Helft bedrijven in West-Achterhoek is al grondgebonden

Bijna de helft van de bedrijven in de West-Achterhoek voldoet al aan de normen voor grondgebondenheid, zoals die zijn omschreven in het door LTO en NZO omarmde advies van de Commissie Grondgebondenheid.De bedrijven hebben maximaal tien melkkoeien per hectare huiskavel en haalden in 2017 minstens 65 procent van het eiwit van eigen land. Dit blijkt uit een pilot die door Het Kadaster en Wageningen Economic Reserach is uitgevoerd in opdracht van ZuivelNL.

Deel dit topic

Reacties

+2
christo2.0
Wat een verschrikkelijk stel sukkels. Ik heb zelfs Janine Luten persoonlijk bijgepraat over de fout die in de kringloopwijzer zit waardoor het percentage eiwit niet goed berekend wordt. Voor de rest is er in zuivelland of binnen de belangenorganisaties niemand meer die niet door mij is bijgepraat. Op 1 of andere rare manier wordt er helemaal niets mee gedaan. Gewoon hondsbrutaal om boeren op te zadelen met een norm die bij elkaar gefraudeerd is. Kunstje van onze welbekende Wiebren van Stralen. De man die het voor elkaar krijgt om keer op keer de boeren op het verkeerde been te zetten.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
John Spithoven
@christo2.0 Artikel uit de oude doos🙄

Op 11 maart 2015 zegt het CBS dat we op 82.3 miljoen kg fosfaat zitten. Op 2 juli 2015 berekende het CDM dat we 89.4 miljoen kg fosfaat produceerde.

Daarna ging het tot oktober 2016 nog verder omhoog naar 95.6 miljoen kg.

Inmiddels produceren we rond de 77 miljoen kg en dat vindt men nog te veel.

En iedereen stond er bij en keek er na.

Niemand nam de verantwoordelijkheid.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
En iedereen stond er bij en keek er na.Niemand nam de verantwoordelijkheid.

Nooit aan K.Romijn gevraagd om inzage in zijn early warning systeem ? Je moet hem toch tegen zijn gekomen.
Het ministerie wou al veel eerder ingrijpen,volgens Wiebren (na zijn lto tijdvak) maar lto heeft het tegengehouden ,want "manager" K.Romijn kon het wel regelen.
Volgens mij heeft hij niets op dat gebied gedaan of niet effectief in ieder geval.
Wat hij en lto met meeloper nmv wel gedaan hebben is melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum, in mijn geval grondgebonden, afboeken, terwijl ik nog steeds niet weet wat ik verkeerd heb gedaan . Zoals reeds vermeld heb ik grond moeten verkopen en rechten moeten kopen om nog wat melkvee in mijn stal te verkrijgen . Een verrotte sector en nou komt ineens grondgebonden te voorschijn.
hans1980
@cornelissen early Warning systeem werkte perfect, alleen geklungel daarna met diercodes maakte dat we 8,3% moesten krimpen dit was allemaal niet nodig geweest
Bekkink
Met voer/mest contracten zijn het er nog veel meer
de Haas
@Bekkink Ik voer o.a. perspulp en geplette tarwe, kan ik daar ook iemand zijn grond op claimen?
+1
Bekkink
@de Haas jij wel😜, ik heb een vast adres voor mest voor mais/gras. Al een aantal jaren. Mag er niks van meetellen...maar t werk heb ik wel.....
John Spithoven
Ik heb een vraag voor de onderzoekers

Hoe hebben jullie de 65 % eiwit van eigen land bepaald?

Is dat zoals de KLW hem in 2017 heeft bepaald?

Want de bepaling zoals de commissie grondgebondenheid het bedoeld, daar was in 2017 geen rekentool voor.

En er zit nogal verschil tussen deze twee methoden, zeker in 2017.
christo2.0
@John Spithoven En in 2016 was het ook niet te berekenen. Toch is het rapport gebouwd om het gemiddelde van 62%. Maar de definitie staat nergens in de kringloopwijzer. Het maakt ze geen bal uit. Het is nu eenmaal zo vastgesteld. Net als met fosfaat neemt niemand zijn of haar verantwoordelijkheid. Ze moeten zich diep schamen. Het zal wel te veel gevraagd zijn om toe te geven dat het niet goed zit. Daarom zadelen ze de sector met de zelf verzonnen rotzooi op.
bio boer
@John Spithoven hoe heeft de commissie grondgebonden heid het bedoeld ?
+1
John Spithoven
@bio boer Het percentage eiwit van eigen land tov totale rantsoen. Dus wat gevoerd wordt.

KLW percentage eiwit gewonnen van eigen land.

En in 2017 was dat veel meer dan dat er vervoederd werd.
christo2.0
@John Spithoven 2016 is het jaar waarop het rapport gebaseerd is. Voor de lol hebben ze 3000 kringloopwijzers niet meegenomen in het rapport.
spotmelker
@christo2.0 niet voor de lol maar KLW's zoals van mijzelf met dubbel teelten, landruil etc, daar kun je helemaal niks mee. De rest is leuk om meer gosgaatplaatsingsruimte te krijgen maar realiteitswaarde zie ik er niet in.
christo2.0
@spotmelker Kun je met de kringloopwijzer in 2016 wel iets wanneer het over 65% eiwit in het gevoerde rantsoen gaat? Dat zou veel duidelijkheid scheppen.
+2
spotmelker
Quote Reactie van @christo2.0:
Kun je met de kringloopwijzer in 2016 wel iets wanneer het over 65% eiwit in het gevoerde rantsoen gaat?

Met die van mij zeker niet. Ik voer alleen gras(kuil) aangevuld met droge pulp en maïsmeel, dat maakt dat ik het percentage ruimschoots haal maar dan wel met onrealistische waarden die volgen uit bovengenoemde bedrijfsvoering. Hét grote probleem is dat de NZO er als een hondje achteraan loopt omdat er zoveel bedrijven zijn die door de KLW minder mest hoeven af te zetten. Da's hartstikke leuk maar in die euforie dwalen ze helemaal af en schroeven ze steeds meer haakjes aan de virtuele kapstok en vervreemden ze zichzelf steeds verder van de praktijk.
christo2.0
@spotmelker Het probleem is het rapport. Daar maakt de nzo dankbaar gebruik van. Het wordt tijd dat er even uitgelegd wordt door een kenner wat er mis is met het rapport. Dan kan nzo er ook geen loopje meer mee nemen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Ik zorg wel voor de cement.
pieta
@christo2.0 Jij bent meer voor een hectarenorm? Bijvoorbeeld maximaal 5 koeien per ha blijvend grasland. Verplicht wat kruidenrijk grasland erbij voor de biodiversiteit.
+1
christo2.0
@pieta Kijk even wat we al hebben aan beperkingen. Voor mij hoeft er geen extra onzin bij. We hebben een melkveewet, fosfaatrechten, melkquotum bij rfc etc. En dan willen sommigen nog weer iets nieuws verzinnen.
+1
pieta
@christo2.0 Van mij mogen ze de verdere industrialisering vd melkveehouderij wel wat remming geven.
christo2.0
@pietaWat bedoel je met industrialisering? Je wilt weer terug naar het oude, uit de tijd dat alles nog goed was?
+2
pieta
@christo2.0 Denk maar aan Van Bakel, aan veel koeien op één plek, een rantsoen bestaande uit vanalles behalve gras etc. Ik ben niet tegen op wat vooruitgang overigens. Maar als ik naar de varkenshouderij kijk dan is dat exact waar ik niets in zie.
christo2.0
@pieta Leuk voorbeeld. Ons belastinggeld wordt daar in een soort floating farm op land gestoken. Gesubsidieerde geconditioneerde stal. Staat een beetje haaks op wat politici volgens sommige geleerde boeren schijnen te willen. Persoonlijk zal het me allemaal een zorg wezen. Wij houden dieren om er aan te verdienen. Niet om het landschap mee op fleuren. Want daar is geen droog brood mee te verdienen. Beetje herverdelen melkgeld is geen verdienmodel.
pieta
Quote Reactie van @christo2.0:
Wij houden dieren om er aan te verdienen

Wij ook maar niet enkel om er aan te verdienen. En dat moet je ook een beetje uit willen stralen. Daar zijn natuurlijk meerdere manieren voor.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Van mij mogen ze de verdere industrialisering vd melkveehouderij wel wat remming geven.

Pietje is grondgebonden tegenwoordig 😉 Welkom bij de club. Dit jaar is de bbq bij @cornelissen Iedereen wel zelf drinken meenemen.
pieta
@robbies Is niet nieuw dat ik daar niet zo'n voorstander van ben. Ik rep ook met geen woord over grondgebonden.
+3
JohnDeere6serie
Wat lopen ze nou toch weer te zemelen? We hebben in Nederland een Wet grondgebonden groei melkveehouderij en bij mij weten voldoet 100% van de bedrijven in West achterhoek eraan, anders overtreedt je de meststoffenwet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , lto , eiwit , nzo , melkkoeien , grondgebondenheid , grondgebonden en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0