melkboer16 moah, volgende maand komt en wordt gewoon je melkgeld weer overgemaakt. En de maanden daarna ook. Dus of het uitmaakt op korte termijn, denk het niet
verbi
@van Ittersum Vindt het wel prettig om te weten wat ze gepresteerd hebben.
van Ittersum
@verbi voor je gevoel zeker. Maar uiteindelijk voor de melkprijs op het handje maakt het op korte termijn niets uit. MCM .

En natuurlijk als Campina slecht zou presteren puur uit het resultaat en de collega's fabrieken goed (voor zover bekend is) mag je hardop vraagtekens of opheldering vragen
hans1980
@van Ittersum interim uitkering
Frans1
@hans1980 daar hadden ze nooit aan moeten beginnen.extra werk om de boeren een fooi voorschot te geven op de uiteindelijke evt prestatie toeslag
jan w
Quote Reactie van @van Ittersum:
En natuurlijk als Campina slecht zou presteren

Maar daar hebben ze wel een antwoord op:
"HELAAS".
van Ittersum
@jan w verwacht 0 dan valt het nooit tegen
+5
puntertje
@van Ittersum Nou nou, met zo;n instelling kan het nooit lang duren voordat je in de ledenraad wordt gevraagd.
van Ittersum
@puntertje nee, ben te snel tevreden 😉
+1
amor
@van Ittersum een kinderhand is snel gevuld 😉
+3
van Ittersum
@amor moet je opletten hoe best sommigen het negatieve proberen eruit te halen . Soms denk je dan, het zal je ouders maar zijn , altijd de glas half leeg principe.
+1
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
verwacht 0 dan

ik verwacht meer ,en je zult zien dat ik er deze keer korter bijzit dan jij
Tommie1
@de hoef Ja, maar niet veel….boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
+1
pietjepuk
@Tommie1 niet zo negatief de interim-uitkering is 60 % hoger als vorig jaar. 😒
Tommie1
@pietjepuk Ik dacht 270 % hoger dan 0.24, ja dat schiet lekker op...
pietjepuk
@Tommie1 wel de goede cijfers pakken vorig jaar kregen we 41 en nu is hij 24 gestegen.
+1
van Ittersum
@de hoef 1-0 voor @de hoef😉
Groen1
.
zuivelarbeider
Minder melk zorgt voor meer winst FrieslandCampina

Een gelijkblijvende omzet en een verbeterd bedrijfsresultaat van 18,6 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van zuivelconcern FrieslandCampina. De resultaten zijn onder meer beter, omdat de leden 5 procent minder melk leverden.

De omzet van FrieslandCampina stabiliseerde in de eerste helft van 2019 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat nam met 18,6 procent toe naar 210 miljoen euro. In de eerste helft van 2018 was dat nog 177 miljoen euro. Leden-melkveehouders krijgen per 1 september een interim-uitkering van 0,65 euro per 100 kilo melk op hun ledenrekening bijgeschreven. Vorig jaar was dat 0,41 euro per 100 kilo.

De winstverbetering is onder andere het gevolg van de daling van de melkaanvoer in Nederland. Daardoor werd er minder melk verwerkt tot verliesgevende basiszuivelproducten, zoals boter en melkpoeder.

De melkaanvoer van de leden-melkveehouders nam in het eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2018 af met 268 miljoen kilo tot 5.088 miljoen kilo. Dat is 5 procent. De oorzaken: leden die de coöperatie verlieten en minder koeien als gevolg van de fosfaatwetgeving. Ook werd er minder goed gemolken vanwege de droge zomer van 2018.

Toegevoegde waarde
De resultaten verbeterden ook door een stijging van de verkoop van producten met toegevoegde waarde, vooral van kaas. Het volume aan kaas steeg met 8 procent. Activiteiten in Afrika lieten een sterke groei zien en ook in Azië ontwikkelden deze zich positief. Over het geheel genomen groeiden de merkenvolumes van de business group Consumer Dairy met 4,8 procent.

De pro forma melkprijs voor de leden-melkveehouders over het eerste halfjaar is met 3,2 procent gestegen naar 37,90 euro per 100 kilo melk exclusief btw. Vorig jaar was dat 36,74 euro.

Veranderingsjaar
CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina noemt de resultaten in lijn met de uitgezette strategie. '2018 was een veranderingsjaar. De eerste helft van 2019 laat zien dat we op schema liggen.' Schumacher is ook tevreden over de realisatie van de tien duurzaamheidsindicatoren die het zuivelconcern nastreeft. 'Dat loopt ook volgens plan, zowel in de fabrieken als in de keten.'

Daarnaast heeft het bedrijf volgens de CEO een cultuuromslag ondergaan. Medewerkers zijn meer betrokken en flexibeler. 'Er wordt sneller geschakeld, nieuwe concepten kunnen we sneller naar de markt brengen.'

Verkoopprijzen
Zorgen zijn er ook. 'We hebben een stapje vooruit gezet, maar er is ook nog veel werk aan de winkel', volgens Schumacher. Zo zetten de gestegen eiwitprijzen de marges in hun geheel onder druk, omdat de verkoopprijzen achterbleven bij de ontwikkeling van de inkoopkosten.

En in China stabiliseren de volumes door uitdagende marktomstandigheden. Volgens Schumacher is er behoefte aan nieuwe, innovatieve producten. Maar het is lastig om die snel geregistreerd te krijgen vanwege de trage wet- en regelgeving in China. Bovendien neemt de concurrentie toe van lokale ondernemingen die het vooral goed doen in de kleinere en groeiende Chinese steden.

Lactoferrine
Ook is er een beperkt aanbod van het ingrediënt lactoferrine. FrieslandCampina maakt dat zelf in Veghel, maar er is momenteel veel meer nodig om producten met toegevoegde waarde te kunnen maken. Uitbreiding van de productie vergt een investering van 50 tot 70 miljoen euro en is bovendien niet direct gerealiseerd.

Schumacher is voorzichtig met het geven van precieze financiële vooruitzichten voor het hele jaar. 'De huidige dynamiek stemt ons voorzichtig optimistisch, maar met duidelijke voorbehouden rond kostprijzen en productiebelemmeringen. Daardoor kan niet volledig worden voldaan aan de marktvraag, vooral in China', aldus de CEO.
+1
slagroomvla
@zuivelarbeider kortom, het heeft allemaal nog niks over..
+2
Bekkink
Zie je wel...ppmelk is nog niet winstgevend. Mijn geld gaat dus naar mijn buurman
+2
hoest
@Bekkink
Als die er nou een nieuwe trekker van koopt moet je vragen of je er even op mag rijden. Dan heb je er nog wat aan
+1
Sjaakiee
Verkoop likeur fabriek is weer nodig om groene cijfers te houden.
zuivelarbeider
NIEUWS HALFJAARCIJFERS 2019
Heeft FrieslandCampina zich weer herpakt?
FrieslandCampina heeft zichzelf voor 2019 een hogere winst als doelgesteld. De zuivelcoöperatie ligt op koers om dit waar te maken, al moet het resultaat het volgens CEO Hein Schumacher nog veel beter. Vooralsnog draagt de PlanetProof-melkstroom nog niet bij aan de groene cijfers.

De zuivelcoöperatie kan over de eerste helft van 2019 betere cijfers weerleggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Waar de omzet met €5,7 miljard gelijk bleef, steeg het bedrijfsresultaat met bijna 20% tot €210 miljoen. Onder aan de streep werd €121 miljoen winst geboekt. Dit is een stijging van 11%.

Na een paar mindere jaren lijkt FrieslandCampina zich te hebben herpakt. De zuivelcoöperatie lanceerde vorig jaar een nieuwe strategie en vroeg toen 2 jaar de tijd voor de implementatie daarvan. Schumacher zei tijdens een toelichting op de cijfers tevreden te zijn dat de weg naar boven weer is ingeslagen, maar streeft naar meer. "De winst moet de komende jaren veel verder verbeteren." De CEO zegt dat progressie die is geboekt volgens schema is. Over concrete winst-doelstellingen voor de komende jaren laat hij zich niet uit.

Hoge melkprijs, lage prestatietoeslag
De leden-melkveehouders profiteren van de betere resultaten. Zo stijgt de (pro forma) prestatietoeslag met €0,24 steeg tot €0,65 per 100 kilo. In vergelijking met eerdere jaren is dit echter nog steeds vrij magertjes. Inclusief bijkomende premies (zoals weidegangtoeslag en rente op ledenobiligaties) komt de melkprijs op basis van standaard gehaltes uit €39,60 per 100 kilo. Dit is €1,65 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Schumacher betaalt FrieslandCampina daarmee een concurrerende melkprijs. Dat blijkt ook uit de melkprijsvergelijking van Boerenbusiness. Daarin staat de zuivelcoöperatie in de top-3.

Minder melk drijft de winst op
Het is bekend dat FrieslandCampina in voorgaande jaren relatief grote volumes op de spotmarkt onder de uitbetalingsprijzen moest verkopen. Door de fors lagere melkaanvoer lost dit probleem zich nu gedeeltelijk op. De melkaanvoer daalde in de eerste helft van dit jaar met 5% lager tot circa 5 miljard kilo. Een oorzaak van de daling is onder meer de uitstroom van enkele honderden melkveehouders die de coöperatie in 2018 de rug toekeerde. Daarbij waren er de nodige stoppers.

Ondanks de kleinere overschotten zegt FrieslandCampina dat een gedeelte van bulkboter en magere melkpoeder nog altijd verliesgevend is. Dit neemt niet weg dat teruggang in de melkaanvoer (268 miljoen kilo) zelfs zo groot is dat de top van FrieslandCampina de geplande bouw van een nieuwe fabriek, dat in maart nog kenbaar werd gemaakt, voorlopig weer in de ijskast heeft gezet.

PlanetProof-melk nog niet winstgevend
De veelbesproken PlanetProof-zuivel, dat sinds eind vorig jaar in Nederlandse supermarkten ligt, draagt nog niet bij aan de winst. Desondanks is Schumacher enthousiast over de nieuwe melkstroom. Ondertussen zijn er zo’n 600 melkveehouders die deelnemen. Schumacher zegt dat het streefvolume van 1 miljard kilo melk per jaar binnen deze melkstroom nog altijd overeind staat.

Dit betekent dat er op papier waarschijnlijk extra ruimte is voor nog enkele honderden melkveehouders. FrieslandCampina laat niet los of en wanneer er een nieuwe wervingsronde komt. "De vraag in de markt is daarvoor bepalend", zegt Schumacher. Er zijn in elk geval geen wachtlijsten, zoals dat bij biologische melk wel zo is. Bij eventueel nieuwe wervingsrondes beginnen geïnteresseerde melkveehouders dus op nul en zal de ligging van het bedrijf medebepalend zijn om voor deze melkstroom in aanmerking te komen.

Ondanks zijn enthousiasme, erkent Schumacher dat de logistiek binnen de PlanetProof-melkstroom een grote uitdaging is. Zonder in details te treden, zegt hij dat de totale logistieke kosten zijn gestegen. Dit terwijl er op papier aanzienlijk minder transportbewegingen nodig zijn, vanwege de lagere melkaanvoer.

Stroevere afzet in China
Wat de winst wel opkrikt, is de afzet van merkenzuivel. Met name kaas deed het in de afgelopen maanden goed. In Afrika liet de afzet ook een sterke groei zien, terwijl ook enkele Aziatische landen meer zuivel importeerden. In China gaat de afzet duidelijk stroever, vanwege toenemende concurrentie.

Dit zijn voornamelijk Chinese partijen die zich meer laten gelden op hun thuismarkt. Chinese partijen nemen belangen in buitenlandse melkverwerkers en zetten de zuivel vervolgens af in eigen Schumacher zegt hierover: "Wij moeten in China aan de bak om onze positie overeind te houden, gezien dat onze belangrijkste afzetmarkt is."

Slag om de arm
Halverwege 2019 kan geconcludeerd worden dat de resultaten van FrieslandCampina enige progressie tonen. Terugkijkend is Schumacher is daarom voorzichtig optimistisch. Voor het restant van dit jaar, houdt hij echter nog een slag om de arm.
jg
Kosten per verwerkte kg melk stijgen te hard. O.a. personeelskosten stijgen met 7,5 % op 5 % minder verwerkte melk.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
O.a. personeelskosten stijgen met 7,5 %

Daar doe je weinig aan, de cao's worden overal flink opgepoetst. De crisis is immers voorbij...
+1
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Daar doe je weinig aan

kijken of je niet kunt snijden in je personeelsbestand om de kosten gelijk te houden is een mooie. ik heb de cijfers nooit uitgediept, maar ik heb weleens begrepen dat het aantal personeelsleden bij RFC flink is gestegen in verhouding tot de omzet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
aantal personeelsleden bij RFC flink is gestegen

In Amersfoort is wel gesneden, maar in verre buitenlanden komen die aantallen er dubbel zo hard weer bij. Salarissen liggen in andere regio's wel wat lager. Voor de kostprijs is de gunstigste maatregel om alle personeelsleden er uit te zetten. Maar ja, wie drukt dan op het knopje om de kazen te keren?
+1
hoest
@Jack Rijlaarsdam

jullie moeten ook steeds meer (liters of eisen) leveren voor het zelfde geld dus dan het personeel van rfc ook maar een stapje harder
zuivelarbeider
@Jack Rijlaarsdam meer dan 40 vacatures, die niet worden ingevuld.
Vooral 5 ploegendiensten moeilijk om personeel voor te krijgen.
1 weekend vrij in de 5 week.is voor jongeren niet aantrekkelijk.
Op dit moment werk genoeg te krijgen.
Verloop is vrij hoog.
pietjepuk
@zuivelarbeider bij 5 ploegen diensten. Dan nog maar 1 weekend vrij in de 5 weken.
zuivelarbeider
@pietjepuk 5 ploegen is 6 dagen werken. 2 dagen ochtend, 2 dagen middag, 2 dagen nacht. Daar na 4 dagen vrij, waarbij de eerste vrije dag wegvalt, want je ligt nog op bed na de laatste nachtdienst.
Blijven dus 3 vrije dagen over.
Voor mij prima geregeld.
+1
jg
@zuivelarbeider Dan zijn we als sector ook daarop niet meer concurrerend . Verder krimpen is dan de enige optie .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Verder krimpen is dan de enige optie

Je analyse lijkt me wat kort door de bocht.
Achso
@Jack Rijlaarsdam dat weet ik niet, ze zeggen toch zelf dat het beter gaat doordat er minder melk verwerkt is..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Achso:
ze zeggen toch zelf dat het beter gaat doordat er minder melk verwerkt i

Ja, de onderneming draait beter. Dat wil niet zeggen dat dit voor de sector beter is.
Achso
@Jack Rijlaarsdam zeker niet. Maar dat schijnen zich maar weinig aan te trekken
+4
Jan-T
Als ik dit zoal lees dan kan je volgens mij de conclusie wel trekken dat.

Meer melken levert geen extra rendement op voor de melkveehouders.
Minder melken ook niet veel extra.

Dus wat we ook doen meer of minder. Het levert voor ons niks meer op geen enkele €..... cent.
Alles word wel duurder maar de eind producten worden voor een te lage prijs in de markt weggezet.
Terwijl de inflatie van de indirecte kosten wel verrekend worden en de directe kosten van de leveranciers van de melk niet word verrekend.

Zorgelijk gedrag vind ik dat en dit betekend tevens dat de zuivel sector geen normen en waarden heeft naar de leden leveranciers waar ze hun bestaans- recht aan ontlenen.
+1
George
Ik zeg toch al heel lang , knmeg Komt Niet Meer Echt Goed. Heel erg jammer.
dewittemotor
Die proforma uitkering zegt maar weinig. Belangrijker zijn de cijfers erachter. En dan is er maar een conclusie. Over 10 jaar is de melkveehouderij in Nederland gehalveerd, RFC bestaat niet meer en zal ingehaald worden door kleinschaligere fabrieken die voor kleinere en grotere niches/markten speciaalprodukten produceren..
+1
cornelissen
Quote Reactie van @dewittemotor:
RFC bestaat niet meer

Dat zal allemaal wel een beetje meevallen.
+1
dewittemotor
@cornelissen kom jij nog wel achter
cornelissen
@dewittemotor Dat zou dus ook inhouden ,dat ik mij zorgen moet maken om de nu nog verkoopbare ledenobligaties vrij ?
+1
pietjepuk
@cornelissen Hemel en aarde bewogen om fosfaatrechten. Heeft hij nog ledenobligaties vrij staan bij RFC.
cornelissen
@pietjepuk Klopt ,land verkocht en niet alles meteen nodig voor fosfaatrechten. Doe het met eigen aanfok en alle hoogdrachtige pinken heb ik voor een rotprijs moeten verkopen in verband met FRP
Tommie1
@cornelissen Toch ff mee opletten, RFC geeft aan dat ze boven de 50 miljoen komen zodra de vertrekkende leden zijn uitgekeerd. Ze willen voor de vertrekkende leden iets regelen dat ze hun geld krijgen, daarna kan het goed zijn dat er geen handel meer is als Rabobank niet opkoopt.
Sjaakiee
@Tommie1leden die in 2020 weg zouden willen is in principeeen problem hoorde ik.
Tommie1
@Sjaakiee Die per 2019 overgestapt zijn kunnen in 2020 verkopen en voor die groep is men met een regeling bezig voor het geval dat ze boven de 50 miljoen komen voor degenen die stoppen kunnen na opzegging meteen verkopen. Maar als er weinig verkocht wordt en rabo doet niet voor meer mee komt de handel stil te liggen.
Sjaakiee
Toch zijn er zat boeren die hun geld er weg halen. Zo positief is schumacher zelf ook niet.
Jan-T
@Sjaakiee Kan mij goed voorstellen dat je als lid van een coöperatie het geld daar weg haalt.

Het is de afgelopen jaren te vaak gebleken dat ze er niet zijn voor jou belang als lid van RFC, Maar dat ze er zijn voor hun eigen RFC eigendom.
Er word voor jou gekozen als lid van RFC, Je hebt zelf niets te kiezen helaas is dat een feit.

Het beleid wat er gevoerd word is zorgen dat de leden niets te vertellen hebben, En dat gaat zich uiteindelijk uitbetalen, de Leden gaan voor hun zelf kiezen in niet meer voor de RFC onderneming welke niet te vertrouwen is.??
cornelissen
Dan rest de vraag: wat doet men als de nood aan de man komt: betaalt men minder uit of laat men de tent gaan, zodat de achtergestelde leningen waardeloos zijn.
Overigens zal het ook niet makkelijk zijn voor 80 % van de landelijke melkplas een andere fabriek te vinden of men moet zich in een faillissement laten overnemen.
Het lijkt mij allemaal wat utopisch, maar dat dacht ik met fosfaatrechten ook,dat men grondgebonden groeiers niet ging afslachten, maar mijn belangenorganisatie, die predikte tegen fosfaatrechten te zijn,dacht als meeloper anders.
amor
@cornelissen beursgang
Achso
@amor bij beursgang moeten ze eerst de S&P rating verbeteren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!