'Met drie melkrijke rassen geen productieverlies'

Kees en Anja Pijs uit Etten-Leur hebben bijna een hele stal vol Procross-koeien. Ze zijn een van de kruisers van het eerste uur. Aanvankelijk waren anderen sceptisch over de melkproductie van de kruislingen. Volgens Kees Pijs moet die productie er met drie melkrijke rassen wel bij blijven.

Deel dit topic 'Met drie melkrijke rassen geen productieverlies' (nieuweoogst.nl)

Kees en Anja Pijs uit Etten-Leur hebben bijna een hele stal vol Procross-koeien. Ze zijn een van de kruisers van het eerste uur. Aanvankelijk waren anderen sceptisch over de melkproductie van de kruislingen. Volgens Kees Pijs moet die productie er met drie melkrijke rassen wel bij blijven.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
grös
Jammer dat het rantsoen er niet bij verteld word, productie zegt niks als je niet weet wat er in de koeien gestopt word.
Greetje
Sowieso geen enkel hard cijfer genoemd en kruisling kalveren zeker niet vatbaar voor crypto/rota corona??
grös
@Greetje
Natuurlijk wel vatbaar, crypto kun je voorkomen met schone hokjes, liefst een week ofzo leeg staan, en natuurlijk insleep uitsluiten. Maar als je een voorjaarskalvende veestapel hebt, of 2x per jaar zo'n geboortegolf kan het wel een probleem zijn.
Maar het DDD getal liegt er niet om, dat is bij onze 90% kruislingenveestapel ook rond de 0,5.
+3
Nick83
@grös Hier ook procross. 90 melkkoeien, tkt 389, 83 kalveren geboren de afgelopen 12 maanden en maar 2 doodgeboren kalveren. Verder niks dood onder de 24 maanden. En wij rotzooien maar een eind raak. Ik spuit zowat nooit iets schoon.
+1
grös
@Nick83
Nee hier ook al maanden de rendac niet gehad, blauwen fleckvieh er word vanalles geboren maar die krengen willen niet dood, kom langzamerhand wel om in de kalveren, meende dat ik al veel blauwen had en de boekhouders nog zeuren dat ik teveel jongvee aanhoud.
Alleen ik zou niet de helft van de veestapel onder Fastrup zetten zoals die lui, sommige willen nog wel eens wat hoger celgetal hebben.
+2
labella
@Greetje Die zijn bijna overal immuun voor voor. Je kunt proberen wat je wilt maar ze willen niet ziek worden. Vergelijk ze maar met een vuilnisbakkenrashond.
grös
Quote Reactie van @labella:
vuilnisbakkenrashond

Ja die heb ik ook haha, en ik ben zelf ook een kruising tussen een drentse patrijs en een fries stabij ofzoiets dus past mooi bij mekaar.
ricardo
Wie zit er in de buurt van Heerenveen ik zou wel eens met eigen ogen willen zien hoe goed die bedrijven het doen gr richard de wolff
Adaptief boeren
@ricardo vraag K&L of Xsires , zelfs Crv heeft mensen die ervaring met crossbreeding hebben
+1
ricardo
@Adaptief boeren dan kom je op zo'n halleluja bedrijf wat uitgezocht is mag graag bij praktijkboeren kijken en cijfers horen
Adaptief boeren
@ricardo dat doen alle sperma verkopers
Als je dan je bedrijfsvergelijkings cijfers neemt van je accountant kom je ook tot verrassende cijfers, hier zie ik in het rapport steevast dat Holstein fokkers het minst verdienen en een bedrijf met mrij veestapel het meest overhoudt, komt voor een deel door het verschil in investeringen oké, maar ook de vee kosten liggen op een hoger niveau, met mrij is het zeer adaptief boeren
+1
grös
@ricardo
Hier in |Zuidwest Drenthe zitten er best wel een paar, ook die al 20 jaar kruisen!, en met hoge producties, ik voer zelf niet zo hard en het is hier een ouwe bende, maar 100% HF bedrijven heb je ook in alle soorten en maten. Omzet en aanwas is wel hard omhoog gegaan, tussenkalftijd vind ik geen betrouwbaar cijfer, inseminatiegetal wel, maar dan moet je natuurlijk geen bolle rond hebben lopen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden stal en melkproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!