Nieuwe excretie normen

Kan nög net even voor de vakantie. Augustus wordt gestemd,ingang per 1 januarie 2019.
Ik neem aan dat men wakker is...

Deel dit topic AVG & Cookiemelding (melkvee.nl)

Achso

Laatste  |  

Reacties

+6
pietjepuk
Ik vindt het prima maar dan moeten ze ook effe met terugwerkende kracht die bedrijven die meer molken dan de tabel extra fosfaatrechten toekennen.
jg
@pietjepuk Ook de Bex toepassen ?
pietjepuk
@jg nee
de jonge
@pietjepuk ook dan even rekenen met de mestnormen en de eventuele afvoer van mest die dan had moeten gebeuren en herberekenen of diegenen dan nog al of niet grondgebonden waren?
Henry1
@pietjepuk ik heb de tabel bekeken. Nu is de hoogste norm 49.3 kg fosfaat (en die is fors hoger dan de een na hoogste). In de nieuwe tabel staat bij 11.125 to 11.374 een norm van 49.6.
Dus pas vanaf 11.125 kg melk per koe (in 2015) heb je echt nadeel bij de tabel. En hoeveel mensen hebben dit daadwerkelijk gehaald?

Ben het wel met je eens maar het gaat maar om een heel beperkte groep schat ik in.
+1
jg
Per 1 januari 2020
+2
hans1980
Dat wordt fosfaatrechten bijkopen/leasen
Of productie laten zakken
casev
@hans1980 of zelf gaan verzuivelen
christo2.0
@casev Ook daar wordt er gerepareerd en gaan de normen omhoog.
+1
hans1980
@christo2.0 ja info?
+1
christo2.0
@hans1980 concept CDM advies.
+1
DeBoerin
De spelregels weer aangepast gedurende het spel Tabel 6 2019-2021
rvo.nl/sites/default/…
+6
pieta
@DeBoerin Ze moeten alleen nog even de tabel aanpassen voor zelfzuivelaars. Gewoon in de hoogste categorie en bewijs het tegendeel maar.
pietjepuk
@pieta die boer in veeteelt gras zal ook wel een keer achter zijn oren krabben. 14k +
Noorderling
@pietjepuk
Hebben ook 4jaar lang dik 20% zonder mest en fosfaat kosten kunnen melken. Is ook al 1000euro melkgeld per koe extra. Dat het te mooi ging was al wel duidelijk, zelfde verhaal als dat van Bakel zijn eigen plan dmv de media onderuit schoffeld, maar je dom en stil houden zal wel een hele opgave zijn
Achso
@Noorderling had je ook kunnen doen
Noorderling
@Achso dat klopt, wat legaal is mag je doen en vind ik ook niks van. Alleen dat er wat veranderd mag niemand verbazen als de meesten er zo mee te koop lopen hoe slim ze wel niet zijn de mazen te vinden.

Alleen om alle toeters en bellen uit de kast te trekken, nog 2 klasses fosfaat moeten lappen en het risico dat er een aanpassing zou komen in tabel 6 weerhield me er van.
Achso
@Noorderling persoonlijk vind ik het dierenmishandeling om koeien niet te geven wat de dames toekomt. Als reactie een hoge melk productie en dito gezondheidsstatus. Maar je gaat me niet vertellen dat het normaal is wanneer je netjes op je beestjes past dat, dat met een paar ton afgestraft moet worden. Slaat helemaal nergens op. Het is al zo vaak gezegd, als de LTO toch ook nu niets onderneemt, doek dan de toko ook maar op. Om van Keurentjes en Agrifirm blaaskaak nog maar te zwijgen.
+8
pieta
@Achso Ze worden niet afgestraft maar hebben even van een maas in de wet mogen profiteren.
+2
Koeienpraat
@pieta dit soort reacties zijn zo jammer. Het gaat om gerechtigheid en beleid gebaseerd op cijfers. Je kunt beter de hele tabel ter discussie stellen dan je druk maken over een ander zijn voordeel of nadeel. Het is belachelijk dat de tabel gewoon lineair wordt doorgetrokken terwijl er geen enkel onderzoek is gedaan naar de daadwerkelijke mestproductie en efficiëntie van hoogproductieve dieren. Dit is gewoon weer verdeel en heers beleid. Omdat maar een kleine groep boeren geraakt wordt vind de rest het wel best (wat stom is want ze worden net zo hard genaaid want hun voordeel had veel groter moeten zijn!). Helaas is collegialiteit ver te zoeken in de melkveehouderij.
+11
pieta
@Koeienpraat Ik vind het gewoon terecht dat eenieder afgerekend wordt op aantal stuks icm productie per koe. Ze hebben er even van kunnen genieten.
DutchDairyFarmer
@pieta helemaal mee eens ondanks dat ik zelf ook getroffen ga worden en vergeet niet het jarenlange mestvoordeel al.
+1
Koeienpraat
@DutchDairyFarmer hoe kunnen jullie het hier mee eens zijn?!?! Iedereen wordt weer genaaid door de overheid maar omdat jullie een dooie mus toegeschoven krijgen zie je dat niet? Heel die tabel klopt niet! Het gaat niet om wie voordeel of nadeel heeft. Het gaat erom dat de tabel biet klopt en dat de overheid dit gewoon gebruikt om de veestapel weer een stukje kleiner te maken. Als je hier mee akkoord gaat, dan vind je het dus ook prima als ze over 4 jaar bij iedereen de uitstoot 5 kg per koe omhoog gooien. Gewoon zomaar omdat het kan. Want dat is wat er nu gebeurt. Wordt wakker, jullie worden net zo hard beroofd maar dan door een te klein voordeel!!
+3
spotmelker
@Koeienpraat dat de onderbouwing van die tabel naatje is ben ik met je eens. Dat kunnen ze zo uit de jaarcijfers van Eurofins en co halen. Maar je kan niet verwachten dat er bedrijven zijn die van pak em beet 2000 tot 3000 kg melkproductie 0,0 kg mestproductie hoeven te verantwoorden.
+1
Koeienpraat
@spotmelker ja ik ben het met je eens dat er ook klasses moeten zijn voor de hoge producties. Dat punt moet ik jullie gelijk geven. Maar de klasses moeten dan wel kloppen en theoretisch onderbouwt zijn. Er is een omslag van efficiëntie zowel bij de lage als hoge producties. Het klopt niet dat dit gewoon lineair wordt doorgetrokken. Als uit onderzoek blijkt dat hoogproductieve koeien echt zoveel schijten, dan prima. Maar zonder gedegen onderzoek is het gewoon een nieuwe manier om de veestapel te verkleinen
+2
pieta
@Koeienpraat Ik vind het ook van belang om de angel er uit te halen vwb opdrijven vd productie per koe.
+1
christo2.0
@pieta Een linkse rakker op het prikkebord...
Opdrijven van de productie. Plofkoeien van JC etc etc...
Het bekt zo lekker om zo te praten. Jullie verzwijgen 1 ding. Het in de vingers hebben van het management resulteert in productieve, en daarnaast kerngezonde koeien. Koeien die geen stress ondervinden of ander leed produceren met 2 vingers in de neus ver boven de 10000 kg melk per jaar. Veel zgn collega's die het niet in de vingers hebben maken maar de move naar links omdat ze dat beter past. Verplicht alle koeien testen op energietekort aan het begin van de lactatie en daarop handhaven lijkt me een uitstekend idee om alle grasprutsers die het welzijn van de koe ondergeschikt vinden langzamerhand op een diervriendelijker spoor te krijgen. Maar ja, de emotie is belangrijker dan het welzijn van het dier.
pieta
@christo2.0 Nee, dat zie je verkeerd. Ik vind het prima dat je weet ik wat per koe melkt. Zonder absolute topverzorging/management/huisvesting geven de koeien niet zo veel. Maar dat staat in mijn beleving los van de hoeveelheid koeien/melk die je hebben/produceren mag.
+3
Erco
@christo2.0 zoooooo de ware christo komt gewoon weer even bovendrijven......
Frans1
@Erco mooi he,vooral als je je bedenkt dat hij 1 of andere bestuurder een tijdje terug betichtte van narcistische trekjes😀😎
+1
Elvis
@christo2.0 ik ben grasprutser. gem leeftijd bij afvoer 6 jaar 11 mnd en 3 dagen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Elvis :
grasprutser.

Hier net zo: 7j;1m;8d, maar geen 14.000 kg melk. Dus toch een prutser.
Achso
@Jack Rijlaarsdam en life time productie? Zoals altijd heeft iedereen oude koeien, geen uitval, weinig kosten en super producties. Maar gemiddelde afvoer leeftijd, tussenkalftijd in Nederland geven toch iets anders aan. En dat komt niet van die 50 bedrijven die om en nabij de 12.000 l leveren. Dus iemand zwetst
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Achso:
life time productie

Viel afgelopen jaar iets tegen met 38.000 kg. Kalenderjaar 2017 was dat nog 51.000 kg.
Achso
@Jack Rijlaarsdam dat halen vele hoog productie bedrijven ook.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Achso:
dat halen vele hoog productie bedrijven ook

Dat lijkt me logisch als zelfs een grasprutser als ik dat haal.
Achso
@Jack Rijlaarsdam dus dan moeten we niet altijd zomaar wat roepen. Daar ging het me om
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Achso:
dus dan moeten we niet altijd zomaar wat roepen. Daar ging het me om

Je bedoelt dat @christo dit: "...grasprutsers die het welzijn van de koe ondergeschikt vinden..." beter voor zich had kunnen houden? Ik vond het wel een vermakelijke uitspraak. Beetje prikkelen mag, niet zo de moraalridder uithangen.
Achso
@Jack Rijlaarsdam ah, je bedoelt BSK-hijgers ( of zoiets) plof koeien ( nog zo‘n leuke) ? Koeien geven wat ze toekomt, resulteert in goede producties zonder gedoe. Binnenbochten maken geeft onherroepelijk gelazer. Als John Deere zegt dat er in diesel in de trekkers moet, probeer je het ook niet met gas.
+6
pieta
Quote Reactie van @Achso:
Als John Deere zegt dat er in diesel in de trekkers moet, probeer je het ook niet met gas

Een koe is een grazer die van nature vooral grote hoeveelheden gras eet. Dus "John Deere" zou zeggen gras er in. 😁
Henry1
@Jack Rijlaarsdam dat is vast geen langjarig gemiddelde. Klinkt te mooi om waar te zijn eigenlijk.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Henry1:
dat is vast geen langjarig gemiddelde

Rollend drie-jarig gemiddelde. Zit al jaren boven de 7 jaar bij afvoer. Wordt berekend door CRV in Veemanager, heb het nooit nagerekend. Als het niet klopt, ligt de fout daar.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam knap hoor. Ik redt het belangen aan niet. Heb ieder jaar wel een paar vaarzen wat mee is. Dat trekt het gemiddelden hard naar beneden. Heb jij daar geel last van? of zijn de overige koeien 10 jaar als ze vertrekken.
+1
Jack Rijlaarsdam
@pietjepuk Inderdaad relatief weinig uitval bij de vaarzen. Wij melken de uitstoot echt af, soms laatste lactatie van twee jaar. Daar pak je zomaar een jaar extra. Geen afvoer vanwege te lage productie, alleen echte problemen: klauwen, vruchtbaarheid en enkele keer celgetal.
+1
bio boer
@christo2.0 wat heb je toch een smalle koker visie allen wat jij doet is goed scheinbaar
+1
christo2.0
@bio boer Nee. Ik probeer het breed te zien. Je krijgt alleen maar reactie door het wat aan te scherpen. Het is belachelijk dat een boer het hoge management probeert te omschrijven als het houden van plofkoeien. Dat is de wereld op zijn kop.Wanneer dieren goed verzorgd worden wegzetten als dieronvriendelijk is links eigen. En dan krijg je mij wel warm en kies ik positie.
Ik kan er prima mee leven wanneer veeteelt op verschillende manieren bedreven wordt. Waar het om gaat is dat tabel 6 niet uitgebreid genoeg was en nu een deel van de sector ( en niet het minste deel:😀 ) zwaar gestraft gaat worden. Belangenorganisaties doen dan aan de onderhandelingstafel maar wat en tekenen bij het kruisje van Carola.
+2
pieta
Quote Reactie van @christo2.0:
Het is belachelijk dat een boer het hoge management probeert te omschrijven als het houden van plofkoeien.

Dit maak jij er zelf van. Ik vind de prestatie op zich gewoon knap. Maar dat ze dat gebied open laten liggen (net zo min als de zelfzuivelaars) vind ik niet goed.
christo2.0
@pieta Jij gebruikt het woord opdrijven.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @christo2.0:
Wanneer dieren goed verzorgd worden wegzetten als dieronvriendelijk is links eigen.

Waarom krijgen topsporters een lintje? Hoeveel topsporters vallen niet dood neer op het voetbalveld of van de fiets? En toch is het volgens de algemene opinie geweldig wat ze doen... Heeft topsport nut? nee...

Dus dat gezeik over koeien die veel geven gaat nergens over, dat heeft gewoon te maken met het ambitie niveau van de boer!
+2
christo2.0
@slagroomvla Grote onzin die je typt. Ik heb geen ambitieniveau ten aanzien van de hoeveelheid melk die een koe produceert. De productie is het resultaat van een goede verzorging zonder stress of zonnesteek. Dat moet je niet omdraaien.
+4
pieta
Quote Reactie van @christo2.0:
Ik heb geen ambitieniveau ten aanzien van de hoeveelheid melk die een koe produceert. De productie is het resultaat van een goede verzorging zonder stress of zonnesteek

Dat heb je wel. Je mag het gerust ontkennen maar dat heeft geen zin. Ik melk nu een 30 ltr per koe per dag. Twee jaar terug molk ik 35 ltr per koe per dag. Je weet wel in het GVE-reductiejaar. Toen konden voor mij andere dingen uit qua rantsoen dan nu.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @pieta:
Toen konden voor mij andere dingen uit qua rantsoen dan nu.

Jij snapt het. Veel melken en veel verdienen hebben weinig relatie, als dat wel zo is kopen ze de extra benodigde rechten met 2 vingers in de neus erbij...
Achso
@slagroomvla nee, met een gemiddelde productie van 8600 l melk in Nederland kan iedereen gemakkelijk aan al zijn verplichtingen voldoen.. Vraag je loonwerker maar.
slagroomvla
Quote Reactie van @Achso:
Vraag je loonwerker maar.

Naar wat?
slagroomvla
Quote Reactie van @Achso:
Vraag je loonwerker maar.

Naar wat?
buorman
@Achso
Verschil tussen betaalcapaciteit en betaalmoraal?
In bv den Haag zitten veel mensen met heel veel capaciteiten, maar of de moraal ruim aanwezig is ...........:
Achso
@buorman beiden even erg..
christo2.0
@pieta Het is bijzonder zou juf Ank wel zeggen. Bijzonder dat je niet kan geloven wat ik je zeg. Hoe zou ik jou nu eens kunnen overtuigen?
pieta
@christo2.0 Je hoeft mij niet te overtuigen. Ik geloof direct dat je veel melkt per koe en daar de koeien voor hebt. Ik merk enkel (en dat weet ik uit eigen ervaring) je koeien meer kunt laten geven door harder te voeren.
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Ik heb geen ambitieniveau ten aanzien van de hoeveelheid melk die een koe produceert

Ben eigenlijk wel benieuwd naar je rantsoen. Haal jij 14.000 kilogram melk uit alleen mais en gras?
Achso
@robbies jij ook geem 9.000
robbies
@Achso klopt, maar omdat Christo laatst graskuil te koop had vroeg ik het me af. Je gras vd hand doen en bijproducten laten komen komt op mij over dat hij wel degelijk de ambitie heeft om veel te melken, anders dan hij hier doet voorkomen.
christo2.0
@robbies Ik voer geen bijproducten. Wel grondstoffen en brok in de robot. De graskuil die ik verkocht heb was een kwalitatief mindere snede van 2018. Het leek er op dat ik het voer van dit jaar weer in de wei moest gaan pakken ipv op de kuilplaat. Daarna gooide de droogte de boel aardig in de war. Normaal gesproken verkoop ik geen ruwvoer.
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Ik voer geen bijproducten. Wel grondstoffen en brok in de robot. De graskuil die ik verkocht heb was een kwalitatief mindere snede van 2018. Het leek er op dat ik het voer van dit jaar weer in de wei moest gaan pakken ipv op de kuilplaat. Daarna gooide de droogte de boel aardig in de war. Normaal gesproken verkoop ik geen ruwvoer.

Dan is het helder. Bedankt voor de toelichting
Achso
@robbies als je tarwe had verbouwd voer je het stro toch ook niet, omdat ‚het er is‘?
robbies
Quote Reactie van @Achso:
als je tarwe had verbouwd voer je het stro toch ook niet, omdat ‚het er is‘?

als je de voederwaarde van stro gelijk gaat stellen aan dat van gras, dan moet je nog maar eens goed naar je graswinningscapaciteiten kijken.
Achso
@robbies ik denk dat je de strekking van mijn opmerking zeer goed snapt
robbies
@Achso eigenlijk niet nee
Achso
@robbies er wordt veel kuilvoer door de koeien gedrukt omdat het er is. Niet omdat het zo goed melkt. Als iemand over heeft en een kuil verkoopt die de koeien niet past, wordt er een labeltje aan gehangen, terwijl het een uitermate goede beslissing kan zijn
christo2.0
@robbies Nee, de grens van 14000 is nog niet bereikt.
Achso
@slagroomvla nee en van degenen die op de Bank zitten valt nooit 1 om. Ook maar een dag aan de schep met een sneetje rogge brood.
Achso
@christo2.0 en zo is dat. Anders maar aan de Fleckvieh of ‚Krasne Step‘ geven altijd melk, net een beetje meer dan een paar goede geiten, maar vallen nooit om. Maar laten we ophouden om Holsteiner dames zo af te straffen.
+1
demelkboer
@christo2.0 als jij bij gras koeien negatieve energie balans krijgt heb je de verkeerde koeien gefokt. De fokkerij staat hier in dienste van de winst. Veel gras in het rantsoen dus koeien gefokt die daar goed mee uit de voeten kunnen
+1
christo2.0
@demelkboer Ik geef wat tegengas omdat er geschreven wordt dat boeren de productie opdrijven. Dat is managementkwaliteiten in een negatief daglicht zetten. En dan zijn de teentjes inene heeeeeel gevoelig.
hans1980
@christo2.0 top melker van der mark ongeveer 14.800kg/koe moet naar mijn berekening ff 1500kg P bij kopen/leasen
hans1980
@hans1980 wanneer er 100 bedrijven boven 12000 kg zitten met schatting 120 dieren × 2,5 kg P extra is dat 30.000kg P extra nodig (vb berekening)

En staffel gaat al hoger vanaf 10.600
hans1980
@hans1980 denk dat vb. Van der mark wel tegen de 300kg melk /kg P zat door deze maas in de wet
christo2.0
@hans1980 Je mag het ook van de andere kant bekijken. Hij heeft op 2-7-2015 veel te weinig gekregen.
m uut m
@christo2.0
Hij leverde in 2015 "maar" 10.200 kg per koe.
+2
pieta
@m uut m En dan zeggen dat je koeien niet op melk kunt drijven.
+1
de Haas
@hans1980 Die krijgt nog een cheque van RFC. Hebben die knaken ook weer een bestemming.
+1
pieta
@christo2.0 Je hebt mensen die graskuil te koop hebben. Voeren die dan wat anders om wat meer te melken per koe? Zit je eenmaal boven de grens mbt P-rechten wat doen ze dan? In die context gebruikte ik drijven.
Achso
@demelkboer kolder statement. Omdat in het algemeen niets gemeten wordt maar aangenomen en de top 25% van de koeien op de bbq terecht kommen en niet de onderste 25%. Dit betekent helemaal niets met fokkerij alleen management besluit.
Dairyfarmers
@Koeienpraat hier ook hoge productie/efficiëntie, maar die mest op papier komt er in werkelijkheid helemaal niet.
pieta
@Dairyfarmers Daar hebben ze toch de Bex/KLW voor.
DutchDairyFarmer
@Koeienpraat heel eerlijk gezegd wil ik gewoon een GVE norm per hectare heb je tenminste een lange termijn visie en ook ik zal dan terug moeten ik koeien en treft me economisch zwaar maar nu blijven we bezig.. dus ben ik het eens met een inkrimping van de veestapel laat het gebeuren stopt vanzelf genoeg en zakken prijzen ook. Fosfaat of grond zien we dan wel weer. Risicoanalyse op je bedrijf maken klinkt theoretisch geneuzel maar kan je ook sterker maken in beslissingen.
Koeienpraat
@DutchDairyFarmer achteraf gezien helemaal eens. Hadden we maar staarten geteld of GVE per hectare. Dan hadden wij ook een probleem maar dan was het tenminste wel klaar en duidelijk voor iedereen. Ik wil nu gewoon rust en in plek daarvan zie je je bedrijf weer bijna door je handen glippen
+1
DutchDairyFarmer
@Koeienpraat hier idemdito had zelf ook heel andere toekomst plannen helaas niet haalbaar en roeien met de riemen die je hebt. Wat ooit al scheef is begonnen in het beleid krijg je niet meer recht en wordt als maar schever. Zie je nu met aanpappen en nathouden en geen harde maatregelen durven te treffen. Ben zelf klaar met die negativiteit en wil ook duidelijkheid dan maar keihard voor de gehele sector en misschien zit ik dan ook niet bij de blijvers maar dit kan zo niet meer. Hier gaan mensen aan onderdoor en er is echt nog wel een leven na de boerderij hoor.
Achso
@pieta een maas in een wet is iets wat je vindt wat niet heel duideliik omschreven staat. Dit was geen maas, maar werken volgens een duidelijk omschreven tabel.
bio boer
@pieta de meeste zuivelaars waren dat al in 2015 dus kun je niet maken
pieta
@bio boer Doe je het alleen voor de nieuwe.
Achso
@bio boer ah, dat Kun je niet maken...
+1
lkool
Quote Reactie van @pieta:
Ze moeten alleen nog even de tabel aanpassen voor zelfzuivelaars. Gewoon in de hoogste categorie en bewijs het tegendeel maar

Bij de buren lijkt het gras altijd groener dan het is. De boeren die altijd al zelfzuivelen hebben ook fosfaatrechten uitgedeeld gekregen op basis van 7500 kg, ondanks dat je bv 9000 kg molk in 2015. Nu dus afgerekend worden op 8500 betekend nog minder melken dan wat je in 1e instantie aan fosfaat hebt gekregen.
Noknok
Dan hebben de handelaren iedergeval wat werk in het voor uitzicht.
Jaap40
Er worden fosfaat analyses in melk en mest gedaan. Komen deze analyses/ onderzoeksresultaten overeen met de excretie tabel? Hoe is de tabel tot stand gekomen?
dijkstra uit w
@Jaap40 in de melk? het gaat toch om de mest.
of zou het dan allemaal wat minder lineair tabelletje worden. voer er in melk er uit en dat meten, wat er over is, is dus mest productie.
+1
ROORDAJ
@Jaap40 Door de resultaten van de Koeien en Kanzen bedrijfen.Anders was de excretie nog hoger uitgevallen.
spotmelker
@ROORDAJ Ligt anders, Prof Tamminga heeft de excretie van de toenmalige gemiddelde Nederlandse 8000 kg melkkoe berekend. Daar is de tabel omheen gebouwd. De man was ook niet zo blij als je dat de 'Tamminga-tabel' noemde. In een gesprek met de CDM bleek dat deze niks van rekenkundig correcte
aanpassingen wilden weten.
christo2.0
@spotmelker Bijna een halve eeuw verder ontkennen we elke vorm van vooruitgang.
Achso
@spotmelker klopt, maar wat blijkt nu. Zelfs de gegevens van Tamminga met hoog en laag productieve dieren kloppen niet. Wordt in het WUR rapport aangegeven. Maar toch de wetgeving doordrukken. Slaat nergens op
christo2.0
@Achso Welk WUR rapport?
Achso
@christo2.0 advies rapport uitgegeven juni 2019
Achso
@ROORDAJ nee hoor. Gebaseerd op Tamminga et al. Men wil de BEX excretie normen niet overnemen
John Spithoven
internetconsultatie.nl/excretieforfaits/

Even downloaden en zie, er is een diercode bijgemaakt in de melkveehouderij

Code 103
Vrouwelijk jongvee van 2 jaar en ouder voor de melkveehouderij en vrouwelijk jongvee van 2 jaar en ouder dat later een kalf krijgt voor de vleesveehouderij of bestemd is om een kalf te krijgen voor de vleesveehouderij

Nu was deze code 103 al eerder gebruikt in de meststoffenwet van 1988. Maar in 2005-2006 is deze vervallen. Toen betrof het stiertjes tot 1 jaar.

Verder is de definitie omschrijving aangepast, wederom, tov de meststoffenwet 1988. Nu was Carola op 16 april 2019 door het CBb al op de vingers getikt om niets aan de definitie omschrijving te doen tov de meststoffenwet 1988.

Voer voor advocaten. Want in de memorie van toelichting wordt omschreven dat er fosfaatrechten met zijn voor code 100, 101 en 102.

En code 103?
+1
m uut m
+1
John Spithoven
@m uut m We zijn het eens, 😁😁😁
de jonge
@John Spithoven met terugwerkende kracht dit invoeren word hem niet en nu code 103 toevoegen zal betekenen dat die groep hoger in de fosfaat komt?? tevens vervalt voor de melkveehouderij in feite code 120 waardoor het afmesten dus niet meer interessant is
siebes
@John Spithoven en kijk eens bij de gasvormige verliezen. Emissiearm en “gewoon” os identiek. Rara?
Grietje62
@John Spithoven Is het zinvol om te reageren op de consultatie? Of is dat weer een formaliteit die ze afwerken en is onze moeite voor niks.
+1
John Spithoven
@Grietje62 Naast dat wij als melkveehouders daar een onderbouwde zienswijze op moeten/kunnen geven, zullen ook belangenbehartigers dat moeten doen.

Wat is de balans van deze wijziging. Individueel wordt bedrijven benadeeld door wijziging definitie omschrijving meststoffenwet (zoogkoeien en code 103) en doordat er nu een andere tabel 6 gaat gebruikt worden dan ten tijde van de peildatum. Ook is de grote vraag, is dit weer een verkapte veereductie. Er zullen meer melkveehouders getroffen worden door de uitbreiding aan de bovenkant dan aan de onderkant.
buorman
En als je uitstootkoe een vaarskalf heeft gebracht welke je wilt houden; mag die pas een jaar na afkalven op code 120, en Carola haar melk van de zoogkoe [uit andere topic] word ook even weer rechtgebreid:

''Weide- en
zoogkoeien (koeien
die ten minste
eenmaal hebben
gekalfd, maar niet
worden gehouden
voor de productie
van melk voor
menselijke
consumptie of
verwerking of
voor de fokkerij van
runderen voor de
melkveehouderij en
in de afgelopen 12
maanden geen kalf
hebben gekregen
voor de
melkveehouderij''
de jonge
@buorman dus code 120 voor melkveehouders vervalt in feite??
buorman
@de jonge nee
de jonge
@buorman hoe zit het dan? zoals ik het lees namelijk hoort een koe die je af wilt mesten nu tenminste nog 12 maanden na de laatste keer afkalven onder code 100 en telt dus mee voor de fosfaatwet, of lees ik het verkeerd
+1
pietjepuk
@de jonge Is een goede. Een koe die geen melk geeft en niet drachtig is valt ook niet onder code 100.

Nu ik de definitie van code 120 nog eens lees. Een koe die een stierkalf heeft gehad heeft geen kalf voor de melkveehouderij gekregen. 😁 😁 Hoe meer kleine lettertjes er bij geplakt worden hoe lekker dat het wordt.
pietjepuk
@de jonge herstel een koe die afgelopen 12 maanden heeft gekalft en geen melk geeft valt onder code 100. zie definitie hieronder

Melk- en kalfkoeien, te weten koeien die ten minste éénmaal hebben gekalfd en die worden gehouden voor de productie van melk voor menselijke consumptie of verwerking of voor de fokkerij van runderen voor de melkveehouderij, ook als ze: - drooggezet zijn, - worden vetgemest en in de mesttijd worden gemolken, of - niet meer worden gemolken maar in de afgelopen 12 maanden hebben gekalfd.
de jonge
@pietjepuk ja dan klopt het toch,dat in feite de code 120 voor melkveehouders die een koe nog even afmesten vervalt?? je gaat niet vaak eerst een koe een jaar na afkalven op code 100 houden om daarna op code 120 af te mesten.
pietjepuk
@de jonge Kan nog wel koeien die je bewust niet meer drachtig maakt maar toch leuk melk geven kun je nog een hele tijd rendabel melken. en dan nog afmesten. Heb zelf nu een koe die ik al 650 dagen melk en nog steeds 27,5 liter geeft.

Moet wel toegeven dat die paar vetweiders die er in nederland nog zijn het niet makkelijk gemaakt wordt. Die hebben nu veel minder keus of hebben fosfaatrechten nodig.
de jonge
@pietjepuk ja klopt,daarom schreef ik ook dat dat bijna niet meer gebeurt straks,als je een koe hebt die na het afkalven ""niet wil opstarten"" en je besluit om haar dan af te gaan mesten na een aantal weken aan te hebben gekeken, is het nu niet meer interessant voor om af te mesten in mijn ogen
+1
pietjepuk
@de jonge maakt uiteindelijk nog niet zo heel veel uit.
100 koeien a 10000 liter is 4640 kg fosfaat.
102 koeien a 9800 liter is 4651 kg fosfaat.
de jonge
@pietjepuk klopt,daar heb je een punt. alleen als je 5 stuks gemiddeld per jaar afmest en nu op code 100 houd scheelt het toch gauw een 65 kg volgens mij.en dat gaat dan toch weer richting 10000 euro om bij te kopen
buorman
@de jonge en pietjepuk; jullie hebben een punt oftewel voer voor juristen.
Normaal gesproken dient een toelichting ter verduidelijking, hier echter creëert het alleen maar onduidelijkheid, in de ene beschrijving gaat het over afkalveren tbv de melkveehouderij, in de andere over afkalveren
labella
@de jonge Als je dat kalf als tweeling meldt bij een andere koe kun je hem toch gewoon onder code 120 afmesten.
de jonge
@labella och gut nog aan toch, ik zie weer een i&r dingetje voorbij komen voor de toekomst. dat zijn methodes waar ik mij absoluut niet mee bezig wil houden, ieder zijn ding maar dat is niet mijn ding. wat ik me zat te bedenken trouwens,hoe komt dat nu met de vetweiders,dan zijn die straks ook fosfaatrechten nodig?? als ze koeien willen vetweiden die korter dan een jaar geleden afgekalfd hebben?
labella
@de jongeDat is nog wel een dingetje. Die zouden dan volgens mij of fosfaatrechten moeten hebben of melkkoeien die langer dan een jaar gekalfd hebben moeten weiden.
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
als ze koeien willen vetweiden die korter dan een jaar geleden afgekalfd hebben?

Zon koe geeft toch nog gewoon 20-25kg melk minimaal als ze gust zijn?
Met een beetje basisrantsoen groeien ze bij jezelf wel in de stal, hoeft een ander toch niet meer mee aan de slag? Voer zelf guste koeien af bij een lagere productie dan 15-20kg melk, ligt wat aan de gehalten. Maar dan zitten ze gemiddeld al op 370kg geslacht gewicht, daar valt toch niet veel meer op te winnen met een schraal rantsoen?
Dairyfarmers
De topmelkers mogen 20 %fosfaatrechten gaan bijkopen
labella
@Dairyfarmers Ik neem aan dat wij dan ook extra rechten van Carola krijgen omdat wij in 2015 boven de hoogste productieklasse zaten anders worden wij nog een keer genaaid.
hans1980
@labella tis ene orgie met Carola 😜
Dairyfarmers
@labella ik denk dat pvdd aan tafel heeft gezeten om zo de top productie bedrijven een hak te zetten.
+6
van Ittersum
Denk dat gemiddelde boer, twee keer zijn schouders ophaald en denkt: voordeeltje, klaar!
de jonge
@van Ittersum oke,dus als je voorheen een melkkoe droog ging zetten om af te mesten op code 120 deed en nu onder code 100 blijft is het een voordeeltje?? als er onder code 103 die toegevoegd word een hogere fosfaatproductie komt denkt de gemiddelde boer voordeeltje?? of denkt die al jet jongvee voor de melkveehouderij moet voor 2 jaar af gaan kalven anders kost de opfok nog meer......
Achso
@van Ittersum CRV maar opdoeken dan. De generische productie potentie van koeien ligt ver boven de capaciteiten van Schouten. Agrifirm/Forfarmers blij, want die passen aardig bij de ‚ gemiddelde‘ veehouder. Allemaal maar Zetor rijden, want dat is genoeg voor de gemiddelde veehouder.. Jammer dat het te laat is om Nederland vrijwillig aan te melden voor de Sovjet Union.
+4
van Ittersum
@Achso je ziet langzamerhand toch wel waar het heen gaat, vorm van erkennen.. Kun je wel tegenaan blijven schoppen maar de trein rijdt al een paar jaar. Laten we nou niet doen door te denken dat alleen door extreem groot /extreem hoge producties of de andere kant Ot en Sien manier van boeren ( de zetorboeren😂) de enige manier van boeren gaat worden. Wil je koploper of voorloper zijn in welke vorm dan ook, accepteer dan ook dat je constant moet bijsturen, afremmen en moet versnellen. Gek is wel, diegenen die daar al zitten hier niet op dit forum aanwezig zijn of hier niet steeds op terugkomen Tis de groep die eronder zit en noch kalf noch koe zijn. De rest denkt boeie!!
Eigen koers varen met de riemen die je hebt op de zee die altijd wisselvallig is en zal zijn. Welkom in de wereld die het MKB heet
+2
komelker 2
@van Ittersum
Allemachtig wat een preek.
Jij kan wel dominee worden.
Adaptief boeren
@komelker 2 Ik ken een goede dominee die zo heet, ex melkveehouder , maar tegenwoordig woonachtig in Canada
buorman
@Adaptief boeren
Broer van?
Via de mail kan er veel tegenwoordig......😃
+1
Jaap40
@van Ittersum hoe weet u zo zeker dat bepaalde groep boeren prikkebord mijden? Velen die ik spreek zeggen groepsmatig dit forum niet te bezoeken. Onder het genot van een biertje zijn er meer lezers dan je zou vermoeden. Stiekeme lezers😉😉
+1
Achso
@van Ittersum degenen die voorloper zijn wordt het bar lastig gemaakt, ging je even aan voorbij. Sovjet tijden deed men dat ook. Meer dan 125 koeien, megastal, grote groeier. Meer dan 10.000 l, ah kost geld de laatste liter en koegezondheid, Van Bakel grootte; past niet in Nederland en grooteheidswaanzin en zo kan ik nog wel even. Om dan jouw vergelijkingen met MKB door te trekken. Als iemand 10 winkels extra opent, perfecte ondernemer! Als diezelfde in die 10 winkels ook nog de omzet verdubbeld, Geweldig! Moet alleen niet in de Quote 500 komen, anders is er vast wat mis. Maar in de landbouw, nee zeg! Dat velen ziich nergens meer voor kunnen opwinden,behalve door een mooie dame in bikini, is toch wel armoedig en debet aan het momentele debacle en aftakeling
cowboys
@Achso Dat velen ziich nergens meer voor kunnen opwinden,behalve door een mooie dame in bikini

Zelfs dat lukt hem niet meer vandaar dat hij overal zijn gerelativeerde mening op geeft.
jg
@Achso Hopelijk lucht het op .
Achso
@jg ik bedoel maar..
bio boer
@Achso ach is maar net wat je de voorloper vind de boer met de efficiëntste koeien die met de grootstenieuwe stal of de boer met pp beterleven natuurbeheer en zonnepanelen ?
Achso
@bio boer en waarom ‚of of‘? Waarom moet en zal een ieder met onderschap afgestraft worden?
bio boer
@Achso om dat de gewone burger er in eerste instantie geen last van krijgt dat er boeren kapot gemaakt worden voor de poletiek is de keuze dan verleidelijk om handje vol boeren dwars tezitten dan de rest van de bovolking
Achso
@bio boer en we vinden dat alles maar ok??
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
dat er boeren kapot gemaakt worden

Dat klopt , en in de sector zelf is men er toe over gegaan om weer een kleine groep kapot te maken, nl degene met onomkeerbare investeringen op de peildatum met het argument : er is geen draagvlak voor om deze tegemoet te komen,terwijl het mij nog steeds onduidelijk is wat ik verkeerd heb gedaan met ( grondgebonden) uitbreiden .
+1
pieta
@cornelissen Toch wel mooi voor jou dat je hier telkens je hart kunt luchten. Zal ik tegengas blijven geven? 😁
dewittemotor
@van Ittersum Aangezien het aantal reacties dat jijzelf plaatst op dit forum, heb jij in ieder geval een heel erg negatief beeld van jezelf als ondernemer en van je bedrijf.

Op dit forum zit van alles en dat is ook net het leuke en interessante ervan. Bio/ gangbaar, groot/klein, Extensief/intensief, bedrijven waar het een Janboel is en toekomstige bedrijven die alles voor elkaar hebben etc.etc.
Frans1
@dewittemotor en we worden altijd als "De sector" benaderd, dus bijna iedereen heeft altijd van elke ingreep of wijziging last,en wij buitelen altijd over elkaar heen dat we niets verkeerd doen,en netjes binnen de wet handelen,dus het is altijd de schuld van de ander.
Conclusie: De richting moet duidelijk zijn,en de kaders moeten duidelijk zijn waarbinnen aan deze richting voldaan moet worden,en zeker ook een eindpunt vastleggen,dan komt er vanzelf weer wat meer saamhorigheid in de sector omdat de belangen weer wat meer op 1 lijn komen te liggen.
Of zie ik het helemaal verkeerd nu
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden vakantie , 1 en 2019 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!