Veldbonen perspectiefrijk maar geen eenvoudige teelt

Meer eiwit telen van eigen grond is hot. Bij de zoektocht naar passende teelten komen veldbonen ook vaak om de hoek kijken. Opbrengsten tot 8 ton per hectare zijn haalbaar, maar de variatie is groot. De juiste grondbewerking en tijdige gewasbescherming indien nodig zijn daarbij kritische factoren. Nabij Holwerd organiseerde Hoogland BV begin juli een […]

Deel dit topic

Reacties

Pluto
Die verhalen gingen ook rond toen er nog niet zo lang geleden met erwten werd proefgedraaid .Opbrengsten van 6 ton was geen uitzondering. Ze werden echter bij lange na niet gehaald en toen de overheid het middelen pakket drastisch in ging krimpen was het over en uit . Waarom zijn veevoer bedrijven zo gebrand op die 65% eiwit van eigen land ,,,omdat je dat percentage enorm op kunt krikken door minder krachtvoer te verstrekken en dat is wel het laatste wat ze willen !!.
+1
bio boer
Gras klaver is het simpelste eiwit gewas wordt vanzelf naar paar jaar gewoon gras land zonder bewerking met rode klaver melkt het als een tierelier
harke
En tussen maïs zaaien is daar ervaring mee?
Bio Cees
Buijs wil (nog) meer eiwit en energie van eigen land halen

Nieuws
Buijs wil (nog) meer eiwit en energie van eigen land halen

Gepubliceerd op
8 juli 2019

Koeien & Kansen deelnemer Joris Buijs in Etten Leur experimenteert al jaren met het telen van eiwit en energie van eigen land als krachtvoervervangers. Hij teelt dit jaar mais en veldbonen gemengd op een perceel. Een nieuw mengsel voor hem, dat naar verwachting leidt tot hogere opbrengsten en en een eiwitrijke smakelijke kuil.

Het mengsel van 50% veldbonen en 50% mais heeft zich bewezen als gewas voor vruchtwisseling en is al officieel erkend door vele onderzoeksinstituten in Duitsland. Een reden temeer voor Buijs om dit gewas eens te telen dit jaar. Dit mengsel voldoet bovendien aan de bepaling van het Ecologisch Aandachtsgebied (weging 1.0 hoofdteelt EA, code 311 bij gecombineerde opgave).
Mais met tuinbonen
IMG_1425a.jpg

De teelt van mais met veldbonen kent vele voordelen. Zo blijkt uit ervaringen in Duitsland dat het gewas hoge opbrengsten kent en zorgt voor een eiwitrijke kuil, dat de koeien graag vreten. Het is een smakelijk gewas dat met minder kunstmest toe kan dan alleen mais. Het levert plusminus een besparing op van 40 kilogram N per hectare. De veldboon is een vlinderbloemige en bloeit rijk. Deze bloemen zijn aantrekkelijk voor insecten en bijen. Het gewas zorgt voor meer eiwit in het energierijke maisgewas. Dit is belangrijke reden voor Buijs om dit gewas eens te telen. Bovendien zorgen de wortels van de tuinbonen voor een positief effect op het bodemleven. Met het toevoegen van dit mengsel breidt Buijs zijn assortiment aan gewassen uit. Dit vergroot de biodiversiteit op zijn bedrijf.
Wachten op resultaat

In het voorjaar heeft hij het gewas laten zaaien. De opkomst was prima. Hoe het gewas zich verder ontwikkelt hangt natuurlijk mede af van de weersomstandigheden komende zomer. Ook over de smakelijkheid valt nog niets te zeggen. Voor Buijs is het weer van de vele experimenten die hij afgelopen jaren heeft gedaan met als doel meer eiwit van eigen land te halen.
harke
Heeft er iemand ervaring met veldbonen tussen maïs zaaien?
Koeien boertje
@harke een varken heeft maar 1 rug.
Koeien boertje
@Koeien boertje zijn er straks ook wat die er ook nog een 1e snede voor uit willen maaien
cjw73
@Koeien boertje das ook weer extra eiwit he.
Jowi
@harke Onkruid spuiten gaat dan niet en veldbonen is een akkerbouwgewas dat je vaak moet spuiten voor schimmels en luizen.

eurocorn-benelux.com/mengsel/
+1
diekman
Verdiend er altijd 1 aan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grondbewerking , gewasbescherming , telen , veldbonen , eiwit en grond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0